Muzyka Bohlena a disco polo

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gasolina91

Re: Muzyka Bohlena a disco polo

Post autor: Gasolina91 »

Ninio pisze:zauwazylem takie reakcje na dyskotece jak polecialo YMH,YMS. Nikt niepozostal obojetny albo ruszyli na parkiet albo krzywili twarze.
Ale przeważnie tak jest, że jak na jakiejś imprezie poleci YMHYMS czy Cheri Cheri Lady to wszyscy się dobrze bawią. Taka jest jest moc tej muzyki!
Sama mogłam się o tym przekonać na komersie na zakonczenie gimnazjum. Kiedy DJ puscił Cheri Cheri Lady '98 to i uczniowie i nauczyciele spiewali refren piosenki :wink:
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Lady Lai

Post autor: Lady Lai »

Puściłam kiedyś "You are my heart, you are my soul" w szkolnym radiowęźle. Uczniom odwaliło i zaczęli tańczyć, później prosili, żeby puścić "Cheri, cheri lady". Więc reakcje moich rówieśników są... hmm, zdrowe;P Największe problemy z MT ma pokolenie moich rodziców, czyli ci ludzie, którzy bawili się przy tej muzyce na dyskotekach w czasach swojej młodości.

Bo grunt to dobra schizofrenia
Och, come on- WIN!
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Ja w ogóle nie rozumiem dlaczego MT jest takim pośmiewiskiem wśród ludzi,którzy tego nie słuchają.
Ostatnio wyśmiała mnie koleżanka w pracy,czego ja słucham.Jak się okazało Ona tez lubiła MT ale jak była 15sto letnim podlotkiem,ale nie żeby teraz tego słuchać,taki obciach.Zrobiło mi się przykro z jej złośliwości,że Thomas niby taki malowany pajacyk...Znała MT zw latach 80tych i taki ich obraz zapamiętała,nie wiedziała nawet,że się reaktywowali.Ona z kolei uwielbiała potem zespól Europe i dowaliłam jej z grubej rury "a Joe Tempest to się nie malował?niby ma takie różowe usteczka,a oczy?"Ech,szkoda gadać i się negatywnie nakręcać.
Disco Polowcy z tego co nie raz udało mi się usłyszeć brali pomysły i nawet coverowali utwory Modern Talking.
Zespól Akcent,Dj Wituś,Toples,Model MT,to te o których ja wiem.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Cały temat jest nie na miejscu: przecież muzyka Dietera mimo, że przez krytyków wrzucana do jednego wora z Milano i bayer Full zawsze się będzie różniła od disco polo choćby głebszym beatem, smaczkami aranżacyjnymi, dobrymi melodiami,wokalem, często nawet chórkami z prawdziwego zdarzenia. Najbliżej jest do disco polo piosenkom Ashleya szczególnie : "Lonely nights in Avalon" czy dzisiejszej twórczości Systemsów - mam tu na myśli piosenki które wymienił swego czasu Arek, a więc "Calling lady Louraine', "La Vent ma dit", ale "1001 nights" jest tak biesiadnie zaaranżowane i parę innych by się jeszcze znalzało. Za Odrą mówią na to dorfdisco, czyli disco wiejskie. ;)
nado

Post autor: nado »

Lieber Fans. Macie nie po drodze z logiką. MT lat 80 nie jest Polo tylko ewentualnie Italo, bo wtedy Polo nie istniało. MT końca lat 90 to też nie Polo, tylko raczej Germano i to wyłącznie w złośliwych subiektywnych opiniach. Jeżeli przyjmiecie, że Disco Polo zaczerpnęło co nieco z muzycznego image'u modernów i w tę stronę skierujecie dyskusję będzie mniej śmiesznie oraz żałośnie. Apeluje zatem...Nie róbcie tego !
Euer Dieter :lol:
Tomaszek

Post autor: Tomaszek »

atlantyda ;o) pisze: Disco Polowcy z tego co nie raz udało mi się usłyszeć brali pomysły i nawet coverowali utwory Modern Talking.
Zespól Akcent,Dj Wituś,Toples,Model MT,to te o których ja wiem.
Za przykład coverowania, a w zasadzie plagiatu można podać następujące zestawienie:

1. Blue System - Heartache No. 9 (1992)
2. Boys - Usłysz Wołanie (1992)

Melodia jest niemal identyczna! W tym przypadku jednak Boys skopiował kompozycję, a nie odwrotnie :) .
Awatar użytkownika
FMike

Post autor: FMike »

Myślę, że aby po część zrozumieć jaki wpływ miała muzyka Bohlena na twórców Disco Polo, trzeba znać i odpowiednio spojrzeć na sytuacje jaka nastąpiła i nastroje jakie panowały wśród ludzi (również muzyków) w Polsce po 1989 roku(koniec PRL).
"...I'm A Rough Boy..."
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ja bym nigdy MT nie skojarzyła z disco polo, pierwsze słyszę takie porównanie :lol: Ale jeśli ktoś chce tak sądzić to niech sądzi, nie jestem jakimś fanatykiem żeby zaraz awanturę robić. Ja i muzykę MT lubię i Disco Polo, mi takie porównanie nie przeszkadza w sumie.
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

najbardziej irytujące jest deprecjonowanie muzyki Bohlena a rozpływanie się w zachwytach nad współczesnym popem i szajsowatą papką jaką karmią nas radio- rozgłośnie. Oto zabawny filmik pokazujący jak współczesna muzyka pop jest prosta:

A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

MT nie równa się Disco polo. I jeżeli ktoś użyłby przy mnie takiego porównania to dostałby po uszach. Jak można mówić,że Disco polo, gdzie piosenki są najprostsze jakie mogą być, to to samo co piosenki MT z duszą(jak ja to mówię :D ) Niedorzeczne jak dla mnie.
Gasolina91 pisze:Ale przeważnie tak jest, że jak na jakiejś imprezie poleci YMHYMS czy Cheri Cheri Lady to wszyscy się dobrze bawią. Taka jest jest moc tej muzyki!
Dokładnie. U mojej przyjaciółki w szkole była dyskoteka ale lata 80 i wszyscy świetnie bawili się przy YMHYMS czy Cheri cheri lady. ( bo oczywiście wypytałam ją czy było MT)
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Awatar użytkownika
MTalkingusia28

Post autor: MTalkingusia28 »

Dla mie to także niedorzeczne, a zarazem nienormalne, żeby prawdziwą muzykę przyrównywać do jakiegoś disco polo. Nie ma żadnego porównania i jedno z drugim nie ma absolutnie nic wspólnego. Nie słucham disco polo od 10 lat i dobrze, bo co to za muzyka. Nie rozumiem czemu ja czegoś takiego dawniej słuchałam, ale jeśli się tego od dziecka słuchało to niemożliwą rzeczą byłoby się do tego nie przyzwyczaić. Oczywiście absolutnie nie mam nic przeciwko tym, którzy takiej muzyki słuchają, niech sobie jej słuchają, bo każdy ma prawo słuchać czego chce, ale przyrównywaniej tej muzyki do muzyki Modern Talking jest naprawdę nie na miejscu. I jak całkem słusznie zauważyła moja poprzedniczka, Modern Talking to piosenki z duszą, ja uważam tak samo. :)
Modern Talking - The Ultimate Best Of - The Story Of Success * Modern Talking - Magic Talented *

ANDERS / FAHRENKROG * ARMY OF LOVE * HIT OR A MISS * GIGOLO * SUMMER OF LOVE * NO MORE TEARS ON THE DANCEFLOOR

POZDROWIENIA OD MTALKINGUSI28
Awatar użytkownika
Jasmine

Bo najlepiej jest powiedzieć 'A to Modern Talking to disco polo jest' i na tym zakończyć. A prawda jest taka że 3/4 tak mówiących zna chociażby CCL albo YMHYMS. Z disco polo jest podobnie- wszyscy narzekają, a jak co do czego dojdzie to się bawią jak nigdy.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Disco polo to są wszystkie polskie shity a więc muzyka typu Dody, Mariny, Shazzy czy Milano. Jak sama nazwa wskazuje disco polo czyli muzyka popularna, nie ambitna pochodząca z Polski. MT to euro disco. koniec polemiki.
Awatar użytkownika
Jasmine

Nie zgadzam się co części z 'shitami' ale co do części z euro disco to tak.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Peter pisze:Disco polo to są wszystkie polskie shity a więc muzyka typu Dody, Mariny, Shazzy czy Milano. Jak sama nazwa wskazuje disco polo czyli muzyka popularna, nie ambitna pochodząca z Polski. MT to euro disco. koniec polemiki.
To nie koniec polemiki, a jedynie Twoja prywatna opinia, niepoparta niczym konkretnym. Nikt znający nieco wykonawców i historię disco-polo nie zaliczy do tego gatunku Dody i nie spłyci definicji do "muzyki popularnej, nie ambitnej" bo wedle tego klucza nawet Kupicha stanie się discopolowcem.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Peter pisze:Disco polo to są wszystkie polskie shity a więc muzyka typu Dody, Mariny, Shazzy czy Milano
Nie można wszystkich polskich piosenek i wykonawców zaliczać do nurtu disco polo, jak w każdym innym kraju są zespoły grające różną muzykę, to jakby wszystkie niemieckie piosenki wrzucić do jednego garnaka powiedzmy tradycyjnej muzyki bawarskiej i według twojego rozumowania zaliczyłby się do niej także MT i wiele innych świetnych kapel. Z tą muzyką jest tak że nie trzeba wyczytać że dany zespół gra disco polo, to jest słyszalne po pierwszych nutkach utworu. A przecież DP bazuje także na przeróbkach ludowych i weselnych hitów nie mówiąc już o kaleczeniu muzyki italo. Uważam że większość zespołów grających DP uważa ten gatunek za coś na czym można w szybkim tempie zapełnić kieszenie kasą i przy okazji pokazać się jako "gwiazda" w dennym teledysku w TV, a uwieżcie żeby wykonywać ten gatunek muzyki nie trzeba być specjalnie uzdolnionym muzycznie i znać jej podstaw. To tyle z mojej strony, myślę że spora częśc forumowiczów zgodzi się zemną.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
ODPOWIEDZ