Systems In Blue - naśladownictwo czy... ?

Rozmowa na temat muzycznych poczynań Systems In Blue.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Varcetti
Kontakt:

Re: Systems In Blue - naśladownictwo czy... ?

Post autor: Varcetti »

Chciałbym zauważyć, że panowie z Systems in Blue są artystami przez wielkie "A". Tworzą styl muzyki, który zanika. Wyciągnęli rękę do fanów takiej muzyki ale większość tego nie dostrzega. Może naśladują muzykę Bohlena, ale czy czasem fanom nie o to chodziło? A co do Birgera to go podziwiam za odwagę. Postawił się tytanowi muzyki i słusznie.

Pozdrawiam, Varcetti :)
Awatar użytkownika
labambino

Post autor: labambino »

Dziękuję Arku.Tak to naprawdę smutne.Ja wiem jeszcze jedno,że przed odejściem SIB od Bohlena ,ten drugi wpadł we wściekłość,ponieważ panowie mu powiedzieli,że będą musieli się z nim rozstać. Jak powiedział ktoś kto był blisko tej całej sprawy ,Bohlen wykrzykiwał "Scheiße,Scheiße,zniszczę dziada kiblowego!!!" i to miało sie tyczyć Birgera(nawet go tak kiedyś publicznie nazwał).Więc zależało mu na współpracy z SIB. Oni też nie do końca się z nim pokłócili.Wiem,że największy żal (poza Birgerem) miał do Rolfa. Zauważ-rozpad Modern Talking i tak był do przewidzenia.Jak Dieter mógłby znów zjednać sobie fanów? Powrotem "projektu"Blue System -taka kolejna odmiana.
Ale kto śpiewałby refreny w BS??? Nino??? Nie ,nie ten głos.Przeciez to miałoby brzmieć tak jak kiedyś. To co było charakterystyczne dla BS to chrypka Dietera w zwrotkach i mocny głos Rolfa w refrenach połączone to jeszcze z też charakterystycznym ,niepowtarzalnym chórkiem.
I to Go zabolało. Nie będzie BS jak to było po pierwszym "rozpadzie" MT.
A uwierz mi Arek,że wiem co piszę i wiem,że gdyby wtedy reaktywował BS to znów zjednałby sobie rzeszę (nie trzecią :lol: ) fanów.
Cóż,Rolf zmarł,więc jeśli nawet -to drugiego takiego BS nie będzie.
you can win if you want!
Awatar użytkownika
labambino

A tak dla ciekawostki(bo to lubię :> ) to wiecie,ze na oficjalnej stronie Systems In Blue jest link do bohlenworld???
Nie dziwne trochę? Bo na przykład niema tam linku do strony Thomasa Andersa.
A panowie z SIB sami osobiście edytowali listę linków do stron.
you can win if you want!
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

SIB udzielili kiedyś wywiadu dla Bohlenworld, pojawiają się tam zresztą informacje o ich nowych płytach. Bohlen może i się z nimi nie lubi, ale admin Bohlenworld chyba wręcz przeciwnie.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
labambino

Tak,to wiem.Sam tam często zaglądam.A tak nawiasem mówiąc nie słyszałem,zeby ktoś z nich publicznie źle mówił o Bohlenie.Kiedy z ust redaktorów padały trudne pytania każdy z nich wolał to przemilczeć.Michael kiedyś nawet ładnie powiedział o Dieterze ,ze jest dobrym kompozytorem,ma fajne pomysły itp.,itd. jedynie ma problemy z "wyciągnięciem" górnego "C". :lol:
you can win if you want!
Awatar użytkownika
angel

Post autor: angel »

labambino pisze: Najbardziej jednak wkurzył mnie Jego tekst po śmierci Kohlera-" No ico z tego,ze umarł? Jednego dziadka mniej.Człowiek się rodzi i umiera i co w tym dziwnego?". Wiesz to taka wypowiedź nie na miejscu..
Mam pytanie do Ciebie.
Czy mógłbyś powiedzieć kiedy i gdzie Dieter powiedział coś takiego oraz podać jakieś namiary odnośnie tej wypowiedzi Dietera,ponieważ zaciekawiło mnie to teraz i jeszcze o czymś takim nie słyszałam.
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
adam-jakubczyk

Post autor: adam-jakubczyk »

witam, jedno jest pewne, że showbussines to jedno wielkie Szambo (powtarzam słowa dietera powiedziane w wywiadzie...)gdyby człowiek się wstroił te sprawy pomiedzy dieterem a thomasem czy sib to pewnie bym znienawidził takiego człowieka(dieter ma swoje za uszami....),ale ja podchodzę do tego tylko jako słuchacz muzyki , napewno dieter dobrze się ubiera, pewne na 100%
Awatar użytkownika
labambino

Do angel:
Powiedział to kilka razy.Między innymi w wywiadzie dla ZDF,RTL jak i do jakiejś gazety.
Chyba niema jakis materiałów archiwalnych,ale ja to słyszalem,a w tym czasie akurat w Niemczech byłem.Bohlen się śmiał jak to mówił,miał na oczach ciemne okulary ,więc nie mogłem zobaczyc co zdradzają jego oczy,ale to kawał chama-zresztą to wiecie.
you can win if you want!
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Wiemy, ale wole chama, który robił muzykę, która mi się podoba od milutkich, pokrzywdzonych panów, oszukanych po ustnej umowie, których muzyka jest do bani.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Prophet5

Re: Wokal Bohlena w piosenkach Modern Talking

Post autor: Prophet5 »

labambino pisze:tak szybciutko dla przypomnienia dla Prophet5.SIB nie byli jedynie "chórkiem" jak to piszesz ale i instrumentalistami.Poczytaj ,bo może nie wiesz.Tu w Polsce wiedza na temat Bohlena jest strasznie ograniczona-chodzi mi o media(radio,tv...).W Niemczech wiedzą o nim wszystko od wielu lat i wielu Go nienawidzi za tyle lat kłamstw.
Dla mnie facet to zwykły kombinator,bez kultury i wierzcie mi ,że ze swoich fanów się śmieje.
To nie ten sam Bohlen z 1985 roku gdzie musiał być miły i słodki,aby zdobyć publikę.To kawał drania,ale juz nie piszę o tym ,bo mnie jeszcze powiesicie.... :lol:
Nie możesz mieć pretensji, że w Polsce mamy wiedzę ograniczoną, bo i skąd brać informacje? Jeśli zatem coś wiesz, to zdradź tę tajemnicę. Za co niby odpowiadali SIBowie przy produkcjach Bohlena? Grali mu na gitarze, programowali syntezatory? Byłaby to bardzo cenna informacja. Na razie dysponujemy tylko domysłami, przynajmniej ja.
Choć swoją drogą, jeśli oni tak mówią na filmikach z YouTube, to jaka jest gwarancja, że to prawda? Powiedzieć można wszystko.

Jedyne, czym dysponuję, to takie coś, niestety nie wiem, o jaki okres chodzi (lata 80-te, czy później):
Modern Talking
Vocals by Thomas Anders (Bernd Weidung) , Rolf Köhler (backvocal)
Choir by Rolf Köhler, Michael Scholz, Detlef Wiedeke, Birger Corleis
Bass by Rolf Köhler, Thissy Tiers
Keyboards by Thorsten Brötzmann, Michael Scholz, Werner Becker, Ralf Stemann
Guitars by Peter Weihe, Detlef Wiedecke, Bernd Voss
Saxophones by Christian Wilkens, Thomas Bauer
Drums by Udo Dahmen, Rolf Köhler, Luis Rodriguez, Larry Zangahani
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Wokal Bohlena w piosenkach Modern Talking

Post autor: ArCrack »

Ten spis jest kompilacją informacji jakie można znaleźć w bookletach albumów Blue System, m.in. Obsession czy Deja Vu. Takowy jest też w Hello America i tam żeby było zabawniej, wśród 6 osób w rubryce "Gesang" są Systemsi i trzy panie, a wśród nich Naddel - a brak Bohlena.
W Modern Talking bardziej szczegółowa lista płac pojawiła się dopiero na ostatniej płycie, wcześniej ograniczano się przecież do aranżera i klawiszowca.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ja też wolę tego chama, który robi porządną muzykę (w latach 1984-2006, bo później to dupowata muzyka) niż:
Atlantis pisze:milutkich, pokrzywdzonych panów, oszukanych po ustnej umowie, których muzyka jest do bani.
Chociaż denerwują mnie jego teksty.
Awatar użytkownika
labambino

Atlantis pisze:Wiemy, ale wole chama, który robił muzykę, która mi się podoba od milutkich, pokrzywdzonych panów, oszukanych po ustnej umowie, których muzyka jest do bani.
O i tu się zgodzę-chama ,który ROBIŁ muzykę,bo to co robi teraz to mi się niepodoba i wolę już SIB.Sympatię do Dietera jako człowieka już wiele lat temu straciłem.Myślałem,że może pokaże coś jeszcze jako kompozytor,ale nie.Nic już nie pokazuje.
A wracając do SIB to przecież nigdy nie mówili,że czują się oszukani.Corleis wszystko zrobił,by sprawa ta ujrzała światło dzienne.Odeszli od Bohlena ze względu na sprawę z Birgerem,pisałem Wam juz o tym. A co do "filmików" na YouTube to są to nagrania niemieckiego programu telewizyjnego "AKTE" ,który tak jak w Polsce "INTERWENCJA" czy inne podobne zajmuje się tropieniem i ujawnianiem właśnie takich "sensacji" jak z Bohlenem i Corleisem.
A jeśli to oglądaliście to przecież wiecie,ze Kohler i Wiedeke nie chcieli nic mówić na ten temat,a więc ciężko powiedzieć,że się użalali publicznie.
ArCrack pisze:Ten spis jest kompilacją informacji jakie można znaleźć w bookletach albumów Blue System, m.in. Obsession czy Deja Vu. Takowy jest też w Hello America i tam żeby było zabawniej, wśród 6 osób w rubryce "Gesang" są Systemsi i trzy panie, a wśród nich Naddel - a brak Bohlena.
W Modern Talking bardziej szczegółowa lista płac pojawiła się dopiero na ostatniej płycie, wcześniej ograniczano się przecież do aranżera i klawiszowca.
Bo to Arku chodzi o wykonanie refrenu w "Crossing The River".
Zauważ ,że dalej podany jest skład orkiestry. :roll:
you can win if you want!
batman

Post autor: batman »

Witam. Ale Wy przezywacie. Dla mnie i dla wielu prawdziwych fanów Dieter Bohlen zawsze będzie numerem 1 czy to sie będzie Panom z Systems in Blue podobało czy nie. Prawda jest taka, że rzeczywiście w nagraniach partii chóralnych uczestniczyli Kohler, Wiedecke, Scholz ale jest i druga prawda, że nikt tego nigdy nie ukrywał. Corleisa tez nie. Poczytajcie chociażby booklet do Lets Talk About Love z 1985 roku czy Obsession z 1990r Wyraźnie Dieter wskazuje z kim śpiewał i pracował i dziekuję tym panom za to. A po upłuwie kilkunastu lat ci podstarzali muzycy studyjni próbuja tego robić sztuczna sensację. Wiecie ilu ludzi pracuje przy produkcji płyt. Rzeka! A inne zespoły nie współpracuja z chórzystami. O proszę mam przed soba booklet płyty Army of lovers i to oni równiez nie śpiewali refrenu w Crucified. To normalne, że lider nie może robić wszystkiego. Kierownik brygady budujacej dom tez nie nosi cegieł ale czek do odbioru pieniedzy podpisuje on. A jeżeli chodzi o Panów z SIB to niech nie przesadzają, że nie chcieli uczestniczyć w tej pokazówce bo to oni polecieli z tym do gazet i telewizji. Pamietam jak dziś komentarz z teleexpresu z 2000 roku gdzie podano kto załozył sprawe Dieterowi i wytwórni. Chodziło przede wszystkim o szmal. A , że obecnie Panowie już się na siebie nie gniewają to inna sprawa. Kolejna reaktywacja Modern Talking jest kwestia czasu a to zawsze lepsze pieniążki i bardziej stałe niż przy kolejnych płytach SIB czy Modern System czy System Talking czy jak to badziewie sie nazywa. Ja nie ukrywam, że akurat płyty Systemsów (2 albumy) bardzo lubie i nie przeszkadza mi to, że troche zżynają z Dietera. Ale nagrania dla DSDS, Clawsa, Medlocka itd tez nie wszystkie sa złe. Może i troche cukierkowe ale ja pamietam co mówiono o jego muzyce w1985-87 roku,. Dokładnie to samo. Ze jednostajna, podobna do siebie. Byc może teraz jest wieksza szansa na sprzedanie ballad bo rynek muzyczny odpoczywa sobie od muzyki dance i disco ale to nie potrwa wiecznie. Ludzie uwielbiają chwytliwe melodie i łatwe hity. Inaczej nigdy by nie było Abby, Boney M. Modern Talking, Wham czy Pet Shop Boys. I to wróci. Rap się przejadł, clubbing to nuda a ilez mozna słuchac majaczenia Brodki czy Nelly Furtado. I wówczas Dieter raz dwa porzuci DSDS i zajmie się tym w czym jest najlepszy. I miliony ludzi na cąłym świecie nadal będzie tego słuchać. I okaże się że cała złość pomiędzy Andersem i Bohlenem to czysta fikcja, dobrze speparowany skandal dla potrzeb utrzymywania rozgłosu o zespole do czasu az powóci. Gdyby nie miał wracać na scenę nie wznawiano by albumów, składanek, dvd, Dieter z Thomasem by sie nie spotykali w tajemnicy (a spotykaja się).
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

batman pisze:Dieter z Thomasem by sie nie spotykali w tajemnicy (a spotykaja się).
Skąd masz takie informacje? Nic nam o tym tutaj nie wiadomo, ani z żadnego wywiadu Thomasa czy Dietera. No chyba, że rzeczywiście potajemnie ale wątpię w to bo trochę już o obu panach wiem, czego nie bedę znów powtarzał bo stali bywalcy forum wiedzą też o tym. I nie wydaje mi się, żeby w 2003 roku Dieter chciał "zarżnąć kurę znoszącą złote jajka" żeby spreparować skandal na użytek publiczny :?: <pokręcony> Choć ponoć w środowisku aktorskim mówi się o tym, że nie ważne czy się w mediach o tobie mówi dobrze czy źle. Ważne, że się mówi, że jest promocja. Może do Dietera byłoby podobne takie zachowanie ale o ile znam Thomasa to do niego raczej nie.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Varcetti
Kontakt:

Post autor: Varcetti »

Mówicie, że Bohlen nie utożsamiał się na siłę ze śpiewem SIB, proponuję obejrzeć to http://www.youtube.com/watch?v=VrCzyia4O8Y
ODPOWIEDZ