Remiksy Modern Talking w stylu lat 80.
-
moonwalker
- adamstan
- Kontakt:
- Prophet5
Co tu dużo mówić? Jest bardzo dobrze! No, może poza barwą saksofonu (z imitacją dęciaków zwykle jest problem), choć jeśli chodzi o jego nuty, to są wierne. Owszem, brzmienie całego utworu jest inne, zresztą inaczej być nie może, ale jest bardzo dobre (no, Twoje trochę bardziej miękkie i słodkiemoonwalker pisze:Mile widziana wasza ocena.
Kurde, panowie, naprawdę nagrajcie jakąś płytkę "w stylu"...
- Prophet5
Może ten wątek Was zainteresuje?
Instrumenty i Dieter Bohlen w studiu
Panowie, może Wy wiecie, co odpowiada za tę barwę "słonia" w You Can Win If You Want (u Michaela Cretu też ją wielokrotnie słychać)? Ta nierozwiązana zagadka męczy mnie od lat.
adamstan, jak wpadłeś na to, że w There's Too Much... gra akurat PPG Wave (jpg)
Instrumenty i Dieter Bohlen w studiu
Panowie, może Wy wiecie, co odpowiada za tę barwę "słonia" w You Can Win If You Want (u Michaela Cretu też ją wielokrotnie słychać)? Ta nierozwiązana zagadka męczy mnie od lat.
adamstan, jak wpadłeś na to, że w There's Too Much... gra akurat PPG Wave (jpg)
-
jkris
sadzilem, ze uslysze wersje w stylu wesela na wsi a tu pelen profesjonalizmmoonwalker pisze:Mile widziana wasza ocena.
bardzo mi sie podoba...
a dzis w wolnej chwili stworzylem pierwsza wersje okladki naszej nowej plyty

Ostatnio zmieniony ndz kwie 01, 2007 22:52 przez jkris, łącznie zmieniany 3 razy.
- adamstan
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o temat PPG, bawiłem się trochę wersją VST - kilka barw w TTMB jest bardzo charakterystycznych - wszystkie te barwy "wokalopodobne", tego nie był w stanie w 1984-85 zagrać żaden inny instrument - ani analogi w stylu Propheta, ani DX7. "Wave" występuje na pierwszym albumie również między innymi jako bas w "Bell's of Paris"... A co do tych "słoni" w YCWIYW, to na moje ucho jest to lekko przesterowana gitara poddana płynnej regulacji głośności (pedał swell, lub później w czasie miksu) i przepuszczona przez spore ilości pogłosu i stereofonicznego delaya w celu rozmycia - trochę podobnie jak w drugiej zwrotce YMHYMS, tyle że więcej pogłosu 
Okładka bardzo mi się podoba - teraz tylko trzeba dokończyć produkcję zawartości
Na razie jest 7 utworów, to jeszcze jakieś drugie tyle chyba trzeba 
Okładka bardzo mi się podoba - teraz tylko trzeba dokończyć produkcję zawartości
- Prophet5
Hm, ale jeśli byłaby to gitara z taką zaawansowaną późniejszą obróbką, to skąd taka idealna powtarzalność barwowa u zupełnie innego producenta, jakim jest Michael Cretu (Sandra, Enigma)?adamstan pisze:[...] A co do tych "słoni" w YCWIYW, to na moje ucho jest to lekko przesterowana gitara poddana płynnej regulacji głośności (pedał swell, lub później w czasie miksu) i przepuszczona przez spore ilości pogłosu i stereofonicznego delaya w celu rozmycia - trochę podobnie jak w drugiej zwrotce YMHYMS, tyle że więcej pogłosu
Wygląda mi to na jakiś syntezatorowy "preset". Tylko skąd? Może właśnie PPG
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
- adamstan
- Kontakt:
- adamstan
- Kontakt:
Może i to jakaś barwa gitaropodobna z Wave - możliwe. Ale myślę, że również używając gitary jest możliwe, że dwóch producentów osiągnęło bardzo podobne brzmienie - w końcu to tylko jeden opadający dźwięk, więc jak ktoś odrobinę poeksperymentuje z ustawieniem pieca gitarowego i umie posługiwać się procesorami efektów, to nic nie stoi na przeszkodzie a by takie brzmienie uzyskać. Poza tym niezależnie od tego co będzie na wejściu - PPG Wave czy gitara - późniejsza obróbka będzie konieczna prawie taka sama - Wave nie ma żadnego procesora efektów.Prophet5 pisze:Hm, ale jeśli byłaby to gitara z taką zaawansowaną późniejszą obróbką, to skąd taka idealna powtarzalność barwowa u zupełnie innego producenta, jakim jest Michael Cretu (Sandra, Enigma)?adamstan pisze:[...] A co do tych "słoni" w YCWIYW, to na moje ucho jest to lekko przesterowana gitara poddana płynnej regulacji głośności (pedał swell, lub później w czasie miksu) i przepuszczona przez spore ilości pogłosu i stereofonicznego delaya w celu rozmycia - trochę podobnie jak w drugiej zwrotce YMHYMS, tyle że więcej pogłosu
Wygląda mi to na jakiś syntezatorowy "preset". Tylko skąd? Może właśnie PPGCretu też go używał, widać na zdjęciach i filmach z jego studia.
-
jkris
mozemy wyslac do niemieckiego BMG, do Bohlena albo cieszyc sie nia sami... mozna wyslac tez do polskiego oddzialu BMG... nic innego na mysl mi nie przychodzi. moze niemiecki edeladamstan pisze:ale załóżmy hipotetycznie, że 'płyta' powstanie - co dalej z nią robimy?
co do linkow z utworami, moze faktycznie udostepnic je tylko tutaj, albo Adam uprzedzi Rosjan i sam zamiesci plytke na ebay'u
ps
usunac trzebaby nie tylko z rapida ale i z wrzuty, bo z wrzuty tez mozna skopiowac
- adamstan
- Kontakt:
-
jkris
generalnie kazdy daje na innych forach linki do swoich remixow i nikt nie ma z tym problemu tyle, ze fakt, te wersje Adama to pelen profesjonalizmPkmodern pisze:Super! I po ukończeniu tzw. płyty i opublikowaniu plików w necie, nasi "drodzy" fani z Rosji zaleją ebaya najnowszą płytą z mixami w cenie kilkadziesiąt euro za sztukę - widzę że trudno co niektórym zrozumiec o co tu chodzi...
jezeli po zmianie linki beda inne od tych, ktre podales to moze warto to zrobic...adamstan pisze:Jeżeli chodzi o wrzutę, to chyba wystarczy oznaczyć je jako prywatne - wtedy publicznie nie będą widoczne, będzie można w nie wejść tylko przez linka - który np będzie tylko tu. Ech - faktycznie, o rosyjskich działaniach na ebay'u nie pomyślałem...
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Wiesz, problem jednak jest. Nawet moje, w pełni amatorskie mixy co jakiś czas odnajduję na różnych ćwierćoficjalnych składankach, z których nic nie mam. Sam rozpuszczam je za darmo, bo nie uważam żeby warto było płacić za coś nieoficjalnego, ale przedsiębiorcze jednostki i tak nagrywają je i rozpuszczają jako "Polish Mixes" za odpowiednią opłatą. I mixy adamstana spotka pewnie to samo, a popyt na nie będzie większyjkris pisze:generalnie kazdy daje na innych forach linki do swoich remixow i nikt nie ma z tym problemu tyle, ze fakt, te wersje Adama to pelen profesjonalizm
-
jkris
pojawiaja sie ale zwykle na forach. nie widzialem nigdzie plytek, ktore moznaby kupic (po za jedna). poza tym sprzedaz takich plyt powiedzmy sobie szczerze bylaby nielegalna a i nabywcow bez naglosnienia pewnie niewielu
wiec albo pozwolic innym sluchac tych remoxow albo zachowac je tylko dla siebie... adam musi podjac sam decyzje, bo to jego dzielo.
wiec albo pozwolic innym sluchac tych remoxow albo zachowac je tylko dla siebie... adam musi podjac sam decyzje, bo to jego dzielo.
- adamstan
- Kontakt:
Nielegalna dla nas i dla Niemców - dla Rosjan niekoniecznie - tamtejsze prawo autorskie o ile wiem wogóle prawie nic nie znaczy...
Wiecie - trzymanie tych miksów tylko dla siebie to dla mnie żadna frajda, cieszę się że ktoś tego słucha, na żadnych wielkich pieniądzach mi nie zależy - tyle że nie chciałbym żeby ktoś inny na mojej pracy zarabiał kilkadziesiąt euro za wypalenie płytki... w takiej sytuacji to byłbym raczej skłonny poszukać kogoś, komu mógłbym sprzedać te nagrania - nawet po prostu za jakąś jednorazową sumę (BMG, Edel czy kto tam jeszcze jest) - niech ktoś sobie to wyda, sprzedaje, zarabia na tym nawet sporo, ale niech jakieś parę groszy z tego też dla mnie będzie... Aczkolwiek nie mam pojęcia czy taka sytuacja wogóle jest możliwa - czyt. czy jakikolwiek wydawca zgodziłby się kupić ode mnie te remiksy? A może bardziej opłaca się dogadać z właścicielem praw do oryginalnych utworów i uzyskać (wykupić) zgodę na publikację, a następnie własnym sumptem wypalać i rozprowadzać płytki? Co o tym wszystkim myślicie?
Wiecie - trzymanie tych miksów tylko dla siebie to dla mnie żadna frajda, cieszę się że ktoś tego słucha, na żadnych wielkich pieniądzach mi nie zależy - tyle że nie chciałbym żeby ktoś inny na mojej pracy zarabiał kilkadziesiąt euro za wypalenie płytki... w takiej sytuacji to byłbym raczej skłonny poszukać kogoś, komu mógłbym sprzedać te nagrania - nawet po prostu za jakąś jednorazową sumę (BMG, Edel czy kto tam jeszcze jest) - niech ktoś sobie to wyda, sprzedaje, zarabia na tym nawet sporo, ale niech jakieś parę groszy z tego też dla mnie będzie... Aczkolwiek nie mam pojęcia czy taka sytuacja wogóle jest możliwa - czyt. czy jakikolwiek wydawca zgodziłby się kupić ode mnie te remiksy? A może bardziej opłaca się dogadać z właścicielem praw do oryginalnych utworów i uzyskać (wykupić) zgodę na publikację, a następnie własnym sumptem wypalać i rozprowadzać płytki? Co o tym wszystkim myślicie?