Enigma
- Peter
Re: Enigma
Późniejsza Enigma jest w moim odczuciu fajniejsza jest tam wiele smaczków. Ze starej enigmy polecam "Me culpa" - uwielbiam tą piosenkę z wokalem Sandry, a np: nie potrafię strawić pojękiwania tego pana w "Return to innocence". Podoba mi sie, że w "Aposteriori" się udzielał sam Michael. Słychać go w "Goodbye Milky Way".
-
nado
Dla Enigmatyków proponuję składankę nie tylko do poduszki. Słucham jej i słucham i ....słucham:
1. Mea Culpa (Orthodox mix )
2. We are nature
3. 20 000 miles over the sea (radio edit )
4. Carly's loneliness (single version )
5. Dancing with Mephisto (Boca Junior remix)
6. Push the limits (radio edit )
7. Downtown silence
8. Callas went away
9. Sunrise
10 The eyes of truth ( video version)
11. Principles of lust
12. Sadeness
13. Silence must be heard
14. Smell of desire
15. Carly's song(Jam&Spoon remix)
16. Beyond the invisible
17. Return to innocence
18. Je' taime till my dying day
19. The language of sound ( slow edit)
20. Goodbye Milky Way ( radio edit )
1. Mea Culpa (Orthodox mix )
2. We are nature
3. 20 000 miles over the sea (radio edit )
4. Carly's loneliness (single version )
5. Dancing with Mephisto (Boca Junior remix)
6. Push the limits (radio edit )
7. Downtown silence
8. Callas went away
9. Sunrise
10 The eyes of truth ( video version)
11. Principles of lust
12. Sadeness
13. Silence must be heard
14. Smell of desire
15. Carly's song(Jam&Spoon remix)
16. Beyond the invisible
17. Return to innocence
18. Je' taime till my dying day
19. The language of sound ( slow edit)
20. Goodbye Milky Way ( radio edit )
- Peter
Trwają pracę nad nowym wydawnictwem, ale konkretów nie zdradzę. Michael nawet ogłosił konkurs dla fanów na nową piosenkę. 
-
nado
ooO
Ale Peter Enigma się skończyła. Gdzieś wyczytał te rewelacje !
- Peter
Na Cretuworld.de A kto Ci powiedział, ze Enigma się skończyła?
-
nado
Ostatnia składankowa płyta z największymi przebojami miała być końcem tego projektu. Może Kret myśli o innym projekcie ?
- Peter
mówił coś o solowej płycie, co byłoby dla mnie mega gratką, a składanka to było z okazji dwudziestolecia Enigmy.
-
nado
NO WŁAŚNIE, WIĘC Z ENIGMĄ SCHLUSS, A SOLO PROJEKT GO !
Ostatnio zmieniony pt lis 19, 2010 8:41 przez Atlantis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Proszę o nie pisanie wielkimi literami.
Powód: Proszę o nie pisanie wielkimi literami.
- MODERN JEANNE
Nie miałabym nic przeciw bo wcale nie przepadam za Enigma ale bardzo podobają mi sie kompozycje Michaela Cretu ktore dotychczas wysłuchałam bez Enigmy
I LOVE DB AND TA!
-
jkris
ostatnia plyta nigdy i nigdzie nie byla oglaszana jako koniec. Cretu juz dawno mowil, ze pracuje nad najnowsza Enigma 8 i rownolegle nad nowy projektem.nado pisze:Ostatnia składankowa płyta z największymi przebojami miała być końcem tego projektu. Może Kret myśli o innym projekcie ?
- Peter
No właśnie, tym projektem jest jego solowa płyta, Cretu mówił, że pracuje nad dwoma albumami....
- phantomas
- Kontakt:
Utwór który powstał z okazji 20lecia powstania projektu.
http://www.youtube.com/watch?v=B1FTLdVe ... r_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=B1FTLdVe ... r_embedded
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
- Peter
No i mamy E8 to się nazywa "The Fall Of Rebel Angel" miło się słucha czegoś zupełnie świeżego od Curly M.C. wiele piosenek to naprawdę fajna muzyka, choć najlepszą płytą pozostaje moje ulubione "A Posteriori'.
- Pioetrek
- Kontakt:
Przemo napisał na pierwszej stronie tego wątku w 2005:
Pozdrawiam
Piotrek
PS: Te projekty są jednak bliżej siebie niż myslałem...
Frank Peterson – niemiecki producent muzyczny znany z pracy dla projektu Enigma i artystów takich jak Sarah Brightman, Gregorian i Princessa.
Peterson urodził się 20 grudnia 1963 r., w Geesthacht - na przedmieściu Hamburga. Jako dziecko - w wieku 4 lat - rozpoczął naukę gry na pianinie.
Pracując w sklepie muzycznym spotkał Michaela Cretu i został keyboardzistą Sandry, znanej z jej super-przeboju (I'll Never Be) Maria Magdalena.
Będąc członkiem zespołu Sandry przeniósł się na Ibizę. Od tego momentu zaangażował się w nowy projekt Cretu - Enigma, używając pseudonimu F. Gregorian. Peterson przyczynił się do powstania pierwszego albumu, MCMXC a.D., tworząc kilka ścieżek muzycznych.
Opuścił grupę w 1991 r. i kontynuował pracę z Gregorian, projekcie współtworzonym z Thomasem Schwarzem i Matthiasem Meissnerem. Głosy żeńskie do albumu to The Sisters of Oz - duet Birgit Freud i Susany Espelleta - z którą w tym czasie był żonaty. Wkrótce potem spotkał angielską sopranistkę Sarah Brightman (która potem została jego życiową partnerką) i od albumu Dive współpracuje z nią przy wszystkich solowych albumach do dzisiaj.
Poszukałem sobie nagrania So Sad, całkiem przyjemne i rzeczywiście w stylu Enigmy - rok 1991Sandry tez mam kompletAle z Enigmą jest pewien problem, bo w pewnym momencie na nasyzm pirackim rynku pojawiać się zaczęły kasety z muzyką ws tylu gregoriańskim, podpisywane jako "Enigma". Kompletny śmietnik, bo czasem rzeczywiście były tam różne wersje (single??) utworów Enigmy typu "Mea Culpa" albo "Ave Maria", ale oprócz nich trafiały sie inne dodatki. Np. na jednej z kaset mam kawałek, który akurat bardzo mi się podoba, ale ni jak nie potrafię go namierzyć w necie. Według opisu to "Gregorian - So Sad". Oczywiście z późniejszym wykonawcą o tym pseudo ma raczej mało wspólnego. Chyba rzeczywiście bliżej mu do Enigmy, której nazwa widnieje na okładce kasety zwłaszcza, że w refenie pojawia się kobiecy głos, co do którego akurat prawie pewien jestem, że to Sandra. Chociaż, kto wie...
Pozdrawiam
Piotrek
PS: Te projekty są jednak bliżej siebie niż myslałem...
Frank Peterson – niemiecki producent muzyczny znany z pracy dla projektu Enigma i artystów takich jak Sarah Brightman, Gregorian i Princessa.
Peterson urodził się 20 grudnia 1963 r., w Geesthacht - na przedmieściu Hamburga. Jako dziecko - w wieku 4 lat - rozpoczął naukę gry na pianinie.
Pracując w sklepie muzycznym spotkał Michaela Cretu i został keyboardzistą Sandry, znanej z jej super-przeboju (I'll Never Be) Maria Magdalena.
Będąc członkiem zespołu Sandry przeniósł się na Ibizę. Od tego momentu zaangażował się w nowy projekt Cretu - Enigma, używając pseudonimu F. Gregorian. Peterson przyczynił się do powstania pierwszego albumu, MCMXC a.D., tworząc kilka ścieżek muzycznych.
Opuścił grupę w 1991 r. i kontynuował pracę z Gregorian, projekcie współtworzonym z Thomasem Schwarzem i Matthiasem Meissnerem. Głosy żeńskie do albumu to The Sisters of Oz - duet Birgit Freud i Susany Espelleta - z którą w tym czasie był żonaty. Wkrótce potem spotkał angielską sopranistkę Sarah Brightman (która potem została jego życiową partnerką) i od albumu Dive współpracuje z nią przy wszystkich solowych albumach do dzisiaj.
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Peter
Tytuł jednej z piosenek E6 to "Eppur Si Muove", z czymś się wam to kojarzy?
Dodam, że wersja Enigmy jest starsza.
- Peter
E6 to właściwie jak solowa płyta Michaela Cretu dużo tam jego wokali, E7 to wypadek przy pracy a E8 to powrót w dobrym stylu. Jakoś do mnie bardziej przemawiają takie piosenki jak z E6 czy E8 niż to co było w latach 90 tych....