Porozmawiajmy o... Blue System :)

Dyskusja o największym solowym projekcie Dietera
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Blue System - cały - w jednej pigułce : http://pl.youtube.com/watch?v=DXMXvJO6d ... re=related
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Pioetrek pisze:Czy ten z gitarą to Lalo Titenkov?
Z tego co wiem to Lalo Titenkov był raczej klawiszowcem Blue System :wink:
http://pl.youtube.com/watch?v=Uw31G1w2Q ... re=related a widzieliście to? Smile 1998 rok - to pewne jeden z ostatnich koncertów Blue System Smile
Genialne wideo choć Bohlen śpiewa z playbacku, jak zwykle zresztą.
riccardo1989 pisze: http://pl.youtube.com/watch?v=HVBEyQaXkz4 - zdecydowanie tą wersje klipu wolę Smile
Ja też :wink:
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Re: Porozmawiajmy o... Blue System :)

Post autor: ArCrack »

riccardo1989 pisze:http://pl.youtube.com/watch?v=Uw31G1w2Q ... re=related a widzieliście to? :) 1998 rok - to pewne jeden z ostratnich koncertów Blue System :)
Niespodzianka - na części koncertów Modern Talking w 1998 Thomas i Dieter śpiewali też swoje solowe kawałki. Zatem jeśli 98 - to raczej tylko na koncercie MT :)
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Peter

ArCrack pisze: Niespodzianka - na części koncertów Modern Talking w 1998 Thomas i Dieter śpiewali też swoje solowe kawałki. Zatem jeśli 98 - to raczej tylko na koncercie MT :)
Pytanie: co w takim razie robił Thomas jak Dieter śpiewał ( z playbacku) kawałki BS? Może robił background :wink:
Ja mam taką nadzieje, ze jeśli BS już nigdy nie wróci to liczę na składankę (DVD + remix album + niepublikowane kawałki).
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

ArCrack pisze: Niespodzianka - na części koncertów Modern Talking w 1998 Thomas i Dieter śpiewali też swoje solowe kawałki. Zatem jeśli 98 - to raczej tylko na koncercie MT :)
Witam! Aż taka duża niespodzianka to to nie jest. W programie JAM z 29 marca 1998 roku, gdy Dieter z Thomasem mówili o czekającej ich niemieckiej trasie koncertowej wspominali, że najpierw zaprezentują utwory Modern Talking, później każdy z nich utwory ze swych solowych działalności a na końcu znów utwory Modern Talking. Również w książce ilustrującej trasę koncertową "Back For Good Tour '98" zaprezentowano utwory, które były wykonywane podczas tej trasy koncertowej. Są tam utwory zarówno Modern Talking, Blue System jak i Thomasa Andersa.
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Dokładnie :) Z nagrań Thomasa wymienione są tam How Deep Is Your Love, Love Of My Own, Mandy/Road To Higher Love i When Will I See You Again. Z Blue System Deja Vu, Love Is Such A Lonely Sword, Magic Symphony i Laila. Wychodziło by więc na to, że zestaw nagrań nie był stały a na dodatek obowiązywał tylko na niemieckiej części trasy.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Mam w swojej kolekcji DVD koncert Modern Talking z Munich (31 maja 1998 roku) i zaprezentowano tam następujące utwory:

You're My Heart, You're My Soul
Heaven Will Know
We Still Have Dreams
Geronimo's Cadillac
In 100 Years
Anything Is Possible
TA: How Deep Is Your Love
TA: Mandy / Road To Higher Love
TA: When Will I See You Again
BS: Deja Vu
BS: Love Is Such A Lonely Sword / My Bed Is Too Big
BS: Magic Symphony
BS: Laila
Give Me Peace On Earth / Lady Lai
We Take The Chance
You Can Win If You Want
Don't Play With My Heart
Atlantis Is Calling (S.O.S. For Love)
I Will Follow You
Jet Airliner
Cheri Cheri Lady
Brother Louie
Hit-Mix: Intro+Cheri Cheri Lady+Brother Louie+You Can Win If You Want...
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

No dobra ale jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje przy tym temacie. Powiedzcie czy np. Thomas dawał wokal do utworów Blue System (zwrotka + refren razem) czy też przy utworach z albumów solowych jeden z nich schodził ze sceny :?:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Pkmodern

Zdziwił bym się niezmiernie gdyby Thomas śpiewał chórki do piosenek Blue System a Dieter tak samo do solowych piosenek Thomasa. Oczywiście, że w momencie występów solowych jeden z panów przebywał w garderobie i na odwrót.
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Pkmodern pisze:Oczywiście, że w momencie występów solowych jeden z panów przebywał w garderobie i na odwrót.
A szkoda. Gdyby wykonywali razem swoje solowe utworki mogłoby to nawet całkiem nieźle wyjść a dla fanów byłoby ciekawym doświadczeniem. :D
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Peter

Pkmodern pisze:Oczywiście, że w momencie występów solowych jeden z panów przebywał w garderobie i na odwrót.
Dzięki Pkmodern za informacje, też mnie to zastanawiało, co robił np: Dieter, kiedy śpiewał Thomas. Gdyby Thomas śpiewał Little at the time to Dieter mógłby zaśpiewać chórki 8)
Awatar użytkownika
Pkmodern

Peter pisze:też mnie to zastanawiało, co robił np: Dieter, kiedy śpiewał Thomas.
Powrót Modern Talking w 1998 roku i ich trasa koncertowa była dość ważnym wydarzeniem medialnym, tak więc mam kilka reportaży z TV z tamtego okresu, gdzie przedstawiono co robili Thomas i Dieter w czasie koncertów. Na jednym z reportaży podczas gdy Dieter śpiewa jest wywiad z Thomasem a w tle przebijają się piosenki Blue System i tak samo jest w drugą stronę...
a ta piosenka najbardziej mi utkwiła z tamtego okresu:

Kod: Zaznacz cały

http://www.4shared.com/file/53459373/d2856d44/43_-_MT_-_We_take_the_chance__TV_Remix_Version_.html?dirPwdVerified=a7f8c0b
Awatar użytkownika
Peter

Blue System to były czasy :) Każdą płyta jest super i choć są do siebie bardzo zbliżone, to każda ma specyficzny klimat. A swoją drogą to wyszło mało składanek BS w porównaniu z MT. Najlepszym singlem grupy jest moim zdaniem Dr Mabuse, który nie jest ani trochę anachroniczny. Przejście do tego rodzaju muzyki było moim zdaniem znakomitym posunięciem choć było wyznaczone przez trendy i spadająca popularność BS, prezentującego dotychczasowe brzmienie. Choć Dieter mógł iść za ciosem i wydać zaraz po Dr Mabuse jeszcze jednego singla np: Don't stop to dance. Szkoda, że wyszło tak mało płyt w tym brzmieniu, bo Here I am to już coś zupełnie innego. Do tego nie potrafią się zbliżyć jego naśladowcy. A najsłabszym singlem jest Anything. To jest utwór zrobiony bez pomysłu, na szybko i byle jak. Cała płyta Here I am jest najsłabszą w dorobku BS. Lubię większość utworów, które się na niej znalazły, ale sa tam na niej zapełniacze typu Shame, shame, shame i Anything. Wszystkie teledyski BS są super, zrobione z pomysłem (najmniej mi się podoba 48 hours a najbardziej Love Suite, Sorry little Sarah, Love is such a lonelly sword, My bed is too big i When Sarrah smiles) Brakuje jakiegoś porządnego teledysku do Here I am, choć ten drugi do Anything jest całkiem fajny. A poza tym to super był występ Dietera w Sopocie mimo, że Bohlen śpiewał wszystko z playbacku.
alunia13

Post autor: alunia13 »

Wstyd się przyznac ale dopiero dzisiaj skusiłam się na Blue System(lepiej późno niż wcale xD ). Byłam przekonana, że Dieter kompletnie nie umie śpiewac, że wychodzi z tego katasrofa a tu prosze :D Miłe zaskoczenie :D Nie jest tak źle a i kawałki są bardzo fajne :D A więc czeka mnie dłuuga noc musze nadrobic to co straciłam :D
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Dla mnie Blue System jest drugim po MT ulubionym zespołem.
Każdy album wg. mnie jest świetny. Dieter pokazał że sam też sobie poradzi (nie obrażając Thomasa). Podoba mi się klimat Seeds Of Heaven z wspaniałą Testemente D'Amelia czy I She Really.... i overturą na początku. Z pierwszej płyty podobają mi tylko Gangster Love i Big Boys Don't Cry. Swietnym albumem wg. mnie jest Body Heat. No ogólne Blue System jest OK. Przychodzi taki okres kiedy mam ochotę słuchać BS a czasami tylko MT.
Teledyski BS są świetne. Bardzo podoba mi się teledysk Love Suite i Silent Water no i oczywiście Sorry Little Sarah...
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Gasolina91 pisze:Przychodzi taki okres kiedy mam ochotę słuchać BS a czasami tylko MT.
Ja mam dokładnie tak samo. Teraz słucham tylko Blue System i non stop Seeds of heaven i Testamente D'Amelia maxi CD.
ODPOWIEDZ