Thomas Anders - koniec tradycyjnych płyt CD???!

Tutaj rozmawiamy o muzyce Thomasa.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dami

Re: Thomas Anders - koniec tradycyjnych płyt CD???!

Post autor: Dami »

To też plik skompresowany z tym że porównywalny z jakością CD i co się z tym wiąże zajmuje dużo miejsca.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
ROBERT_LATO
Redaktor
Kontakt:

Post autor: ROBERT_LATO »

Otóż tak...

Oba są formatami bezstratnymi :)

Różnią się kompresją.

Kodek bezstratny po prostu używa kompresji zbliżonej do archiwerów typu ZIP, która nie usuwa żadnych danych odnośnie ścieżek. Tak wiec jeśli sobie zgrasz płytę CD do FLAC, to będzie ona brzmieć praktycznie identycznie.
WAV jest bardzo starym formatem bez kompresji, który wspiera praktycznie każdy sprzęt (dopiero niedawno odtwarzacze muzyki zaczęły wspierać formaty typu FLAC czy APE) i każde oprogramowanie do edycji dźwięku. Po prostu wcześniej nie było nic innego co by się nadawało na Audio CD

Z tym że FLAC zabiera mniej miejsca od WAV :)

Ot i wszystko :)
Its haahd se Dieter tuh bie ;-)
Awatar użytkownika
Dami

Bo Wav został stworzony przez IBM i Microsoft.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Wszystko to prawda co piszecie, ale zdecydowana większość słuchaczy i tak nie odróżni MP3 320 od dźwięku z kompaktu. Trzeba do tego odpowiedniego sprzętu, ucha i nawet rodzaju muzyki. Popularność i uniwersalność formatu MP3 sprawia, że nadaje się do cyfrowej dystrybucji muzyki. I jest jeszcze jedna rzecz - stawiając na cyfrową dystrybucje, wytwórnie likwidują rynek wtórny, co jest dla nich oczywistą korzyścią.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

No dobra ale to jest samobójstwo dla wytwórni płytowych takie wydawanie czegoś tylko w formacie mp3, bo to czasem nawet przed premierą przecieknie do sieci i mało kto kupi legalnie, dlatego nie przewiduję prędkiego zaprzestania produkcji nośników CD.
Awatar użytkownika
Dami

No tak panie Peter, ale ja też jestem temu przeciwny.
ArCrack pisze:Wszystko to prawda co piszecie, ale zdecydowana większość słuchaczy i tak nie odróżni MP3 320 od dźwięku z kompaktu
To ten ktoś musi mieć gumowe ucho lecz częściowo się z tobą zgodzę że go tego musi być odpowiedni sprzęt, nawet kabel czy wtyk odgrywa tu ważną rolę.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja jestem przeciw, bo wolę kupić album, mieć coś namacalnego, owszem mp3 mają masę zalet, wielu ludzi ich woli, bo można sobie stworzyć niezłą cyfrowa biblioteczkę, która cała się zmieści w odtwarzaczu, ale album, z bookletem, to coś fantastycznego jednak jest.... Jeszcze inna kwestia się wiąże z tym: autograf ulubionej gwiazdy, który jest nie możliwy w postaci wersji cyfrowej.
Awatar użytkownika
kmlyna

Post autor: kmlyna »

a ja myślę ,że jeszcze troche czasu i z płytami CD stanie sie to samo co z dyskietkami-pojda do lamusa...mysle ,ze Thomas idzie z postepem...
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

No dobra ale to jest samobójstwo dla wytwórni płytowych takie wydawanie czegoś tylko w formacie mp3, bo to czasem nawet przed premierą przecieknie do sieci i mało kto kupi legalnie, dlatego nie przewiduję prędkiego zaprzestania produkcji nośników CD
Wątpię, czy to jest samobójstwo, skoro w normalniejszych krajach sprzedaż osiąga 200-300 tysięcy jednej piosenki. Po co człowiek ma drałować po singiel do sklepu, skoro może go sobie ściągnąć za drobną opłatą. Autograf można mieć na zdjęciu.
Na muzycznych kanałach już są programy typu "Top 40 najchętniej ściąganych piosenek". Oczywiście legalnie.
Niestety nasi rodacy chcieliby wszystko za free, a za free to można, ale oberwać.
Później jest płacz, jak przychodzi list z jakiejś dziwnej instytucji, która żąda "drobnej" opłaty za nielegalnie ściągnięte pliki.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Dami

A jaki to zaszczyt pochwalić się kolekcją ściągniętych z netu mp3, lecz płytoteką w ilości tysiąca sztuk to już coś.
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Dami pisze:A jaki to zaszczyt pochwalić się kolekcją ściągniętych z netu mp3, lecz płytoteką w ilości tysiąca sztuk to już coś.
kmlyna pisze:mysle ,ze Thomas idzie z postepem...
Może chce iść z postępem ale nie powinien dopóki płyty CD całkiem nie zginą w tym całym komputerowym świecie.
jak ktoś wszedł by do twojego domu i zobaczył pokaźną kolekcję płyt CD to zrobiłby "Ohhhh.... " i zatkało by go a tak to co pokażesz mu mp-trójkę i ma się zachwycać?
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
polaczek892
Członek TAFC Polska

Post autor: polaczek892 »

No tak pościąga się pościąga te piosenki z internetu a w twardym dysku miejsca brakuje.
A zapasowe dyski drogo kosztują niestety :( .
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Problem o którym piszesz w zasadzie nie istnieje - choć dyski ostatnio podrożały, to i tak ich cena jest śmiesznie mała w stosunku do pojemności jaką oferują i rozmiaru empetrójki. Ciężko świadomie posiadać kilka tysięcy albumów, żeby zapełnić dysk w ten sposób.
Dla mnie osobiście problemem jest to, że czas leci a w Polsce zakup piosenki online to nadal egzotyka, co dobitnie pokazał przykład elektronicznej reedycji "Strong".
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
restimek

Post autor: restimek »

MP3? Kompletnie nie uznaję tego formatu. Jeśli ktoś nie słyszy różnicy między MP3 a CD albo Vinylem (jedynym "prawdziwym i właściwym formatem") to musi mieć albo "drewniane ucho" albo słuchać muzyki na brzęczykach w obudowie laptopa -- bo głośnikiem to to nie ma prawa się nazywać. I wcale nie potrzeba drogiego sprzętu by usłyszeć różnicę. Nie wyobrażam sobie kupować wirtualnych mp3 i mam nadzieję że Vinyle/CD nigdy nie znikną z rynku. Muzyka jest sztuką, należy się jej więc odpowiednie traktowanie i szacunek. Każdy kto potrafi odpowiednio docenić muzykę (nie traktując jej tylko jako dodatku do pracy, nauki czy też innych czynności dnia codziennego) wie o czym piszę. Czymś zupełnie innym jest usiąść wieczorem, położyć igłę na czarny kawałek tworzywa i zamknąć oczy pozwalając by głębia nagrania przepełniła całe pomieszczenie a czymś innym jest np wstać rano i czytając newsy "z onetu" włączyć metalicznie brzmiący kod zero-jedynkowy.... MP3 niszczy muzykę, oznacza komercję.... na zasadzie więcej, szybciej, bylejako....
Niestety to co się dzieje obecnie z muzyką jest przerażające. Współczesne komercyjne mastery są przesterowane. Z uwypuklonym dołem i górą. A reszta się cieszy bo słychać tylko jedno wielkie dudnienie. "ymc ymc ymc" i wieś się bawi....

Hmm nawet nie wiedziałem że Barcos de cristal o którym była mowa w tym wątku jest aż takim rarytasem.... udało mi się go kupić bez problemu za 50 zł w stanie near Mint..... FART :D
Trust your emotions, Believe in your dreams
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

restimek pisze: Hmm nawet nie wiedziałem że Barcos de cristal o którym była mowa w tym wątku jest aż takim rarytasem.... udało mi się go kupić bez problemu za 50 zł w stanie near Mint..... FART :D
U ruskich i USA był wysyp podróbek tej płyty w dość niskich cenach (tak jak kilka innych płyt), dlatego może masz jedną z nich?
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
restimek

Post autor: restimek »

Da się jakoś odróżnić je? Bo powiem tak - okładka, numery katalogwe, jakość wykonania okładki, płyty, jak i sam dźwięk wskazują moim zdaniem na oryginał...
Trust your emotions, Believe in your dreams
ODPOWIEDZ