Bad Boys Blue

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Re: Bad Boys Blue

Post autor: Pioetrek »

Geronimo pisze: Nie do końca rozumiem, o jakiej serii wydawniczej tutaj mowa? Płyta Modern Talking wydawana była przez Sony Music, a Bad Boys Blue przez Coconut Music. Chyba że to w ogóle nie o to chodzi, to prosiłbym o wyjaśnienie.
Ze strony badboysblue.pl:

On June 12th of 2015 Coconut Music/Pokorny Music Solutions/Sony Music released the 30th anniversary single titled "You're A Woman 2015" including remixes produced by High Tide, Andy Matern, Split Mirrors, Krzysiek Palich & Adam Pokorny. On June 26th of 2015 the said labels released the 30th anniversary album titled “30” including reloaded versions of the hit singles (produced with using of the original 24 track tapes), a few new hit versions as well as some unreleased remixes and demo tracks.

Z tego właśnie powodu miałem wrażenie,że jest rodzaj serii i że raczej nikt się nie przyczepi (z drugiej strony czcionka jest inna, kolor jest inny, zgadza się tylko ogólny pomysł).
Peter pisze: Raczej blisko współpracował z Tonym niż należał do zespołu Tony'ego. Jeśli jednak coś więcej wiesz to podziel się proszę.
Monza była takim BBB (tzn pierwszy singiel). Gdyby jednak ten singiel zrobił furorę, a Dieter był genialnym wokalistą to być może dalej współpracowałby z T. Hendrikiem i K. van Haaren. Zarzuciłby swoje kompozytorskie aspiracje i nigdy nie byłoby MT ani BBB. Może się więc okazać, że dobrze, że Dieter śpiewa tak jak śpiewa bo inaczej moglibyśmy wiele stracić.

PS: Tony Hendrik jest kojarzony przez niektóre strony z projektem Broken Dreams - Broken Dreams z 85 roku. Jedyny produkt z takimi nazwami jest podobno autorstwa Kohlera wydany co prawda przez Coconut ale nigdzie Tony nie jest chyba wskazany jako autor/producent. Wiecie coś więcej na ten temat?

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Post autor: *D.J.-Maciek!* »

Peter pisze:Tony Hendrik jest kojarzony przez niektóre strony z projektem Broken Dreams - Broken Dreams z 85 roku. Jedyny produkt z takimi nazwami jest podobno autorstwa Kohlera wydany co prawda przez Coconut ale nigdzie Tony nie jest chyba wskazany jako autor/producent. Wiecie coś więcej na ten temat?
Obrazek

Jest tyle miejsc w internecie, w których można zweryfikować lub po prostu zaczerpnąć merytorycznej wiedzy zamiast pisać w stylu "podobno"...

:wink:

P.S.
...a niech sobie zagra, bo to fajny numer:

Awatar użytkownika
Geronimo

Post autor: Geronimo »

Potwierdzam, bardzo fajna piosenka, dzięki za podlinkowanie. Po pierwszym przesłuchaniu wpadła mi w ucho. Jestem też pozytywnie zaskoczony, że znalazłem singiel w aplikacji Spotify. Oczywiście z miejsca dodany do kolekcji.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

DJ Maciek, zacytowałeś mnie a wziąłeś do cytatu słowa Pioetrka.
Ninio

Post autor: Ninio »

Tak troche z innej beczki... ktos tu napisał wcześniej,ze Dieter najpierw był jak McDonald a teraz jak bar mleczny. Według mnie to znaczy,ze zmienił się na plus. McDonald to plastikowe zarcie a bar mleczny ma styl i to styl lat '70 i '80 :)
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Peter pisze:DJ Maciek, zacytowałeś mnie a wziąłeś do cytatu słowa Pioetrka.
Upsss... sorry :wink:
Awatar użytkownika
Peter

Ale ja się nie gniewam. Odnośnie Bohlena i ta metafora z McDonalsem to były moje słowa,uważam McDonalds za masówkę, ale i tak lepszą niż pospolite pereleowskie bary mleczne. Zarówno Bohlen jak i BBB apogeum kariery mieli w latach 80 tych. Ktoś kiedyś użył innej metafory o albumach BBB że to po "Fifth" syrenki. Według mnie i tak i nie. Na pewno były tam piosenki discopolowe ale były też rzeczy genialne jak "Totally Miss You" czy "Save Your Love" i inne. Piosenka na wieczór:

BBB na odejściu Trevora Taylora moim zdaniem mocno zawyżyło loty. Choć były też kwiatki jak "Deep In My Emotion".
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Jedna z moich ulubionych (i najlepsza z lat nie-80-tych). Producenci BBB mieli talent do specyficznego brzmienia (tutaj szczególnie w zwrotkach), które mnie bardzo kojarzy się z latami-80-tymi. Jest to zrobione inaczej niż w MT ale wg mnie ma swój urok.

Podobnie wyszło w zwrotkach dla Juliana

Pozdrawiam

Piotrek

PS: Przedstawienie okładki płyt na których jest nazwisko m.in. Kohlera nie ma zbyt wiele sensu w świetle pytania, które zadałem. Mogę tutaj wkleić analogicznie kilka płyt Blue System oraz MT gdzie wkład Kohlera był żaden (sądząc po opisie płyt :) ). Pytania nie zadałbym, gdyby mnie nie zdziwiło przypisanie projektu Broken Dreams do Tony'ego.
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Zamieściłem skan naklejki z maxi singla, aby rozwiać wątpliwość kto jest autorem tekstu, muzyki i producentem nagrania, o którym wspomniałeś... i tylko tyle.

Obrazek

Teorie można snuć różnorakie, ale wyznaję zasadę brania za fakt autentyczny to co mogę przeczytać na czymś co oficjalnie zostało wydane.

W kompletnym uzupełnieniu dodam:

Keyboards – Claus-Robert Kruse
Producer – Kruse, Trapp, Köhler
Programmed By – Claus-Robert Kruse
Synthesizer – Claus-Robert Kruse
Written-By – C.-R. Kruse, D. + D. Storey, R. Köhler

...a ja mam taką muzę:

Written-By – K. Stoltefuß, Rolf Köhler

Awatar użytkownika
Geronimo

Post autor: Geronimo »

*D.J.-Maciek!* pisze:(...) wyznaję zasadę brania za fakt autentyczny to co mogę przeczytać na czymś co oficjalnie zostało wydane.
Fakty są tylko autentyczne; zwracam uwagę na pleonazm, żeby nie popełniać podobnego błędu w przyszłości.
*D.J.-Maciek!* pisze:Written-By – K. Stoltefuß, Rolf Köhler
Written, czyli za co dokładnie byli odpowiedzialni Panowie Stoltefuß i Köhler?
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Geronimo pisze:
*D.J.-Maciek!* pisze:(...) wyznaję zasadę brania za fakt autentyczny to co mogę przeczytać na czymś co oficjalnie zostało wydane.
Fakty są tylko autentyczne; zwracam uwagę na pleonazm, żeby nie popełniać podobnego błędu w przyszłości.
Miałem na myśli znaczenie słowa fakt w rozumieniu ''bezsprzeczny fakt", ale za zwrócenie uwagi na popełniony pleonazm dziękuję :)
Geronimo pisze:
*D.J.-Maciek!* pisze:Written-By – K. Stoltefuß, Rolf Köhler
Written, czyli za co dokładnie byli odpowiedzialni Panowie Stoltefuß i Köhler?
Obaj Panowie to kompozytorzy wobec tego nagrania. Producentami byli Kalle Trapp i Rolf Köhler.

...a muzycznie proponuję inną produkcję Trapp / Köhler :

Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

*D.J.-Maciek!* pisze:Producentami byli Kalle Trapp i Rolf Köhler.
Przytoczone fakty mówią o trzech producentach: Cruse, Trapp i Kohler. Ale żeby nie było, że tylko offtopic...

Lady in Black (z Michelem Rollinem, perkusistą, który później grał w Blue System)

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Pioetrek pisze:
*D.J.-Maciek!* pisze:Producentami byli Kalle Trapp i Rolf Köhler.
Przytoczone fakty mówią o trzech producentach: Cruse, Trapp i Kohler.
Cytujesz mnie wobec, którego nagrania :roll:
W kwestii utworu "Broken Dreams" wymieniłem trzech : Producer – Kruse, Trapp, Köhler.

Tak napisałem opisując to nagranie :wink:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bad Boys Blue muzycznie z mojej strony, w nagraniu, które sobie szalenie cenię za "nieco ambitniejszą muzę"... bo jak słychać mieli i w tym kierunku potencjał:

Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

*D.J.-Maciek!* pisze:
Cytujesz mnie wobec, którego nagrania :roll:
W kwestii utworu "Broken Dreams" wymieniłem trzech : Producer – Kruse, Trapp, Köhler.
Masz rację, pomyliłem nagrania, wszystko się zgadza

Pozdrawiam

Piotrek
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
Peter

Słyszałem o tym i nawet słuchałem wywiadu z Johnem, dobrze że żyje bo od czasu kiedy on przejął wokal ten zespół zrobił się moim zdaniem fajniejszy. Pierwsze trzy płyty raczej tyłka nie urywają. Są słabe. Za to takie płyty jak "My Blue World", "The Fifth", "Game Of Love" (!), "Totally" i "To Blue Horizons" (!) to zarabiasta muzyka.

Tymczasem niedługo święto zmarłych i może zamiast małpować Amerykanów zapalmy może być wirtualny znicz za Trevora i Andrew, jak ten czas szybko leci już niedługo będzie 11 lat jak Trevor Taylor nie żyje, podobny czas śmierci do Rolfa. Nie miał oczywiście takiego warsztatu jak Rolf ale był solidnym rzemieślnikiem, śpiewał całkiem poprawnie. A we trójkę tworzyli naprawdę fajny zespół Johnowi solo raczej nie idzie z wydawaniem nowych płyt i zespół od 10 lat stoi w miejscu a ma najładniejszy głos z tych trzech.
ODPOWIEDZ