Jeśli chodzi o płytę SiB to zauważyłem ze wiele piosenek nawiązuje do wcześniejszych utworów BS.Oto kilka przykałdów które od razu przychodzą mi do głowy:
Avalon - Testamente D'Amelia
The Story of Lara Laine - Lisa Said...
Sarahs Dream - Two Hearts Beat As One
i oczywiście Magic Mystery - Magic Symphony
Poza tymi, które wymieniłeś jest jeszcze początek "Winner" - początek "Deja Vu", "Romeo & Juliet". No i na koniec jeszcze dwie "perły" - "Lady Loraine" i "Le Vent M A Dit" swoim brzmieniem przypominające szlagiery disco-polo .
Może i troche disco polo... już kilka osób mi to mówiło...
A ile osób o Modern Talking mówiło i mówi ( http://www.vlo.gotdns.org/~arcrack/phpB ... .php?t=104 ) - Disco Polo. Najważniejsze to nie mieć kompleksów kiedy podoba się nam coś co ktoś w jakiś sposób krytykuje. Jeśli chodzi o kawałek Le Vent M A Dit jest to jeden z tych utworów których mogę posłuchać dłużej ale ostatnio wczułem się w Avalon (ale bez przesady). A jeśli chodzi jeszcze o Le Vent M A Dit ja dostrzegam podobieństwo do I'm no Rockefeller. Wg mnie elementy zwrotek są zaśpiewane w taki sam sposób. Chodzi mi o pewien rytm śpiewania (sposób w jaki w MT jest śpiewane Isaw her eyes - like rain in may, she brokje my heart - heaven and hell itp.) Rozwiązanie dźwiękowe przed zwrotką też kojarzy mi się z MT (Mystery chyba albo Maria albo No Face... ). Refren...coś przypomina ale teraz nie wiem co.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
No mi tez te dwie piosenki o ktorych Arcrack mowil przypominaly na poczatku DP(szczegolnie poczatek Lady Loraine).Ale to co napisal Pioetrek-z jego wypowiedzia w 100 procentach sie zgadzam-Nie wstydzmy sie czegos,jesli nam sie cos podoba , a z MT nie raz sie smiano i porownywano do DP o czym wszyscy doskonale wiemy.Pozdrawiam
Modern Talking najpopularniejszą grupą disco polo na świecie (pomijając fakt, że ten nurt jest typowo polski i znany tylko u nas) śmieszą mnie te wszystkie opinie i naprawdę mogę sobie nimi za przeproszeniem tyłek wytrzeć. Już dawno przestałem się przejmować co kto myśli o mojej ulubionej grupie. Powiem więcej, jestem wręcz z tego dumny, że ich słucham i nie mam zamiaru się z tym ukrywać. A na swoją obronę zawsze znajdę jakieś argumenty tymbardziej, że zazwyczaj druga strona nie ma bladego pojęcia o muzyce (jakiejkolwiek).
Ale nie będę za bardzo odchodził od tematu, bo taki już swego czasu założyłem. Więc jeśli chodzi o SIB to już swoją opinię na ten temat zdaje się też wyraziłem. Dodam tylko, że już tysiąckoroć bardziej wolę słuchać ich niż Ashley'a czy innych Fresh Fox'ów.
pozdrawiam
Może i Le Vent M A Dit przypomina DP ale dla mnie to niezwylke dynamiczny kawałek i można jak napisał Pioetrek słuchać go wiele razy ( rzeczywiście styl spiewania jest podobny do I'm No Rockefelller).Avalon słucham z wielkim zamiłowaniem bo Testamente D'Amelia to t jeden z moich ulubionych utworów w dorobku BS. A na uwagę zasługuje jeszcze Can't Stand The Pain z niezwykle ciekawie wkomponowanym żeńskim głosem w refrenie:D
W Point of No Return przerywniki w zwrotkach śpiewane rodem z Touche przykład :
Systemsi - Tonight -you´ll be the one
Touche - Tonight - I'll show you all my love
Systemsi - Step by step - you break my heart
Touche - Baby, step by step - You show me your love
U mnie nadal słuchany najczęściej jest kawałek Le Vent M´A Dit pozostałe Voodoo Queen, Point Of No Return ,Winner,Magic Mystery jak dla mnie rewelka może dlatego że bardzo brakuje mi SB
to moze ja się wypowiem.. późno.. ale zawsze to cos.
Debeściaki to w kolejnosci:
Lady Loraine
Avalon
Point Of No Return
Cieniasy:
Sarah's Dream
The Story Of Lara Laine
La Vent Ma Dit (kwestia gustu)
System in blue to nie wiele zmodyfikowana Deja vu. Inne są słowa melodia de facto ta sama inaczej zaaranżowana. Jest to jednak jeden z najlepszych utworów z pierwszej płyty.