Możliwości wokalne Dietera Bohlena
- Malediwy
Re: Możliwości wokalne Dietera Bohlena
Ja od lat zdaje sobie sprawę, że Dieter jest bardzo ograniczony wokalnie i śpiewanie live nie jest jego najlepszą stroną według powszechnej opini. Dla mnie jednak takie wystepy jak wspomniane tutaj przez Petera Midnight Lady i Samuraj również są tymi, które wywołują ciarki na plecach. Ja osobiście uwielbiam głos Dietera. Już pisałem wyżej, że pokochałem go kiedyś za Sorry Little Sarah i kiedy dziś słucham tej piosenki wciąż się nią zachwycam i uważam, że jest najpiękniejszą ze wszystkich jakie kiedykolwiek w życiu słyszałem...
Spokojem można kamień ugotować...
- Jasmine
Mabuse, a ta chrypka która pojawia się czasami w piosenkach gdy śpiewa Thomas? Z tego co ja wiem to głos Dietera
- mabuse89
Podaj konkretny przykład, to wtedy możemy podyskutować na ten tematJasmine pisze:Mabuse, a ta chrypka która pojawia się czasami w piosenkach gdy śpiewa Thomas? Z tego co ja wiem to głos Dietera
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
- Peter
To trochę za mało.... Posłuchaj choćby intra "Jet airliner" czy "Locomotion tango"...
A Jasmine chodzi o background np: w "With a little love" czy "In shaire" - to głos Birgera.
- Jaro25
- Członek TAFC Polska
dopisuje jeszczePeter pisze: chodzi o background np: w "With a little love" czy "In shaire" - to głos Birgera.
Cheri Cheri Lady maxi
doctor for my heart
Lady Lai
In 100 Years maxi cześć parti Birgera i dwa słowa przez Dietera słychać w 5.14
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 17:43 przez Jaro25, łącznie zmieniany 1 raz.
- mabuse89
Fakt, w ,,Jet Airliner'' jeszcze go słychać
ale co do pozostałych piosenek to pewności nie ma.. Zresztą; mówimy tutaj o możliwościach wokalnych Bohlena - nawet jeśli te wszystkie szepty i półsłówka to jego robota to trudno to uznać za jakiś wielki wkład wokalny w MT
Bo Co do backgroundu w refrenach to chyba zgadzamy się, że Bohlena tam nie słychać, a jednego z SIBów (jak to Peter zauważył, np. Birgera Corleisa)...
- Peter
Kiedyś na YT był filmik jak Bohlen spiewa "Samuraja' niestety został usunięty, a Bohlen robi to przepięknie. Całe szczęście mam to w formacie mp3, jak ktoś chce to się podzielę. 
- Malediwy
Chyba jednak nienajlepszym słuchem się możesz pochwalić jeśli pominąłeś taką piosenkę jak np. Who Will Save The World gdzie ewidentnie słychać głos Bohlena.mabuse89 pisze: Dla mnie istnieją tylko dwie piosenki MT, w których Dieter na pewno udziela się wokalnie: wyżej wspomniany ,,There's Too Much Blue...'' i ,,The Angels Sing In New York City''.
Spokojem można kamień ugotować...
-
Tomaszek
Ostatnio dokładnie przysłuchałem się wersji maxi utworu "Stay" C.C. Catch. Jakiś tajemniczy głos wypowiada w okolicach 5:27 min. słowo "stay". Wydaje mi się, że jest to głos samego Dietera.
- mabuse89
Możliwe, że tak.. Ale czy jesteś w stanie udowodnić, że to głos Dietera? Wiesz, ja też potrafię szeptać ,,it's not too late''Malediwy pisze:Chyba jednak nienajlepszym słuchem się możesz pochwalić jeśli pominąłeś taką piosenkę jak np. Who Will Save The World gdzie ewidentnie słychać głos Bohlena.
Pozdrawiam!mabuse89 pisze:mówimy tutaj o możliwościach wokalnych Bohlena - nawet jeśli te wszystkie szepty i półsłówka to jego robota to trudno to uznać za jakiś wielki wkład wokalny w MT
- Gasolina91
W MT Dieter mało udzielał się wokalnie, tak jak poprzednicy pisali częsciej szeptał niz spiewał. A to dwie rózne rzeczy!
Jak widać wolał tą działkę zostawić Thomasowi, w czasach BS chyba się bardziej rozkręcił...ale koncerty to i tak playback!
Ale jeśli chodzi o Dieter - der film to do piosenek z tej płytki głos Dietera pasuje idealnie...
Jak widać wolał tą działkę zostawić Thomasowi, w czasach BS chyba się bardziej rozkręcił...ale koncerty to i tak playback!
Ale jeśli chodzi o Dieter - der film to do piosenek z tej płytki głos Dietera pasuje idealnie...
Point Of No Return
- kate
Ja myślę, że Dieter ma duże możliwości wokalne. Uwielbiam tę jego chrypkę ale też jak śpiewa bez niej ma świetny głos
( np. w Gangster Love). W ogóle nie wiem skąd wziął się pogląd, że Dieter nie umie śpiewać. Uwielbiam go słuchać w Blue System.

( np. w Gangster Love). W ogóle nie wiem skąd wziął się pogląd, że Dieter nie umie śpiewać. Uwielbiam go słuchać w Blue System.
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
- Fanka MT
Trafne spostrzeżenie kate, jeżeli chodzi o Blue System, to głos Dietera jest niczego sobie, jednakże biorąc pod uwagę jego wokal w Modern Talking... no cóż, praktycznie go nie było - nie da się ukryć. Może przez to, że styl utworów MT nie podchodził Bohlenowi? Np "There's too much blue in missing you" - świetny kawałekkate pisze:Uwielbiam go słuchać w Blue System.![]()
![]()
Maria Daria - "Oh My God.."
Thomas Anders - "What did you say?"
Thomas Anders - "No, I'm Thomas!..Maria Daria..You're pretty young!"
Dziękuję...
Thomas Anders Fan-Club Polska!
Thomas Anders - "What did you say?"
Thomas Anders - "No, I'm Thomas!..Maria Daria..You're pretty young!"
Dziękuję...
Thomas Anders Fan-Club Polska!
-
Husku
- Członek TAFC Polska
Dokładnie. Jego wokal np. w "Gasoline", czy "How will I know" podoba mi się bardziej, niż w Blue System.Gasolina91 pisze: Ale jeśli chodzi o Dieter - der film to do piosenek z tej płytki głos Dietera pasuje idealnie...
- kate
Oj tak There's too much blue in missing you mogę słuchać całami miesiącami a nawet latami i mi się nie znudzi. Szkoda,że Dieter nie śpiewał więcej w MT. W końcu ma świetny głos i na pewno fajnie skomponowałby się z głosem Thomasa.Fanka MT pisze:
Trafne spostrzeżenie kate, jeżeli chodzi o Blue System, to głos Dietera jest niczego sobie, jednakże biorąc pod uwagę jego wokal w Modern Talking... no cóż, praktycznie go nie było - nie da się ukryć. Może przez to, że styl utworów MT nie podchodził Bohlenowi? Np "There's too much blue in missing you" - świetny kawałekGdyby napisał takich więcej dla zespołu z Thomasem, to bardziej mógłby się wykazać wokalnie
W How will I know ma głos podobny trochę do Bon Joviego. Dla mnie to bez różnicy czy śpiewa tak jak w tej piosence czy innej z początku Blue System. A to że Dieter śpiewa tak i tak znaczy że ma możliwości wokalne.Husku pisze:
Dokładnie. Jego wokal np. w "Gasoline", czy "How will I know" podoba mi się bardziej, niż w Blue System.
Ostatnio zmieniony śr sty 05, 2011 11:09 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o nie pisanie postu pod postem, a używanie opcji edytuj.
Powód: Proszę o nie pisanie postu pod postem, a używanie opcji edytuj.
Give me peace on earth-Please try
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
No nie przesadzajmy z tym "swietnym glosem". Dietera glos jest nie ukrywajmy calkiem przecietny. Owszem moze sie podobac, bo to w koncu glos naszego idola, ale do swietnosci bardzo wiele mu brakuje. Swietny glos ma bez watpienia Thomas Anders. Dieter jest (a raczej byl) genialnym kompozytorem, swietnym producentem muzycznym, niezlym showmanem. Wokalista jest kiepskim. There's Too Much Blue In Missing brzmi fantastycznie ale to dlatego, ze jest rewelacyjnym utworem. Rownie dobrze brzmi w wykonaniu Nino De Angelo.kate pisze:Szkoda,że Dieter nie śpiewał więcej w MT. W końcu ma świetny głos i na pewno fajnie skomponowałby się z głosem Thomasa.
Mimo tego, ze jestem fanem Bohlena i posiadam cala dyskografie Blue System nigdy z czystym sumieniem nie odwazylby sie nazwac Dietera swietnym piosenkarzem.
Oczywiscie kazdy ma prawo do swojego zdania a moje zdanie w tej kwestii nie jest wyznacznikiem tego co jest prawda a co nie...
Pozdrawiam!
You Can Win, If You Want.