Powiem tak.atlantyda ;o) pisze:Powiem tak:
Nie ja robię te płyty to po pierwsze.
Jeśli macie jakieś wonty to proszę się zwrócić do kolegi z Anglii które je "robi" (o ile moge się trak wyrazić) i sprzedaje.
To czy ma zezwolenie od "amatorów"dj'ów to już inna sprawa i nie będe w to wnikała.
Ja znam oryginalne źródło tych remixów - czyli DJ RavL'a który je stworzył i bynajmniej nie jest to amator a bardzo dobrej klasy profesjonalny DJ.
Jest to osoba, która obecnie wydaje oryginalne składanki z muzyką lat 80-tych remasterowaną przez niego z płyt vinylowych.
Dodatkowo są to nagrania, które nigdy nie ujrzały światła dziennego w postaci CD.
Wracając do remixów Modern Talking, Blue System, C.C.Catch i kilku innych jego produkcji sprawa wygląda tak, ze zostały one zrobione min. po to by sprzedawać je fanom.
Niestety tzw. "fani" z Ukrainy i WB. kupili te składanki po cenie o wiele niższej od autora i tylko po to by bić na nich obecnie całkiem niezłą kasę. Zmieniając jedynie okładki na niezbyt wysokich lotów pod względem graficznym obwoluty tną z oryginalnego źródła kolejne płyty i jestem pewien, iż cierpi na tym również jakość samych nagrań - nieznacznie - ale jednak.
Moralne to nie jest - ale zrobić im też nic nie można poza blokowaniem tych aukcji.
Doprowadzili poprzez swoje "działania" jedynie do tego, iż główny autor remixów zlikwidował stronę na której można je było zamówić i zaprzestał ich sprzedaży.
Ja posiadam dostęp do tych płyt z głównego źródła i rzecz jasna znając ich prawdziwego autora ręczę, iż na pewno koszty tych płyt są niższe od tych, za które sprzedaje je "fan" z WB i to płyt zrobionych naprawdę profesjonalnie z naprawdę dopracowanymi okładkami w o wiele lepszej - praktycznie idealnej jakości, a nie robionych naprędce.
Istnieją jeszcze tzw. kompilacje tych remixów na których pojawiają się wersje zrobione nie tylko przez DJ RavL'a ale i przez innych DJ'ów i amatorów takich jak DJ Beltz, T. Rexx, ArCrack.
Na pewno warto mieć te wersje ale.... nabijanie kasy jakiemuś cwanemu brytyjczykowi to dla mnie przesada.
A czy tym bardziej jest to moralne gdy zajmuje się tym osoba z naszego grona nie mnie jest oceniać....
Pozdrawiam.