Andrea Berg - Schwerelos

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Re: Andrea Berg - Schwerelos

Post autor: MODERN JEANNE »

ArCrack pisze:Nie odbieram Dieterowi jako producentowi wpływu na ostateczny kształt nagrania, ale na kilku płytach wydanych w ostatnich latach wprost wymienia się ludzi, którzy za aranżacje odpowiadali i nie jest to Bohlen (np. "The Beginning" Ricardo Marinello).
Próbki wypadają całkiem przyzwoicie. Naturalnie wszystkie szybkie nagrania brzmią dość podobnie, co raczej nie cieszy, ale taki urok tego gatunku muzyki. Klimaty troszkę jak u Ala Martino ;) Cieszy natomiast, że nie ma seryjnego kopiowania innych melodii, wyłapałem jedynie I Can't Smile Without You i naturalnie Ich liebe dich.

Nawet to rozpisanie piosenki na instrumenty z tego co powiedział mi Kai Nickold leżało poza kompetencjami Dietera. Nie odbieram Dieterowi jako producentowi wpływu na ostateczny kształt nagrania, ale na kilku płytach wydanych w ostatnich latach wprost wymienia się ludzi, którzy za aranżacje odpowiadali i nie jest to Bohlen (np. "The Beginning" Ricardo Marinello).

Czyli podsumujmy-Bohlen nie podaje kto jest odpowiedzialny za wiele rzeczy,min aranżacje,chórki itp- jest źle!.
Bohlen podaje kto jest odpowiedzialny za te rzeczy -jest jeszcze gorzej. :twisted:
No ludzie....Pytanie brzmi co Bohlen robi w tym studiu w którym przesiaduje a widać to na co drugim filmiku na You Tube.No pewnie siedzi tam tylko w gościach :lol: :lol: :lol:
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Źle, ze nie podawał, bo niektórzy odnosili wrażenie że wszystko robi sam i gdy teraz okazuje się że jest inaczej, pojawia się całkiem naturalne rozczarowanie. Całej tej afery z Systemsami pewnie nie udałoby się do takich rozmiarów rozdmuchać, gdyby na każdej płycie ich wymieniano. Tak czy inaczej gdy ukaże się "Schwerelos" pewnie przeczytamy w książeczce kto konkretnie odpowiada za aranżację nagrań w ten a nie inny sposób.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Andrea o nowym albumie i współpracy z Dieterem:

MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Pkmodern

Dzisiejszy report z ZDF:

Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Piosenki brzmią naprawdę rewelacyjnie, szkoda tylko, że po niemiecku, ale to Bohlen jakiego kocham. Może ktoś przetłumaczyć co Andrea mówiła o tym jak zaczęła pracować z Bohlenem? Nie wyłapałem tego fragmentu, coś chyba była pod wrażeniem, że taka supergwiazda z nią będzie pracować.
Awatar użytkownika
Pkmodern

Przesłuchałem właśnie całą płytę... i stwierdzam że jest to taki Peter Alexander w spódnicy...
Typowe szlagiery, które są wyłącznie na rynek niemiecki i austriacki.
Owszem przyjemnie się tych piosenek słucha, ale żeby wywarły na mnie jakieś większe wrażenie - niestety nie stwierdziłem.

Ciekawi mnie jedno, jak by Andrea zabrzmiała śpiewając te piosenki po angielsku...?
Awatar użytkownika
Peter

Odsłuchałem tego "cuda" i jestem bardzo rozczarowany. Melodie może nie są najgorsze, ale styl muzyczny i charakter samej gwiazdy sprawiają, że to jest muzyka "nur fur Deutsche", typowy folk raczej nadający się do bawarskiego wurstu i kufla piwa niż do słuchania przez fanów modern talking. Inaczej mówiąc - Andrea jest takim niemieckim odpowiednikiem polskiej Brodki. Pkmodern ma ciekawy pomysł jakby to zabrzmiało po angielsku? Melodie są w porządku i może by to jeszcze jakoś brzmiało, ale jak dla mnie to ten album jest dużo gorszy niż płyty Marka i Mehrzada. Żadna piosenka na mnie nie zrobiła wrażenia, bo chyba żadna nie jest przebojowa. Muzycznie mi przypomina Die Wildecker Herzbude.
Ostatnio zmieniony pt paź 22, 2010 12:14 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Post autor: *D.J.-Maciek!* »

Obrazek

Już po pierwszym przesłuchaniu... jest OK :wink:

Mój faworyt:

http://w898.wrzuta.pl/audio/1IgSpkya9hR ... erg_-_nein

Wstęp przypomina coś z produkcji dla Bonnie Tyler :?:
...ale co tam - refren melodycznie porywa, taki radosny Bohlen :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Jest lekko, łatwo i przyjemnie, ale nie są to moje klimaty, więc nie będę chyba często sięgał po ten album. Monotonne aranżacje nie działają na korzyść, choć trzeba przyznać że jest parę miłych dla ucha melodii i nie ma kopiowania innych na skalę przemysłową. Rzekomo tak to powinno brzmieć bo tego oczekuje niemiecka publiczność.

Andrea Berg zdaje się mieć mocno ograniczone możliwości wokalne, co najlepiej słychać w "Ich liebe dich". Gdzież jej do wykonania Nathalie Tineo, gdzie te emocje, gdzie ta skala głosu? W DSDS Bohlen odsyła takie głosy z kwitkiem na samym początku programu.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Post autor: MiReK »

Gdyby płyta była nagrana w języku angielskim to jestem przekonany że słuchałoby się jej znacznie lepiej.

Mam ochotę posłuchać tę płytę bez vocalu.
Jakim programem można maksymalnie wyciszyć vocal? Ktoś kiedyś powiedział że"Audacity",ale nie widzę tam takiej funkcji.
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Miałkość, schematyczność, powielanie tych samych układów tonacyjnych (dur - moll)... to niestety pierwsze skojarzenia, jakie nasuwają się po wysłuchaniu tego albumu. Owszem melodie są przyjemne dla ucha, ale słuchanie ich jedna po drugiej, szybko się nudzi. Po części przez niczym nieograniczoną schematyczność, a po części ze względu na wyjątkowo słabe aranżacje. Zauważcie, że w każdej szybkiej piosence, "perkusja" jest identycznie poprowadzona i ma identyczny wydźwięk. Kolejną cegiełką budującą monotonię, jest głos. Podobnie jak aranże jest bowiem bardzo miałki i bez "tego czegoś". Wydaje mi się jednak, że porównanie Andrei do Petera Alexandra jest w tym przypadku małym nadużyciem - nie ten głos, nie te melodie, nie te aranżacje. Verliebte Jahre to wg mnie zdecydowanie wyższa półka, jeżeli chodzi o schlagery...
Bohlen kolejny raz poszedł na łatwiznę,
bardzo lubię schlagery, ale przy "Schwerelos" po prostu zasypiam... Szkoda, że tak niezłe melodie, zostały tak nieumiejętnie wykorzystane...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Mądrze napisane, ta płyta nie umywa się do "Ich denk an dich", "Rosenzeit" czy "Verliebte Jahren", raz, że kiepski głos, a dwa nie te melodie i aranżacje, jeśliby do czegoś porównać to tylko do Die Wildecker Herzbuden, także muzyka ludowa. :)
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Post autor: *D.J.-Maciek!* »

Generalnie zgadzam się z tym, iż ta płyta wobec produkcji dla takich wykonawców tego gatunku w Niemczech
jak Peter Alexander czy Roy Black ma się raczej na sporym minusie.
Sądzę jednak też, iż tamte płyty zrealizowane przez Dietera dla nich to jakby już "pomniki"
w jego karierze, których nie zdoła przeskoczyć.
Na tamtych płytach słychać jakąś witalność w połączeniu z prostotą tego gatunku.

Andrea Berg oczywiście, że nie ma wielkiego potencjału w swoim wokalu.
To słychać na jej innych płytach, tak samo jak miałkość i jednorodność kompozycji
pisany według jednego czy dwóch schematów.

Jednak tak naprawdę to chyba tylko my, fani Bohlena oczekujemy czegoś więcej.
Nakłady sprzedawanych płyt, bawiące się tłumy ludzi w Niemczech przy tego rodzaju
muzyce... co więcej może oczekiwać twórca, artysta, wytwórnia płytowa?

Nie szukam usprawiedliwienia dla Dietera, że to CD dla Pani Berg brzmi tak jak brzmi.
Osobiście nie spodziewałem się niczego więcej :roll:
Chciałem dobrego rytmu, ładnych melodii, melodycznych refrenów.
Wszystko to znajduje na tej płycie.

Cieszę się, że poniekąd Bohlenowi udało się wrócić dzięki takiemu zamówieniu
na takie kompozycje, w takim stylu do łatwych, skocznych melodii.
Ile długich lat przyszło Nam czekać na to, by mógł znowu zaistnieć z takiej strony
jako kompozytor, autor tekstów czy producent w takim soundzie?

Wiem, wiem, że dopiero za jakiś czas pewno wypłynie, że tak naprawdę to przy
całej płycie robił tylko to czy tamto, ale faktem pozostaje to, że te nagrania brzmią
i mają w sobie piętno jego indywidualności.

Inną rzeczą jest, że dzisiaj znacznie częściej już goni własny ogon, ale może
po prostu już mu się nie chce ścigać, starać?
Może też już nie ta wena w nim co kiedyś?
Czerpie pełnymi garściami z tego na co zapracował przez wiele lat w niemieckim
przemyśle muzycznym, a na imię temu: DIETER BOHLEN :!:

To, że Nam, prawdziwym wyznawcą jego talentu uwiera to czy tamto :roll:
Pewno ma to serdecznie gdzieś...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Ktos napisał ze chętnie posłuchał by albumu w wersji instrumentalnej.
I u mnie powstała taka sama chęć zaraz po przesłuchaniu pierwszej piosenki.Próbuje wsłuchać się w muzykę bo o dziwo wydaje mi się ona bardzo interesująca.
Ale podobnie jak w przypadku albumu Daniela znów jest to bardzo trudne ponieważ wokal znów wydaje się za głośny w stosunku do muzyki.
Ps Właśnie leci u mnie album Andreii i muzyka pod wokalem naprawdę wydaje mi się świetna.
Zresztą nawet z wokalem piosenki nie są złe
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Pkmodern

Awatar użytkownika
Peter

Wszyscy chcielibyśmy starego Bohlena, ale nie ma niczego takiego co by go skłoniło do powrotu do starego stylu. wystarczy poczytać co piszą na bw, a tam przeważają zdania: geiles/tolle/super/geniales Album. A sprzedaż pójdzie tam kilku cyfrowe sumy......
ODPOWIEDZ