Artyści, którzy zmienili muzykę

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Atlantis

Re: Artyści, którzy zmienili muzykę

Post autor: Atlantis »

Wielu było artystów, którym po odniesieniu sukcesu odbiła szajba. Jackson jest tego świetnym przykładem, przecież w okresie płyty Thiller był jeszcze czarny, potem przyszło mu do głowy aby się wybielić. Po co? Poza tym, kiedyś przeczytałem o nim coś co mnie zatkało, otóż miał on publicznie powiedzieć, że nigdy więcej nie będzie już sypiał w łóżku z chłopcami. Podobnie jak jkris uważam, że sporą winę za taki stan rzeczy ponosi zbyt surowy ojciec, no i zbyt duże pieniądze, które Michael zarobił.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

To ja dodaję Pet shop boys, za wprowadzenie nowego stylu w muzyce - eurobeatu razem z muzykami ze stajni SAW oni byli jej prekursorami, co uzasadnia wymienienie przeze mnie wcześniej Kylie Minogue. Eurobeat to brytyjska wersja eurodisco, troszeczke piosenki są jednak inaczej aranżowane. Kim Wilde z kolei była jednym z prekursorów new wave, choć takie piosenki jak Cambodia czy View from a bridge, Child come away, The second time to także eurodisco. I grała je wcześniej niż Sandra czy MT.
sova

Post autor: sova »

Peter pisze:1. Kim Wilde
Obrazek
2. Kylie Minogue
Obrazek
Obje te świetne wokalistki z pomocą świetnych producentów (Kylie z pomocą teamu SAW a Kim z pomocą ojca i brata) przyczyniły się do spopularyzowania muzyki disco. przyczyniły się podobnie jak Modern Talking do boomu na muzykę disco, z syntezatorów. Trudno jednak powiedzieć czy ktoś się na nich wzoruje. Obie wciąż aktywne muzycznie nagrywają dziś w troszkę innych stylach: Kylie w stylu dance a Kim w stylu poprock/dance.
A ha ha haha ha haha ha :) - równie dobrze możesz dopisać do tego zestawu Mandarynę :) oczywiście nie porównuję Kim czy Kylie do Mandaryny pod względem artystycznym , ale ich wpływ na zmianę światowej muzyki jest identyczny.
Żadna z nich nie miała żadnego - powtarzam żadnego - wpływu na muzykę. Bardzo lubię Kim Wilde, kiedy byłem dzieciakiem i nastolatkiem było ona dla mnie kwintesencją kobiecej urody, bo była śliczna. Lubię też bardzo Kylie Minogue, ale z całym szacunkiem dla tych pań ich wkład w światową muzykę był żaden. Owszem , od roku 1987 do mniej więcej 1991 piosenki ze stajni SAW niepodważalnie rządziły światowymi listami przebojów. Panowie Stock Aitken i Waterman wypracowali własny styl w muzyce disco, ale Kylie była tylko narzędziem, które im pomogło odnieść sukces. Można ją postawić na równi z innymi, którzy w tamtych czasach świecili dużo większe triumfy z pomocą SAW niż Kylie - np. Jason Donovan, Rick Astley, Bananarama czy Donna Summer. To samo dotyczy Kim Wilde. Nie umniejszam jej talentu, wielkich przebojów, które na stałe weszły do kanonu muzyki rozrywkowej, ale te panie nie zmieniły światowej muzyki i nikt na nich się nie wzorował i nie wzoruje.
Awatar użytkownika
Peter

Już wyjaśniam dlaczego tak wybrałem: Kim Wilde była jednym z prekursorów new wave, a Kylie była prekursorem eurobeatu, choć miały nie wielki wpływ na wykonywane przez siebie piosenki> Kim dostawała piosenki od ojca i brata, później sama zaczęła je pisać, współtworzyła nawet Hey mr. heartache, więc jakiś tam wpływ miała. Kylie też napisała parę piosenek, szczególnie na płycie Impossible princess. ;)
sova

Peter pisze:Już wyjaśniam dlaczego tak wybrałem: Kim Wilde była jednym z prekursorów new wave, a Kylie była prekursorem eurobeatu, choć miały nie wielki wpływ na wykonywane przez siebie piosenki> Kim dostawała piosenki od ojca i brata, później sama zaczęła je pisać, współtworzyła nawet Hey mr. heartache, więc jakiś tam wpływ miała. Kylie też napisała parę piosenek, szczególnie na płycie Impossible princess. ;)
Rozumiem Twoje uwielbienie dla tych wokalistek, bo sam je lubię. Nie mogę się natomiast zgodzić z opinią, że miały one jakikolwiek wpływ na światową muzykę. Może w latach 80 kilka początkujących angielskich wokalistek wzorowało się na Kim Wilde - ale to wszystko. Natomiast Kylie Minogue dużo więcej dokonała po roku 2000 niż w latach 80. Wspomniana przez ciebie płyta Impossible Princess to nieudana próba zmiany image'u z lat 80, która była kompletną porażką komercyjną. Kylie dokonała jedynie tego (ale to już po roku 200) że stała się pierwszą powszechnie szanowaną gwiazdą muzyki disco. Żadna inna piosenkarka z takim repertuarem nie zyskała tak pozytywnych opinii zarówno wśród krytyków jak i fanów. W latach 80 była jedynie pierwszym sukcesem SAW. Owszem, była wielką gwiazdą już wtedy, a I should be so lucky grały chyba wszystkie stacje na świecie, ale to nie zmieniło światowej muzyki. Zamiast Kylie Minogue umieściłbym na tej liście panów Stocka, Aitkena i Watermana.
Awatar użytkownika
Peter

Też bym ich umieścił, ale to mają być artyści, którzy zmienili muzykę, a nie producenci, więc? :>
Co do Kim Wilde to zauważ kiedy powstała Cambodia, był to chyba 1981 rok, kto wtedy grał euro disco? Kim była pierwsza, MT czy Sandraa zaczęli 4 lata później, więc nic nie wymyślili. ;)
sova

Peter pisze:Też bym ich umieścił, ale to mają być artyści, którzy zmienili muzykę, a nie producenci, więc? :>
Co do Kim Wilde to zauważ kiedy powstała Cambodia, był to chyba 1981 rok, kto wtedy grał euro disco? Kim była pierwsza, MT czy Sandraa zaczęli 4 lata później, więc nic nie wymyślili. ;)
Utwory Kim Wilde to wg ciebie eurodisco? Ona nigdy nie wykonywała tego gatunku, więc trudno ją nazwać prekursorem tego nurtu. Euro disco było z jednej strony pochodną italo disco, które było pierwszym europejskim tak wyraźnym i charakterystycznym nurtem muzyki tanecznej oraz pochodną czy też spadkobiercą gatunku uprawianego przez Boney M., Arabesque, A La Carte czy też Abby. Za najbardziej charakterystycznych prekursorów euro disco uznałbym wczesne (1984) produkcje Dietera Bohlena, Luisa Rodrigueza, Fancy'ego, a nawet takich wykonawców jak Alphaville (choć oni oczywiście nie grali eurodisco).
Awatar użytkownika
Peter

Kim Wilde wykonywała muzykę, którą określa się mianem New Wave, a zawężając jest to pop. Cambodia jest jednak wyjątkiem i uważam, że utrzymana jest w nurcie eurodisco, podobnie jak Take me tonight, Just another guy i chyba The second time, bo przecież nie powiesz, że nie są to utwory dyskotekowe.
Awatar użytkownika
Peter

Na pewno Enigma a więc Sandra Cretu, a później Ruth Ann Boyne, Andrew Donalds, Jens Gad i zwłaszcza Frank petersen i ten pan:
http://img240.imageshack.us/i/53449381tv8.jpg/ za stworzenie nowego nurtu muzycznego : new age.
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Na pewno THE CURE który był kiedyś wręcz kultowym zespołem.
Wielu artystów przyznawało się że słuchali go za młodu i był ich inspiracją w późniejszej twórczości i nie dziwię się
bo ma on cudowne piosenki z bardzo,bardzo charakterystycznym tylko dla siebie brzmieniem
które sam stworzył (podobnie jak Bohlen)
Jestem zresztą fanką zespołu i jeśli ktoś nie zna polecam zapoznać się z ich twórczością bo naprawdę warto.THE CURE Love Song
http://www.youtube.com/watch?v=zEPWNslJpIg
Do słuchania jego muzyki w młodości a nawet inspirowania się jego utworami przyznał się nawet zespół DEPECHE MODE o którym za mało tu mowy a jest niezbędny w tym temacie.
DEPECHE MODE od początku wprowadził do muzyki swój styl i wyłącznie swoje brzmienie,
zawsze chodził własnymi szlakami muzycznymi.
Stworzył brzmienie które odniosło wielki sukces i które potem było naśladowane.
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

według mnie wszyscy artyści z tej listy:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_be ... ic_artists
poniekąd wpłynęli na kształt i modę muzyki w latach, w których tworzyli
dlaczego? z tego prostego powodu, że np. pojawił się produkt w postaci śpiewającej nastolatki Britney Spears z wszystkimi przypisanymi do jej image'u cechami i zaczął odnosić sukces finansowo-sprzedażowy, to zaczęły pojawiać się mniej lub bardziej zbliżone klony i realizowana była przez wytwórnie płytowe strategia naśladownictwa (oczywiście przed Britney były już śpiewające i w miarę dobrze wypromowane nastolatki, na ten przykład V.Paradis w latach 80., jednak nadano im "nieco inne cechy produktu")

jeżeli chodzi stricte o trendy w muzyce (aranżacje, melodie itd.), to z powyższej listy możnaby powiedzieć, że tak jak w życiu, 10-20% to byli pionerzy, trendseterzy, a reszta to naśladowcy
co więcej jest grupa wykonawców, która moim zdaniem przyczyniła się do rozwoju trendów muzycznych, a nie ma ich w tym zestawieniu, dla przykładu wg mnie Technotronic i Snap! to zespoły, które spopularyzowały w 1989r. zupełnie inny sposób śpiewania niż znany wcześniej i stworzyły fundamenty pod gatunek zwany potocznie techno dance (rapowa prosta zwrotka i melodyjny refren śpiewany najczęściej przez wokalistkę), do którego zaliczam np. 2Unlimited i Dr. Albana :)
Awatar użytkownika
Peter

Nie wiem czy było już, ale zdecydowanie U2. Nigdy nie byłem sympatykiem tego bandu ale ich wkład w muzykę rozrywkową jest trudny do opisania. Sam pierwszy album znalazł się na liście 500 albumów wszech czasów....Polecam bardzo tą piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=Yi52HjJbwVQ&ob=av2e
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Genesis też chyba miało jakiś duży wkład w muzykę, szczególnie rocka. Czy oni też mogą być zaliczani do artystów, którzy zmienili muzykę?
Awatar użytkownika
Peter

A dlaczego nikt nie wymienił Madonny? Wokal może żadna rewelacja, ale przecież muzycznie najwyższa półka, wyznacza trendy przecież. Z tym, że ja stawiałbym na tą ambitniejszą Madonnę od czasów "Like a prayer" i kolejne przełomowe albumy, bo gdyby nie one, Mad nie byłaby kim jest dzisiaj, a gwiazdką lat 80 tych, pewnie dzisiaj zapomnianą.... To chyba jej album "Ray of light" był prekursorem trip hopu - jeśli się mylę poprawcie mnie - to na niej się wzorują inne gwiazdy choćby GaGa.
Awatar użytkownika
karuus

Post autor: karuus »

Uważam, że w tym temacie przede wszystkim należy wymienić Michela Jacksona.!. Nieodłącznie kojarzący nam się zarówno z muzyką, jak i z tańcem, z teledyskami, które są już swego rodzaju krótkometrażowym filmem, posiadającym określoną fabułę. Można nawet stwierdzić, że Michael zmienił nie tylko muzykę, ale i ludzi i ich podejście do otaczającej rzeczywistości. Nie był "gwiazdeczką", uważał, że są na świecie większe problemy o których warto mówić, niż wywody nad tym ile pieniędzy zarobił, a ile wydał.. etc. Co nam przekazuje choćby w utworze "Why you wanna trip on me".
Następnie The Beatles, Elvis Presley. Przy tych wykonawcach podpisze się do uzasadnienia, które już padło ;)
To taka podstawowa lista :D
You can win if you want.!
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Peter pisze:Bonnie Tyler tak, ale tylko z Bohlenem. :) Bez niego jest dla mnie mało interesująca,
Napisał forumowy guru muzyczny. Kształtujący gusta i trendy.
Ja mimo wszystko wolę posłuchać "Holding Out For a Hero" czy "Total Eclipse Of the Heart". To są klasyki, które ciągle słychać w radiu, natomiast tych Bohlenowych jakoś nie można uświadczyć. Chociaż niektóre pioseneczki są przyjemne.
Peter pisze:A dlaczego nikt nie wymienił Madonny?
Atlantis pisze:dodałbym też Madonne, nigdy za nią nie przepadałem, ale czy się to komuś podoba czy nie jest ikoną popkultury
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
ODPOWIEDZ