Blue System-Deja Vu

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera

Jakie są Twoje 3 ulubione piosenki Blue System z płyty "Deja Vu" ?

Deja Vu
44
22%
It's All Over
5
3%
New York-Berlin-Paris
17
9%
Mrs. Jones
21
11%
Sexy Thing
16
8%
Praying To The Aliens
32
16%
Dressed In Blue
6
3%
Better Than The Rest
19
10%
Is It Love?
14
7%
Just Say No
25
13%

Liczba głosów: 199

Alone2007

Blue System-Deja Vu

Post autor: Alone2007 »

Chciałem się dowiedzieć co sądzicie o albumie Blue System-Deja Vu.
Czy wam się podoba czy nie?
talking1

Post autor: talking1 »

Deja Vu...?
Hm...
Dla mnie najleprza piosenka na nim zawarta to "Praying to the aliens" a zaraz po niej "Better than the rest" i "Is it love?"

Ogólnie album jest taki sobie, ale wyżej wymienione piosenki rekompensują wszystko.

Co do tych nudnych kawałków należy do nich na przykład "New York-Berlin-Paris" Nigdy nie porywała mnie ta piosenka.

Dodam jeszcze, że Deja-vu to świetny utwór, go nie wymieniłem wyżej bo to oczywiste że piosenka, która otwiera album BS jest dobra.
talking1
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Zgadzam się co do słowa z talking1 :lol:
Arturo1000

Post autor: Arturo1000 »

Ja identycznie myślę jak poprzednicy. To pierwszy album Blue System jaki odsłuchałem w całości <był na kasecie ;)> i mam do niego sentyment.
Szkoda, że na drugi singiel wybrano taki przynudnawy utwór..
Żeby kiedyś tak wyszło wydanie wersji instrumentalnych i maxi najlepszych piosenek Blue System , nie wydanych na singlach ehh
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Słuchałem tego albumu dzisiaj, więc mam temat dość na bieżąco... Wyniki dość zaskakujące:

W większości utworów, w tym w uwielbianych przez nas "Praying to the Aliens", "Better Than the Rest" i "Is It Love" piękne, mocne refreny śpiewa wyraźnie Rolf Koehler.

Co więcej, to on śpiewa je też w większości pozostałych - 9 z 10 utworów na płycie ma refren śpiewany przez Koehlera (z tego przynajmniej w jednym - "Dressed in Blue" - refrenem podzielili się Bohlen i Koehler).

Jedyny utwór na płycie bez wokalu Kohlera to "It's All Over" zaśpiewany w duecie z Dionne Warwick, przy czym duet objawia się tym, że w refrenie 90% brzmienia to ciepły, miękki głos Dionne Warwick, a Dietera z ledwością gdzieś tam w tle słychać.

Mimo to (a może właśnie dlatego) to jedna z ulubionych przeze mnie płyt Blue System :)
jason

Post autor: jason »

słucham go dosc często.najlepsze wedlug mnie kawalki na tej plycie to:
just say no,praying to the aliens,deja vu,better than the rest
ogólnie dobra płyta.oceniam ja na czwórkę.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Dla mnie to jeden z lepszych albumów Blue System. Klimaty typowe dla Dietera, panuje w nich taki mroczne brzmienie, ale jednocześnie maja niezłe brzmienie. Są to kawałki, które melodyjne, udane i pozostają w pamięci na długo. Inna sprawa, ze Deja vu i Praying to the aliens brzmią bardzo podobnie. Są to jednak najlepsze utwory na płycie. Do nich dodałbym Better than the rest i Just say no.
Awatar użytkownika
MichałT

Deja Vu

Post autor: MichałT »

Co sądzicie o tym albumie :?:
Obrazek

Jak dla mnie prezentuje bardzo wysoki poziom. Piosenki na nim są niezwykle rytmiczne i melodyjne i w dodatku bardzo dobrze zaaranżowane 8)
Płytę otwiera świetne "Deja Vu", szkoda, że nie nakręcono teledysku :( z pewnością pomógłby w wypromowaniu singla :) . Następnie możemy usłyszeć wspaniały duet Dietera i Dionne Warwick, w "It's All Over" - wolna, cudowna piosenka 8) . Potem, wraz z płytą, możemy przenieść się w karnawał :D , a pomoże na przy tym "New York-Berlin-Paris", by zaraz potem rozmażyć się przy wspaniałej balladzie "Mrs. Jones" 8) . Potem lekka melodyjna piosenka, z niezwykle chwytliwą melodią, i "la-la-la-la-la-la" po refrenie - "Sexy Thing" :P Po dynamicznym kawałku "Praying To The Aliens", przechodzimy w świat "Dressed In Blue", w świat chwytliwej melodii i świetnie pracującej perkusji, z cudownym napięcie przed refrenem, z pewnością ten "świat" nie da nam o sobie na długo zapomnieć 8) Po chwytliwym "Better Than The Rest", przechodzimy do utworu dość nietypowego dla Dietera, jakim jest "Is It Love?" o zabarwieniu rockowym 8) Na zakończenie "Just Say No" - melodia, melodia i jeszcze raz chórki :P
I pomyśleć, że tytułem mojego tematu, mogło być "Just Say No" :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Re: Deja Vu

Fajny temat, tylko, że taki już istnieje, przejrzyj fora o Blue System. :wink: A jeśli chodzi o piosenki z tego albumu to wybrałem 2 podobne Deja vu i Praying to the aliens oraz Just say no, ze względu na tekst tej ostatniej, jej melodie i chórki.
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Ja jakoś nie przepadam za ta płytą, slucham jej niezwykle rzadko - zaglosowałem na dwie pierwsze opcje.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:Fajny temat, tylko, że taki już istnieje, przejrzyj fora o Blue System. :wink:
Jeszcze wczoraj go nie było... :lol: :wink:
No nic, może niech ArCrack któryś zamknie, albo połączy te oba... <bezradny>

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Re: Blue System-Deja Vu

No i proszę Arczynowi udało się to połączyć całkiem sensownie.
Awatar użytkownika
MichałT

Peter pisze:No i proszę Arczynowi udało się to połączyć całkiem sensownie.
Moja ankieta - znikła :cry:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Przy łączeniu tematów przejmowana jest struktura oryginalnego, znika więc ankieta czy oryginalny tytuł. Przypomnij jej zasady, ustawię ją na nowo.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MichałT

ArCrack pisze:Przy łączeniu tematów przejmowana jest struktura oryginalnego, znika więc ankieta czy oryginalny tytuł.
Przyznaje się, że tego nie wiedziałem :wink:
ArCrack pisze:Przypomnij jej zasady, ustawię ją na nowo.
Więc pytanie brzmiało:
Jakie są Twoje 3 ulubione piosenki Blue System z płyty "Deja Vu" ?
Potem możliwe odpowiedzi:
Deja Vu
It's All Over
New York-Berlin-Paris
Mrs. Jones
Sexy Thing
Praying To The Aliens
Dressed In Blue
Better Than The Rest
Is It Love?
Just Say No

I to tyle :wink:

edit:
ArCrack pisze:Przypomnij jej zasady, ustawię ją na nowo.
Dzięki :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Kudlaty

Post autor: Kudlaty »

Album, który daże dużym sentymentem, bo to pierwsza produkcja Bohlena jaka kiedykolwiek uslyszałem. Co do samej jakosci muzyki... wypada srednio, widać że daje początek nieco nowych brzmien BS, brzmień, których nie znosze. podobnie zaaranżowane są płyty: Hello America (nieciekawa), Backstreet Dreams (fatalna) i 21st century ( o niebo lepsza od dwóch poprzednich), a póxniej, jak wiadomo, bohlen zaczał bawić sie w dance. Co do ulubionych utworów wybrałem 3 fenomenalne kawałki, które kocham: Is It Love? Dressed In Blue i Sexy Thing.
I need a woman. A woman to run to.

Someone who cares in the night.
ODPOWIEDZ