Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
-
moonwalker
Re: Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking
Pamiętam ten kawałek z TV , smutne jest tylko to że taki gość jak Dieter nie potrafi zagrać tych parę akordów , tylko dusi tymi paluchami co popadnie - symulacje na gitarze wychodzą mu znacznie lepiej.
- tanathos
nie dość że wokalnie wspomaga go konferansjer, to jeszcze on prawie nie gra na tym keyboardzie. nie wiem czy jakikolwiek dźwięk instrumentu na tym filmiku pochodzi z bohlenowego keyboardu.
cały Bohlen. wspomagany wokalnie, wspomagany instrumentalnie.
czasem się zastanawiam, skąd on się w ogóle wziął? kto go wypromował? czym zabłysnął że otworzyły się przed nim w branży muzycznej ogromne możliwości i środki
cały Bohlen. wspomagany wokalnie, wspomagany instrumentalnie.
czasem się zastanawiam, skąd on się w ogóle wziął? kto go wypromował? czym zabłysnął że otworzyły się przed nim w branży muzycznej ogromne możliwości i środki
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- angel
Taki z Ciebie fan,że nie wiesz i głupio się pytasz czym zabłysnął Bohlen,brak słów i tyle! Nie mam pytań!tanathos pisze: czasem się zastanawiam, skąd on się w ogóle wziął? kto go wypromował? czym zabłysnął że otworzyły się przed nim w branży muzycznej ogromne możliwości i środki
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
es ist vorbei...
- Prophet5
Masoneria, widocznie musiał wstąpić za młodu.tanathos pisze:czasem się zastanawiam, skąd on się w ogóle wziął? kto go wypromował? czym zabłysnął że otworzyły się przed nim w branży muzycznej ogromne możliwości i środki
- tanathos
posłużyłem się ironią i sarkazmem.angel pisze:Taki z Ciebie fan,że nie wiesz i głupio się pytasz czym zabłysnął Bohlen,brak słów i tyle! Nie mam pytań!tanathos pisze: czasem się zastanawiam, skąd on się w ogóle wziął? kto go wypromował? czym zabłysnął że otworzyły się przed nim w branży muzycznej ogromne możliwości i środki
ponadto nie życzę sobie abyś mnie atakował. ja ciebie nie atakuję. jestem wielkim fanem Bohlena od wielu lat. w pocie czoła zbierałem płyty, nagrania, informacje. ta muzyka jest częścią mojego życia. dlatego bardzo boli mnie, gdy jakiś pseudo-czytelnik pisze w ten sposób o moim stosunku do Bohlena. gdybyś zapoznał się z moimi postami na forum, to wiedziałbyś, co do tej muzyki naprawdę czuję
któż to wieProphet5 pisze:Masoneria, widocznie musiał wstąpić za młodu.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
- MODERN JEANNE
Nie pozostaje mi nic tylko życzyć tobie tanathos dalszego hejtingu do DB.
Wprawny fan zaraz by zauwarzyl jakie były okoliczności tego nagrania.
Sam sobie spiewaj gdy ktos ciągle Ci dokucza a w programie siedzi Verona
jego miłość .Po tym programie wiele się dla Dietera(na nieszczęście)zaczęło.
A ten prowadzący to co twój idol?Sfałszował jak nie wiem podczas gdy Dieter zaśpiewał czysto i dobrze.Posłuchaj dokładnie
Ps.Sorry za brak polskich znaków ale klawiatura mi się zepsuła i to niema nic do waszych usuniętych postów.Pozostaje mi słownik i jakoś koryguje
Wprawny fan zaraz by zauwarzyl jakie były okoliczności tego nagrania.
Sam sobie spiewaj gdy ktos ciągle Ci dokucza a w programie siedzi Verona
jego miłość .Po tym programie wiele się dla Dietera(na nieszczęście)zaczęło.
A ten prowadzący to co twój idol?Sfałszował jak nie wiem podczas gdy Dieter zaśpiewał czysto i dobrze.Posłuchaj dokładnie
Ps.Sorry za brak polskich znaków ale klawiatura mi się zepsuła i to niema nic do waszych usuniętych postów.Pozostaje mi słownik i jakoś koryguje
I LOVE DB AND TA!
- Malediwy
Ja osobiście uwielbiam ten występ. Jest to zdecydowanie improwizacja ale co najważniejsze, występ live...
Spokojem można kamień ugotować...
- Dami
Jeden z nich dobrze śpiewał, drugi dobrze aranżował piosenki a więc raczej nie zamieniali się rolami i dlatego zaszli tak daleko i to jest ważne.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
-
Marcin87
Według mnie wokal Bohlena w piosenkach Modern Talking to rzecz drugoplanowa. Jego zadaniem było pisanie piosenek a nie śpiew. Wiadomo, udzielał się w kilku piosenkach ("There's Too Much Blue In Missing You", "Locomotion Tango", "Angels Sing In New York City"), ale to Thomas miał główny wokal w garści. Tak jak powiedziałem, on miał pisać teksty i muzykę, co niezaprzeczalnie robił perfekcyjnie - to była jego główna i najlepsza rola 
- Peter
Mnie osobiście denerwuje jak się sprowadza Bohlena do roli figuranta w tym zespole, wymienia się jakiegoś Harrisona jako autora tekstów, podczas gdy okładki o tej osobie milczą a wymieniana jest tylko współautorka jednej piosenki Mary Applegate. SIBowie też są wymienieni. Myślę, że gdyby kogoś pominęli, a mógł mieć znaczący wpływ na brzmienie MT nie obyło bez procesu sądowego a w efekcie skandalu i zniszczonego PR Bohlena. Nie chcę jednak z drugiej strony przeceniać DB, bo on sam całkowicie by też nie zrobił wszystkiego, najlepiej przybrać pewną postawę obiektywizmu: jest tak jak piszą okładki: kompozytorem, tekściarzem, producentem, aranżerem był Bohlen, a pomagał mu w obróbce dźwięku jako co-producent inżynier Rodriguez. Chórki to domena SIBów, choć momentami ciężko mi w to uwierzyć jak słyszę ich solo, ale niech im bedzie.
- Prophet5
Nie wierz we wszystko, co jest napisane. W każdym biznesie, a już na pewno w show-businessie już tak bywa, że przy ogromnych pieniądzach, za kulisami stoją ludzie, którzy mają w tym interes, a niekoniecznie chcą pokazywać swe gęby w kolorowych tabloidach. Nawet fabryka jogurtów sama nie projektuje i nie produkuje kubeczków, w jakie wlewa swój produkt. Nie mówiąc o owocach. Tak, fabryka jogurtów sama nie ma sadów, ani plantacji truskawek.Peter pisze:[...] Nie chcę jednak z drugiej strony przeceniać DB, bo on sam całkowicie by też nie zrobił wszystkiego, najlepiej przybrać pewną postawę obiektywizmu: jest tak jak piszą okładki: kompozytorem, tekściarzem, producentem, aranżerem był Bohlen, a pomagał mu w obróbce dźwięku jako co-producent inżynier Rodriguez. Chórki to domena SIBów, choć momentami ciężko mi w to uwierzyć jak słyszę ich solo, ale niech im bedzie.
Takim ludziom za kulisami - prawdziwym producentom - wystarczą zyski, jakie produkty muzyczne przynoszą. W studiach siedzą inni, a na okładki wypuszcza się innych i do teledysków innych, by odbębniali tę niewdzięczną robotę.
Sam pewnie wiesz, jak było z Sandrą. W latach osiemdziesiątych tylko ona była we wkładkach Bravo itp. Potem mówiono, że muzykę robił jej własny mąż Michael Cretu. Następnie się okazało, że i palce w produkcjach maczał Hubert Kah. Wystarczy posłuchać solowych nagrań Huberta, by nabrać co do tego pewności. Lecz założę się, że lista jest znacznie dłuższa i nad sukcesem Sandry stał cały sztab ludzi, o liczebności drużyny footbolowej.
Dlaczego inaczej miałoby być z Bohlenem? Tym bardziej, że jego odpowiedzi w wywiadach są pełne ignorancji, co do produkcji studyjnej. On się zwyczajnie na niej nie zna!
Rozumiecie teraz wypowiedź Bohlena z TVNu, dlaczego nie pozwoli swoim dzieciom robić kariery w szow-businessie? "Bo są tam sami oszuści".
- Peter
A jaki wkład miał Hubert Kemmler? Skomponował kilka piosenek, ale wszystko wyprodukował i zaaranżował MC. Co do MT to myślisz, ze za tym projektem mógł stać ktoś jeszcze obok DB, TA, LR i SIB? Nie wierzę.
- Prophet5
Zatem proste pytanie: dlaczego solowe kawałki Huberta bardziej przypominają te Sandry, niż solowe samego Cretu?Peter pisze:A jaki wkład miał Hubert Kemmler? Skomponował kilka piosenek, ale wszystko wyprodukował i zaaranżował MC.
Wiemy jeszcze co najmniej o Ralfie Stemmannie. Dlaczego nie mogłoby być ich więcej. I także tutaj proste pytanie: dlaczego utwory z okresu Steve'a Bensona, pierwszego MT, powrotu MT, Blue System, DSDS, czy nawet Andrei Berg, tak bardzo się zmienają brzmieniowo - stylistycznie?Peter pisze:Co do MT to myślisz, ze za tym projektem mógł stać ktoś jeszcze obok DB, TA, LR i SIB? Nie wierzę.
Dlaczego u Steve'a Bensona dominują aranżacje gitarowe, dlaczego tak bardzo zmieniają się produkcje, na syntetyczne, przy MT? Dlaczego w piosenkach DSDS mamy modulacje dur/moll, czego NIGDY WCZEŚNIEJ Bohlen nie stosował? Nagle co, się nauczył?
Może nie robiła tego po prostu jedna osoba, hę?
Myślisz, że jakaś tam Cichopek, Kwaśniewska, czy Krzysztof Ibisz sami sobie książki piszą? Polański nakręcił film "Autor widmo", obejrzyj. Tak to dziś działa w showbusinessie.
- Peter
Bardzo starannie przeczytałem to co napisałeś i zacznijmy po kolei: Stemmann to zwykły klawiszowiec pewnie nie mający pojęcia o aranżowaniu utworów coś w stylu Andrew Fletchera, choć porównanie na wyrost, bo Andrew jest ponoć najlepszym klawiszowcem na świecie. Geoff Harrison i Mary S. Applegate oni mogli pomagać przy tekstach. Reszta to Dieter Bohlen i Luis Rodriguez.Prophet5 pisze: Wiemy jeszcze co najmniej o Ralfie Stemmannie. Dlaczego nie mogłoby być ich więcej. I także tutaj proste pytanie: dlaczego utwory z okresu Steve'a Bensona, pierwszego MT, powrotu MT, Blue System, DSDS, czy nawet Andrei Berg, tak bardzo się zmienają brzmieniowo - stylistycznie?
Dlaczego się zmieniają na syntetyczne? Dieter wyczuł zmieniający się rynek i projekty typu Visage, Kim Wilde i rodzące się italo. Kim Wilde też zastąpiła rockowa muzykę z pierwszej płyty syntetycznym "Selectem" i to przed Bohlenem, bo w 1982.Propeth5 pisze: Dlaczego u Steve'a Bensona dominują aranżacje gitarowe, dlaczego tak bardzo zmieniają się produkcje, na syntetyczne, przy MT? Dlaczego w piosenkach DSDS mamy modulacje dur/moll, czego NIGDY WCZEŚNIEJ Bohlen nie stosował? Nagle co, się nauczył?Nagle gust mu się zmienił?
Dlaczego brzmienie dla Andrei Berg jest zupełnie inne, niż dla Modern Talking? Tak odległe, że można by powiedzieć, że kto inny je skomponował. Nie daje Ci do myślenia, że facet, którego utwory na jednym albumie są tak trudno rozróżnialne, nagle na innych płytach mało w ogóle "siebie" przypomina?
Może nie robiła tego po prostu jedna osoba, hę?![]()
-
Tomaszek
Z tym stwierdzeniem nie mogę się zgodzić. Ralf Stemmann był przecież prawą ręką Luisa Rodrigueza w hamburskim Studio33. Ponadto, Ralf jest wymieniony na okładkach wielu nagrań z lat 80-tych jako aranżer tych nagrań (m.in. Sylvie Sanders, Rocky M., Mike Mareen, Thomas Anders):Peter pisze:Bardzo starannie przeczytałem to co napisałeś i zacznijmy po kolei: Stemmann to zwykły klawiszowiec pewnie nie mający pojęcia o aranżowaniu utworów coś w stylu Andrew Fletchera (...)
Sylvie Sanders – I Know, I Know (1985)
Arranged By – Ralf Stemman
Photography – Michael Scheffler
Producer – Bobby To / Marino Menechelli
Written-By – Glen Chomik / Mark Woodlak
http://www.discogs.com/Sylvie-Sanders-I ... ase/799476
W książeczce do albumu Blue System - Obsession (1990), Dieter opisuje, w jaki sposób powstawały te nagrania i podkreśla w nich także rolę Ralfa Stemmanna.
Również jego biografia przedstawia te informacje:
http://www.discogs.com/artist/Ralf+Stem ... ent&q=&p=1Ralf Stemmann is a keyboardist, synthesizer programmer, composer, producer and arranger who currently resides in Malibu, California.
Ralf has degrees in Mathematics and Natural Science from Albert-Einstein-Gymnasium in Nordheide, Germany. He also received a broad classical piano instruction from 1965 to 1981.
While residing in Germany Ralf Stemmann worked as an arranger, studio and live-keyboard player and teacher.
The first success came with signing to Night’n’Day Records where he collaborated with Mike Mareen. Ralf learned comprehensive studio techniques in engineering and sound design at Studio 33 (formerly Star Studio) with engineer / producer Luis Rodriguez.
While residing in Germany, he worked for European recording artists including: Modern Talking, Chris Norman, C.C. Catch, Blue System, Engelbert Humperdinck, London Boys, Nino de Angelo, London Royal Philharmonic Orchestra, New Baccara, Marianne Rosenberg, Roberto Blanco, Howard Carpendale, Mary Roos, Bonnie Bianco, Ricky Shayne and others. Ralf also composed, produced and arranged music for films, TV and videos including: scoring for several episodes of the TV crime-shows "Der Alte" and "Tatort", and scoring for TV series "Rivalen der Rennbahn", "Kuss die Hand" and "Rendezvous", "ZDF-Fahrstunde" and "ZDF-Hitparade".
After moving to US, Ralf Stemmann works as a composer, producer and arranger for names of such calibre as Ricky Martin, Thalia, Marta Sánchez, Kiara, Audrey Landers, Three Degrees, The, Thomas Anders, Michael Holm, Brigitte Nielsen and many others. He has also worked composing, producing and arranging music for films, TV and videos. These include all themes for the PBS show "The Huggabug Club", all the themes for the "Buscando Estrellas" shows from 1992-1993 as well as "Supermodels of the World", International Auto-Show Detroit, etc. He worked on the History of Mexico Animation series, a new animated TV series for the U.S. market, and the score for the movie "The Pearl".
Nie podważam jednak roli Dietera Bohlena w aranżacji. Zapewne musiał w studio wskazywać, których instrumentów, jakich barw użyć. Na to jednak też dowodów nie mamy.
Ostatnio zmieniony sob lip 02, 2011 9:14 przez Tomaszek, łącznie zmieniany 1 raz.