Tanathos, wyraźnie słychać, że aranż do piosenki Balla Balla powstał w taki sposób, iż wersję instrumentalną Brother Louie pocięto na kawałki i z tego "sklejono" piosenkę Francesco Napoli. Proszę zwrócić uwagę, że momentami słychać "kawałki" charakterystycznej gitarki z refrenu BL czy też różnice w zagraniu partii basowej (sekwencja występująca w zwrotce BL dosyć swobodnie i bez większego sensu miesza się z sekwencją zagraną w refrenie tejże), a to wszystko wynika z tego, iż próbowano dopasować akordowo podkład do tego co śpiewa wokalista.tanathos pisze:no nie, tylko nie to!MOONCHILD pisze:Myślę, że aranż BL siedział w jakimś samplu ówczesnego Soltona czy czegoś takiego i wykorzystał go Napoli.
Rocznik, rocznik kolego... Balla Balla z 87 a BL z 86. Myślę, że aranż BL siedział w jakimś samplu ówczesnego Soltona czy czegoś takiego i wykorzystał go Napoli.
wyjaśnijcie mi to bo nie mogę tego zrozumieć - myślałem, że aranżacje MT, na które składały się charakterystyczne odgłosy i barwy syntezatorów, to był oryginalny produkt, stworzony przez Bohlena i Rodrigueza, przy pomocy techników ze studia.
czy to oznacza że te wszystkie barwy instrumentów, które pojawiały się w piosenkach MT, tkwiły od lat w pamięci elektronicznej ówczesnych syntezatorów? jeżeli tak, to każdy kogo było stać na taki sprzęt mógł takie utwory tworzyć?!
a co wiecej wynika z tego, że stworzenie takiej aranżacji nie wymagało wielkiego wysiłku tylko sprytu i pieniędzy ?!
proszę o wyjasnienie, bo to mnie nurtuje
Wyroby plagiatopodobne :-)
- Karolek78
Re: Wyroby plagiatopodobne :-)
Karolek78
-
MOONCHILD
Też tak mogło być. W latach 80 powstawały pierwsze potężne samplery AKAI, Ensoniq czy Roland. Nie wspomnę o EMU, dzieki któremu nie istniałby Depeche Mode... Możliwe, że aranż zrobił Bohlen lub ktoś z ekipy SIB a potem umiejętnie posapmplowano próbki a tonację można było dobrać w w funkcji auto chord lub harmonize. Swego czasu sam kleiłem takie cuda wykorzystując próbki z płyt Enigmy. Żadna filozofia.
- Romantic Warrior
czy fragmencik od 15 s do 29 s nie był inspiracją przy pisaniu znanego przeboju MT? 
- Karolek78
-
PolonezCaro
Kolejne "zapożyczenie" Bohlena z Bohlena, a dokładniej refrenów:
Blue System - Can this be love
Modern Talking - Cinderella Girl
Dziwne że się jeszcze nie pojawiło w tym temacie.
Blue System - Can this be love
Modern Talking - Cinderella Girl
Dziwne że się jeszcze nie pojawiło w tym temacie.
-
PolonezCaro
Dobra, teraz się czepiam ale korci mnie to strasznie i znowu Bohlen z Bohlena:
Modern Talking - Only love can break my heart od 0:55
Blue System - Lady Unforgettable od 1:32
A tu miałem wątpliwości co do pochodzenia "inspiracji":
Gloria Gaynor - I Will Survive od 1:13, choć pewnie właściwą inspiracją była wersja Robbiego Wiliamsa - Supreme (od 2:16) sądząc po tematyce teledysku
Modern Talking - Win The Race -refren
Modern Talking - Only love can break my heart od 0:55
Blue System - Lady Unforgettable od 1:32
A tu miałem wątpliwości co do pochodzenia "inspiracji":
Gloria Gaynor - I Will Survive od 1:13, choć pewnie właściwą inspiracją była wersja Robbiego Wiliamsa - Supreme (od 2:16) sądząc po tematyce teledysku
Modern Talking - Win The Race -refren
- Peter
Faktycznie "dopasowuje" swój repertuar do wcześniejszych nagrań wykonawcy.
Chyba że to cover? Brzmi identycznie.
- Gasolina91
Aaaj... dla mnie Nino tylko w wersji anglojęzycznej 
Lubię niemiecki ale w tym przypadku Nino u mnie wygrywa "po angielsku"
Lubię niemiecki ale w tym przypadku Nino u mnie wygrywa "po angielsku"
Point Of No Return
- Sussudio
Kto twierdzi, że "Don't Ever Lose That Flame" jest Bohlena?

Dieter Bohlen Królem Polski
-
PolonezCaro
Pierwsze co mi przyszło do głowy gdy to usłyszałem: Breitung i "America", potem "SMS to my heart", "From coast to coast" i "Why does it feel so good". Może nie plagiat, ale brzmi jak odrzut Base'ów który Axel tyko przedstawił Dieterowi do ewentualnej modyfikacji, a że spodobał się Dieterowi a Breitung swoje kosztuje to zlecił Brotzmannowi zrobienie czegoś w tym samym stylu i wyszły "FCTC" i "WDIFSG".
Ace Of Base - Don't Ever Say Goodbye
Ace Of Base - Don't Ever Say Goodbye
- Pioetrek
- Kontakt:
Może i tak ale America był gotowy w marcu 2001 (czyli materiał odpowiednio wcześniej) a to jest odrzut z płyty wydanej w 2002, więc może też być w drugą stronę. A dodatkowo na tej płycie w dwóch utworach udzielał się Brotzmann a miksował je Jeo (Da Capo i Wonderful Life).PolonezCaro pisze:Może nie plagiat, ale brzmi jak odrzut Base'ów który Axel tyko przedstawił Dieterowi do ewentualnej modyfikacji, a że spodobał się Dieterowi a Breitung swoje kosztuje to zlecił Brotzmannowi zrobienie czegoś w tym samym stylu i wyszły "FCTC" i "WDIFSG".
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
-
PolonezCaro
Faktycznie, nie wiem o czym myślałem gdy to pisałem...
EDIT: Dobrze pisałem, Da Capo powstawało w 2000 roku.
EDIT: Dobrze pisałem, Da Capo powstawało w 2000 roku.
- Peter
Jednak źle, DC jest z 2002...Z 2000 roku pochodzi sesja planowanego na ten rok następcę "Flowers" z przebojem "Would You Believe", album się nie ukazał wyszło 2 lat później DC...
- Peter
Duet Thomasa z Kasią Novą z bodajże z 2009 roku
I to chyba z 2016 ale ponoć duet z Nowiką jest oparty na jakieś piosence Marianne Rosenberg więc jakby Dieter jest rozgrzeszony...
- Adrian77
- Kontakt:
Raczej jednak Dieter to nagranie dużo wcześniej stworzył. Wcześniej, bo w 2003 roku to nagranie śpiewała Yvonne Catterfeld. Tytuł identyczny jak u Vanessy. Jednak wersja Vanessy mi się bardziej podoba pod względem muzycznym jak i głosowym. Więc Dieter Thomasem się nie inspirował, a raczej było odwrotnie. Zresztą Für dich było wielkim hitem w Niemczech.Peter pisze:
Duet Thomasa z Kasią Novą z bodajże z 2009 roku
I to chyba z 2016 ale ponoć duet z Nowiką jest oparty na jakieś piosence Marianne Rosenberg więc jakby Dieter jest rozgrzeszony...
Dawno nie było tak świetnych płyty Dietera jak dla Vanessy aktualnie. Szkoda, że więcej nie będzie. Będzie za to płyta dla Anny-Marii Zimmermann. Pierwsza piosenka jak dla mnie kiepska.
http://facebook.com/Heaven.Of.System
Adrian77
Adrian77
- Skyliner89MT
Oryginał:
Kopia (ta sama linia melodyczna):
Słyszę podobieństwo:
od 0:13
od 0:11
Kopia (ta sama linia melodyczna):
Słyszę podobieństwo: