Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Dyskusja wyłącznie na temat Modern Talking.
jkris

Re: Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking

Post autor: jkris »

Tomaszek pisze: A propos wkładu Dietera w chórkach, to nawet sam Ralf Stemmann powiedział, iż głos Dietera nie był miksowany z głosami Rolfa, Michaela, Detlefa, Birgera. :?
i wszystko w tym temacie. ale niestety sa ludzie dla ktorych prawda jest tak straszna, ze wola sie oszukiwac :lol: nie ma sensu dluzej produkowac sie w tym teamcie, bo po drugiej stronie beton...
Awatar użytkownika
tanathos

Post autor: tanathos »

kiedy to powiedział? chyba ominąłem ciekawy wątek w dyskusji

wydaje mi się że w "you're my heart".. słychac też głos Dietera w backvocalu wpierwszej części refrenu. na to wskazuje wersja playback, bo ten głos który wtedy słychać, nie pasuje do żadnego z SiB'ów
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
Tomaszek

Post autor: Tomaszek »

Słuchałem niedawno wersji playback i mogę powiedzieć, że słychać tam wyraźnie Michaela i Rolfa, jednak nie Dietera :( .
jkris

Tomaszek pisze:Słuchałem niedawno wersji playback i mogę powiedzieć, że słychać tam wyraźnie Michaela i Rolfa, jednak nie Dietera :( .
nie mozna uslyszec kogos kto tam nie spiewal. oczywistą sprawą jest kto tworzyl chorki do albumu America, a kto pozniej... na koncertach Bohlen robic cos musial i niestety czesto "wył" do włączonego mikrofonu co było raczej zalosne i niepotrzebne...

ze spiewem Bohlena jest identycznie jak z jego gra na gitarze- jedno i drugie udawane ;-)
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Tomaszek pisze: Geff Harrison autor tekstów (prawdopodobnie do pierwszych dwóch albumów MT) :shock:
Coooo? Pierwsze słyszę! Przecież teksciory pisał Dieter...no chyba że jest jeszcze coś czego ja nie wiem? :?
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

To oczywiście bzdury: teksty nawet kiedyś sobie przypisywał Michael Scholz. Naprawdę pisali je Dieter i Mary Applegate. :)
Tomaszek

Kilka lat temu jak się o tym dowiedziałem, to też się mocno zszokowałem. :shock: :shock:

viewtopic.php?f=6&t=116&hilit=geff+harrison

Moje osobiste odczucia są jednak inne. Geff jest z pochodzenia Brytyjczykiem i nie mogę uwierzyć, że pisał teksty nie mające większego sensu i to z takimi błędami. Mówię o piosenkach z drugiego albumu Modern Talking.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

A moim zdaniem dopóki nie wyszła ta sprawa z SIB to Wszyscy na tej ziemi myśleli i wierzyli,że Modern Talking to tylko Dieter i Thomas,a Blue System to tylko Dieter Bohlen i tylko Dieter Bohlen śpiewał refreny u CCC i innych swoich artystów.
Teraz większość z Was strasznie przedstawia sprawę jakoby od początku istnienia MT wiedzieli,że Dieter Bohlen nigdy w zespole nie śpiewał,była potrzebna tylko jego twarz.Nie przypisujcie Systemsom sukcesu jaki osiągnął Dieter i Thomas.
Być może jakiś wkład w zespół mieli,śpiewali w chórkach ,ale nie uwierzę,że Dieter w ogóle w nich nie uczestniczył.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Tomaszek pisze:A propos wkładu Dietera w chórkach, to nawet sam Ralf Stemmann powiedział, iż głos Dietera nie był miksowany z głosami Rolfa, Michaela, Detlefa, Birgera.
Tomaszek pisze: Ralf Stemmann
a) aranżer
b) instrumenty klawiszowe (syntezatory, keyboardy)
c) programowanie syntezatorów
Wydaje się, że Ralf jednak może nie mieć wiedzy na ten temat skoro to była działka Luisa. I wg mnie tylko Luis i Dieter znaja prawdę na ten temat.

Może ktoś z Was będzie w stanie odpowiedzieć dlaczego Rolf jednak nie przypisuje SIB pełnej odpowiedzialności za wysokie chórki w MT (i raczej nie ma na myśli Birgera - bo już odnośnie BS nie ma wątpliwości).

http://www.youtube.com/watch?v=XY2dzvDKXPo

Poza tym nie jestem w stanie pojąć jak ktoś może być pewien, że np. w Jet Airliner nie ma wmiksowanego dowolnego głosu skoro jest dostępna wersja playback tego chórku i brzmienie jest takie, że wg mnie ciężko byłoby wychwycić większe odstępstwa w barwie głosu.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
Tomaszek

Zapomniałem jeszcze dodać wkładu Dietera w jednym utworze:

głos: Jet Airliner (na samym początku, szeptem: come on here...., potem the avenue is closed, is closed forever
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Tak...takie szepty sa bardzo fajne, ale juz dawno doszlam do wniosku że glosu Dietera w MT było mało, bardziej udzielała się jego ręka w tworzeniu muzyki.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

Znalazłem bardzo ciekawe video:
http://www.youtube.com/watch?v=gPNt-SkH ... re=related - ku mojemu zaskoczeniu wydaje mi się że Dieter śpiewał na żywo :shock:, zresztą oceńcie to sami :).
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

To wideo wrzuciłam jakiś czas temu w temacie "Dieter w wersji koncertowej"Jest tam wiele innych nagrań w których można sobie posłuchać głosu Dietera.Nagonka na głos Dietera(że niby nie umie śpiewać) jest chora
I LOVE DB AND TA!
jkris

Emil45677 pisze:ku mojemu zaskoczeniu wydaje mi się że Dieter śpiewał na żywo :shock:, zresztą oceńcie to sami :).
oczywiscie ze nie spiewa tu na zywo tylko z playbacku. zauwaz, ze macha mikrofonem na lewo i prawo, odjezdza nim na pol metra od twarzy, a glos slyszymy ciagle w tej samej glosnosci. pomijam, ze czesto nie ma juz w ogole mikrofonu przy twarzy a glos nadal slychac...
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

MODERN JEANNE pisze:To wideo wrzuciłam jakiś czas temu w temacie "Dieter w wersji koncertowej"Jest tam wiele innych nagrań w których można sobie posłuchać głosu Dietera.Nagonka na głos Dietera(że niby nie umie śpiewać) jest chora

Aha, nie wiedziałem że ten filmik był już gdzieś wrzucany na forum....a co do głosu Dietera to powiem że mam podzieloną opinię na ten temat...raz znajduję dowody za tym że on umie śpiewać a za chwilę znajduję zupełne przeciwności....na przykład link do filmiku który podałem pokazuje że naprawdę Dieter umie śpiewać...a i jest też na YouTube np taki filmik z koncertu MT w Moskwie 98 gdzie Dieter wykonywał razem z Thomasem "I will follow you" gdzie wyraźne mu nie szło śpiewanie kiedy Thomas dał mu pole do popisu i Dieter sam śpiewał refren. Naprawdę nie wiem co myśleć o jego śpiewaniu...nie krytykuje ale też nie podziwiam za śpiew, podziwiam go za to za stworzoną przez niego muzykę.
jkris

Emil45677 pisze:raz znajduję dowody za tym że on umie śpiewać a za chwilę znajduję zupełne przeciwności...
przeczytaj co napisalem wyzej i wszystko sie rozjasni ;-)
I will follow you bylo na zywo a filmik zamieszony wyzej nie... proste...
ODPOWIEDZ