Ace of base

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Mój ulubiony album AOB to:

1. Happy nation
7
58%
2. The Bridge
3
25%
3. flowers
2
17%
4. Da capo
0
Brak głosów

Liczba głosów: 12

Awatar użytkownika
Peter

Re: Ace of base

Post autor: Peter »

http://www.reverbnation.com/play_now/song_7993724
Osoby które lubią stare piosenki tego zespołu niech tu zajrzą. Podobają mi się "Cuba, cuba", ale i stare dema z ery kiedy zespół się nazywał Technoir... za chwile wszystko będzie w HQ. Wszystko do ściągnięcia za darmo i legalnie!
Awatar użytkownika
Peter

Niepublikowane piosenki:
"Piper"

Ta ma w sobie coś z lat 80 tych, a jak Wy sądzicie?
"Pardise"

i bonus z TGR "All night long"

A tu moja ulubiona demówka "Pole position", czy znajdę chętnego do dyskusji?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Ależ oni tego zrobili poza płytami oficjalnymi :D
Ostatnio przerabiałam demówki i niewydane piosenki dostępne na YT ,ale wiem że jest tego o wiele więcej.Z tego co wiem , jeden z członków Aców na swoim profilu na FB publikuje demówki.
Nie posiadasz może linka ,z chęcią bym się zapoznała z czymś więcej :?: Uwielbiam wręcz tą grupę
Oni mają taki fajny wesoły i optymistyczny klimat, w przeciwieństwie do MT który mi się wydaje przy nich tak naprawdę smutny.
Najbardziej intryguje mnie odejście mojej ulubienicy Linn z grupy.
Jest strasznie dużo tajemnic z tym wiązanych.To że zaczęła się kryć przed kamerami, jej fotografie były zamaane, a w 2002 całkiem zniknęła i słuch o niej zaginął.
Wiadomo tylko że żyje i uczy się języka hebrajskiego, jeśli dobrze pamiętam
Tu pozostali członkowie trochę mówią o tym
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Wiesz Asia to Jonas publikuje, ale ta strona już nie istnieje. Mi brakuje już tylko "The Golden Ratio", ale on osiąga wysokie ceny w sklepach. Kiedyś mówiłaś, że nowe AOB to już nie ten sam zespół. Dlaczego? Równie dobre jak dla mnie.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Ty do nowego składu, nie masz nic jak pamiętam prawda?Ogólnie zauważyłam że łatwo i z otwartymi ramionami przyjmujesz wszelakie nowości, typu Gaga i współczesną muzykę.
Ja zawsze raczej miałam tym problem, po prostu muzyka z lat 80 na której wyrosłam,a szczególnie Moderni odcisnęli jakiś ślad.Zawsze wydawała mi się głębsza, ładniejsza lepiej dopracowana i wogóle, ale dzięki Twoim poleceniom udało mi się przekonać do wielu współczesnych zespołów o których istnieniu nawet nie miałam pojęcia.
Agnes, La Roux i wiele innych, jednak największą sympatią darzę nadal tych z lat 80 którzy tworzą do dziś lub których płyt nie znam.Pet Shop Boys, A Ha,Samantha F, Sabrina,Kylie ciągle wzbudzają moje większe zainteresowanie niż grupy które powstały po 2000 r.Tak samo jest z nowym składem Aców, po prostu większe przywiązanie mam do starego.
Dziś odświeżę może płytę z nowym składem.Pamiętam gdy słuchałam jej kilka lat temu byłam strasznie zawiedziona że mojej Linn nie słyszę .A Ty wolisz starszy czy nowszy skład?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Czy wolę starszy czy nowszy skład? Oba. Mam sentyment do Jenny i jej cukierkowego głosu, ale z drugiej strony kocham Clarę i jej chrypkę i potężny głos.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Wczoraj słuchałam.Gdy już sie pogodziłam z tym że Linn od dawna nie ma całkowicie inaczej odebrałam niż za pierwszym razem.Wtedy pamiętam byłam zszokowana że zamiast niej słyszę kogoś innego i trudno mi było sobie wyobrazić Ace z nowym składem.Bez niej wydawało mi się już nie tą samą grupą.A płyta jako płyta jest dobra,wiele melodyjnych , porywających kompozycji
Peter pisze: Podobają mi się "Cuba, cuba", ale i stare dema z ery kiedy zespół się nazywał Technoir... za chwile wszystko będzie w HQ. Wszystko do ściągnięcia za darmo i legalnie!
Akurat Cuba, Cuba do mnie nie przemówiła, zbyt komercyjna ale że wcześniej nazywali się Technoir to zaskoczenie.Chyba nie robili techna wtedy? :mrgreen:
Szkoda że ten link na FB gdzie udostępniano piosenki nie działa, na YT wcale dużo nie ma tych niewydanych, ale nadzieja w nowej płycie płycie z tym która ma niebawem wyjść.Z tego co pisałeś na forum 80 dla Ciebie nie będzie już zaskoczeniem ,dla mnie jednak :D
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

To dobra, należy Ci się trochę historii bo mnie zatkało że tak mało wiesz jak mi dzisiaj pisałaś, a może ktoś tu jeszcze skorzysta z tych informacji?
Jonas zaczął muzykowanie od bardzo młodego wieku, jak dostał, od ojca Goerana gitarę. Jest bardzo płodnym muzykiem, nie tworzył tylko dla Ace of Base tak samo jak Jeo, o którym Ci dzisiaj mówiłem, nie produkował tylko Modern Talking. Początki zespołu to okolice 1987 roku i projekt CAD, potem już Technoir i około kilkunastu piosenek techno, jednak żadna z wytwórni nie była tym zainteresowana. Pierwszy album Ace of Base to "Happy Nation" i wpis do księgi Guinessa za rekordową sprzedaż debiutanckiej płyty, według mnie płyta słaba, nie mam jej jako jedynej z tego zespołu. Potem miał być kolejny album ale nie został wydany, wyszedł za to "The Bridge", Twój ulubiony, mam okrojoną wersję bo nie ma "You And I" z wokalem Jonasa, ale to wersja najszlachetniejsza bo first press, dlatego ją właśnie kupiłem. "The Bridge" zawdzięcza swoją nazwę tym, że miał to być most między HN a planowanym trzecim albumem, którego układanie przypomina robienie bukietu kwiatów stąd "Flowers", są dwie wersje albumu, nie mogę tylko ścierpieć "Cruel Summer" [Big Bonus Mix], wszędzie to wciskają, dlatego kupiłem album, potem miał być 3 nieopublikowany album i z niego znasz np : "Would You Believe". 3 piosenki wyszły jednak na składance singli AOB z 1999, potem jak wiadomo "Da Capo" i współpraca z muzykami Bohlena. Nie wiem czemu o tym nie wiedziałaś, potem czwarty album niewydany, a potem era Redifined i zespół jako trio, a potem co było to już wiesz. ;) Michał, admin strony o zespole, kiedyś dawał listę piosenek Technoira, demówek Ace of base jest prawdopodobnie koło 100 + wersje alternatywne.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Bo ja się nie interesuję muzyką w takim stopniu jak Ty, wystarcza mi przesłuchanie płyt.Przed chwilą na FB opublikowano że mają nowa stronę i tam jest sporo ciekawostek min że dostępna jest już płyta Hidden Gems i wiele innych
https://www.facebook.com/pages/ACE-POWE ... 26?fref=nf
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

każdy kiedyś zaczyna. ;) Wiesz bardzo mnie zaskoczyło Twoje stwierdzenie, że to Linn pisze piosenki. Linn może napisała z 5 piosenek dla nich. Jonas to zdecydowanie tak. Ale Linn wymyśliła przynajmniej obecną nazwę grupy. ;) Wiesz jak z tym było? :)

A wiesz co Dieter myśli o AOB i odwrotnie?

Dla Ciebie Joasiuniu:

Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Piotrek co ty piszesz, ja nie stwierdziłam nigdzie że Linn pisze piosenki , tylko że napisała kilka min Laponia którą kocham, a pytałam się czy nie wiesz kto jest odpowiedzialny za kompozycje na płycie The Brigde, bo to moja ulubiona płyta.
Klimat jest inny od pozostałych.Jak wcześniej było wesoło i optymistycznie , to na tej się jakoś smutno i melancholijnie zrobiło.Jakby zmienił się kompozytor.

Co myśli Dieter o Acach?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Tak to zrozumiałem, jak pisaliśmy ze sobą. ;) Chodziło o zapytanie kto pisał piosenki? A potem pisałaś, że Linn kilka, owszem zgadzam się, ale to głównie zabawa Jonasa. Co Dieter mówi o Ace of Base? "They Always Try To find Good Lyrics And They Never Find It". ;)

Ale masz rację: piosenki od TB są inne, lepsze.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Oż ten Dieter i jego niewyparzony język :lol:
A co Ace o Dieterze bo pisałeś że coś mówili?

Jeśli chodzi o The Brigde i zmianę brzmienia na nim, to sprawa mi się rozjaśniła po otwarciu Wipedii
Pisze tam min cytat:
" Zespół zmuszony był bezzwłocznie zacząć pracować nad kolejnym albumem z powodu ponagleń ze strony zakontraktowanych z grupą wytwórni muzycznych na całym świecie. Wyjątkowo w procesie pisania materiału na album i produkcji uczestniczyli wszyscy członkowie zespołu w niemal równym stopniu (na poprzednim i na kolejnych albumach zajmują się tym Jonas i Ulf)."

Oraz konkretnie o zmianie brzmienia którą mi się tak wcześniej odczuło :D
Cytat:
"Album zaakcentował zmianę brzmienia zespołu - usunięte zostały nurty reggae i muzyki klubowej, które uczyniły z grupy gwiazdy muzyki pop.
Po za tym płyta zdobyła platynę i sprzedano jej ok 6 milionów więc trafili w gusta.
Peter pisze: ...Początki zespołu to okolice 1987 roku i projekt CAD, potem już Technoir i około kilkunastu piosenek techno, jednak żadna z wytwórni nie była tym zainteresowana...
Jestem w szoku jak bardzo ten Tech Noir przypomina typowe ich brzmienie.Wiadomo ile płyt pod tą nazwą zrobiono?Podejrzewam że jedną, zaraz się za nią rozglądnę.
Projekt CAD wypuścił coś wogóle?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Jonas Berggren i Ulf Ekberg nic o Bohlenie wprost nie powiedzieli tylko udawali, że grają na gitarze. Ktoś kiedyś tak robił. ;)
Tech Noir nie wydał żadnej płyty, a nagrano kilkanaście piosenek, nazwa została zmieniona na łatwiejszą w wymowie.
CAD - brak danych. Skład był jednak zupełnie inny.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Właśnie tak podejrzewałam bo nigdy o Tech Noir wcześniej nie słyszałam, jeśli by wydali podejrzewam ze gdzieś na listach by się znaleźli i coś by było słychać.
Podejrzewam że podobnie było z tym Cad.Też kilka piosenek?

A jeszcze przeczytałam taką ciekawostkę o Acach że przed The Brigde jakaś fanka z zaburzeniami wtargnęła do domu któregoś z nich z nożem.Dobrze że nie skończyło się tragicznie.
Bohlen też kiedyś miał taką przygodę nie wiem czy słyszałeś
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Przed CAD był bodajże zespół nowofalowy z coverami i jeszcze jakiś jeden o rosyjsko brzmiącej nazwie. Jeśli się cokolwiek zachowało to tylko w komputerze Jonasa, byli jeszcze dwaj wokaliści, podejrzewam, że Ulfa wtedy nie było w zespole. Technoir miał np: "Hypnotized", "Time", :Scared Boys" albo "Walk Like A Man".
Dema do odsłuchu są tu, przy czym TN to Technoir właśnie:
http://www.ultimateaceofbase.com/music/demos
ODPOWIEDZ