Dieter Bohlen - album 2019 i trasa koncertowa

Newsy dotyczące Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Peter

Re: Dieter Bohlen - album 2019 i trasa koncertowa

Post autor: Peter »

Nie przesadzaj. :) Pisałem że pierwsze wrażenie było negatywne ale wokal akurat jest jednym z tych trzech elementów które mi tu najmniej przeszkadza. Najgorsze są chóry (te które nagrano na nowo) i aranże. Na wokale też tu trochę psioczyłem bo mi się gryzły z wokalem Andersa i jakoś mi nie podeszły ale w pewnym momencie to do mnie zaczęło trafiać i z albumu jestem zadowolony.
O ile przypominam sobie najbardziej na fb album psioczysz Ty i Twój kolega Artur.

Bardzo jestem ciekaw Twojej opinii że Bohlen ma teraz gorszy głos niż w Blue System. :shock: Przecież on ma dokładnie taki sam głos jak zawsze.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Bohlen ma fatalny głos i zdania nie zmienię. Skopał hity MT, ale fani i tak album do kolekcji kupują i to jest dla niego najważniejsze. I napiszę to samo co na Fb. Gdyby to on był wokalistą MT to duet na pewno nie odniósłby takiego sukcesu jaki odniósł. Najbardziej Skopał CCL, do niczego to nie podobne, brzmi jak demówka. I o ile lubię sobie puścić Blue System na full to przy tym albumie nigdy tego nie zrobię. Słucham jedynie Midnight Lady i wersje instrumentalne. Fakt jest taki, że Bohlen nie ma głosu do śpiewania! Pospieszył się z tym albumem i jest po prostu nie dopracowany.
Awatar użytkownika
Peter

Pytanie czy gdyby sobie dał więcej czasu na zmontowanie albumu byłby lepiej przygotowany wokalnie? Z całą pewnością mógł być lepszy aranżacyjnie. A co sądzisz o wokalach z "Take Me Tonight"? Bo o ile śpiewa poprawnie to mnie gryzie ta różnica.
kayo

Post autor: kayo »

No coz , czytalem wasze komentarze i opinie na temat plyty Dietra , jak Dieter spiewa to wiemy nie od dzis , fakt Dieter wzia stare sample z czasow MT ale i w niektorych piosenkach sam probowal zaspiewac HP-Voice co w dzisiejszym czasie techniki jakos mu sie udalo , aranzacje , no coz bardzo tesknie kiedy Luis do nagran mial Akai , czy inny Bassdrum nie Vsti jak dzis poniewaz te wirtualne dzwieki nie daja takiego bum ,bum jak w Latach 80-tych , czyli inaczej mowiac zywe syntezatory dawaly bardziej mocny i wyrazisty dzwiek niz dzis instrumenty Vsti , a druga sprawa moze Jeo mial malo czasu zeby te aranzacje bardziej dopiescic, poczekamy na koncerty w Listopadzie gdzie ma wejsc aranzacja Luisa ,jestem ciekaw sam , ogolnie nie moge narzekac na plyte , przeciez kazdy z nas czekal na to tyle lat ,ale bardziej bym sie ucieszyl z nowych piosenek , wszak Gasoline jest tez piosenka ladna ,pozdrowka
Ninio

Post autor: Ninio »

Każdy kto słuchał Modern Talking a później Blue System był ciekawy a nawet (jak ja) marzył,by usłyszeć piosenki MT z wokalem Bohlena. Jakby one nie brzmiały... To tak jak z polskimi zespołami w Lidze Mistrzów,chcemy ich tam mimo ,ze mogą oberwać po 5:0 :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Peter

@kayo skąd pochodzi wiedza że część chórów HPV to czyste i wyłączne wokale Bohlena? Miałem przez jakiś czas taką myśl ale doszedłem do wniosku że te nagrane na nowo HPV to Billy, Chris i Nino...
Awatar użytkownika
Peter

cryptom pisze: wt lip 09, 2019 19:38 Witam,
jak dla mnie to wielki bubel, odgrzewane kotlety i ten straszny kabaret w wykonaniu DB. TA przynajmniej śpiewa live.
Osobiście wolę, np Systems In Blue - There's No Heart (Special 80's version), niż ten odgrzewany kotlet serwowany przez DB.
DB psuje moje wspomnienia z lat 80-tych.
Przykro mi i szkoda.

Pozdrawiam
cryptom
Na taki utwór w wykonaniu Bohlena nie ma co liczyć jest to niezgodne z jego filozofią życiowa, niezadowolonym pozostaje śledzenie trzech ścieżek jakimi podążają obecni Systemsi. Z trzech najgorszą jest oczywiście MS Project.
Awatar użytkownika
marco
Członek TAFC Polska

Post autor: marco »

Z ogromną przykrością i żalem stwierdzam, że pomimo tego iż wielu użytkowników forum napisało, że utwory brzmią świeżo i nowocześnie dla mnie to totalna porażka. To już nie jest ten POWER Dietera Bohlena który miał w Modern Talking a później w Blue System. Piosenki brzmią nijako. To wszystko brzmi bardzo sztucznie. Zastanawia mnie jedno, że taki wielki POP TYTAN nagrał tak marną płytę, aż żal ściska serce. Zdecydowanie brakuje dla mnie aksamitnego głosu Thomasa. Płyta nagrana na siłę, na to aby ponownie zaistnieć..tylko pytanie po co i czym? Nie sądziłem, że taka osobowość jak Dieter Bohlen może wydać tak marny album. Sądzę, że ta płyta powinna nigdy się nie pojawić, ale to jest tylko moje zdanie. Pozdrawiam wszystkich fanów zespołu Modern Talking!
Awatar użytkownika
marco
Członek TAFC Polska

Post autor: marco »

atlantyda ;o) pisze: pt lip 19, 2019 21:38 Bohlen ma fatalny głos i zdania nie zmienię. Skopał hity MT, ale fani i tak album do kolekcji kupują i to jest dla niego najważniejsze. I napiszę to samo co na Fb. Gdyby to on był wokalistą MT to duet na pewno nie odniósłby takiego sukcesu jaki odniósł. Najbardziej Skopał CCL, do niczego to nie podobne, brzmi jak demówka. I o ile lubię sobie puścić Blue System na full to przy tym albumie nigdy tego nie zrobię. Słucham jedynie Midnight Lady i wersje instrumentalne. Fakt jest taki, że Bohlen nie ma głosu do śpiewania! Pospieszył się z tym albumem i jest po prostu nie dopracowany.
Zgadzam się w stu procentach z wypowiedzią "atlantyda" Nic dodać nic ująć, taka prawda.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Mnie również nowe wersje w wykonaniu Dietera nie przypadły do gustu. Wszystko brzmi strasznie, kiedy pierwszy raz słuchałam "Cheri Cheri Lady" byłam przerażona. Im więcej udziwnień tym gorzej.
Niestety w tym projekcie Dietera jestem na NIE.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Bardzo chciałbym poznać zdanie Arka bo on skrupulatnie opisywał albumy Dietera i w jego opisach było mnóstwo smaczków. Ja nie jestem na nie, liczę na nowe produkcje w tym stylu.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

A mi się album podoba - przy pierwszym słuchaniu (zassaniu gdzieś z sieci) byłem bardzo zdruzgotany , chociaż zawsze uważałem że Dieter powinien wydać taki album , ale bardziej w klimacie The Night Is Yourse .... czyli stare aranżacje ze starym Bolehnowskim wokalem jako uzupełnienie pierwszych albumów + dwa , trzy kawałki które nigdy nie były wydane (jeśli takowe są) - no ale to byłoby tylko dla starych wyjadaczy , a gdzie tutaj jeszcze jakiś pieniądz zarobić ? Więc album jest jaki jest - po kilkukrotnym odsłuchaniu , będąc w sklepie nie dla idiotów wziąłem z półki wersje deluxe szepcząc : jedziemy kolego bo pewnie niedługo wylądujesz w koszu za 19.99. Wszyscy którzy liczyli na to że album podbije listy przebojów na miarę YMHYMS informuję że nic takiego nie będzie miało miejsca - tamto przeminęło bezpowrotnie - żadne Touche , Aleksandry , Izabelle i inne wynalazki nigdy nie odniosą takiego sukcesu jak pierwszy album MT - cieszmy się z tego że jeszcze mu się chce.
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

Nikt nic nie pisze o koncercie w Berlinie, no to ja napiszę!
Kolejny raz jestem POZYTYWNIE zaskoczony!
Pomijam fakt (i będę to powtarzać), że Dieter nie jest najlepszym wokalistą - dyplomatycznie to ujmując.
ALE! Chyba po raz pierwszy w historii Dieter naprawdę zaśpiewał NA ŻYWO wszystkie piosenki i to naprawdę nieźle!
Oczywiście wysokie chórki z MT i BS były z playbacku, ponadto Dieter we wszystkich utworach wspomagał się dodatkowym wokalistą (bardzo dobrym zresztą!), który swoim głosem "przykrywał" niejako wszelkie nierówności i fałsze Dietera w refrenach.
Mimo to muszę naprawdę przyznać, że był to świetny koncert i chyba najlepszy występ Dietera kiedykolwiek!(Pomijam fakt, że Dieter nie jest najlepszym wokalistą).
Ponadto kolejny raz okazuje się, że piosenki śpiewane oryginalnie przez innych wokalistów, które nie robiły na mnie większego wrażenia, tutaj w wykonaniu Dietera nagle są dla mnie świetne! (Pomijam fakt, że...itd). Przede wszystkim "Don't Believe"(wow, gdy usłyszałem jak Dieter to śpiewa, to znów miałem ciary jak za czasów Blue System) oraz "Mamacita". To jak Dieter śpiewa zwrotki tych piosenek przypomina mi najlepsze czasy Blue System sprzed '94 roku.
Dieter wykonał też mix swoich kilku utworów spod znaku Schlager! Zatem chyba po raz pierwszy Dieter zaśpiewał w swoim ojczystym języku! Wyszło naprawę dobrze.
Trzeba też zaznaczyć, że większość piosenek dostała lepsze, wydłużone aranże; było sporo rewelacyjnych, saksofonowych wstawek, i np. fantastyczne solówki gitarowe w "Brother Louie".
Co tu dużo pisać, jeśli ktoś lubi głos Dietera to koniecznie polecam zobaczyć wszystko na YT, póki jeszcze jest.

Zobaczcie tylko tę set-listę:
You Can Win If You Want
Love Me On The Rocks
Call My Name (Dieter Style)
Don't Believe
Geronimo's Cadillac
Mamacita
You Can Get It
Now Or Never
Win The Race (ciekawe intro!)
My Bed Is Too Big (extra wersja!)
Midnight Lady
Magic Symphony

Schlager Mix: Du kannst noch nicht mal richtig lügen/Noch in 100.000 Jahren/Für dich/Mein Herz

Wir Sind Alles Meeganer (quasi-piosenka z tego roku, napisana przez Dietera z okazji miliona obserwujących na Insta)

Acoustic: Take Me Tonight/We Have A Dream

Tv Makes The Superstar
Atlantis Is Calling
Cheri Cheri Lady (extra wstawka na saksofonie!)
Brother Louie
YMHYMS
BIS
Pop Titan Mix:You Can Win/Atlantis/Cheri Lady/Brother L/YMHYMS
We Have A Dream

Na zachętę My Bed is Too Big i Dieter skaczący na ogromnym łóżku:

A na poniższym kanale zapis całego koncertu, tutaj tylko to rewelacyjne Don't Believe:
think for yourself - question authority
riccardo1989

Post autor: riccardo1989 »

Ciekawe, czy ta trasa zachęci Didiego do nowego premierowego albumu.

Wiadomo kto to, co to ten wokalista?
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

punky linsky pisze: wt wrz 10, 2019 23:14 Na zachętę My Bed is Too Big i Dieter skaczący na ogromnym łóżku:

Refren rewelacja, w takim brzmieniu widzę Dietera :).
Point Of No Return
Pointrox

Post autor: Pointrox »

riccardo1989 pisze: czw wrz 12, 2019 22:05Wiadomo kto to, co to ten wokalista?
Joyello Sabatelli :wink:

Natomiast jeśli chodzi o sam koncert - jestem pod sporym wrażeniem tego że Dieter wykonuje wszystko na żywo. O wiele łatwiej jest mu śpiewać teraz, gdy ma monitory douszne zamiast klasycznych podłogowych i lepiej słyszy samego siebie. Bardzo podoba mi się też to, jak Dieter dostosował utwory do grania na żywo i ładne zbalansowanie żywych instrumentów z elektronicznymi - jednak ucho producenta ma tutaj niebagatelne znaczenie :D
ODPOWIEDZ