Wyroby plagiatopodobne :-)
-
Megaruffik
Re: Wyroby plagiatopodobne :-)
zwróćcie proszę uwagę na melodie i aranżację zwrotek
Bonnie Tyler: born to be a hero
Tina Turner: Simply the Best
za każdym razem gdy słucham BT uzmysławiam sobie że Dieter polował w owym czasie na Tinę (pod nią zrobił kilka utworów, cześć trafiła do albumów BT, część weszła na albumy Blue System - np. Anything)
co wy na to?
Bonnie Tyler: born to be a hero
Tina Turner: Simply the Best
za każdym razem gdy słucham BT uzmysławiam sobie że Dieter polował w owym czasie na Tinę (pod nią zrobił kilka utworów, cześć trafiła do albumów BT, część weszła na albumy Blue System - np. Anything)
co wy na to?
- Peter
Jeżeli mnie pamięć nie myli to raczej "Born To Be A Winner" a nie Hero, a Tina do tego nie pasuje, za słabą piosenkarką jest. Jedynie do "Anything" by pasowała. A tak swoją drogą to okres Tyler nie obfitował w plagiaty choć jeśli się ja mylę poprawcie mnie proszę.
-
Megaruffik
oczywiście "Born To Be A Winner" .Peter pisze:Jeżeli mnie pamięć nie myli to raczej "Born To Be A Winner" a nie Hero, a Tina do tego nie pasuje, za słabą piosenkarką jest. Jedynie do "Anything" by pasowała. A tak swoją drogą to okres Tyler nie obfitował w plagiaty choć jeśli się ja mylę poprawcie mnie proszę.
co do zdolności wokalnych T.Turner - historia oceniła myślę temat. to niezaprzeczalna diva muzyki rozrywkowej, i Dieter byłby za krótki na współpracę z nią nawet we wspomnianym okresie.
co do plagiatów z okresu BT, to zgadzam się, było ich znikomo mało (ten powyższy "rzuca się ewidentnie w ucho") + Alannah Myles - Black Velvet + odwołania do roda stewarta (ale o tym pisano już w wątku)
natomiast autoplagiaty w ramach jednej płyty są męczące (zwłaszcza przy ostatniej płycie z BT). wstęp do większości piosenek oparty na tym samym motywie i aranżu
- Pioetrek
- Kontakt:
Przeczytałem właśnie na Modern Portal biografię Luisa Rodrigueza (w sumie ją znam a Luisa bardzo cenię) i zainspirowała mnie ona do zadania pytania.
Czy jeśli w piosence BS - My Bed is Too Big (bardzo dobrej zresztą) Luis nic nie zrobił, a wiemy to z tego, że jest tam wokal Bohlena w zwrotkach, wokal SIB w refrenach, oraz splagiatowany przez Bohlena podkład, to może taka była powszechna forma współpracy w studio i jednak rola Luisa jest przeceniana i ograniczała się tylko do prostego miksowania kilku ścieżek przygotowanych (z różnej maści plagiatów) przez Dietera?
PS: Irytuje mnie trochę, że ciągle to Dieter jest tym złym
Pozdrawiam
Piotrek
Czy jeśli w piosence BS - My Bed is Too Big (bardzo dobrej zresztą) Luis nic nie zrobił, a wiemy to z tego, że jest tam wokal Bohlena w zwrotkach, wokal SIB w refrenach, oraz splagiatowany przez Bohlena podkład, to może taka była powszechna forma współpracy w studio i jednak rola Luisa jest przeceniana i ograniczała się tylko do prostego miksowania kilku ścieżek przygotowanych (z różnej maści plagiatów) przez Dietera?
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- Karolek78
Według mnie to Dieter odpowiadał za aranżacje piosenek. Luis R i jego inni współpracownicy wcielali pomysły Bohlena w życie. Dieter nie ma żadnego wykształcenia muzycznego i na pewno ma "skromne" pojęcie o samej realizacji nagrań. Ktoś musiał zebrać pomysły naszego ukochanego producentaPioetrek pisze:Przeczytałem właśnie na Modern Portal biografię Luisa Rodrigueza (w sumie ją znam a Luisa bardzo cenię) i zainspirowała mnie ona do zadania pytania.
Pozdrawiam
Piotrek
Karolek78
- Peter
Ponoć aranżacje robili razem więc jakiś tam wkład Luis musiał jednak mieć.
Dieter pisze melodie, tekst daje to SIBom, a Luis to wszystko dopieszcza.
-
moonwalker
w pełni się pod tym podpisuję - lubię jednak poczytać złote myśli niektórych forumowiczów , te dorabiane legendy , spekulacje - naprawdę można się nieźle ubawićMegaruffik pisze: co do zdolności wokalnych T.Turner - historia oceniła myślę temat. to niezaprzeczalna diva muzyki rozrywkowej, i Dieter byłby za krótki na współpracę z nią nawet we wspomnianym okresie.
- Peter
Jak myślicie, które z dzieł Bohlena jest do tego w refrenie podobne? Dla ułatwienia podaję rok: 2003.
- MODERN JEANNE
Słucham już chyba trzeci raz ale kojarzy mi się to tylko z tytułem MT Should I, Would I ,Could I .O tą chodzi?
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Tak,ta piosenka powstała mw. w tym samym czasie, refren jest wręcz identyczny. Jeszcze tytuł "Geronimo's Cadillac" zaczerpnięty z ... Cher. 
- MODERN JEANNE
Muzycznie to mniej mi się skojarzyło ale ten tytuł... momentalnie.To Cher też ma piosenkę o nazwie jak MT?Kilka razy się z podobnymi tytułami też spotkałam
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Ma:
Ale nie da się tej kobiety wysłuchać do końca.
Ale nie da się tej kobiety wysłuchać do końca.
- MODERN JEANNE
Ciekawe która piosenka pierwsza powstawała, naszego MT czy jej.
Przyznaję że słaba ta Cherowska akurat
Przyznaję że słaba ta Cherowska akurat
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Dziwne pytanie. Przecież to jest straszliwie stare.
- MODERN JEANNE
- Peter
Ale nie sięga lat 70 tych:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cher_singles_discography
http://en.wikipedia.org/wiki/Cher_singles_discography