02.12.2012 - Występ Dietera Bohlena w Jekaterynburgu

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
shoker191
Członek TAFC Polska

Re: 02.12.2012 - Występ Dietera Bohlena w Jekaterynburgu

Post autor: shoker191 »

Malediwy pisze:Rzecz w tym, że ja nie piszę o skojarzeniach... Ja piszę o tym, że Didi robi swoje a Thomas musi śpiewać piosenki Dietera. To tak najprościej ujmując... I generalnie szkoda, że nie dodałeś, że na koncert Dietera ludzie poszli przez pomyłkę bo myśleli, że będzie śpiewał Thomas... :-) To jest Rosja kolego! A tam zdecydowanie bardziej popularny jest Dieter dzięki wielokrotnym również trasom które odbył z Blue System.
I jeszcze jedno. Jeśli chodzi o okres "międzywojenny" to Didi koncertował z projektem Blue System i jeśli śpiewał cokolwiek MT to jedynie na bis kilka refrenów największych przebojów. Dwa ostatnie występy natomiast to pierwsze dwa w historii kiedy Bohlen śpiewa partie wokalne Thomasa, co nie zmienia faktu, że są to nadal jego własne piosenki. Czy słyszałeś, żeby Thomas kiedykolwiek pojechał w trasę jedynie ze swoimi własnymi przebojami???

Oczywiście że nie słyszałem o takich występach bo nikt nie zrezygnuje z kury która znosi złote jaja więc to by było głupotą. Nawiązując do Rosji to wyczuwam ironie ale powiem że masz racje , bo sądze że gdyby nie te piosenki to nie został by zaproszony na taką imprezę.
atlantyda ;o) pisze: Oczywiście miło słucha się w wykonaniu Bohlena hitów MT,jest to coś nowego czego byliśmy ciekawi od zawsze ,jak by brzmiały piosenki MT w wykonaniu Blue System :). Tak samo ciekawi mnie i pewnie,niektórych z was jak brzmiało by "My Bed Is Too Big" z głosem Thomasa ;) .
Dyskusja jednak zaczęła się od tego,że Bohlen dał świetny koncert (?),czego nie można powiedzieć o Andersie,bo już te piosenki nie brzmią jak oryginalne wykonanie(czyli niektórzy woleli by koncerty z playbacku,tak to rozumiem).Nawet pojawiły się zarzuty,że połowa koncertu Thomasa leciała z playbacku.Ręce opadają.
Co więc jest superowego w występie Dietera ,który daje cały koncert z playbacku,wykorzystując wersje instrumentalne i dogrywając tylko swój wokal od koncertu Thomasa,który rzekomo zaśpiewał też z playbacku? A Ci którzy znają "głos" Thomasa,rozpoznają wersję z playbacku od śpiewania na żywo ... no chyba ,że celowo wprowadza się tu taką nie zdrową atmosferę.Amen.

Jeśli masz na myśli jedną z moich ostatnich wypowiedzi to sprostuje.
Ja też nie pochwalam tego że Dieter daje koncerty z playbacku no ale każdy orzę jak może. Tyle lat koncertował i jakoś sie do tego przyzwyczailiśmy więc obecne pretensje że Thomas jedzie z playbacku wydają mi się dziwne,zwłaszcza że Thomas śpiewa 80% wszystkich swoich piosenek na żywo i takie czepianie się jest dla mnie nie uczciwe wobec Thomasa i zdania nie zmienię . Jeśli chodzi o stare aranżację piosenek MT które Dieter śpiewał w ostatnich miesiącach ,to żeby być obiektywnym powiem a czemu nie? nowe aranżacje Thomasa mi sie podobają i uważam że są świetne , to czemu by nie skorzystać ze starych które są nie gorsze i sprawdzone. Jeśli już sie doszukujecie playbacku u Thomasa to powiem że jedynie do czego można było by sie przyczepić to chórki i może 1-2 piosenki, natomiast Dieter bez playbacku nie wyszedł by na scenę. Jego głos jest dobry w studio po przeróbce który de facto mi też się podoba ale na boga.. wiedzieć że jeden śpiewa za każdym razem z playbacku a drugi tylko pare piosenek i mieć pretensje.. no ludzie..szanujmy się..

Jeśli chodzi o wykonanie piosenek Blue Systemu przez Thomasa to też bym chciał to usłyszeć ale to jest niestety fikcja ;/
Good Guys Only Win In Movies

Everyone has their Bohlen
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

atlantyda ;o) pisze:Malediwy,Dyskusja jednak zaczęła się od tego,że Bohlen dał świetny koncert (?),czego nie można powiedzieć o Andersie,bo już te piosenki nie brzmią jak oryginalne wykonanie
No nie bardzo!!! Dyskusja zaczęłą się od tego, że część, w tym ja, uznała występ Dietera za wielkie wydarzenie. Opozycja natomiast od razu zareagowała mniej więcej tak, że NIE bo to Thomas śpiewa wspaniale a Didi jest tylko pozorantem...:-) To taka moja interpretacja:-) Ale nawet Patryk najpierw uznał, że to wielkie wydarzenie, ale potem, już natchniony trasą andrzejkową Thomasa, uznał że nie da się tego słuchać... :-) Rzecz w tym, że naprawdę żeby urazić osoby ślepo wpatrzone w Thomasa wcale nie trzeba powiedzieć złego słowa na niego. Wystarczy tylko zbyt dobrze powiedzieć o Dieterze żeby odezwały się urażone ambicje fanów TA...
Ostatnio zmieniony czw gru 06, 2012 23:23 przez Malediwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
shoker191
Członek TAFC Polska

Jeśli ktoś jeszcze nie widział to wrzucam bo nie widzę żeby bylo na forum . Zawsze bylem ciekaw jakby to brzmiało z głosem Dietera..;)

Dla mnie występ Dietera jest równie wielkim wydarzeniem, przyznaje.Ale jako fan Thomasa nie mam problemu z tym żeby przyznać że niektóre jego piosenki lecą z playbacku, ale to sie nie umywa do playbacku Dietera. Może główny problem jest w tym że jestem fanem obu Panów ze wskazaniem na Thomasa :P

Awatar użytkownika
Malediwy

No widzisz! Czyli można? Można!:-)
Ja również jestem fanem obu panów ale ze zdecydowanym wskazaniem na DB:-) Ale Thomasa cenię sobie za jego wspaniały głos (nie ten sprzed dwudziestu parę lat ale ten obecnie) i wspaniałe koncerty. Dietera natomiast cenię sobie za całą resztę :-) I generalnie zawsze wolałem BS niż MT :-) Ale znajdźcie mi drugiego takiego jak ja, który napisze coś takiego i pochwali się, że objechał całą trasę andrzejkową Thomasa?:-) Po za nią oczywiście zaliczyłem wcześniej kilka innych jego koncertów i oczywiście obowiązkowo pojawię się w Łodzi:-)
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Malediwy pisze:
atlantyda ;o) pisze:Malediwy,Dyskusja jednak zaczęła się od tego,że Bohlen dał świetny koncert (?),czego nie można powiedzieć o Andersie,bo już te piosenki nie brzmią jak oryginalne wykonanie
No nie bardzo!!! Dyskusja zaczęłą się od tego, że część, w tym ja, uznała występ Dietera za wielkie wydarzenie. Opozycja natomiast od razu zareagowała mniej więcej tak, że NIE bo to Thomas śpiewa wspaniale a Didi jest tylko pozorantem...:-) To taka moja interpretacja:-)
To źle to interpretujesz,bo haja nie jest o to,że Bohlen dał jakiś koncert tylko o to,że wytykacie Thomasowi zaśpiewanie 3 piosenek z playbacku (ktoś tam nawet obliczył,że połowa koncertu była z playbacku-gratuluję słuchu),podczas gdy Dieter dał cały swój koncert z playbacku...tego nie potrafię zrozumieć???????????
Gdyby obaj Panowie dali 100%towe koncerty z playbacku,czyj byłby lepszy?-oczywiście ten Dieterowy,bo lepiej jak nagra swój vocal w studio do wersji instrumentalnych z maxi singli ,aniżeli zaśpiewa na żywo (nie dał by rady przede wszystkim,jego płuca by tego nie wytrzymały). Koncert Thomasa byłby gorszy,bo powinien zaśpiewać na żywo,ale dlaczego??? Dlaczego koncerty Thomasa na żywo są gorsze od tych playbackowych Dietera?O co chodzi?
Awatar użytkownika
Malediwy

atlantyda ;o) pisze:To źle to interpretujesz,bo haja nie jest o to,że Bohlen dał jakiś koncert tylko o to,że wytykacie Thomasowi zaśpiewanie 3 piosenek z playbaycku
Jeśli chcesz się dowiedzieć od czego tak naprawdę zaczęła się ta dyskusja to po prostu wróć na jej początek:-)
atlantyda ;o) pisze:Gdyby obaj Panowie dali 100%towe koncerty z playbacku,czyj byłby lepszy?
No i tu jest pies pogrzebany... Gdyby obaj Panowie dali koncert z playbacku to na pewno każdemu podobałby się bardziej ten, którego generalnie się bardziej lubi...:-) Ameryki tutaj nie da się odkryć:-)
Z drugiej jednak strony, gdy Dieter śpiewa z playbacku to pozostaje jeszcze cieszyć się tym, że słucha się jego piosenek w jego osobistym towarzystwie. Więc jeśli nie za wokal live to dalej można cenić go za t, co leci w tle a co osobiście stworzył. Natomiast jeśli Thomas nie zaśpiewa live to co nam zostaje???...
atlantyda ;o) pisze:Koncert Thomasa byłby gorszy,bo powinien zaśpiewać na żywo,ale dlaczego??? Dlaczego koncerty Thomasa na żywo są gorsze od tych playbackowych Dietera?O co chodzi?
Nie, nie! Nikt nie twierdzi, że koncerty Thomasa na żywo są gorsze od tych playbackowych Dietera!!!Rzecz w tym, że własnie w takiej opcji oba są znakomite - przynajmniej w mojej ocenie. Natomiast gdyby Thomas zaczął śpiewać tylko z playbacku to pozostałoby pytanie które zadałem wyżej. Ze względu na to, że Dieter jest przede wszystkim kompozytorem i producentem łatwiej mu się wybacza playback. Jeśli Thomas występuje jako wokalista to jest to znacznie trudniejsze do wybaczenia...
Ostatnio zmieniony czw gru 06, 2012 23:51 przez Malediwy, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
shoker191
Członek TAFC Polska

atlantyda ;o) pisze:Dlaczego koncerty Thomasa na żywo są gorsze od tych playbackowych Dietera?O co chodzi?
Może po prostu niektórzy mają syndrom macierewicza widzą coś czego nie ma..

Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Malediwy,ja uczestncząc w koncercie nie zastanawiam się kto był kompozytorem śpiewanej właśnie piosenki.Według Ciebie.Dieter ma prawo śpiewać piosenki z playbacku bo jest ich kompozytorem?Dobrze rozumiem?Bo z tego co wiem obaj mają równe prawa do utworów MT.
Awatar użytkownika
Malediwy

Więc Ty nie myślisz o tym kto te piosenki skomponował ale poza głosem Thomasa, czy chcesz czy nie, podskakujesz w rytm muzyki Bohlena. I w tym sensie nie możesz odciąć się też od niego. A ja patrząc choćby na zamieszczony wyżej video mogę kompletnie zapomnieć o Thomasie. I to jest w tym momencie największa przewaga DB. I pomimo, że ja osobiście wolę głos DB to nie neguję, że jeśli chodzi o koncerty live to pod względem wokalnym oczywiście Thomas jest nie do pobicia!!!:-) I za to ja go sobie cenię i cieszę się na każdy jego kolejny koncert :-)
Awatar użytkownika
aragorn
Członek TAFC Polska

Post autor: aragorn »

...........no właśnie to tłumaczy że jako zespół B.S to też lubię ,ma naprawdę super kawałki jest w nich cos takiego pobudzającego z energią tamtych lat i dobrze że muzyka jest nieśmirtelna.. np.LUCIFER i.t.p ,ale solo to jakoś nie. :)
That's the only thing i really know.......
Awatar użytkownika
punky linsky

Post autor: punky linsky »

Przepraszam, że odgrzebuję, ale... Muszę.

Wszelkie zarzuty wobec Bohlena nie mają dla mnie żadnego sensu.
Ze strony głównej:18.10.2012 "Wczorajszego wieczora Dieter Bohlen dał koncert w Sankt Petersburgu. Był to pierwszy taki występ od blisko 15 lat, kiedy to miały miejsce ostatnie koncerty grupy Blue System. Program występu składał się z piosenek Blue System, Modern Talking (wokalne partie Thomasa Andersa zastąpione głosem Bohlena)...". Zaznaczę od siebie, że Dieter "wykonał" te partie pierwszy raz.
Rozumiem, że komuś wokal Dietera może się nie podobać. Ale mnie się podoba, i to bardzo! Towarzyszy mi on od najmłodszych lat, pierwszą kasetę Blue System kupiłem w 1990 roku mając 7 lat! I od tamtej pory, do dzisiaj, pomimo lepszego rozumienia muzyki i świadomości tego, że nie jest to "wartościowa sztuka", uwielbiam brzmienie i głos Bohlena!
Dlaczego ktoś, komu taki występ się nie podoba, chce mi odebrać przyjemność oglądania go? Komu potrzebne wycieczki w stronę osoby Thomasa!? Jakie kompleksy trzeba mieć, aby napisać " aaa, bo gdyby Thomas zaśpiewał cały taki koncert z playbacku, to wszyscy zrównaliby go z ziemią, a Dieterem to się zachwycają, phi! " czy coś w tym stylu.
Ludzie! Co to za porównanie?! Thomas występuje w Rosji, a ostatnio nawet w Polsce, regularnie!
Poza tym, chyba większość z Was wie co osiągnął i jaki jest Dieter. Sam fakt, że poświęcił swój czas, i to nie tylko na sam koncert, ale też aby wejść do studia i nagrać te swoje wokale, sprawia że mam gdzieś playback i nieudolne udawanie, że się gra na gitarze - wkońcu oto stoi na scenie cała kwintesencja Bohlena - on sam w swojej najlepszej i niegdyś ulubionej roli! Już wolę, żeby brał grubą kasę za takie pseudo-konerty, niż za "pseudo-programy promujące pseudo-talenty na jeden, dwa, czasem trzy pseudo-albumy".
Dlaczego nie padło w tym temacie ani jedno zdanie o pierwszym pełnym wykonaniu YMHYMS ( w Sankt-Petersburgu zwrotki śpiewały... eh, wiadomo kto... :? ), które dla kogoś takiego jak ja jest wprost fantastyczne! Nie ma tu słowa o Broher Louie ani o Cheri Cheri Lady. Nie ma nic o wykonaniu "Love Me On The Rocks" ( to na pewno nie jest oryginalny wokal ). Dlaczego? A no bo gdyż ponieważ dyskusja kolejny raz zeszła na temat Thomasa i ogólne przerzucanie się argumentami... Co więcej, sam teraz w niej uczestniczę i w sumie to wychodzę na hipokrytę... Ale musiałem...

Dlatego tak rzadko udzielam się na tym forum a i czytać czasem się odechciewa.
think for yourself - question authority
AngelOfDarkness

Post autor: AngelOfDarkness »

Z lekkim opóźnieniem ale również chciałam napisać swoją opinię o występie Dietera :)
Słuchajcie, co roku jest organizowane coś takiego jak mecz gwiazd TVN z reprezentacją Sejmu. Przychodzi cały stadion i ludzie się świetnie bawią. Natomiast co do poziomu sportowego - gorzej niż najniższa liga. Najsłabsza damska drużyna by z nimi bez problemu wygrała. No ale nie poziom czy wynik jest najważniejszy, ważna jest zabawa i towarzysząca jej zbiórka pieniążków na cele charytatywne. Trochę tak samo jest z koncertami Dietera Bohlena. To kompozytor, producent, autor tekstów a nie wokalista! (no chyba, że ktoś bierze Blue System serio ale to była przecież jedna z najbardziej specyficznych muzycznych formacji w historii) Nie bardzo widzę sens porównywania możliwości wokalnych jego i Thomasa. Dieter nie ma wielkiego głosu, ba nawet trudno powiedzieć że ma całkiem dobry ale nie to jest dla fanów najważniejsze. Naistotniejsze jest to, że możemy zobaczyć swojego idola na żywo, razem z nim spędzić czas, poskakać, poklaskać... Trochę dziwne jest dla mnie oczekiwanie, że Dieter powali na kolana głosem... Brzydzę się playbackiem i okropne jest gdy piosenkarze go używają na swoich koncertach no ale Dieterowi to można wybaczyć, gdyż nie jest "zawodowym" śpiewakiem. A jeśli komuś to nie odpowiada - nikt nie zmusza by lecieć do Rosji na koncert czy oglądać filmiki na You Tube. Natomiast nam, fanom dla których sama obecność Dietera na scenie jest wielkim przeżyciem, niech cały świat pozwoli się bawić :D
wir leben nur einmal
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dla mnie to była bomba,że Dieter zdecydował się na taki krok pomimo że prawdopodobnie to był playback.Od dawna marzyłam by Dieter coś takiego zrobił,a zaśpiewanie piosenek MT swoim głosem przekraczało już moje oczekiwania.Mimo że wcale nie twierdze że Dieterowi się z wiekiem głos nie popsół to jednak odniosłam wrażenie że całe to przedstawienie było po to by zadowolić swoich starych fanów.Gdy śpiewał piosenki MT z początku też wcale nie byłam zachwycona jego wokalem ale to dlatego że przyzwyczaiłam się do słyszenia głosu TA w tamtych miejscach.Po kilkukrotnym przesłuchaniu oswoiłam się z jego wokalem i te piosenki MT zaczęły podchodzić jak Blue System.Występ bardzo mnie ucieszył
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
DorkaWawa
Członek TAFC Polska

Post autor: DorkaWawa »

Dieter ten występ po prostu "wycharczał". My mamy Wiśniewskiego, a Niemcy mają Bohlena. I tyle w temacie.
Don’t Give Up!
Awatar użytkownika
kate

Post autor: kate »

Choć przyzwyczajona jestem do głosu Thomasa w piosenkach MT, to jednak głos Dietera zawsze mi się podobał, a usłyszenie go w repertuarze MT jest czymś zaiste ciekawym. Gdy gra muzyka to oczekuję głosu Thomasa, ale nie twierdzę, że był to zły występ. No, ale cóż ma powiedzieć ktoś kto kocha MT i Dietera razem z jego głosem :D Chciałabym go jednak usłyszeć w There's too much blue in missing you. Zastanawiam się jak bardzo te dwie Dieterowe wersje, by się różniły :D
Give me peace on earth-Please try
We stil have dreams-Dreams about Modern Talking
It's your smile-Dieter's smile
Run to you- I run to Thomas
I love them For always and ever
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Dokładnie takie same odniosłam wrażenie za pierwszym razem,tak dziwnie zabrzmiał DB głos w miejscach gdzie TA powinno być słychać,po kilku razach przyzwyczaiłam się i zaczeło mi to podchodzić jak BS choć TA już raczej nie zastąpi tam ale ciekawe doświadczenie
I LOVE DB AND TA!
ODPOWIEDZ