doszukujemy się gdzieś w dużych odstępach czasu ,a tu można po dwóch latach plagiat strzelić
Wyroby plagiatopodobne :-)
-
moonwalker
Re: Wyroby plagiatopodobne :-)
Jeśli już było - to przepraszam
doszukujemy się gdzieś w dużych odstępach czasu ,a tu można po dwóch latach plagiat strzelić
- tanathos
ludzie nie żonglujcie tak tymi rzekomymi "plagiatami". Wiele z dodawanych przez was odkryć nie spełnia definicji plagiatu. Gdy szuka się niedopuszczalnego podobieństwa w utworach trzeba rozważyć wiele okoliczności.
Uważam, że plagiatem z pewnością nie jest "TV makes the superstar" - bo ta piosenka ma inną melodię i inny tekst niż "Lucky". Poza tym jedyne podobieństwo znajduje się w aranżacji, a ściślej w barwie brzmienia użytych instrumentów. I nie ma w tym nic zaskakującego, skoro aranżację współtworzyła ta sama ekipa, która zaaranżowała "Lucky", i miała te same narzędzia
Uważam, że plagiatem z pewnością nie jest "TV makes the superstar" - bo ta piosenka ma inną melodię i inny tekst niż "Lucky". Poza tym jedyne podobieństwo znajduje się w aranżacji, a ściślej w barwie brzmienia użytych instrumentów. I nie ma w tym nic zaskakującego, skoro aranżację współtworzyła ta sama ekipa, która zaaranżowała "Lucky", i miała te same narzędzia
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
To znaczy kwestia trudna do uchwycenia to jest to czy coś przypomina melodie czy aranżację oryginału a to jest trudne do uchwycenia a poza tym to zasadnicza różnica. W pierwszym przypadku mamy do czynienia oczywiście z plagiatem, a w drugim z niekreatywnością. To drugie to np: działalność Systems In Blue.
- MODERN JEANNE
Nie no oczywiście że wiele utworów tu przytoczonych nie nadaje się do określenia plagiatu który nadaje się do ciągania po sądach ale jakieś wspólne melodie i takty jak najbardziej.Czasem tak sprytnie zapożyczone żeby właśnie do tego nie doszłotanathos pisze:ludzie nie żonglujcie tak tymi rzekomymi "plagiatami". Wiele z dodawanych przez was odkryć nie spełnia definicji plagiatu. Gdy szuka się niedopuszczalnego podobieństwa w utworach trzeba rozważyć wiele okoliczności.
I LOVE DB AND TA!
-
MOONCHILD
Re: Rap Erica też jest "zapożyczony"
Posłuchajcie początków DrMabuse (Propaganda 1983) i Magic Symphony (Blue System 1990).
Linia basu, układ bloków, intro... mówiony tekst niskim głosem w DrMabuse zastąpiono szeptem Dietera...
Teraz każdy każdego kopiuje. Dobre jest wrogiem lepszego. Nie mam nic przeciwko zapożyczeniom, coverom itd ale co fakt to fakt. Ważne jest tylko aby twórca nie udawał, że sam coś wymyślił skoro tak nie jest! Nie jest wstydem zapożyczanie tylko nieprzyznawanie się do tego.
Ot co...!
Sami posłuchajcie:
Propaganda - DrMabuse (1983)
https://www.youtube.com/watch?v=_hLSAXwCCFY
Blue System - Magic Symphony (1990)
1. https://www.youtube.com/watch?v=P4UNoC1NSQo - kobiecy głos zapożyczka z Propagandy
2. https://www.youtube.com/watch?v=QQvwcC2Il9s - bas i głos męski zapożyczony z DrMabuse..
Linia basu, układ bloków, intro... mówiony tekst niskim głosem w DrMabuse zastąpiono szeptem Dietera...
Teraz każdy każdego kopiuje. Dobre jest wrogiem lepszego. Nie mam nic przeciwko zapożyczeniom, coverom itd ale co fakt to fakt. Ważne jest tylko aby twórca nie udawał, że sam coś wymyślił skoro tak nie jest! Nie jest wstydem zapożyczanie tylko nieprzyznawanie się do tego.
Ot co...!
Sami posłuchajcie:
Blue System - Magic Symphony (1990)
1. https://www.youtube.com/watch?v=P4UNoC1NSQo - kobiecy głos zapożyczka z Propagandy
2. https://www.youtube.com/watch?v=QQvwcC2Il9s - bas i głos męski zapożyczony z DrMabuse..
- Karolek78
- MODERN JEANNE
Re: Rap Erica też jest "zapożyczony"
Tu prócz tego samego tytułu nic mi się nie kojarzy, za to jest jeden identyczny sampel jak w jednym z miksów tej piosenki u BS.MOONCHILD pisze:
Sami posłuchajcie:
Ciekawe co ma ta Propaganda z Dietera piosenkami wspólnego.Nie znam prawie ich piosenek ale wygląda na to że były inspiracją.Ciekawe czy więcejMOONCHILD pisze: Blue System - Magic Symphony (1990)
I LOVE DB AND TA!
- Peter
"Two Hearts Beat As one" aż nadto trąci "I Like Chopin" Gazebo. Zawsze lubiłem Gazebo za taki "bluesystemowy" sound.
Teraz wiem dlaczego.
- Karolek78
Przepraszam, ale nie nadążamPeter pisze:"Two Hearts Beat As one" aż nadto trąci "I Like Chopin" Gazebo. Zawsze lubiłem Gazebo za taki "bluesystemowy" sound.Teraz wiem dlaczego.
Karolek78
- Peter
melodia jest zupełnie inna, ale chodzi mi o podobny sposób aranżacji.
- Peter
Ta ostatnia propozycja to tak jak mówisz: Bohlen jest rozgrzeszony, "When you Are Lonely" to już mocno podobny utwór do oryginału, to samo "That's Love" ale do Village People, a najbardziej podobna jest pierwsza piosenka. O ile "podobieństwo" do Paula Simona jest ewidentne o tyle wcale takie oczywiste nie jest podobieństwo "I Love The Way You Are" do Michaela Jacksona, mam obie płyty i BS i Jacksona, dużo ich swego czasu słuchałem, ale jakoś tego tak "nie czuję". Pozdrawiam Cię serdecznie, Piotrek.Pioetrek pisze:Proponuję stworzyć w tym wątku listę utworów stworzonych przez Dietera, które niektórzy mogą uznać z plagiat, inni za cover a ja za "ulepszenie" i przystosowanie do mojego gustu muzycznego.
You can call me Al - Paul Simon : Love will drive me crazy - Blue System
When I need you - Rod Stewart : When you are lonely - Blue System
Go West - Pet Shop Boys : That's love - Blue System
Silent Running - Mike & The Mechanics : Love me more - Blue System
Spirit of the hawk - Rednex : Witchquenn of Eldorado - Modern Talking
To narazie tyle z mojej strony. Jak jeszcze na coś wpadnę dopiszę.
Zanim ktoś to napisze - wiem, że oba utwory z ostatniej pozycji były współtworzone przez Breitunga.
Pozdrawiam
Piotrek
- Pioetrek
- Kontakt:
Również pozdrawiam.Peter pisze: Pozdrawiam Cię serdecznie, Piotrek.
Z perspektywy czasu rzeczywiście ciężko nazwać to plagiatem, jakieś w tamtym czasie jednak fragmenty melodii w refrenie wzajemnie kojarzyły mi te dwa nagrania.Peter pisze: O ile "podobieństwo" do Paula Simona jest ewidentne o tyle wcale takie oczywiste nie jest podobieństwo "I Love The Way You Are" do Michaela Jacksona, mam obie płyty i BS i Jacksona, dużo ich swego czasu słuchałem, ale jakoś tego tak "nie czuję".
PS: I Love The Way You Are BS to bardzo dobra piosenka.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Karolek78
- Peter
Była o tym mowa przy okazji dyskusji nad płytą Marka Medlocka. Swoją drogą ten album to jeszcze inne nawiązania, mi bardzo jedna piosenka przypomina "Sunshine Reggae" a inna "Be With You" Enrque.
- Karolek78
-
PolonezCaro
Podrzucę coś w drugą stronę, chociaż pewnie ten aranż po prostu był tak popularny w muzyce euro disco że Dieter musiał po niego sięgnąć a innych piosenek niż "Balla balla" na nim nie znam:
Francesco Napoli - Balla balla (1987)
i
Modern Talking - Brother Louie (1986)
Francesco Napoli - Balla balla (1987)
i
Modern Talking - Brother Louie (1986)