Dlaczego muzyka lat 80-tych "upadła"?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ

Czy chciał(a)byś, aby muzyka lat 80-tych wróciła na rynek?

Tak
73
91%
Nie
7
9%

Liczba głosów: 80

Awatar użytkownika
Triko80

Dlaczego muzyka lat 80-tych "upadła"?

Post autor: Triko80 »

Mam 16 lat i nie wiem za bardzo co się działo w latach 80-tych, ale może ktoś z Was wie - dlaczego zmieniono klimat muzyki z tamtego okresu na jakiś inny. Np. dlaczego italo disco zastąpiono house'm? Dlaczego wspaniały melodyjny pop czy rock zniknęły z rynku? Gdzie się podział New Romantic czy Synthpop. Co się ludziom nie podobało w tamtej muzyce, że ją zmienili? Przecież lepszej muzyki od tamtejszej to nie ma i już prawdopodobnie nie będzie :cry:
Ja nie lubię muzyki lat 80-tych. Ja ją kocham!!!
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Mam prawie drugie tyle lat co Ty,przeżyłam więc lata 80'te i mogę porównać muzykę a raczej tamten styl muzyczny do tego ,który obecnie panuje w dyskotekach.
W latach 80'tych muzyka była jakaby bardziej melodyjna,jak póściło sie na full magnetofon to sąsiedzi słyszeli każdą nutkę a teraz to tylko "łupanka",jak do sprzatania puszczę głośniej muzę to sama nie słyszę w drugim pokoju co leci tylko dudnienie,a słuchając tak głośno płyt z lat 80'tych jest zupełnie inny efekt.

Po za tym tamte utwory mają melodię a teraz takie same podkłady tylko inne słowa.

Mam płyty MT z lat 80'tych i po ich powrocie,ale zdecydowanie słucham tych z lat 80'tych.
Tak więc głosuję na lata 80'te :lol:
Awatar użytkownika
Gosia91

Post autor: Gosia91 »

Ja mam też 16 lat ;) i nie rozumiem dlaczego jak inni słyszą coś o latach 80'tych to się śmieją (np. w mojej klasie). Dla mnie terazniejsza muzyka jest koszmarna i taka której się nie da słuchać - już na początku wymiękam. Choć nie wiem co się działo w latach 80'tych, ale i tak je uwielbiam :D
Sorry Little Sarah ;)..
Awatar użytkownika
Triko80

Mam dokładnie to samo. Niektórzy to pewnie nie wiedzą, która muzyka przypada do których lat. Jak koledze powiedziałem o albumie Wiedeń (album Ultravoxu, po angielsku jego nazwa brzmi Vienna) to ze zdziwieniem powiedział: "To co ty za muzyki słuchasz :/ " :?:. A ja: "Głównie lat 80-tych(bo lubię jeszcze 70, Abbę, Elvis'a Presley'a, muzykę romantyczną lat 50-70, ale to już przemilczałem, bo było by zbyt niepojęte dla jego prostego móżdżka :mrgreen:)". On na to: "Nietypowe :/ ". A ja myślę: "Jakie nietypowe!!! Na forum Modern Talking tyle osób, na forum www.80s.pl ponad 10 000 zarejestrownych użytkowników". Dlatego powtarzam pytanie, czy ktoś wie co się stało?
Dariusz Gajda
Kontakt:

Ta muzyka wcale nie upadła,a stała się inpiracją dla wielu

Post autor: Dariusz Gajda »

Wielu artystów uczyło się na takich piosenkach i ja również jestem tego przykładem.Serdecznie pozdrawiam wszystkich-Dariusz Gajda. Serdecznie zapraszam na moją oficjalną stronę internetową www.dariusz-gajda.com
słuchacz

Posluchajcie

Post autor: słuchacz »

Posłuchajcie piosenek Dariusza Gajdy na płycie "Chwila", to przekonacie się, że wróciła, bo jest mila dla ucha. Pozdrawiam.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

tylko nie po polsku - można zrobić dobrą produkcję na europejskim poziomie , oni są tego przykładem : http://ms.net.lodz.pl/~smile/songs/songs.htm
Awatar użytkownika
Triko80

moonwalker pisze:tylko nie po polsku - można zrobić dobrą produkcję na europejskim poziomie , oni są tego przykładem : http://ms.net.lodz.pl/~smile/songs/songs.htm
Dobre, dobre, ale jaki to ma związek z tematem, który założyłem :?: :roll:
moonwalker

Post autor: moonwalker »

taki ma związek , że w tych kawałkach po trochu słychać lata 80 - te , prosta melodia tyle że okraszona nowoczesnym brzmieniem

Dlaczego znikło italodisco ? bo taki jest porządek świata , musisz zapytać o to takie koncerny jak Yamaha , Roland , Korg itp. dlaczego nie zaprzestali produkować sprzętu w latach osiemdziesiątych - głównie to nowinki techniczne są motorem napędzającym i dającym nowe możliwości brzmieniowe producentom którzy potrafią doskonale wykorzystać to w swoich produkcjach.

Produkcje rockowe brzmią prawie tak samo , jest ten sam klimat , jest na ogół to samo instrumentarium i Santana z końca lat 70- tych niewiele się różni od Santany z końca stulecia.

Aktualnie w przypadku muzyki zmienia się to bardzo szybko , tworzą się nowe nurty muzyczne i moda na stwierdzenie nie jestem przeciętny więc słucham takich rzeczy który nikt nie słucha , i znajdują się tacy którzy ich utwierdzają w tej nieprzeciętności bo sami uważają się za nieprzeciętnych producentów i tak w kółko.

Odpowiednikiem italo disco jako muzyki taneczno-dyskotekowej jest obecny trance z wszystkimi swoimi odmianami - pozostaje w nich melodyjność okraszona niestety nowoczesnym um-cyk , um-cyk.

Dokładnie pamiętam ten czas jak italodisco ucichło , trudne były już ostatnie produkcje Savage (tym bardziej wersje maxi i remiksy) a jak już się pojawił ICE MC (http://www.youtube.com/watch?v=m7LJpqNiHHo) próbujący zamiast zwrotek rapować i Black Box (http://www.youtube.com/watch?v=I2sjAnu_5ek) przesilony mocnymi piano akordami (a przecież to Zanetti ich stworzył) , Hit House z szybkim Jack To The Sound .....(http://www.youtube.com/watch?v=1txjuQJdGY4) , to już się wszystko rozjechało, do tego O.K.A.Y którzy pokazali że piosenka nie musi mieć układu Z/R/Z/R, ktoś tam jeszcze próbował trzymać styl ale na nic wysiłki w muzyce która musi sprostać zapotrzebowaniu klienta.
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Post autor: adamstan »

moonwalker pisze:Produkcje rockowe brzmią prawie tak samo , jest ten sam klimat , jest na ogół to samo instrumentarium i Santana z końca lat 70- tych niewiele się różni od Santany z końca stulecia.
Ale w latach '80 rock się również nieco 'zelektronizował', i bardzo to polubiłem. A niestety Europe w roku 2004 nijak nie przypomina Europe z 1984 czy 1986 (Final Coundtown :-D ), podobnie Bon Jovi (Living on a prayer, You give love a bad name - ach gdzie te czasy...).

Rockowe brzmienie lat '80 przetrwało za to, i odrodziło się (może z trochę podkręconym tempem ;-) ) w zespołach "power-" czy też "melodic-"metalowych, jak choćby Edguy, Powerquest, dwie pierwsze płyty Altarii i wielu, wielu innych - znienawidzonych przez "prawdziwych tró metalofcuf" za "pedalskie klawisze" :-(
Awatar użytkownika
Adrian_Dieter

tmp

Post autor: Adrian_Dieter »

no tak dlaczego wlasnie czemu to przepadlo :?:
Modern Talking_Blue System
jkris

Post autor: jkris »

odpowiedz jest banalna- bo przyszly lata '90, bo wszystko sie rozwija, zmienia a nic nie jest wieczne, bo pojawiaja sie nowe trendy, mody... gdyby tak nie bylo dzis nadal sluchalibysmy muzyki barokowej czy czegos co bylo duzo wczesniej.
a echa muzyki lat '80 mozna uslyszec i dzis- grunt to nie szukac na Vivie czy MTV ;-)
Awatar użytkownika
Triko80

heh. GTA Vice City - gra z najlepszą muzyką :wink:
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

jkris pisze:odpowiedz jest banalna- bo przyszly lata '90, bo wszystko sie rozwija, zmienia a nic nie jest wieczne, bo pojawiaja sie nowe trendy, mody... gdyby tak nie bylo dzis nadal sluchalibysmy muzyki barokowej czy czegos co bylo duzo wczesniej.
a echa muzyki lat '80 mozna uslyszec i dzis- grunt to nie szukac na Vivie czy MTV ;-)
Co do VIVY, mogliby czasem pokazywac jakies klipy z lat 80-tych np: MT ale nie tylko, tak dla pokrzepienia serc i pokazania młodym ( w wiekszosci ) widzom tej stacji, jaka była kiedys cudowna muzyka. Zdaje sobie sprawe, ze z tym byłoby ciezko, ale raz w tygodniu klip, powiedzmy godz. 15: 30 i program ,, oldschhol '', a teledysk np: Modern Talking - Jet Airliner ( marzenia scietej głowy :? ).

Przypuszczam ze gdyby zamiast kolejnej piosenki Rihanny albo innej gwiazdeczki puscili klip z epoki 80's, ludzie byliby zszokowani i przerazeni, zasypaliby ta komercyjna stacje obelgami itd...

Na szczescie jest jeszcze internet :D
Modern Talking.....i wszystko jasne!
Awatar użytkownika
Triko80

Przecież na VIVA'ie jest taka stacja tylko nie wiem o której godzinie, ale widuję to czasami. A tak właściwie czemu ten temat się podzielił na 2 części???
Awatar użytkownika
Adek

Post autor: Adek »

Triko80 pisze:heh. GTA Vice City - gra z najlepszą muzyką :wink:
To fakt :D
Modern Talking.....i wszystko jasne!
ODPOWIEDZ