Back For Good - oryginały czy nowe wersje?

Dyskusja o płytach Modern Talking
Awatar użytkownika
FMike

Re: Back For Good - oryginały czy nowe wersje?

Post autor: FMike »

You're My Heart, You're My Soul '98 - Godna oryginału. 6/6

Brother Louie '98
- Jedna z pierwszych piosenek zespołu którą poznałem, robiła na mnie wrażenie dopóki nie usłyszałem oryginału :D. 5/6

I Will Follow You
- Ogólnie ballady po powrocie nie "umywają się" do tych z lat 80-tych, czego przykładem może być ten utwór. 2/6

Cheri Cheri Lady '98 - Denerwująca, powinna tu być wersja z singla "Brother Louie '98" która nieco lepiej wyszła. 1/6

You Can Win If You Want '98 - Nowy podkład świetnie pasuje i wyszedł piosence na dobre. 5+/6

Don't Play With My Heart
- Gdyby nie głos Bernd-a to nie powiedziałbym że to MT. 3/6

Atlantis Is Caling '98
- Zdecydowanie straciła na jakości, brakuje tu jej klimatu i lekkości, zaryzykuje nawet stwierdzenie że ją zbezczeszczono. 1/6

Geronimo's Cadillac '98
- Nie przepadam za oryginałem, do tej wersji również rzadko wracam. 3/6

Give Me Peace On Earth '98
- W porządku ogólnie, ale do oryginału jej daleko. 4/6

We Take The Chance - Świetna, nie przeszkadza mi podobieństwo do "The Final Countdown" zespołu Europe, który zresztą bardzo lubię. Traktuje ją jako całkiem brand new kompozycje. 5+/6

Jet Airliner '98 - Tu podobnie jak z "Brother Louie", jako miłośnik lat 80-tych znając tę wersję nie mogłem doczekać się momentu poznania oryginału z '87. Na szczęście tutaj nowy podkład nie namieszał zbytnio w jej pięknie. 5+/6

Lady Lai '98 - Całkowicie nie podoba mi się ta nowa wersja. 1/6

In 100 Years '98 - Minimalnie słabsza od oryginału. 5/6

Anything Is Possible - Pierwsza "nowa" piosenka z albumu którą sobie upodobałem, bardzo pozytywnie nastawia. 5+/6

Angie's Heart - Wrong Way ! 1/6

Porównując płytę "Back For Good'' do płyty Bad Boys Blue "Back" z tego samego roku, jako fan obu tych zespołów uważam że albumy te dzieli mała różnica na korzyść ekipy BBB, która lepiej ogarnęła temat odświeżania, i nagrała lepsze nowe piosenki (słusznie określone jako SMASHERS na okładce).
"...I'm A Rough Boy..."
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

ja pamiętam jak czekałem na program w RMFie, bo mieli puścić nową piosenkę tego bandu, a wcześniej była sonda czy chcą żeby ten zespół się reaktywował? Oczywiście większość słuchaczy opowiedziało się za TAK. Strasznie się zawiodłem jak nowym singlem było YMHYMS, szybko jednak po nim udałem się do sklepu by kupić album, był w takim bonusie ze singlem, ale byłem bardzo ciekaw okładki, bo długo nie widziałem Thomasa, właściwie po raz ostatni na niemieckiej TV w 1992 roku, i byłem ciekaw jak teraz wygląda. pamiętam, że album odebrałem dość ciepło, wszędzie się z nim przemieszczałem w discmanie. Porównując do "Back" BBB to stawiam że byłby remis, bo oni też wydali dobry album.... jest tylko jedna różnica: w przypadku MT to faktycznie był powrót po nieobecności na rynku, a BBB wydali kolejny studyjny album, wiec nie ma mowy o żadnym powrocie...
Marcin87

Post autor: Marcin87 »

Oczywiście jest to bardzo dobry album, jeżeli można go nazwać albumem, bo dla mnie to komilacja największych przebojów w nowych wersjach. Najciekawsze piosenki na tej płycie to cztery zupełnie nowe i "No.1 Hit Medley". Jeżeli chodzi o piosenki w nowych wersjach to moim zdaniem najciekawiej zrobione są "Lady Lai", "Angie's Heart", "Give Me Peace On Earth" - te się najbardziej odróżniają od swoich oryginalnych wersji, a także "Geronimo's Cadillac" i "You're My Heart, You're My Solul" - kocham ją w tej wersji :mrgreen: O tej płycie nie można powiedzieć, że jest kiepska, bo to po prostu niemożliwe :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Jedne i drugie mają swój urok. Nowe wersje zmiana w basie i stopa perkusji dancowa a reszta bez zmian. Wystarczy edycja starego utworu, wstawienie nowoczesniejszych basów i bębnów ewentualnie zwiększenie tempa i mamy nową a starą aranżację, wątpię że komuś chciałoby się robić od początku to samo. Jet Airliner super ale Atlantis is Calling i Angie's Heart, strasznie puste i bezpłciowe aranżacje.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Ja wole stare wersje. Ogólnie nie za bardzo lubię covery i przeróbki.
Ale muszę przyznać że nie uważam nowych wersji za złe. Nawet mi się podobają ale zawsze oryginał górą.
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Awatar użytkownika
Peter

Nie wiem czemu nikt z was nie zauważył tego jak zrobiona jest nowa CCL. otóż ta piosenka jest ewidentnie robiona pod trendy lat 90 tych, a że wtedy było popularne "Coco Jumbo" taki aranż dostała ta piosenka...

melodie kompletnie inne, ale te aranże na poczatku.... :shock:
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

chyba jest na odwrót. To coco jumbo wzorowało sę na Cheri cheri lady.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
Peter

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mr._President
hehe, Coco Jambo to rok 1996 a nowe CCL wyszło w 1998. czy naprawdę dziwi, że Bohlen skądś czerpał inspiracje?
PS. Kto jest wiecznym prezydentem?
Awatar użytkownika
Peter

To chyba z tym "Prezydentem" chodziło o Pana Boga?

Faktycznie mocno mi to zalatuje "Coco Jumbo" ta wersja CCL mocno mnie drażni, za to uważam, że remix z singla BL'98 jest wręcz wyśmienity, mogli na BFG się pokusić właśnie o taką wersję pozbawioną oczywiście Erica, ale jak wiadomo taka wersja niestety nie istniej.

Album średni, mało go słucham ale ważny z punktu widzenia zespołu.
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Post autor: Anita Anders »

Ja zdecydowanie wolę oryginały :)
Awatar użytkownika
Peter

Ale chyba zgodzisz się że niektóre nowe wersje naprawdę ciekawie zrobili jak np: 'Angie's Heart"? Jak to z coverami bywa jednak niektóre sa dobre a niektóre gorsze, porażką dla mnie jest CCL'98.
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

Peter pisze:Ale chyba zgodzisz się że niektóre nowe wersje naprawdę ciekawie zrobili jak np: 'Angie's Heart"? Jak to z coverami bywa jednak niektóre sa dobre a niektóre gorsze, porażką dla mnie jest CCL'98.
No, ja akurat nie lubię nowej wersji Angie's Heart, tak samo nie podoba mi się nowe Lady Lai. Co do CCL '98 to ujdzie, ale oryginału nic nie przebije :D
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

"Angies Heart" w wersji '98 jak dla mnie to jakaś porażka.
Awatar użytkownika
Anita Anders
Członek TAFC Polska

atlantyda ;o) pisze:"Angies Heart" w wersji '98 jak dla mnie to jakaś porażka.
Dla mnie właśnie też :D No, ale o gustach się nie dyskutuje, każdemu podoba się co innego ;)
Awatar użytkownika
Peter

Jakoś nie przepadam za początkiem "Angie's Heart", za bardzo mi się kojarzy z utworami prezentownaymi w programie disco relax i polskimi wykonawcami tego gatunku.
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Peter pisze:Jakoś nie przepadam za początkiem "Angie's Heart", za bardzo mi się kojarzy z utworami prezentownaymi w programie disco relax i polskimi wykonawcami tego gatunku.
I to jest w tej piosence najlepsze dla mnie. Jest bardzo ckliwa, trochę szlagierowa, ale w wersji z roku 98 jest całkowicie pozbawiona tego lekko kiczowatego klimatu. Bez tego ta piosenka traci 73,4% mocy :P
Karolek78
ODPOWIEDZ