Czego obecnie słuchamy?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Czego obecnie słuchamy?

Post autor: Peter »

A ja słucham Systems In Blue "Out of the blue" i Alphaville.... dwie płyty z lat 90 tych. Dodatkowo u mnie dzisiaj u mnie leciała Sandra "Platinum Collection". :D
Awatar użytkownika
Peter

Obrazek
Ja sobie słucham tej składanki, znam wszystkie albumowe utwory PSB, ale sięgnąłem po ten album by poznać ich nie albumowe piosenki, a jest tego prawie 30. Większość z tych piosenek jest lepsza niż nie jeden albumowy utwór. Dwie piosenki nie są premierą to "Paninaro" (piosenka śpiewana przez Chrisa) i "I want a dog" które wyszło na "Introspective" choć w całkiem innej aranżacji.
Btw. co robi ten temat w dziale wszystko o TA i DB?
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

od dłuższego czasu słucham Pink Floyd.
to przepiękna muzyka, bardzo drobiazgowo dopracowana i zsynchronizowana. bogactwo brzmień i znakomite wokale, a do tego teksty. pojawiają się też chórki- zespół w tej formie wykonuje wokalnie niektóre utwory (ten zabieg słychać np w "goodbye blue sky")
polecam, na początek, zwłaszcza utwory z płyty "dark side of the moon" ("Breathe", "money", "time", "us and them"), album "wish you were here".

i mam takie małe spostrzeżenie na marginesie; Roger Waters trochę przypomina mi Dietera Bohlena:) nie tylko ze względu na kompozytorski talent i apodyktyczny charakter, ale też maja podobne głosy, moim zdaniem ("posłuchajcie np "one of my turns" lub "empty spaces"). jest też pewne minimalne fizyczne podobieństwo
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Awatar użytkownika
tanathos

to przepiękna muzyka, bardzo drobiazgowo dopracowana i zsynchronizowana. bogactwo brzmień i znakomite wokale, a do tego teksty. pojawiają się też chórki- zespół w tej formie wykonuje wokalnie niektóre utwory (ten zabieg słychać np w "goodbye blue sky")
polecam, na początek, zwłaszcza utwory z płyty "dark side of the moon" ("Breathe", "money", "time", "us and them"), album "wish you were here".

ballada "high hopes" była już tutaj nawet na forum polecana i zebrała wiele pochlebnych komentarzy (temat forum "muzyka ku pokrzepieniu w czasach kryzysu")

i mam takie małe spostrzeżenie na marginesie; Roger Waters trochę przypomina mi Dietera Bohlena:) nie tylko ze względu na kompozytorski talent i apodyktyczny charakter, ale też maja podobne głosy, moim zdaniem ("posłuchajcie np "one of my turns" lub "empty spaces"). jest też pewne minimalne fizyczne podobieństwo
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Wole Daft Punk ale od czasu do czasu Pink Floyd nie zaszkodzi ^^

Ja mam ostatnio faze na Georga Michaela i Wham- codziennie slucham a to 'wake me up before you go go' a to 'sexual freek' i 'freedom '90' :D
Awatar użytkownika
Peter

George Michael to - warto wiedzieć - nie tylko lekkie i przyjemne klimaty ale i jazz, najrzadszą jego piosenką jest "People" wydaną na singlu 50 egzemplarzowym bodajże w 1987 roku. George powiedział kiedyś, że rano mu przyszedł pomysł na tą piosenkę i wieczorem z nią wystąpił. Trudno ją zdobyć, dalej "Too jazzy"i wiele rzadkich występów, mam bodajże 100 takich piosenek, właśnie teraz tego słucham polecam "Past time paradise", "Village Ghettoland", "Lady Marmelade" i inne coverowe piosenki fantastycznie śpiewane na żywo, podczas Faith tour. ;)
Awatar użytkownika
Jasmine

Post autor: Jasmine »

Ogolnie George Michael to super piosenkarz, lady glos i fajne piosenki ^^ Jazz do niego pasuje, jak o nim pomysle to kojarze go z typowym jazzmanem, nie wiem czemu :lol: a w jego zyciu prywatnym to nie za ciekawie, slyszalam od siostry ze statnio rozbil sie przy jakims barze, podobno byl pod wplywem narkotykow.
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

tanathos pisze:od dłuższego czasu słucham Pink Floyd.
[...] album "wish you were here".
Uwielbiam ten album. Jednak Floydzi, to zdecydowanie wyższa półka, niż Bohlen. Niestety.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Zależy jak dla kogo.
Na mojej półce muzyka Bohlena leży wyżej niż Floydów ;)
W czym Pink Floyd jest lepsze od Bohlena?
Ja po ostatnich albumach Medlocka i Thomasa nie mam się za bardzo o co zaczepić i od jakiegoś czasu słucham radia Eska,RMFu i Złote Przeboje,chociaż i to zaczyna mnie już po woli nudzić.
Chociaż przez ostatnie 3 dni słuchałam na okrągło CCC "Diamonds" i MT "Greatest Hits Mix" :)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Aktualnie to słucham Rainbow's End - a najczęściej - Trouble :D
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

A ja znowu albumu Mehrzada, i najchętniej "Roodie, Roodie" (typowy styl dla Bohlena - disco + chórki) i jeszcze dyskografię pet Shop Boys. ;)
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Jasmine pisze:Ogolnie George Michael to super piosenkarz, lady glos i fajne piosenki ^^ Jazz do niego pasuje, jak o nim pomysle to kojarze go z typowym jazzmanem
Ja również bardzo lubię słuchać Georga Michaela. Nie wiem dlaczego ale najczęściej słucham go jesienią i zimą. Może dlatego, że te pory roku bardzo odpowiadają swoim klimatem do tej muzyki? :wink:
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

ostatnio odgrzebałem płyty wykonawcy Mika: "Life In Cartoon Motions" oraz "The Boy Who Knew Too Much"
w tych nagraniach słyszę trochę wpływy MT, jakieś naleciałości Queen i wogóle lat 80.
polacam, bo są melodyje i zróżnicowane...
Awatar użytkownika
tanathos

Prophet5 pisze:tanathos napisał(a):
[...] album "wish you were here".

Uwielbiam ten album. Jednak Floydzi, to zdecydowanie wyższa półka, niż Bohlen. Niestety.
ten album jest po prostu piękny. a na tej stronie
( http://pinkfloyd.rockmetal.art.pl/pl/tlumacz/wywh.htm )
poświęconej Pink Floyd, znaleźć można ciekawy dział "tłumaczenia tekstów". album "wish you were here" został w jego ramach całkiem nieźle opracowany
Awatar użytkownika
Peter

Osobiście nie także nie podzielam zachwytu Floydami, ale różne są przecież gusta. ;) Ja słucham tej płyty:
Obrazek
i tu już jest pełnia zachwytu. ;) Minus za nowe wersje starych hitów, plus za "For all time". ;)
Awatar użytkownika
użytkownik #1463

Post autor: użytkownik #1463 »

Ja obecnie słucham tej płyty zawierającą najlepsze kawałki PSB :wink:
Obrazek
ODPOWIEDZ