Kombii
- voyteck73
Re: Kombii
Mylisz się, większość muzyki na płytach Kombii jest autorstwa Skawińskiego i Tkaczyka.
Świat powstał z chaosu... ale nie całego, sporo jeszcze zostało.
- Karolek78
Gdzie Jesteś Dziś, Sen się Spełni, Myślę o Tobie - teksty Waldemara Tkaczyka, w dwóch pierwszych przypadkach także kompozycje (trzeci skomponował Skawiński). Oczywiście Jacek Cygan ma swoje zasługi (teksty Pokolenie i Awinion). Co by nie mówić kompozycje i teksty panów z KOMBII, to też bardzo ważny element repertuaru Kombi.cryptom pisze:Tkaczyk i Skawiński nie piszą utworów. Pan Jacek Cygan dał jak do tej pory wspaniałe teksty. A Skawiński nie pasuje do projektu prawdziwego Kombi, ponieważ woli brzmienia rockowe!
Cała sytuacja jest patowa - każda ze stron ma swoje argumenty i swoje racje. Łosowski twierdzi, że jest liderem, a przede wszystkim założycielem zespołu. S&T twierdzą, że jest ich więcej z oryginalnego składu i mają frontmana oryginalnego Kombi. A sprawa jest prosta - kto w 1976 roku zastanawiał się nad takimi rzeczami jak prawa do nazwy, czy co, kto i jak założył. Pamiętam wywiad z okresu 15-lecia gdzie Łosowski przyznał, że nikt nie myślał o Kombi jako o czymś długofalowym. Myślano, że grupa pogra rok może dwa, lecz stało się inaczej, a jak wiadomo, sukces ma wielu ojców
Kończąc według mnie Skawiński i Tkaczyk zrobili przekręt, ale Łosowski nie miał żadnego oręża do walki z nimi i tyle. Starcie sądowe nie jest w interesie ani jednej ani drugiej strony bo sprawa dla nikogo nie jest ewidentna, a ten kto by przegrał, byłby skończony na wieki.
Karolek78
- Peter
Mówisz o "Nowym Albumie"? Płyta wyszła ze 2 lata temu i do tej pory mnie nie zdążyła do siebie przekonać, cienizna bez polotu, mamy sporo nawiązań do brzmienia Łosa ale to nie to samo co dawniej i zupełnie bezjajeczny wokal... KOMBII dup* nie urywa ale weźmy piosenkę "Wszystko jest Jak Pierwszy Raz" aż się chce słuchać TEGO wokalu... mimo że aranż nie Kombiowy zupełnie... Skawa i Tkaczyk w swojej książce trafnie opisali: Łos był za długo poza branżą i był ciężki do rozmów że musi jakiś czas odkurzyć sprzęt przypomnieć sobie jak się wtedy grało a oni tydzień i mieli zespół i grali... dlatego Łos z nimi już nie gra...
KOMBII a Kombi oni chyba grają w innej lidze?
KOMBII a Kombi oni chyba grają w innej lidze?
- Karolek78
Dzisiaj właściwie nie ma różnicy - obie kapele o marginalnym znaczeniu dla polskiej sceny muzycznej. Ani jedna ani tym bardziej druga nie wyznaczają trendów. Jeszcze kilka lat temu KOMBII było jednym z głównych graczy, ale dzisiaj już mało kogo obchodzą. Z ostatniej płyty nie wypromowano niczego i też dosyć szybko się poddano (tylko dwa single gdzie wcześniej regułą były cztery). Single Łosowskiego to lipa - Na dobre dni nic specjalnego, Miłością zmieniaj świat to utwór w dzisiejszych czasach adresowany zupełnie do nikogo i chyba najlepszy Nowy rozdział z tym, że nie na singel.Peter pisze:KOMBII a Kombi oni chyba grają w innej lidze?
Karolek78
- Peter
Akurat "Na Dobre Dni" to jest to czego bym od Łosa oczekiwał: 100 % Kombi, o wiele bliższy stylowi starego Kombi niż jazzrockowe "Za Sobą" . Wolę to Kombi (KOMBII) gdzie jest wokalista ale ta jazzrockowa piosenka to nie jest Kombi do jakiego nas przyzwyczaili w latach 80 tych. "Miłością Zmieniaj Świat" to jest już porażka, "Nowy Rozdział" w miarę ok ale dosyć takie rozmyte to jest i nijakie, "Sen Za Snem" nieporozumienie, "Niech Noc Połączy" co to kuź*a jest? takich pytań na płycie rzekomo oryginalnego zespołu jest z 9... Broni się NDD i "Słodkiego... a jeszcze gorsze były kompozycje Kombi Łosowski...
KOMBI takie CD jest nudne, "Ślad" to sequel pierwszego albumu, "O Miłości" to dobra płyta, "DANCE" bardzo dobre remixy i ostatnią pominę milczeniem... Ale przynajmniej coś jest, KŁto dwa krążki, oba pominę milczeniem... Teraz szykuje się album z remixami, pożyjemy posłuchamy, zobaczymy...
KOMBI takie CD jest nudne, "Ślad" to sequel pierwszego albumu, "O Miłości" to dobra płyta, "DANCE" bardzo dobre remixy i ostatnią pominę milczeniem... Ale przynajmniej coś jest, KŁto dwa krążki, oba pominę milczeniem... Teraz szykuje się album z remixami, pożyjemy posłuchamy, zobaczymy...
- Karolek78
C.D. to podobno największy sukces kasowy w historii S&T, nigdy tyle nie zarobili co wtedy. Dla mnie to fajny album, pop na dobrym poziomie. "Ślad" - tu się zgadzam z tym, że album jest mniej ambitny niż poprzedni i dlatego oceniam go nieco niżej. "O Miłości" to album na którym zrezygnowano z usług producenta poprzedniczek - Rafała Paczkowskiego - stąd inne brzmienie. Ostatnia płyta jak dla mnie mało interesująca bo nie ma tam właściwie żadnych "ciosów", a jest trochę miernoty (Bilet w jedną stronę, Tak lub Nie) i nieporywające, przepompowane ballady. Balladą z klasą była "Mantra" z C.D., lecz te "komercyjne" też był całkiem udane - mająca w sobie jakąś melancholię "Jak dobrze jest kochać" i moja ulubiona "Nie zostało nic".Peter pisze:KOMBI takie CD jest nudne, "Ślad" to sequel pierwszego albumu, "O Miłości" to dobra płyta, "DANCE" bardzo dobre remixy i ostatnią pominę milczeniem... Ale przynajmniej coś jest, KŁto dwa krążki, oba pominę milczeniem... Teraz szykuje się album z remixami, pożyjemy posłuchamy, zobaczymy...
Karolek78
- Peter
Kombii to całą masa knotów jak "Merenge" czy "Mantra" czy "Ślad" całe morze takiej miernoty wypocin ale trzeba przyznać że to oni mieli piosenki w radio grane bardzo często a Kombi póki co żadnej. A szkoda bo "Na Dobre Dni" ma potencjał. Ja sobie zawsze mówię: gdyby Kombi było w tym składzie naprawdę dobrym zespołem by było je słychać.
PS wsłuchaj się w wizję Grzegorz Skawińskiego w "Królowie Życia"jakże proroczy tekst mu Pan Dutkiewicz napisał.
Słucham zachęcony Twoim wpisem płytę CD... puszczam piosenkę za piosenkę i każda leciała u mnie z 10 sekund po czym następna jedyną która mnie zaciekawiła w całości to "Pokolenie" bida z nędzą ta płyta a jeszcze z 2 takie mieli....
PS wsłuchaj się w wizję Grzegorz Skawińskiego w "Królowie Życia"jakże proroczy tekst mu Pan Dutkiewicz napisał.
Słucham zachęcony Twoim wpisem płytę CD... puszczam piosenkę za piosenkę i każda leciała u mnie z 10 sekund po czym następna jedyną która mnie zaciekawiła w całości to "Pokolenie" bida z nędzą ta płyta a jeszcze z 2 takie mieli....
- Karolek78
-
cryptom
- Peter
Myślę że akurat Karolek jest w tej kwestii osobą niezwykle kompetentną.
https://www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/ko ... -fywm.html
Tu wersja soft uproszczona tzw. dla laików by w krótkim skrócie wiedzieli o co chodzi. Czytałem książkę pana Skawińskiego gdzie było napisane że potrzebowali zespołu na już, to wysłali do p. Łosowskiego, pana Jacka Sylwina to taki człowiek od menedżerki. Ponoć był ten kompozytor trudny do rozmów, mówił że potrzebowałby dużo czasu by poodświeżać sobie brzmienia i wogóle a oni potrzebowali zespołu na już do programu Janowskiego. Stąd w ekspresowym tempie z zupełnie innym klawiszowcem poskładali zespół i mamy KOMBII. Nistety ich wersje starych nagrań to groteska już. Ale nowe są niezłe. Choć to nie ten styl co KOMBI. Wogóle to nie brzmi jak KOMBI ani nowe ani stare. Łosowski się oczywiście wkurzył. Ale myśleli że się nie podniesie a on stopniowo, krok po kroku odbudowywał dawny zespół. I stąd mamy reaktywowane KOMBI na rynku choć wokal inny. W moim odczuciu dość słaby. Muzyka też nie zachwyca ale poczekajmy, dajmy im szansę może powrócą do swojego złotego czasu.
https://www.se.pl/wiadomosci/gwiazdy/ko ... -fywm.html
Tu wersja soft uproszczona tzw. dla laików by w krótkim skrócie wiedzieli o co chodzi. Czytałem książkę pana Skawińskiego gdzie było napisane że potrzebowali zespołu na już, to wysłali do p. Łosowskiego, pana Jacka Sylwina to taki człowiek od menedżerki. Ponoć był ten kompozytor trudny do rozmów, mówił że potrzebowałby dużo czasu by poodświeżać sobie brzmienia i wogóle a oni potrzebowali zespołu na już do programu Janowskiego. Stąd w ekspresowym tempie z zupełnie innym klawiszowcem poskładali zespół i mamy KOMBII. Nistety ich wersje starych nagrań to groteska już. Ale nowe są niezłe. Choć to nie ten styl co KOMBI. Wogóle to nie brzmi jak KOMBI ani nowe ani stare. Łosowski się oczywiście wkurzył. Ale myśleli że się nie podniesie a on stopniowo, krok po kroku odbudowywał dawny zespół. I stąd mamy reaktywowane KOMBI na rynku choć wokal inny. W moim odczuciu dość słaby. Muzyka też nie zachwyca ale poczekajmy, dajmy im szansę może powrócą do swojego złotego czasu.
- Karolek78
No i jest nareszcie nowość od zespołu Kombii
Karolek78
-
cryptom
Witam,
nagranie bardzo ciekawe. Mając na uwadze, że dziś na rynku mamy dwie grupy Kombi i Kombii, to utwór ten nie jest w cale mocno rockowy. Może jeszcze usłyszymy wspólnie Panów z Kombi i Kombii.
Pozdrawiam
nagranie bardzo ciekawe. Mając na uwadze, że dziś na rynku mamy dwie grupy Kombi i Kombii, to utwór ten nie jest w cale mocno rockowy. Może jeszcze usłyszymy wspólnie Panów z Kombi i Kombii.
Pozdrawiam
NIE DLA PiS-uaru