C.C. Catch - 25th Anniversary Box

Dyskusja na temat C.C. Catch
DiscoLED

Re: C.C. Catch - 25th Anniversary Box

Post autor: DiscoLED »

Trzeba raz na zawsze wyjaśnić słowo "remastered". Według mnie chodzi właśnie poprawę zmiksowanego już materiału a nie miksowanie na nowo. W takim wypadku trzeba by dysponować materiałem wielośladowym. Kto ma do tego dostęp? Ja wiem, że nad całym boxem pracował VinylMagic, aby wydobyć z tego materiału co miał maksimum jakości dźwiękowej. I zapewne On był jedną z tych osób, które siedziały nad tym nocami.
Ostatnio zmieniony czw lis 17, 2011 14:22 przez DiscoLED, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

DiscoLED pisze:Pytaj Sussudio On ma wątpliwości co do masteringu czy remasteringu. Zwał to jak zwał, ja wiem, że nad całym boxem pracował VinylMagic, aby wydobyć z tego materiału co miał maksimum jakości dźwiękowej. I zapewne On był jedną z tych osób, które siedziały nad tym nocami.
No dobrze, skoro materiał wyjściowy to jak twierdzi Rafalo w większości płyty CD, to na czym miało by polegać to ulepszanie? Poogłaszanie czy co?
MODERN TALKING FOREVER!!!
DiscoLED

W miedzy czasie poprawiłem post, ale OK. Z tego co wiem (z innego forum) materiał został pozyskany z innych CD oraz w nielicznych wypadkach z winylu. Jak wiadomo w latach 80-tych nie było komputerowych edytorów dźwięku wiec płyty cd były tłoczone z taśm-matek tzw. masterów. Taśmy mają to do siebie, że szumią i ten szum na płytach cd pozostał. W dzisiejszych czasach istnieją narzędzia do pozbycia się tego szumu. Dodatkowo zwiększa się poziom dźwięku do dzisiejszych standardów. Jak zapewne wiesz dawne cd były nagrywane stosunkowo cicho. Niektóre nagrania (np. długie wersje z albumu Big Fun) zostały wydane na cd stosunkowo niedawno, wiec są bardzo głośne i poddane mocnej kompresji. Mając tak różnorodny materiał wyjściowy (różnie wydania cd, winyle) trzeba to jakoś ujednolicić brzmieniowo i głośnościowo, aby dało się tego słuchać bez kręcenia gałkami we wzmacniaczu. Dodatkowo Vinylmagic robi inne czarodziejskie sztuczki powodujące, że nierzadko materiał brzmi lepiej niż oryginalnie wydany. I zostało to docenione przez miesięcznik "High Fidelity"
http://www.highfidelity.pl/@muzyka-537&lang=
Co konkretnie jest robione z tymi nagraniami, nie wiem. Nikt nie zdradza swojego warsztatu. Za to łatwo można usłyszeć różnicę na korzyść, więc cieszmy się, że mamy kawał twórczości Karoliny w jakości dotąd niedostępnej. :D
Awatar użytkownika
33ccd
Kontakt:

Post autor: 33ccd »

pozdrawiam
33ccd

COPY KILL MUSIC!!!
WE WILL STAY WITH YOU FOREVER !!!
THOMAS ANDERS FAN CLUB POLSKA
http://www.thomas-anders.pl
Awatar użytkownika
Sussudio

Post autor: Sussudio »

Ja ciągle nie mogę zrozumieć kwestii masteringu/remasteringu tego wydania.
Co w końcu zostało zrobione?
Jeśli w większości materiał pochodzi z wydanych wcześniej płyt CD, przed wydaniem których na pewno został wykonany na materiale jakiś mastering.
Usuwanie szumów i trzasków można wykonać w każdym edytorze audio, ten zabieg wypada wykonać przed jakimkolwiek wydaniem, więc używanie tutaj na boxie napisu "Remastered" jest trochę na wyrost, jeśli faktycznie nie dysponuje się ścieżkami.

Już widzę na czym polega "remastering" w tym wydaniu :
"Don't Be A Hero" - z boxu "The 80's Album"
Obrazek

"Don't Be A Hero" - z boxu "25th Anniversary Box"
Obrazek

Idiotyczna moda, na głośność.
Te albumy nie brzmią już jak kiedyś.
Podbicie materiału nie jest masteringiem...
Dieter Bohlen Królem Polski
DiscoLED

Sussudio pisze: Jeśli w większości materiał pochodzi z wydanych wcześniej płyt CD, przed wydaniem których na pewno został wykonany na materiale jakiś mastering.
Sussudio Jaki to mastering masz na myśli w przypadku płyt wydanych w latach 80-tych? Ja już Cię nie rozumiem, może mówimy o różnych sprawach? W latach 80-tych nic się nie robiło z tymi nagraniami przed wydaniem CD. Nie było do tego odpowiednich narzędzi. Teraz są i można wiele (aczkolwiek nie wszystko) poprawić. Twoje widma pokazują tylko mistrzostwo Damiana Lipińskiego, który to remasterował. Nagranie pomimo zwiększenia głośności nie utraciło nic z dynamiki (widmo nie wygląda jak prostokątny klocek). Dzięki takiemu zabiegowi wykorzystujemy w pełni przetwornik 16 bitowy, tzn. w pełni sygnałem muzycznym. Proszę poczytać:
http://vinylmagic.pl/pl/article/1/dynam ... -cd-audio/

Co zostało zrobione najlepiej wyjaśniłby sam VinylMagic (Damian Lipiński), ale się tu nie pojawia. Natomiast pojawia się rafalo, który zna szczegóły w równym stopniu. Może on coś opowie...
Awatar użytkownika
Sussudio

DiscoLED pisze:
Sussudio pisze: Jeśli w większości materiał pochodzi z wydanych wcześniej płyt CD, przed wydaniem których na pewno został wykonany na materiale jakiś mastering.
Sussudio Jaki to mastering masz na myśli w przypadku płyt wydanych w latach 80-tych? Ja już Cię nie rozumiem, może mówimy o różnych sprawach? W latach 80-tych nic się nie robiło z tymi nagraniami przed wydaniem CD. Nie było do tego odpowiednich narzędzi. Teraz są i można wiele (aczkolwiek nie wszystko) poprawić.
??
Czyli twierdzisz że w latach 80 materiał nie był obrabiany, wypuszczano surowe nagranie?
Czego nie było? Wszystko było, tylko teraz wszystko jest dostępne prawie dla każdego, są dziesiątki programów do obróbki i każdy kto posiedzi przy nich parę miesięcy może udawać genialnego inżyniera dźwięku.
Nic nie robiono? Mam wiele płyt wydanych oryginalnie w latach 80, bez żadnego remasteringu i brzmią one świetnie - perfekcyjna dynamika, piękna ciepła barwa itd.
Jeśli mówimy o utworach italo disco, czy innych tego typu to może oryginalne miksy nie brzmią może jakoś porywająco.
Ale gdy chodzi o muzykę trochę wyższych lotów, nawet ta nagrana w latach 70 brzmi bardzo dobrze.

Posłuchaj parę płyt które miksował Hugh Padgham, brzmią fantastycznie - dźwięk nie jest płaski i nijaki jak w dzisiejszych miksach.
DiscoLED

No, ale my nie mówimy o nagraniach wypuszczanych przez genialnych realizatorów a o nagraniach wypuszczanych z przeznaczeniem na maksymalny zysk, dla dyskotek i do tego przez niechluja Rodrigueza...
Bardzo cenię Panów Rodrigueza i Bohlena bo nadali unikalne brzmienie MT i CC, ale niestety pod względem technicznym jest cieniuteńko co w pełni okazało się podczas pracy nad wydawnictwem.

Obawiam się, że ta dyskusja nie doprowadzi do niczego. Każdy ma swoje racje i swój gust. Dla mnie dźwięk z boxu C.C. Catch nabrał świeżości, pewne dźwięki wyszły z cienia. Ale ktoś może mieć przeciwne zdanie.
Awatar użytkownika
Sussudio

Ja nie twierdzę że dźwięk na tym boxie jest jakiś tragiczny, jest trochę cieplej, mocniej, w niektórych utworach wyraźniej, ale w utworach dynamiczniejszych jak np. w przywołanym "Don't Be A Hero" przez podbicie głośności robi się trochę łupanka i brzmi to nieprzyjemnie.
Ale tak jak wspomniałem, ciężko osiągnąć coś lepszego nie dysponując śladami...
Awatar użytkownika
Daniel

Post autor: Daniel »

Ja też już mam swój komplecik.

Płytki grają bardzo ładnie, bardziej "analogowo" niż wydanie Edela, z bardziej wyrazistym basem.
Chociaż nie ma aż takiej przepaści w jakości jak w przypadku płyt Fancy'ego, którego oryginalne wydania były wręcz fatalne.

Udało mi się dostać zestaw niemal bez rys, tylko na pierwszym albumie zauważyłem kilka micro-rysek, które są zapewne winą nieszczęsnych kartoników.
Kartoniki są efektowne i estetyczne, ale niestety mało praktyczne. Moim zdaniem powinny być 1mm większe, aby płytki wychodziły lżej, wręcz wyturlały się (tak robi np. Sony w swojej serii Original Album Classics). W obecnej formie płytki trzeba na siłę wyciągać paluchami, co jest zabójcze dla nośnika (rysowanie i palcowanie!).
Pudełko główne też jest bardzo trudno otwieralne, brakuje wcięcia, "wnęki" na palec, aby przytrzymać spód podczas otwierania.
Trzeba używać paznokci, co po kilku/nastu/dziesięciu otwieraniach doprowadzi do zdarcia lakieru.

Czy coś przeskakuje jeszcze nie stwierdziłem, bo słuchania jest sporo, a wolnego czasu nie tak wiele :)
Szczególną uwagę zwrócę jednak na piosenkę, przy której problemy miał Robert.
dawidsikorski2

Post autor: dawidsikorski2 »

Nowe nagranie od C.C.Catch:):):) http://www.youtube.com/watch?v=BGewHq0-qIc
Awatar użytkownika
Pkmodern

Post autor: Pkmodern »

dawidsikorski2 pisze:Nowe nagranie od C.C.Catch:):):) http://www.youtube.com/watch?v=BGewHq0-qIc
Oj to "nowe" nagranie od C.C. Catch ma już prawie dwa lata... i już na ten temat na Forum pisaliśmy - wystarczy poszukać...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Post autor: *D.J.-Maciek!* »

Mam i ja ten box...

Ze swej strony pokłony i wielki szacunek dla jego pomysłodawców i tych wszystkich, którzy
w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego powstania.

Na moim egzemplarzu ŻADNE ryski nie występują, i nie ma ŻADNYCH problemów z odtwarzaniem
"Are You Man Enough" (Long Version).

:wink:

P.S.
Całość zakupiona na Allegro, za złotych 130,00 :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Rafalo pisze:Bardzo Ci dziękuję za wskazówki. Będą mi bardzo pomocne przy nadchodzących, retrospekcyjnych projektach płytowych z muzyką Bohlena.
Możesz zdradzić coś więcej?
Awatar użytkownika
sebciu1974
Kontakt:

Post autor: sebciu1974 »

Dla mnie BOX to jeden wielki majstersztyk. Wielki szacun dla wszystkich zaangażowanych w jego powstanie. Mam nadzieję że na tym trochę zarobicie i że powstaną nowe projekty, bo jest jeszcze trochę do zrobienia. Moim osobistym marzeniem jest płyta CHrisa Normana ze wszystkimi wersjami utworów napisanych przez Bohlena. Jeszcze raz dziękuję Wam.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

także ja zakupiłem ten zestaw i jestem bardzo zadowolony!
starsze płyty C.C.Catch na CD już od wielu lat nie były wydawane, poza tym bardzo fajna jest też wkładaka informacyjna z dokładnymi datami premier poszczególnych LP, miejsacami na listach przebojów itp.
słuchania bardzo dużo, będzie w sam raz na zimowie wieczory :)
ODPOWIEDZ