Rzeczywiście dla Thomasa najczęściej komponują i piszą teksty inne osoby. Jezeli chodzi o "Strong" będzie trochę podobnie jak z "This Time" i piosenką "In Your Eyes", której Thomas jest współautorem. Więc nie tylko głos.Atlantis pisze: Z resztą, wkład Thomasa w powstanie płyty był poza głosem zapewne zerowy, zaśpiewał to co ktoś inny podetknął
"Strong" - nowy album
- Agata
Re: "Strong" - nowy album
- Peter
Atalntis, wiem, ze ty masz bardzo wyrafinowany gust muzyczny i dobre poczucie smaku, ale akurat jak jakiegoś wykonawcy nie lubisz to piszesz o nim zawsze to samo: "Zrobili jedną piosenkę, pociętą na kawałki". To samo mówiłeś o płycie Systems In Blue "Out of the Blue'. Ja mam takie same wrażenie słuchając Lady Gagi i "The fame monster", tam wszystkie piosenki taneczne są tak samo zaaranżowane, choć inna sprawa, mogą się podobać, 2 odróżniające się trochę od reszty są kompletnie nie słuchalne, a "Bad romace" jest pozbawione jakiejkolwiek melodii, podobnie jest z "Telephone". Ta płyta Thomasa jest na troszkę wyższym poziomie muzycznym, piosenki nie mają tego dzisiejszego trzeszczącego podkładu, mają ozdobniki i chórki, a że clubowe i poidobne do siebie? Takie utwory się dzisiaj robi, czy naprawdę jesteś w stanie odróżnić od siebie utwory Guetty z "One love"
Nie zgadzam się też co do wkładu Thomasa w kompozycje, bo wielokrotnie był współautorem wielu kawałków, także Modern Talking, produkował też innych wykonawców.....tu na pewno też ma jakiś udział, ale dowiemy się jak zobaczymy booklet.
Nie zgadzam się też co do wkładu Thomasa w kompozycje, bo wielokrotnie był współautorem wielu kawałków, także Modern Talking, produkował też innych wykonawców.....tu na pewno też ma jakiś udział, ale dowiemy się jak zobaczymy booklet.
-
Maciek Kowerski
Jestem tylko ciekawy dlaczego Thomas nie mógł poprosić o produkcję albumu bardziej znanych artystów muzyki klubowej takich jak np David Guetta, Klaas, Richard Durand, Niels van Gogh? Przecież jest na tyle znanym artystą że wymienione gwaizdy na pewno zgodziłyby się wyprodukować album (albo chociaż single), a wtedy sukces komercyjny albumu byłby pewny, a także poziom muzyczny i aranżacyjny byłby znacznie wyższy. Dziwi mnie to że Thomas, który ma na pewno dużo pieniędzy, woli angażować jakiś tanich producentów tak jakby dopiero co zaczynał karierę.
- Adi
Ale Atlantis wygłosiłeś referat.
Nie lubisz Thomasa, OK, masz prawo. Zdecydowanej większości na forum póki co podobają się zajawki albumu. O innych kwestiach pisaliśmy więc się nie będę powtarzał (promocja, jakie są możliwości sukcesu, media, itp). Wiadomo, ze jednak po MT Thomasa stał się trochę wykonawcą niszowym ale myślę, że stałych fanów ma, z młodym pokoleniem wcale nie jest tak źle, o czym świadczą nawet dość młode osoby na tym forum. No chyba tyle. Nie musisz kupować albumu. Tylko mnie tu znowu nie atakuj bo świadomie w spór nie wejdę. Każdy ma swoje zdanie i już.

No tu fakt, akurat kwestia wyboru producenta byłaby do przemyślenia ale myślę, że ogólnie nie jest źle choć napewno zawsze mogłoby być lepiej.Maciek Kowerski pisze: Przecież jest na tyle znanym artystą że wymienione gwaizdy na pewno zgodziłyby się wyprodukować album (albo chociaż single), a wtedy sukces komercyjny albumu byłby pewny, a także poziom muzyczny i aranżacyjny byłby znacznie wyższy.
- Atlantis
Peter pisze:Atalntis, wiem, ze ty masz bardzo wyrafinowany gust muzyczny i dobre poczucie smaku, ale akurat jak jakiegoś wykonawcy nie lubisz to piszesz o nim zawsze to samo: "Zrobili jedną piosenkę, pociętą na kawałki". To samo mówiłeś o płycie Systems In Blue "Out of the Blue'. Ja mam takie same wrażenie słuchając Lady Gagi i "The fame monster", tam wszystkie piosenki taneczne są tak samo zaaranżowane, choć inna sprawa, mogą się podobać, 2 odróżniające się trochę od reszty są kompletnie nie słuchalne, a "Bad romace" jest pozbawione jakiejkolwiek melodii, podobnie jest z "Telephone". Ta płyta Thomasa jest na troszkę wyższym poziomie muzycznym, piosenki nie mają tego dzisiejszego trzeszczącego podkładu, mają ozdobniki i chórki, a że clubowe i poidobne do siebie? Takie utwory się dzisiaj robi, czy naprawdę jesteś w stanie odróżnić od siebie utwory Guetty z "One love"![]()
![]()
![]()
No to co, mam pisać jak Ty, że coś jest wybitne, a za tydzień napisać dokładnie odwrotnie, bo przesłuchałem na profesjonalnym sprzęcie, a nie laptopie? Pisałeś już o Novej, że jest jedną z lepszych polskich wokalistek, a za chwilę na forum Thomasa, że jej sposób śpiewanie pozostawia wiele do życzenia. A przekomarzać się o to, że coś się komuś podoba, a coś nie nie mam zamiaru, bo to żenujące.
A przytoczona przez Ciebie płyta Systemsów to rzeczywiście przykład bogactwa brzmienia i oryginalności. This Time jak i trzy ostatnie płyty MT są różnorodne, bo produkowane przez kilka osób, i taki Breitung już był na Universe nieobecny. Czyżby ktoś stwierdził, że wystarczą trzy wersje Win The Race?
A Twojego postu Adi zupełnie nie rozumiem, już pomijając fakt, że jest zupełnie nie na temat. Gdzie ja napisałem, nie lubie Thomasa, próbki są do kitu, beznadzieja, żenada? I, że nie kupie albumu? Nie kupię go na pewno, bo do Moskwy po niego jechał nie będę. Zasadnicza część postu odnosi się do czegoś innego, mianowicie do tego, że jeśli komuś podoba się dane brzmienie, to choć w każdej piosence będzie ono takie samo to i tak album się spodoba.
No i zadziwiające, że cztery osoby powiedziały dokładnie to samo: "te fragmenty są takie same". Dziwne, prawda? O takim Souled np. powiedzieć się tego nie da.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- Peter
OK, ale z tą płytą Systemsów to trafiłes kulą w płot, bo to dzieło znakomite, bez plagiatów, nowocześnie zaaranżowane, naprawdę nie odróżniasz "Heaven and hell" od "Shangri - la"? Przecież ten drugi ma orientalny aranż i w przeciwieństwie, do większości piosenek granych w radio ma dobry wokal, choćby nędzne Beyonce, Rihanna, Nelly Furtado nagrały 100 razy gorsze płyty.
Co do Thomasa to nie ma co narzekać na jego producenta, uważa, że dobrze wybrał, co z tego, ze bez nazwiska, ważne, ze zrobił kawał dobrej roboty i dobrze wyprodukował wokal i stworzył energetyczne i porywające piosenki, na które wielu czekało 6 lat.
Co do Thomasa to nie ma co narzekać na jego producenta, uważa, że dobrze wybrał, co z tego, ze bez nazwiska, ważne, ze zrobił kawał dobrej roboty i dobrze wyprodukował wokal i stworzył energetyczne i porywające piosenki, na które wielu czekało 6 lat.
-
jkris
1.jesli juz tak lubisz eksperyment i starasz sie byc taki "obiektywny" to pusc dowolna plyte MT komus kto tego nie slucha i uslyszysz dokladnie to samo co niby mowia te Twoje osoby. ja dalem do posluchania nowe kawalki thomasa znajomym i kazdy powiedzial, ze to bardzo dobra muzyka. widac kazdy slyszy co chcialby uslyszec.Atlantis pisze:TZrobiłem eksperyment i puściłem te fragmenty czterem osobom, nie związanym z Modern Talking, znających ich największe hity i za każdym razem (!) usłyszałem to samo: "przecież te utwory niczym się od siebie nie różnią"....
Jkris napisał, że na takie coś większość fanów czekała i takie coś dostaliśmy. Kto dostał? Czy w Szczecinie można iść doi Saturna i za 59,99 cieszyć się nowym albumem? Myślę, że nie.
Zatem twierdzenie, że powinien się uczyć od Andersa co należy komponować, to bzdura, bo kto jak kto, ale on idzie z duchem czasu i jest wręcz bezczelny w kopiowaniu aktualnych trendów, cudzych melodii i aranżacji. Gdyby istniał choć cień szansy, że zarobi swoje na takim "Strong" i odniesie to sukces, to już dawno powstało by z pięć albumów w tym stylu.
2. w Szczecinie nie mozna isc do Saturna i kupic plyty Thomasa, bo Saturna w Szczecinie nie ma. Za to jest wiele innych sklepow gdzie z pewnoscia po premierze nowej plyty bez trudu bedzie mozna ja kupic. pomijam fakt, ze w Szczecinie internet tez mamy i mozna zamowic sobie w sklepie CD... Ty z pewnoscia zachwycasz sie plytami Medlocka kupionymi w Saturnie...
3.zdecydowanie przeceniasz Bohlena- to ze jest bezczelnym plagiatorem to fakt ale w przeciwnienstwie do Thomasa jego nowe plyty ukazuja sie tylko w Niemczech i nie ma najmniejszych szans sprzedac czegokolwiek poza tym krajem. Thomas stoi przed swoja szansa i przypuszczam, ze z tak dobrym materialm ma na to szanse.
reasumujac- powtorze to co juz pisalem wczesniej- krytykuja nowy album Thomasa glownie Ci ktorzy slepo zapatrzeni sa w Bohlena tyle, ze od niego nie ma co liczyc juz na zadna porzadna plyte, bo od lat kazda jego piosenka brzmi jak sklejona z 5 dzwiekow nagranych na tym samym syntezatorze.
- Atlantis
Robiłem, przy Universe tego nie usłyszałem, usłyszałem za to np. przy pierwszej części The Final Album. Ale w gruncie rzeczy potwierdzasz to co napisałem, podoba Ci sie to brzmienie, zachwyca Cie płyta, mimo, że to w zasadzie jeden utwór jest.1.jesli juz tak lubisz eksperyment i starasz sie byc taki "obiektywny" to pusc dowolna plyte MT komus kto tego nie slucha i uslyszysz dokladnie to samo co niby mowia te Twoje osoby. ja dalem do posluchania nowe kawalki thomasa znajomym i kazdy powiedzial, ze to bardzo dobra muzyka. widac kazdy slyszy co chcialby uslyszec.
Zatem Szczecin jest lepiej wyposażony niż Wrocław, a z tego co czytałem, płyta jest przeznaczona na razie na rynek rosyjski, i miejsca na radiowych listach przebojów, które zaprezentowała Agata nie napawają jakimś optymizmem. Płyty Medlocka mam z Fana.2. w Szczecinie nie mozna isc do Saturna i kupic plyty Thomasa, bo Saturna w Szczecinie nie ma. Za to jest wiele innych sklepow gdzie z pewnoscia po premierze nowej plyty bez trudu bedzie mozna ja kupic. pomijam fakt, ze w Szczecinie internet tez mamy i mozna zamowic sobie w sklepie CD... Ty z pewnoscia zachwycasz sie plytami Medlocka kupionymi w Saturnie...
3.zdecydowanie przeceniasz Bohlena- to ze jest bezczelnym plagiatorem to fakt ale w przeciwnienstwie do Thomasa jego nowe plyty ukazuja sie tylko w Niemczech i nie ma najmniejszych szans sprzedac czegokolwiek poza tym krajem. Thomas stoi przed swoja szansa i przypuszczam, ze z tak dobrym materialm ma na to szanse.
Że Good Karma się ukaże też obiecywałeś, i z reklamacjami tych obietnic to do Ciebie, czy do Thomasa? A argument, że Bohlen niczego nie sprzeda poza Niemcami jest nietrafiony, bo niby czemu Anders z tych Niemiec wyemigrował? Czyżby nie miał szansy tam niczego sprzedać?
Wypisz wymaluj Strong.bo od lat kazda jego piosenka brzmi jak sklejona z 5 dzwiekow nagranych na tym samym syntezatorze
I ciekaw jestem co napisałbyś o takim My Angel, albo I miss You gdyby wyszło spod pióra Bohlena.
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 12:26 przez Adi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Od Adi: Apelowałbym bardziej trzymać się tematu i unikać osobistych wycieczek między sobą.
Powód: Od Adi: Apelowałbym bardziej trzymać się tematu i unikać osobistych wycieczek między sobą.
- Veljanov
Obsewruj e od dłuższego czasu dyskusje na temat wciąż ewentualnego nowego albumu Thomasa. Moim zdaniem, tk jak ktoś już wcześniej napisał, to kolejny album MT. Najlepszy dowód? wszystko na jedno kopyto (Universe też się do nich zalicza- moi przyjaciele stwierdzili nawet, że album ten jest bardzo podobny do America i Victory). sądząc po próbkach album wypada rewelacyjnie, wręcz zakochałem się w kawałku Make You. Za to nie przypadły mi do gustu ballady, w nich odczuwam brak ręki Bohlena. Dla mnie zpewnością będzie to najlepszy album solowy Thomasa, nie prześcignie go ani genialny soulowy Souled, ani róznorodny This Time (nudne aranże).jkris pisze: 1.jesli juz tak lubisz eksperyment i starasz sie byc taki "obiektywny" to pusc dowolna plyte MT komus kto tego nie slucha i uslyszysz dokladnie to samo..
-
jkris
Obiecywalem i oto jest- Strong- co za roznica jaki jest tytul nowej plyty? Piosenka Good Karma nie podobala mi sie, a EWTRTW choc melodie mialo fajna to jednak aranz zalatwyac zaczal mi po pewnym czasie disco polo- zatem z czystym sumieniem nie mam czego zalowac.Atlantis pisze:Że Good Karma się ukaże też obiecywałeś, i z reklamacjami tych obietnic to do Ciebie, czy do Thomasa? A argument, że Bohlen niczego nie sprzeda poza Niemcami jest nietrafiony, bo niby czemu Anders z tych Niemiec wyemigrował? Czyżby nie miał szansy tam niczego sprzedać?
I ciekaw jestem co napisałbyś o takim My Angel, albo I miss You gdyby wyszło spod pióra Bohlena.
co do reszty to co ma wspolnego brak sukcesow Bohlena poza Niemcami z wyjazdem Thomasa? tam znalazl odpowiednich producentow i tam wyjechal, a plyta ma zostac wydana wszedzie tyle, ze w innym czasie. dodatkowo beda na niej inne piosenki wiec widze same plusy...
- Atlantis
To samo co napisałeś, co za różnica, gdzie będą te sukcesy odnosić, Rosja czy Niemcy. Bohlen robi to co robi, bo ma u siebie ciepły stołek, i chore przekonanie o tym jaki jest wspaniały, a na prawdę uważasz że Anders szukałby producentów po Moskwie, gdyby jego osoba coś znaczyła w rodzinnym kraju?co do reszty to co ma wspolnego brak sukcesow Bohlena poza Niemcami z wyjazdem Thomasa
A różnica w tym jak się płyty nazywają jest moim zdaniem wbrew pozorom duża, bo tamten album jednak okazał się porażką, i to, że będzie Strong, to zasługa kogoś bogatego zza wschodniej granicy.
A co do tego, że mógłby to być album MT, to jest w tym cześć racji, jest to poziom Alone i Year of The Dragon, z tym że tam lepsze melodie były.
Gwoli sprawiedliwości- próbki brzmią lepiej niż aranże z Alone.
Ostatnio zmieniony śr lut 10, 2010 13:03 przez Atlantis, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bohlenowicz
Ciekawa dyskusja...moim zdaniem płytka niczego sobie, ale czy stanie sie hitem? Osobiście uważam, że będzie ciężko, a szkoda bo Thomasowi należy sie miejsce w czołówce wykonawców europejskiej muzyki pop. Może wersja europejska płyty zostanie wzbogacona kilkoma innymi kawałkami co podkreśli jej różnorodność, a wtedy kto wie... Na chwilę obecną najlepiej brzmią utwory: Why Do You Cry, Stay With Me, I Wanna, Sorry,Baby.
Trzymam kciuki!
Trzymam kciuki!
-
jkris
a co mnie obchodzi czy Anders cos znaczy w Niemczech czy nie? dla mnie ma znaczenie to, ze ja jego uwazam za swietnego artyste a nie slupki sprzedazy jego plyt w Niemczech. To zaden wyznacznik kto jakim jest artysta. Bohlen jest generalnie znienawidzony w swoim kraju- ciezko spotkac kogos kto ma o nim dobre zdanie tyle, ze uczepil sie mlodych ludzi z DSDS i z ich chwilowej popularnosci czerpie kase- ale przez to ma byc lepszym artysta?Atlantis pisze:na prawdę uważasz że Anders szukałby producentów po Moskwie, gdyby jego osoba coś znaczyła w rodzinnym kraju?
nigdy w zyciu. nie wiem jak bede ocenial plyte STRONG po 2 miesiacach sluchania calosci ale poki co uwazam, ze moze to byc ten sam poziom co najlepsza po '98 America i zdecydowanie lepszy od calej reszty.Atlantis pisze:A co do tego, że mógłby to być album MT, to jest w tym cześć racji, jest to poziom Alone i Year of The Dragon, z tym że tam lepsze melodie były.
- Atlantis
Schodzimy niestety z tematu, ale skoro Cię nie obchodzi to że Anders nic nie znaczy w Niemczech to po co te teksty o tym, że Bohlen nic nie sprzeda poza nimi?
I jeszcze raz, artysta nie ośmiesza się tak jak Thomas z Kasią, Sandrą i spiewaniem stuletnich piosenek na festynach.
A chwilowa popularność Bohlena w DSDS trwa już 7. rok, zatem więcej niż popularność MT w latach 80. czy CCC.
America jest jednak różnorodna a to coś, czego Strong nie ma tam jest te pięć dźwięków na krzyż, jak to określiłeś.
I jeszcze raz, artysta nie ośmiesza się tak jak Thomas z Kasią, Sandrą i spiewaniem stuletnich piosenek na festynach.
A chwilowa popularność Bohlena w DSDS trwa już 7. rok, zatem więcej niż popularność MT w latach 80. czy CCC.
America jest jednak różnorodna a to coś, czego Strong nie ma tam jest te pięć dźwięków na krzyż, jak to określiłeś.
-
jkris
a ja mysle ze nie schodzimy bo rozmawiamy o Strong...Atlantis pisze:Schodzimy niestety z tematu, ale skoro Cię nie obchodzi to że Anders nic nie znaczy w Niemczech to po co te teksty o tym, że Bohlen nic nie sprzeda poza nimi?
to Twoja opinia ze Thomas nic nie znaczy w Niemczech- ja tylko napisalem, ze mam to gdzies, nawet jesli tak mialoby byc. Artysta sie osmiesza moim zdaniem pisaniem ksiazek w ktorch dla zarobienia wiekszej kasy z blotem miesza sie kazdego dzieki komu sie kiedys zarobilo pieniadze. co do festynow to owszem Thomas spiewa na nich to czego od niego sie oczekuje czyli najwieksze przeboje ale przyznasz ze to chyba lepsze od wyskakiwania z niepodlaczona gitara elektryczna i udawaniem ze spiewa sie same chorki, ktorych nawet w studiu nigdy sie nie spiewalo?
co do popularnosci od 7 lat w DSDS to popularnosc ta dotyczy tych mlodych ludzi a nie Bohlena... czy stworzyl przez ten okres jakas dobra plyte? nie!
- Atlantis
Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś powyżej, tylko powiedz czy wykazywanie czyjejś wyższości na zasadzie: zgoda, mnie śmierdzą nogi, ale Tobie śmierdzi z ust i jesteś gorszy to szczyt marzeń?
Moim zdaniem nie, w którym miejscu napisałem, że jestem zafascynowany książkami Bohlena, jego zachowaniem? Jedno, co cały czas mu oddaje, to to, że on wie, za jakie sznurki pociągnąć, aby nawet coś miernego, można nazwać sukcesem, choćby chwilowym.
I ta siedmioletnia popularność nie jest jednak wyssana z palca, bo zwróć uwagę, że elementem łączącym wszystkie składy jury DSDS jest tylko Bohlen i z płyt tych młodych jako takimi sukcesami były tylko te, nad którymi on pracował.
Mnie od rozpadu MT napisał kilka fajnych płyt: Here I Am, Magic Of Music, Licht Und Schatten, DDF i Fly Alone. Podobają mi się jeszcze pojedyncze piosenki z innych albumów.
Anders zrobił This Time, wracam do niej czasem i słuchanie tego albumu sprawia mi przyjemność. Poza tym nie zrobił kompletnie nic, parę równie żenujących jak u Bohlena ballad jak Just Dream, Forever in a Dream, i nieudany eksperyment w postaci Songs Forever.
Zatem dla mnie Bohlen zrobił więcej ciekawego.
Moim zdaniem nie, w którym miejscu napisałem, że jestem zafascynowany książkami Bohlena, jego zachowaniem? Jedno, co cały czas mu oddaje, to to, że on wie, za jakie sznurki pociągnąć, aby nawet coś miernego, można nazwać sukcesem, choćby chwilowym.
I ta siedmioletnia popularność nie jest jednak wyssana z palca, bo zwróć uwagę, że elementem łączącym wszystkie składy jury DSDS jest tylko Bohlen i z płyt tych młodych jako takimi sukcesami były tylko te, nad którymi on pracował.
Mnie od rozpadu MT napisał kilka fajnych płyt: Here I Am, Magic Of Music, Licht Und Schatten, DDF i Fly Alone. Podobają mi się jeszcze pojedyncze piosenki z innych albumów.
Anders zrobił This Time, wracam do niej czasem i słuchanie tego albumu sprawia mi przyjemność. Poza tym nie zrobił kompletnie nic, parę równie żenujących jak u Bohlena ballad jak Just Dream, Forever in a Dream, i nieudany eksperyment w postaci Songs Forever.
Zatem dla mnie Bohlen zrobił więcej ciekawego.