Klip Geronimo's Cadillac
- Peter
Re: Klip Geronimo's Cadillac
No ja uważam, że na jak na ową technikę to bardzo dobry klip. A kto wtedy znał jakość HD? A nie wiem jak Ty sova możesz stosować takie porównania. Są conajmiej niestosowne. A przecież sowa w dzień śpi, co nie? Za chwile ktoś powie, że Geronimo's cadillac to kicz, a takie się wtedy robiło teledyski, Kim robiła podobne. 
-
sova
Osoby krytykujące "teledysk" do GC nie są zbyt młode, bo mają 34 lata i doskonale pamiętają tamte czasy. Jestem na tyle stary, żeby móc świadomie ocenić czy coś jest czy było dobre czy jest po prostu gniotem. I nie wypisuj głupot, że klip do GC był szczytem możliwości technicznych, bo nie był. Ewidentnie widać, że wytwórnia nie dała kasy na teledysk i zrobiono go na odwal. Zresztą tu nie chodzi o technikę nawet, ale o stronę artystyczną. Klip wygląda jakby nakręciła go firma specjalizująca się w kręceniu wesel na video. Zero pomysłu, zero artyzmu. Jeśli uważasz, że w tamtych czasach kręcono takie klipy bo takie były możliwości, to się grubo mylisz. Doskonale pamiętam tamten okres. Zresztą co tu dużo mówić. Wystarczy obejrzeć sobie video do "Cheri Cheri Lady", które powstało dużo wcześniej i od razu widać, że można było zrobić dobry klip. Jedyne wrażenie jakie na mnie zrobiło video do "Cadillaca" to niesmak. Pierwszy w miarę profesjonalny clip MT to "You can win if you want". Najlepszy bez wątpienia jest "Cheri Cheri Lady". Niezły też jest "Atlantis is calling". Nienajgorszy "Jet airliner". Reszta to gnioty, które nakręcono przy minimalnym budżecie. Bycie fanem nie oznacza bezmyślną akceptację wszystkiego. Trzeba umieć ocenić, kiedy twój idol włożył jakąś pracę w to, abyś to docenił, a kiedy zrobił kupę.art_system pisze:Panowie nie wiem ile macie lat, ale klipy zrobione dzisiaj nawet te najlepsze za 25 lat to dopiero bedzie kicz techniczny i wizualny bo technika tak mocno pójdzie do przodu, co wtedy napiszecie? Już teraz nowym standardem ma być kino 3D (powstają juz filmy w tym systemie np. Władca Pierścieni, czy Star Wars), zastąpi ono Blue Reya , a dziś to superobraz, ale za chwilke to bedzie staroć. Pamiętam,ze Geronimo oglądałem tylko po 30 sek. w Teleexpresie, klip zrobił wrażenie ogromne ponieważ w Polsce robiono strasze teledyski. Natomiast te z zachodu były kolorowe, efektowne, własnie z efektami takimi wg. WAS kiczowatymi robiło wśród fanów duże wrażenie. pamiętajmy ,ze to czasu Commodore 64! lub Amigi i prostych PC.Poprostu widać,że osoby krytykujące Geronimo są zbyt młode żeby to ocenić z perspektywy lat i wypisują te bzdury.
Jakie porównania? Co jest niestosownego w tym, że Hansa zaserwowała fanom MT teledysk za 100 marek, który jest profanacją piosenki? I zapewniam cię, że jak na ową technikę (jak to piszesz) można było i robiło się dużo dużo lepsze klipy. Nawet w przypadku MT - o czym piszę powyżej.Peter pisze:No ja uważam, że na jak na ową technikę to bardzo dobry klip. A kto wtedy znał jakość HD? A nie wiem jak Ty sova możesz stosować takie porównania. Są conajmiej niestosowne.
Peter pisze: A przecież sowa w dzień śpi, co nie?
O cholera - jaki ty błyskotliwy jesteś
Nie GC to kicz tylko teledysk do tej piosenki to kicz. Taka jest prawda. Za to nieprawdą jest że takie robiono wtedy teledyski. Zobacz inne (wymienione przeze mnie) klipy MT. Zobacz sobie teledyski Sandry z tego okresu. Jak się chce to można.Peter pisze: Za chwile ktoś powie, że Geronimo's cadillac to kicz, a takie się wtedy robiło teledyski, Kim robiła podobne.
- Jaro25
- Członek TAFC Polska
Ja mam inne zdanie na temat tego klipu i uważam że jest dobry" perspektywy lat i wypisują te bzdury.
. Nienajgorszy "Jet airliner". Reszta to gnioty, które nakręcono przy minimalnym budżecie. Bycie fanem nie oznacza bezmyślną akceptację
- Peter
Przecież Geronimo's cadillac nie kosztował 100 marek, a na pewno przynajmiej 2 zera więcej.
Najtańszym chyba teledyskiem był TNISY, za który raczej wytwórnia nie płaciła a TA i SC. Co do teledysków Sandry to sa na podobnym poziomie, co takiego ciekawego się dzieję w Midnight man, albo w Inoccent love??? Może Little girl ma jakąś ciekawą akcję, ale co ciekawego się dzieję w Maria Magdalena, albio w In the heat of the night, pomijając jednak fakt, że nie chcę ich więcej oglądać bo na te piosenki jak i na widok Sandry mam uczulenie. 
-
sova
No i właśnie na tym polega problem, bo nie jesteś obiektywny. Nie lubisz Sandry, więc jej clipy wydają ci się słabe. Lubisz MT i bezkrytycznie przyjmujesz wszystko co ich dotyczy. Jeżeli wg ciebie video do Innocent love jest na poziomie Geronimo's cadillac to nie mamy o czym rozmawiać. Nie rozpoznajesz podstawowych elementów teledysku. Nie widzisz różnicy w ilości ujęć, dynamice i sposobie montażu? Policz ile róznych ujęć jest w IL a ile w GC. W jak rożny sposób są zmontowane te dwa teledyski. Nie mówiąc już o stronie artystycznej - tęcza wyjeżdząjąca z cadillaca albo te usta , ha ha - jak to nie jest mega kicz, to nie wiem co to jestPeter pisze:Przecież Geronimo's cadillac nie kosztował 100 marek, a na pewno przynajmiej 2 zera więcej.Najtańszym chyba teledyskiem był TNISY, za który raczej wytwórnia nie płaciła a TA i SC. Co do teledysków Sandry to sa na podobnym poziomie, co takiego ciekawego się dzieję w Midnight man, albo w Inoccent love??? Może Little girl ma jakąś ciekawą akcję, ale co ciekawego się dzieję w Maria Magdalena, albio w In the heat of the night, pomijając jednak fakt, że nie chcę ich więcej oglądać bo na te piosenki jak i na widok Sandry mam uczulenie.
- Peter
No Innocent love sie dzieję w studio, ale faktycznie więcej tam ujęć niż w GC. Staram się być obiektywny, ale u Sandry nie widze niczego zachwycającego, poza dobrą muzyką Michaela, ważny jest równiez dla mnie wokal i to bardzo, a Sandra nigdy nie miała ciekawej barwy głosu a teledyski były takie trochę ponure, a u MT jest odwrotnie, sa bardzo kolorowe.
Prosty przykład porównaj sobie In the heat of the night z Geronimo's cadillac. Nie widzisz różnicy? Tu jest szaro i ponuro, a tu jest masa kolorów.
-
sova
Tiaa.... szczególnie jak ta mega kiczowata tęcza się pojawia - na pewno jest więcej wtedy kolorówPeter pisze:No Innocent love sie dzieję w studio, ale faktycznie więcej tam ujęć niż w GC. Staram się być obiektywny, ale u Sandry nie widze niczego zachwycającego, poza dobrą muzyką Michaela, ważny jest równiez dla mnie wokal i to bardzo, a Sandra nigdy nie miała ciekawej barwy głosu a teledyski były takie trochę ponure, a u MT jest odwrotnie, sa bardzo kolorowe.Prosty przykład porównaj sobie In the heat of the night z Geronimo's cadillac. Nie widzisz różnicy? Tu jest szaro i ponuro, a tu jest masa kolorów.
- art_system
Panie sova spewnościa zainwestowałbyś więcej w klip będąc na topie tak krótko jak MT, jakies 1mln marek a co tam jak szaleć to szaleć!!!! Dlaczego MT po 98' robili rewelacyne klipy pod każdym wzgledem bo mili kasę i mogli zapłaciić ile trzeba plus techniczne sprawy. Przecież teraz każdy zespół isniejący rok lub dwa wbija całą zarobiorną kasę w klipy i są boskie. Jakoś nie widziałem teraz dobrego klipu,mimo techniki, poza gołymi tylkomi i szybko przelatującymi klatkami video, od których głowa boli, tyle sie dzieje.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
- Gasolina91
Ja sie przyznam ze jak pierwszy raz oglądałam teledysk Cadillaca to mnie trochę smieszył ale to było daaaawno temu. Potem zmądrzałam
.
Może faktycznie jest słaby na tak dobrą piosenkę... aaa i ta tęcza jakoś mi tam nie pasi. Domyślam się ze dawniej teledysk do Geronimo's Cadillac budził podziw...ale jak to było naprawdę to nie wiem...
Może faktycznie jest słaby na tak dobrą piosenkę... aaa i ta tęcza jakoś mi tam nie pasi. Domyślam się ze dawniej teledysk do Geronimo's Cadillac budził podziw...ale jak to było naprawdę to nie wiem...
Point Of No Return
-
sova
Jak się na czymś nie znasz to nie bierz udziału w dyskusji. Po pierwsze to nie zespół płaci za produkcję klipu tylko wytwórnia. Po to się podpisuje kontrakt z dużą firmą , aby ta zajęła się promocją i dystrybucją twórczości artysty. Nawet gdyby MT sami mieli zapłacić za produkcję video, to twoja teoria jest chybiona. Po wydaniu pierwszego albumu mieliby mieć więcej kasy, niż po wydaniu trzech? Czeri Cheri Lady na pewno kosztowało dużo dużo więcej niż ten pseudoteledysk do Cadillaca,a powstało przecież dużo wcześniej. Po prostu panowie z Hansy wydumali, że czwarta płyta MT nie zarobi już tyle kasy co 3 poprzednie i przeznaczyli na promocję grosze. Po pierwsze tylko 1 pełny singiel (Geronimo's Cadillac) z kiepskim video i drugi niepełny (GMPOE , tylko jedna wersja znana z albumu) z występem telewizyjnym "robiącym" za clip. Tak wyglądała promocja 4-tej płyty MT i nie wynikało to na pewno z zasobności kieszeni panów DB i TA - tylko z nietrafionej polityki wytwórni. Nie atakujcie mnie ludzie, za to, że ktoś dał ciała i nie zrobił porządnego teledysku do porządnego utworu, bo zachowujecie się jak słuchacze Radia Maryja, którzy gotowi są zabić każdego kto się ośmieli krytykować ojca dyrektora. Jak ja zaczynałem być fanem MT, to sporej części forumowiczów nie było pewnie jeszcze na świecie. Do dzisiaj jestem gorącym miłośnikiem MT, ale nie ślepym matołem, któremu można wcisnąć gówniany produkt i który klaszcze z radości do wszystkiego co ma logo MT. Po prostu video do GC uważam za kiepskie i koniec. I nie wynika to z ówczesnej techniki tylko z nieodpowiedniego podejścia ludzi za to odpowiedzialnych. Gówniany jest ten klip i koniec. Nie przekonacie mnie.art_system pisze:Panie sova spewnościa zainwestowałbyś więcej w klip będąc na topie tak krótko jak MT, jakies 1mln marek a co tam jak szaleć to szaleć!!!! Dlaczego MT po 98' robili rewelacyne klipy pod każdym wzgledem bo mili kasę i mogli zapłaciić ile trzeba plus techniczne sprawy. Przecież teraz każdy zespół isniejący rok lub dwa wbija całą zarobiorną kasę w klipy i są boskie. Jakoś nie widziałem teraz dobrego klipu,mimo techniki, poza gołymi tylkomi i szybko przelatującymi klatkami video, od których głowa boli, tyle sie dzieje.
- Jasmine
Mi się nawet podoba teledysk, fajne efekty na samochodzie i te uśmiech Thomasa
Nie przeszkadza mi że jest "słaby", "gejowski" czy jakiś jeszcze- dla mnie na teledysku nie trzeba biegać w tę i z powrotem, tańczyć czy zwijać się w paragraf (jak to mówi moja mama) wystarczy że są ci którzy to śpiewają, jakieś fajne efekty (choćby i ten samochód) i ok. Fakt, może mało akcji ale to już kwestia gustu.
Ja się nie potrafię zdecydować który jest mój "najnajnaj" ale gdyby ktoś mnie spytał na szybko to bym odpowiedziała "Give me peace on earth" ze względu na Tomcia oczywiście. Gdy pierwszy raz zobaczyłam teledysk to byłam wniebowzięta <3 W każdym znajdę coś dla siebie- a to strój, a to wystrój albo efekty.
Nie przeszkadza mi że jest "słaby", "gejowski" czy jakiś jeszcze- dla mnie na teledysku nie trzeba biegać w tę i z powrotem, tańczyć czy zwijać się w paragraf (jak to mówi moja mama) wystarczy że są ci którzy to śpiewają, jakieś fajne efekty (choćby i ten samochód) i ok. Fakt, może mało akcji ale to już kwestia gustu.
Ja się nie potrafię zdecydować który jest mój "najnajnaj" ale gdyby ktoś mnie spytał na szybko to bym odpowiedziała "Give me peace on earth" ze względu na Tomcia oczywiście. Gdy pierwszy raz zobaczyłam teledysk to byłam wniebowzięta <3 W każdym znajdę coś dla siebie- a to strój, a to wystrój albo efekty.
-
Ninio
Czasy czasami, mozliwosci mozliwosciami ale ja mam proste porównanie. Wystarczy spojrzec na Cheri cheri lady albo Atlantis is calling,teledyski do tych piosenek byly krecone wczesniej a sa nieporownywalnie lepsze pod kazdym wzgledem od Geronimo's cadillac. Jest w nich to "cos",maja jakas tajemnice,jest jakis "artyzm".
- Jasmine
Każdemu podoba się co innego, dla mnie większość teledysków jest fajna, jak wcześniej wspominałam, mi nie potrzebne jakieś akcje, starczą wykonawcy, jakieś tło i już
Po za tym Thomas na tym teledysku ma moje ulubione spodnie
Po za tym Thomas na tym teledysku ma moje ulubione spodnie
- Jor
Swoja droga zastanawiajaca jest sprawa, ze po 5 numerach jeden i wczesniejszych klipach z wiekszym buzdzetem, na pierwszy singiel z 4tego albumu pozalowano pieniedzy. i jednak przelozylo sie to w jakis sposob na wyniki sprzedazy...
Jedno wytlumaczenie jakie ja znajduje to to, ze zapewne ktos w Hansa w owym roku 86 nie chcial inwestowac w MT. Choc nawet z poodow czysto fiansowych (wieksza sprzedaz) mialoby sens pojscie za ciosem i trzymanie poziomu poprzednich klipow.
Wytlumacznie drugie, jakie sobie moge wyobrazic to lenistwo. Ktos moze pomyslal 'e tam, kazdy singiel i tak zostaje numerem jeden to po co sie starac i pakowac kase w klipy...'
Szkoda....
Jedno wytlumaczenie jakie ja znajduje to to, ze zapewne ktos w Hansa w owym roku 86 nie chcial inwestowac w MT. Choc nawet z poodow czysto fiansowych (wieksza sprzedaz) mialoby sens pojscie za ciosem i trzymanie poziomu poprzednich klipow.
Wytlumacznie drugie, jakie sobie moge wyobrazic to lenistwo. Ktos moze pomyslal 'e tam, kazdy singiel i tak zostaje numerem jeden to po co sie starac i pakowac kase w klipy...'
Szkoda....
- Jasmine
Moim zdaniem nie muszą ciągle chodzić, mogą trochę postać
Ciekawe teorie, mi się wydaje że tym razem woleli oszczędzić na teledysku
Ciekawe teorie, mi się wydaje że tym razem woleli oszczędzić na teledysku