Muzyka Bohlena a disco polo

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Muzyka Bohlena a disco polo

Post autor: Peter »

Koniec dyskusji w tym sensie, że disco polo to muzyka polskiego pochodzenia, a MT to euro disco a nie disco polo. To tak jakby zaliczać do disco polo Sabrinę czy Savage. Disco Polo muzyka taneczna wykonywana po polsku, wszystko z poza naszego kraju musi mieć inną etykietkę.
@ ArCrack a skąd twoja pewność, że Dody nikt tu nie zalicza do disco polo? :P Kolejny raz nasz szef prawi swoje mądrości. Proszę:
viewtopic.php?f=11&t=439&p=56903&hilit= ... olo#p56903
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

Oczywiście ,że Doda to disco polo-tylko skierowna do najmłodszych góra 13 latków. Niby brzmienie jakieś rockoweo, a w sumie na pograniczu piosenek z Pana Kleksa i Majki Jeżowskiej. Szmira w ekskluzywnym opakowaniu. Moja koleżanka 30 letnia ją podziwia za to, że znalazła sposób na zycie. Panie przy drogach tez znalazły sposób.Niektórzy zrobia wszystko aby ktoś ich zauważył. yak odbieram p. Dodę-Rocko_Polo polskiej sceny.
Ostatnio zmieniony śr sty 19, 2011 23:11 przez art_system, łącznie zmieniany 1 raz.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Peter pisze:ArCrack a skąd twoja pewność, że Dody nikt tu nie zalicza do disco polo? :P Kolejny raz nasz szef prawi swoje mądrości. Proszę:
viewtopic.php?f=11&t=439&p=56903&hilit=gitarowe+disco+polo#p56903
Choćby dlatego, że aranżacyjnie w żaden sposób nie wpasowuje się w disco polo. Złośliwości można prawić w ten sposób, ale nie mają żadnego przełożenia na stan rzeczywisty, o czym taki spec od gatunków muzycznych powinien doskonale wiedzieć.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Jakoś dziwnie się przyczepiłeś mojej wypowiedzi, podczas gdy jest ona pochodną tego co tu zostało napisane, na czym została ona zbudowana, a dodałem do tego linka. Nie jestem specem od Dody dlatego się powołałem na wypowiedź Damiego. Natomiast drażni mnie zwyczajnie jak ktos zalicza bohlena do muzyki która jest znacznie płytsza i zdecydowanie bardziej tępa od jego. Nawet SIBy grający tępą muzykę nie mogą się do niej zaliczać, bo nie pochodzą z Polski. ;)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Peter pisze:Disco polo to są wszystkie polskie shity a więc muzyka typu Dody, Mariny, Shazzy czy Milano. Jak sama nazwa wskazuje disco polo czyli muzyka popularna, nie ambitna pochodząca z Polski. MT to euro disco. koniec polemiki.
Nie ma w tym poście żadnego cytatu z Damiego, a to do tego postu odniosłem się w pierwszej kolejności. Nie da się dyskutować, gdy odwracasz kota ogonem, wywołany do tablicy zmieniasz temat i zamiast bronić swojej tezy, piszesz teraz znów o Bohlenie. Z mojej strony EOT.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Proszę bardzo:
Dami pisze:Doda chwalona ja nie mogę! Jej muzyka to gitarowe disco polo.
Na tym oparłem swoje zdanie i ten post mnie przekonał. Podpisuję się pod nim, nie zmieniam zdania, a o Bohlenie pisze, bo taki mamy temat jakbyś zdążył zauważyć.
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Dla mnie Doda może i nie jest jakąś wielką piosenkarką, ale jakąś jest. Do disco polo nie pasuje, raczej do popu. Fanką jej nie jestem, ale nie uważam za dziadostwo.
Ale to nie o Dodzie, wracając do tematu dyskusji- spytałam kilku znajomych co sądzą o porównaniu MT do disco polo, oni na to różnie odpowiadali ale w sumie podobnie (dziwnie to zabrzmiało trochę ale inaczej nie umiem tego opisać ^^") w każdym razie mówili że to nie disco polo, że już prędzej disco-pop itd.
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Zrozumcie, że muzyka disco polo to kopia, parodia i wzorowanie się na różnych gatunkach i wykonawcach z tym że z prostym tekstem i pustą, bezsensowną aranżacją i dlatego niejednej osobie może przypominać dany styl muzyczny, zespół czy wykonawcę. Przecież ten gatunek muzyczny nie jest nikomu znany poza granicami naszego państwa, chyba że w latach 90-tych przez przypadek włączył Polsat, to jest typowa polska rąbanka, nasz rodzimy wymysł weselno-festynowej muzyki keybordowej.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Modern Talking to nie disco polo. Osobiście nie mam nic do tej polskiej muzyki, bo lubię czasem posłuchać, ale to zupełnie coś innego. Modern Talking ma dla mnie o wiele większość wartość; to przede wszystkim dopracowana muzyka, lepsze melodie i świetnie dobrany wokal Thomasa, a nie głos pierwszego lepszego chłopaka z podwórka. Jak już wcześniej ktoś wspomniał disco polo to wiele przerobionych piosenek ze stylu euro disco, a najlepszy w tym jest zespół Boys.
Tomaszek pisze:
atlantyda ;o) pisze: Disco Polowcy z tego co nie raz udało mi się usłyszeć brali pomysły i nawet coverowali utwory Modern Talking.
Zespól Akcent,Dj Wituś,Toples,Model MT,to te o których ja wiem.
Za przykład coverowania, a w zasadzie plagiatu można podać następujące zestawienie:

1. Blue System - Heartache No. 9 (1992)
2. Boys - Usłysz Wołanie (1992)

Melodia jest niemal identyczna! W tym przypadku jednak Boys skopiował kompozycję, a nie odwrotnie :) .
Inny przykład coverowania przez Boys to:

Modern Talking - China In Her Eyes
Boys - Aniu Kocham Cię

Beagle Music Ltd. - Daydream
Boys - Polo Dicho

Silent Circle - Night Train
Boys - Ostatni Uśmiech Twój
Obrazek
Awatar użytkownika
Dami

Marcin87 pisze:Inny przykład coverowania przez Boys to:
Mam dość, Nie wierz jej, Jump i wiele wiele innych.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Marcin87

Ciekaw jestem, czy Miller w ogóle sam napisał jakąś muzykę :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dami

Marcin87 pisze:Ciekaw jestem, czy Miller w ogóle sam napisał jakąś muzykę
Myślę że coś tam sklecił lecz podejrzewam że musi to być cholernie głodny utwór ale on się tym widocznie nie przejmuje, zauważ jaką trzepie kasę można powiedzieć kosztem czyiś wypocin np.Bohlena.
Marcin87

No kasę robi straszną i to w tak banalny sposób. Miller jak pisze materiał na płytę to nie tylko przerabia stare hity euro disco, ale też aranżuje w nowy sposób piosenki, które wydał na wcześniejszych krążkach, a dokładnie robią to za niego jacyś dj-e :!: Skopiuje kilka starych hitów, kilka swoich przerobi i płytka gotowa :lol: Kasa leci :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dami

No i przeróbki biesiadnych hitów typu sokoły.
Marcin87

Oto kilka przerobionych starych jego kawałków:

Dziewczyna z marzeń (1991) - amazing woman (2010): http://www.boys.art.pl/_media/audio/?v=&i=64
Jesteś ładna (1993) - Jesteś Ładna (2011): http://www.boys.art.pl/_media/audio/?v=&i=65
Usłysz Wołanie (1992) - Usłysz Wołanie (2010): http://www.boys.art.pl/_media/audio/?v=&i=58

Na ostatniej płycie jest też angielska wersja Jesteś Ładna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dami

Myślę że nie ma sensu wypisywać tych utworów bo zapewne jest wiele o których mogliśmy nie słyszeć, pewne jest jedno chłopina nie ma pomysłów żeby sam coś stworzyć i bazuje na zapożyczonych utworach.
ODPOWIEDZ