Wyroby plagiatopodobne :-)

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Karolek78

Re: Wyroby plagiatopodobne :-)

Post autor: Karolek78 »

tanathos pisze:
MOONCHILD pisze:Myślę, że aranż BL siedział w jakimś samplu ówczesnego Soltona czy czegoś takiego i wykorzystał go Napoli.

Rocznik, rocznik kolego... Balla Balla z 87 a BL z 86. Myślę, że aranż BL siedział w jakimś samplu ówczesnego Soltona czy czegoś takiego i wykorzystał go Napoli.
no nie, tylko nie to!
wyjaśnijcie mi to bo nie mogę tego zrozumieć - myślałem, że aranżacje MT, na które składały się charakterystyczne odgłosy i barwy syntezatorów, to był oryginalny produkt, stworzony przez Bohlena i Rodrigueza, przy pomocy techników ze studia.

czy to oznacza że te wszystkie barwy instrumentów, które pojawiały się w piosenkach MT, tkwiły od lat w pamięci elektronicznej ówczesnych syntezatorów? jeżeli tak, to każdy kogo było stać na taki sprzęt mógł takie utwory tworzyć?!
a co wiecej wynika z tego, że stworzenie takiej aranżacji nie wymagało wielkiego wysiłku tylko sprytu i pieniędzy ?!
proszę o wyjasnienie, bo to mnie nurtuje
Tanathos, wyraźnie słychać, że aranż do piosenki Balla Balla powstał w taki sposób, iż wersję instrumentalną Brother Louie pocięto na kawałki i z tego "sklejono" piosenkę Francesco Napoli. Proszę zwrócić uwagę, że momentami słychać "kawałki" charakterystycznej gitarki z refrenu BL czy też różnice w zagraniu partii basowej (sekwencja występująca w zwrotce BL dosyć swobodnie i bez większego sensu miesza się z sekwencją zagraną w refrenie tejże), a to wszystko wynika z tego, iż próbowano dopasować akordowo podkład do tego co śpiewa wokalista.
Karolek78
MOONCHILD

Post autor: MOONCHILD »

Też tak mogło być. W latach 80 powstawały pierwsze potężne samplery AKAI, Ensoniq czy Roland. Nie wspomnę o EMU, dzieki któremu nie istniałby Depeche Mode... Możliwe, że aranż zrobił Bohlen lub ktoś z ekipy SIB a potem umiejętnie posapmplowano próbki a tonację można było dobrać w w funkcji auto chord lub harmonize. Swego czasu sam kleiłem takie cuda wykorzystując próbki z płyt Enigmy. Żadna filozofia.
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

czy fragmencik od 15 s do 29 s nie był inspiracją przy pisaniu znanego przeboju MT? :-)
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Według moich źródeł piosenka ta pochodzi z 1986 roku ;)
Karolek78
PolonezCaro

Post autor: PolonezCaro »

Kolejne "zapożyczenie" Bohlena z Bohlena, a dokładniej refrenów:
Blue System - Can this be love

Modern Talking - Cinderella Girl

Dziwne że się jeszcze nie pojawiło w tym temacie.
PolonezCaro

Dobra, teraz się czepiam ale korci mnie to strasznie i znowu Bohlen z Bohlena:
Modern Talking - Only love can break my heart od 0:55

Blue System - Lady Unforgettable od 1:32

A tu miałem wątpliwości co do pochodzenia "inspiracji":

Gloria Gaynor - I Will Survive od 1:13, choć pewnie właściwą inspiracją była wersja Robbiego Wiliamsa - Supreme (od 2:16) sądząc po tematyce teledysku

Modern Talking - Win The Race -refren

Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Faktycznie "dopasowuje" swój repertuar do wcześniejszych nagrań wykonawcy. ;)

Chyba że to cover? Brzmi identycznie.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Aaaj... dla mnie Nino tylko w wersji anglojęzycznej :D
Lubię niemiecki ale w tym przypadku Nino u mnie wygrywa "po angielsku" :D
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Sussudio

Post autor: Sussudio »

Kto twierdzi, że "Don't Ever Lose That Flame" jest Bohlena?

Obrazek
Dieter Bohlen Królem Polski
PolonezCaro

Pierwsze co mi przyszło do głowy gdy to usłyszałem: Breitung i "America", potem "SMS to my heart", "From coast to coast" i "Why does it feel so good". Może nie plagiat, ale brzmi jak odrzut Base'ów który Axel tyko przedstawił Dieterowi do ewentualnej modyfikacji, a że spodobał się Dieterowi a Breitung swoje kosztuje to zlecił Brotzmannowi zrobienie czegoś w tym samym stylu i wyszły "FCTC" i "WDIFSG".
Ace Of Base - Don't Ever Say Goodbye
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

PolonezCaro pisze:Może nie plagiat, ale brzmi jak odrzut Base'ów który Axel tyko przedstawił Dieterowi do ewentualnej modyfikacji, a że spodobał się Dieterowi a Breitung swoje kosztuje to zlecił Brotzmannowi zrobienie czegoś w tym samym stylu i wyszły "FCTC" i "WDIFSG".
Może i tak ale America był gotowy w marcu 2001 (czyli materiał odpowiednio wcześniej) a to jest odrzut z płyty wydanej w 2002, więc może też być w drugą stronę. A dodatkowo na tej płycie w dwóch utworach udzielał się Brotzmann a miksował je Jeo (Da Capo i Wonderful Life).

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
PolonezCaro

Faktycznie, nie wiem o czym myślałem gdy to pisałem...
EDIT: Dobrze pisałem, Da Capo powstawało w 2000 roku.
Awatar użytkownika
Peter

Jednak źle, DC jest z 2002...Z 2000 roku pochodzi sesja planowanego na ten rok następcę "Flowers" z przebojem "Would You Believe", album się nie ukazał wyszło 2 lat później DC...
Awatar użytkownika
Peter

Duet Thomasa z Kasią Novą z bodajże z 2009 roku

I to chyba z 2016 ale ponoć duet z Nowiką jest oparty na jakieś piosence Marianne Rosenberg więc jakby Dieter jest rozgrzeszony...
Awatar użytkownika
Adrian77
Kontakt:

Post autor: Adrian77 »

Peter pisze:

Duet Thomasa z Kasią Novą z bodajże z 2009 roku

I to chyba z 2016 ale ponoć duet z Nowiką jest oparty na jakieś piosence Marianne Rosenberg więc jakby Dieter jest rozgrzeszony...
Raczej jednak Dieter to nagranie dużo wcześniej stworzył. Wcześniej, bo w 2003 roku to nagranie śpiewała Yvonne Catterfeld. Tytuł identyczny jak u Vanessy. Jednak wersja Vanessy mi się bardziej podoba pod względem muzycznym jak i głosowym. Więc Dieter Thomasem się nie inspirował, a raczej było odwrotnie. Zresztą Für dich było wielkim hitem w Niemczech.
Dawno nie było tak świetnych płyty Dietera jak dla Vanessy aktualnie. Szkoda, że więcej nie będzie. Będzie za to płyta dla Anny-Marii Zimmermann. Pierwsza piosenka jak dla mnie kiepska.
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Post autor: Skyliner89MT »

Oryginał:

Kopia (ta sama linia melodyczna):

Słyszę podobieństwo:
od 0:13

od 0:11
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
ODPOWIEDZ