Dieter Bohlen dziś

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
art_system

Re: Dieter Bohlen dziś

Post autor: art_system »

Właśnie jakiś czas temu dodarło do mnie,że tak naprawdę Bohlena nowych kompozycji już prawię nie słucham. Ostatnio był to Medlock, ale pamiętam kiedy w latach 80' słuchałem MT i BS bez przerwy, kaseciak nie stygł. Utwory znałem na pamięć.Miały POWER, docierały do mnie do fanów, można było godzinami romawiać na temat płyty cieszyć się,że jest w czym wybierać (MT, BS,CCatch, Chris, itp.)Praktycznie każde nagranie na albumie było dla mnie odjazdowe, melodia, refrenik, klimat. Kiedy po raz pierwszy usłyszałem Megic Symphony na meczu koszykówki byłem dumny z tej muzy widziałem jak ludziom się to podoba to był dobry kierunek muzyczny który obrał Dieter po rozpadzie MT. Oczywiscie 98' rok był dla mnie zaskoczeniem - Modern powraca SZOK!!!Udany powrót, dobre kolejne albumy, cieszysłem się bo zawsze MT bardzo pozytywnie na mnie działało, jakoś inaczej się żyło, dodawali mi sił..... i nage koniec p kilku latach. Od tego czasu nie słucham Bohlena bo to jakby nie on, nie do wiary co nagrywa. To przykre ale po tylu latach bycia SUPERFANEM zawiedziany jestem kompozycjami, postawą co do muzyki z lat 80'90'. Myślę,że tu się już nic nie zmieni Bohlen idzie do przodu i zostaje sam bez fanów powoli lecz to następuje. Ja zostaję ze starym Bohlenem w przeszłośći... a pan Dieter starzeje się i nie ma ochoty zrobic coś dla swoich fanów. Dlatego Dierer Bohlen skończył się dla mnie...
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja z nowego Bohlena słucham właściwie Alexa, Yvonne, Indiggo, solowe piosenki i Daniela, ale masz rację kiedyś w takim np 1986, albo w 1989 było w czym wybierać, było kilka dobrych albumów Bohlena, a co takiego mamy w roku 2005, czy w latach 2007-2008 :?: Właściwie można powiedzieć że NIC ciekawego. :!: Szkoda, że Dieter nie robi takich piosenek, które by miły szybkie, choć nie wiem na ile by pasowały do Daniela, myślę, ze nie specjalnie. Jakby Sarah wygrała to też nie bardzo, bo ona ma głos do utworów w stylu Mariah Carey "Hero". Alex idealnie pasował do disco, co udowodnił już na DSDS, śpiewając "Maniac". Ale może jakby Dieter robił takie plastikowe kawaałki danceowe jakie mają dzisiejsze gwiazdy dance, to lepiej niech robi to co robi, już mi bardziej podchodzą z dzisiejszych produkcji te w stylu r'n'b. ;) Takie "Lost without you" to jest jedyna piosenka, którą słucham od Bohlena po 2006 roku. Trzeba jednak przyjąć to do wiadomości, ze Dieter się już skończył, możliwe, ze już nie potrafi robić dobrych skocznych piosenek, a poza tym z pewnością chce już robić co innego. :?
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Jak dla mnie to Dieter Bohlen - producent kończy się, zatrważająco idzie w populizm i zatraca gdzieś swój dawny styl, którego się doszukujemy. Już nawet Dmitrij Frolow (obecny producent CCC) tworzy bardziej wyrafinowane produkty niż staruszek DB.
Prawdopodobnie zostanie nam już tylko Dieter Bohlen - showman, który od czasu do czasu będzie się bawił w producenta, i po trosze w skandalistę. Po prostu stary się już ustawił na resztę życia, po emeryturze i tak będzie mógł odcinać kupony (składanki BS i MT, przychody z użycia utworów jego produkcji na różnych składankach "80's" no i przychody z nowszych produkcji typu Mark Medlock czy Daniel Schuhmacher).
Inni odchodzą, drudzy przychodzą. A Dieter z pewnością już sobie długo nie posiedzi, chyba że znajdzie pomysł na siebie i zamiast firmować swoim nazwiskiem kolejne gwiazdki napisze z łaski swojej coś nowego ;)

A tak przy okazji, DB jest wyceniany przez jego rodzimy rynek na 500.000.000 euro!
Awatar użytkownika
Peter

Dieter Bohlen dzisiaj za bardzo poświęca czas na udział w bzdurnych programach typu "Das Supertalent", których za chwile nikt nie pamięta i nic z nich przeważnie dla audiofili nie wynika a niestety robi to kosztem muzyki. :? Jego dzisiejsze piosenki są poprawne, ale za często korzysta już ze swojego archiwum, po drugie ta jego dzisiejsza muzyka nie ma już takiej magii jak w latach 80 tych, nie ma tyle smaczków aranżacyjnych, chociaż niektóre piosenki wciąż mogą się podobać. Współpraca z Medlockiem jest obiecująca, wiele piosenek mi się podoba, za wyjątkiem przerażająco nudnej 1 płyty i ostatniego dzieła, gdzie nie postarano się o dobre chórki w niektórych utworach. Jedynie "Mamacita" miała identyczne wstawki wokalne jak w Mt i super chórki. Współpraca z Danielem Schuhmacherem była również ciekawa, wiele piosenek uważam za udanych, choć Daniel ma przyjemną choć nieco nudnawą barwę głosu, nie ma takiego głosu jak żyleta, jaką miał Anders...
Awatar użytkownika
Peter

Nie jest najgorzej obecnie z formą DB. ;) Mam pytanie: mówi się, że Dieter ma mało czasu na muzykę obecnie bo odwala ciężką pracę dla DSDS? Oby się nie przepracował, siedząc raz w tygodniu przez dwie godzinki w studio RTLu. ;) To doprawdy wyczerpujące zajęcie, nie pozwalające na komponowanie piosenek. :lol:
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

No przecież Dieter swoje latka ma, więc pewnie nie może sie przepracowywać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Praca jurora w takim programie to nie 2h siedzenia w studio, ale też czas poświęcony na spotkania z producentami show w sprawie kierunku w jakim powinien pójść czy przygotowanie wypowiedzi do programu. Praca w pewnym sensie porównywalna z pisaniem tekstów piosenek czy pisaniem skeczów kabaretowych - nie sądzicie chyba, że te wszystkie powiedzonka są wymyślane przez Bohlena na poczekaniu przed kamerą?
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Fakt, Dieter może już nie jest takim świetnym kompozytorem jakim był za czasów MT i BS, ale nie narzekajmy na niego, ostatnie wydarzenia w Polsce pokazały żeby tak nie wzdychać jaki to on jest zły, jakie kiepskie piosenki robi itd. Może i kiepskie robi, ale to jest nasz stary, uśmiechnięty Dieter :D Przykro mi się zrobiło gdy dotarło do mnie (czytając niektóre wątki i wypowiedzi tutaj) że już nie jest taki świetny, no ale coś tam jeszcze tworzy i nie narzekajmy na niego.

Może źle zrozumiałam wypowiedzi w tym wątku ale takie mi się rzeczy nasunęły :roll:
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Tylko, że nikomu z nas w pracy nie płacą za robienie czegoś tam, tylko za wykonywanie zadań na pewnym poziomie. Nie chodzi o ślepe negowanie wszystkiego co ostatnio tworzy, ale dlaczego miałbym nie narzekać jeśli uważam coś za słabe? Wszyscy znamy potencjał Bohlena, wiemy jakie piosenki jest w stanie tworzyć, a jakie w ostatnim czasie tworzył. Real Love i Don't Believe są jakimiś światełkami w tunelu, zobaczymy tylko czy jutro z premierą Rainbow's End ten tunel jednak się nie zawali.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Ja musze znowu pochwalić wypowiedź Arka, bo swietnie oddaje stan faktyczny na temat kondycji Dietera. Rzeczy dotyczy "Club tropicana" :
ArCrack pisze:Inna sprawa, że ten przyzwoity poziom (Płyty "Club Tropicana") nijak ma się do najlepszych płyt w dorobku Dietera.
Płyta u mnie jest daleko w rankingu płyt Bohlena, bo to, choć momentami przyjemne piosenki, daleko od tego co Dieter kiedys tworzył, od jego piosenek z porywającymi melodiami, pulsującymi syntezatorami, wogóle utworami z rozmachem. Inna sprawa, ze styl inny, ale weźmy choćby takie "No face no name no number" - od razu widać różnicę, jedynie albumowa "Mamacita" próbuje go dogonić na swój sposób. :D
Awatar użytkownika
m.p
Kontakt:

Gdzie się podział ten Dieter ...?

Post autor: m.p »

właśnie wertuje net z nudów ... :)
zdaje sobie sprawę z upływu czasu i pozwalam sobie na nieco infantylne stwierdzenie " Gdzie się podział ten Dieter " ten błysk w oku, zawsze pogodny i uśmiechnięty ...

http://www.youtube.com/watch?v=2ula-TTZ ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=ovI1Jeq-SQE

http://www.youtube.com/watch?v=305ciO0M ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=Cd53p9vL ... re=related - tu nawet live, no 1/2 live ;))))

???????
Awatar użytkownika
Adi

Re: Gdzie się podział ten Dieter ...?

Post autor: Adi »

m.p pisze:Gdzie się podział ten Dieter " ten błysk w oku, zawsze pogodny i uśmiechnięty ...
No bo Dieter już starszy pan się zrobił. Już nie tak bardzo chce się mu jak kiedyś? :) Jego obecne hobby to np wyparzanie smoczków dziecięcych w garnku. :mrgreen: (od 20 sek. :wink: )

Wydaje mi się jednak, ze jeszcze podczas pierwszej współpracy z Medlockiem oraz podczas występu w Moskwie w 2006 r. nawet jako tako się prezentował. :wink: I jeszcze miał jakąś wenę twórczą. :)
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Tak....to były czasy...
Chyba takiego Dietera już nie zobaczymy.Pozostaje nam tylko przeglądanie starych nagrań i wspominanie.
Awatar użytkownika
Jasmine

Zorganizujmy sie, pojedzmy do Dietera i zacznijmy go przekonywac by sie znowu usmiechal :D
Awatar użytkownika
Peter

Dieter Bohlen dziś nie robi piosenek na poziomie europejskim, chyba od prawie 10 lat nie miał większego przeboju granego w całej Europie, bo ostatnie płyty MT nie zdobyły już wielkiej popularności. Efektem jest to, że kiedyś się zgłaszały do niego gwiazdy pokroju Bonnie Tyler a dzisiaj Leo Ritzman czy Moving Heroes. Kolejna rzecz to dzisiejsza kondycja muzyczna, kiedyś najwyżej jedna piosenka była słabsza, a dzisiaj co najwyżej dwie są dobre. :P To mówi już za siebie....
Awatar użytkownika
Jasmine

Niestety prawda jest taka, ze teraz Dietera obchodza tylko pieniadze i muzyczny rynek niemiecki (badz krajow niemieckojezycznych), tworzy byle co, to 'byle co' sie ludziom podoba i nie zauwazaja zapozyczen, ktore Wy wychwyciliscie, kupuja i kasa leci.
Kiedys pewnie Dieterowi bardzo zalezalo zeby zaistniec, stworzyc cos co bedzie nowoscia i stac sie kims waznym w muzyce. Udalo mu sie, jego hity znal caly swiat, Dieter sie do tego przyzwyczail, wie ze co nie stworzy to bedzie super wiec przestal sie przejmowac fanami, czy komus sie podoba czy nie i tworzy to co tworzy.
Nie uwazam ze Mark Medlock nie powinien spiewac, bo przeciez jak kazda 'mloda' gwiazda ma do tego prawo, tylko chyba powinien zmiec kompozytora albo repertuar (czyli chyba jedno i to samo :P). Dieter powinien odpoczac, wyjechac do cieplych krajow i tam popijac drinki, wspominajac swoje dokonania, a kasa ze sprzedazy plyt (nie wazne z jakiego okresu tworczosci) bedzie leciec.
Czy nie ma w Niemczech innego swietnego kompozytora? Na pewno jest pelno takich, ktorzy tylko czekaja na swoja szanse. Niech pozwola im zaistniec, moze wsrod nich jest geniusz na miare Dietera? (wiem ze Dieter jest nie do zastapienia i nikt nie dosiegnie jego potegi)
Posluchalam sobie kilka piosenek Marka, Marashiego i innych, moze i niezle ale do mnie to nie trafia, nic specjalnego, ale to jest moje zdanie.
Sorki za takie filozofie, chcialam sie podzielic z wami swoimi przemysleniami na ten temat :lol:
ODPOWIEDZ