Dieter - Lost Without Your Love

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Re: Dieter - Lost Without Your Love

Post autor: adamstan »

To może trochę z kompresją przesadziłem i za długi czas otwarcia bramki... Niestety, jak nie ma wersji acapella, to robienie miksu w stylu 80's wymaga wielu kompromisów brzmieniowych, bo trzeba przykryć nowoczesny beat, zawierający clappery i inne świństwa, które strasznie wystają (i tak wystają, a jakbym ten werbel ściszył i stonował to by go wogóle clapper zagłuszył).

Co do dodania gitar to słuszna koncepcja, ale to trochę więcej czasu wymaga, ta wersja powstała eksperymentalnie w parę godzin. Jak będę miał więcej czasu, to spróbuję.
MJay
Użytkownik nieaktywny

Post autor: MJay »

Można by spróbować w jakimś edytorze audio podbić wokal,ale wtedy strasznie wyjdą na wierzch te clapy...
Poza tym sam oryginał już nie jest zbyt czysty,bo to demo no mp3 128kb/s...

A gitarka? hmmm to tak wolnego kawałka elektryk coś nie bardzo pasuje....
Może lepiej brzmiałby tu hammond?
No i bodajże 4:35 na chwilkę pojawia się pad,jakby go troszkę rozciągnąć i nim się pobawić?

Może to do mnie nie przemawia ponieważ ta piosenka jest i tak wolna,a przenoszenie jej w klimat lat 80 odbiera jej uroku.
Screw you guys, I'm going home!
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

Można by spróbować w jakimś edytorze audio podbić wokal,ale wtedy strasznie wyjdą na wierzch te clapy...
No właśnie. Clapy to główny problem, który nie pozwala zrobić wielu fajnych rzeczy.
Może to do mnie nie przemawia ponieważ ta piosenka jest i tak wolna,a przenoszenie jej w klimat lat 80 odbiera jej uroku.
A dla mnie dodaje. No ale to już kwestia osobistych preferencji :-)
A gitarka? hmmm to tak wolnego kawałka elektryk coś nie bardzo pasuje....
Jak nie jak tak? ;-) Żeby przy Bohlenie i przy podobnym stylu pozostać - "Some hearts are diamonds" Chrisa Normana na przykład :-)
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Całkowicie tego podkładu nie da się usunąć, ale aranżacja jest świetna i do tego te świetne chórki. Kawał dobrej roboty. Mi najbardziej się podoba początek. ;)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Mi tez bardzo podoba się twoja robota adamstan'ie :wink: naprawdę super :wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Mnie też bardzo się podoba przeróbka Adamstana. :idea: Jedynie co, to brakuje mi takich wyraźnych typowych wysokich chórków. Może dałoby się to jakoś spreparować :?: :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Post autor: MiReK »

adamstan pisze:Co do dodania gitar to słuszna koncepcja, ale to trochę więcej czasu wymaga, ta wersja powstała eksperymentalnie w parę godzin. Jak będę miał więcej czasu, to spróbuję.
Świetnie!!! To czekam z niecierpliwością :D
Awatar użytkownika
art_system

Post autor: art_system »

- po pierwszym przesłuchaniu pomyslałem,że beat wpada w Some hearts are diamonds. Od razu to sie rzuca w ucho i chyba taki był Twój zamiar. Fakt, jak dla mnie zbyt rozciągnięty podklad smętne tępo dopiero w refrenie gdy Bohlen przyśpiesza to całość robi sie ciekawsza. No i to,że to jest demo robi swoje. Jakby jeszcze ciekawszą melodię zrobić:) Ogólnie pozytywnie zrobione:)Fajnie ,że można w takie rzeczy sie bawić.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
jkris

Post autor: jkris »

jak zawsze lepsze od oryginalu. wokal Bohlena znosny jest tylko w refrenie- moze dzieki nalozeniu Twojego wokalu ;-) ale aranz pierwsza klasa. szacuneczek!
Pointrox

Post autor: Pointrox »

adamstan pisze:Hej :-)

Jest to chyba najlepsza kompozycja Bohlena od lat (obok Gasoline), więc...

http://adamst.wrzuta.pl/audio/35qGsIdWj ... 80_s_remix

Oprócz podkładu, pozwoliłem sobie dograć również chórki w refrenie. Wokalista ze mnie marny, ale z Dietera też :-P

Miłego odbioru :-)
Przyjemne :D
Bardzo mi się spodobały chórki, choć kilka razy wyjechałeś trochę za daleko, komponuje się świetnie - prawie jak SiB :lol:
Aranżacja ogółem jednak chyba zbyt smętna - bardziej pasowałoby coś na kształt "Sorry Little Sarah" albo "How You Mend a Broken Heart" MT według twojego pomysłu.
Ale skoro zamierzasz jeszcze coś z tym pokombinować, to dam pewne 5+ :mrgreen:
moonwalker

Post autor: moonwalker »

MJay pisze: Odpowiedniego werbla szukałbym w MOTIF 808
Co to jest MOTIF 808 ?
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

bardzo fajne chórki!

Twoja wersja ma świetny klimat. ta piosenka przypomina magiczny nastrój kawałków z lat 80tych, ma w sobie taką.. nostalgię?
aranżacja i chórek znakomite i pełne magii.

i choć ogromne brawa należą się właśnie Adamstan'owi za tę aranżację, to jednak mimo to trzeba przyznać, iż ta nowa kompozycja Dietera ma coś w sobie. ma w sobie magię i ogromny potencjał.
ale to byłby hit...
ta piosenka w wersji adamstan'a pasuje mi na 3 singiel z "Ready for romance".
pasuje też klimatem do utworów na składance "romantic dreams".

nie ma co. świetny utwór Bohlena i chyba najlepszy remiks Adamstan'a
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
MJay
Użytkownik nieaktywny

Post autor: MJay »

moonwalker pisze:
MJay pisze: Odpowiedniego werbla szukałbym w MOTIF 808
Co to jest MOTIF 808 ?
Motif to taki keyboard,a 808 to nazwa kitu perkusyjnego
Screw you guys, I'm going home!
Awatar użytkownika
adamstan
Kontakt:

808? A w życiu! To zupełnie nie ten klimat. 909 zresztą też nie. A Motifa nie mam ;-) Ale mam kilka innych fajnych Yamah ;-) Za to na 95% podkład Bohlena do tej piosenki powstał na Tyrosie. (Zawiera sporo charakterystycznych Yamahowskich sampli). Mój werbel jest zrobiony metodami prawdopodobnie zbliżonymi do tych stosowanych w MT w latach '80 - tzn. próbka werbla typu LinnDrum nałożona na coś 808-podobnego i stopę, trochę pogłosu po czym całość mocno skompresowana i zbramkowana. Tyle że akurat w tym remiksie musiałem wydłużyć wybrzmiewanie (zrobił się, jak napisałeś, "rozlazły") żeby choć troszkę zamaskować te nieszczęsne clapy.

Ci którzy mówią, że celowałem w styl "Some hearts are diamonds" mają oczywiście 100% racji. Do stylu "średniego" Blue System jeszcze nie podchodziłem nigdy, ale faktycznie też by tu pasował - bo to ewidentnie piosenka dla BS. Nowe wyzwanie ;-) Ale to już też więcej czasu wymaga. Ogólnie pewnie jeszcze będę z tą piosenką kombinował bo mi się bardzo podoba. Sedno ujął tanathos - ta nostalgia charakterystyczna dla twórczości Dietera z lat '80, która potem gdzieś uleciała.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja uważam, że ta piosenka, to najlepsze co dostaliśmy od Bohlena po 2006 roku. Ja bardzo uwielbiam Bohlena śpiewającego, kocham jego głos i wiele bym dał by zobaczyć jakieś nagrania jak Bohlen nagrywa swoje piosenki, chciałbym zobaczyć takie wideo jak do Forever in a dream. Nie wiem czemu posiadając taką fajną barwę głosu, produkuje np: Daniela Schuhmachera, którego głos nie jesst doskonały i jest nudnawy, zamiast sam zaśpiewać Anything but love. :?:
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Peter pisze:Ja uważam, że ta piosenka, to najlepsze co dostaliśmy od Bohlena po 2006 roku. Ja bardzo uwielbiam Bohlena śpiewającego, kocham jego głos i wiele bym dał by zobaczyć jakieś nagrania jak Bohlen nagrywa swoje piosenki, chciałbym zobaczyć takie wideo jak do Forever in a dream. Nie wiem czemu posiadając taką fajną barwę głosu, produkuje np: Daniela Schuhmachera, którego głos nie jesst doskonały i jest nudnawy, zamiast sam zaśpiewać Anything but love. :?:
O, tutaj jest pokazane, jak Dieter nagrywał "My Bed Is Too Big" ;)
http://www.youtube.com/watch?v=VrCzyia4O8Y
ODPOWIEDZ