i wszystko w tym temacie. ale niestety sa ludzie dla ktorych prawda jest tak straszna, ze wola sie oszukiwacTomaszek pisze: A propos wkładu Dietera w chórkach, to nawet sam Ralf Stemmann powiedział, iż głos Dietera nie był miksowany z głosami Rolfa, Michaela, Detlefa, Birgera.![]()
Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking
-
jkris
Re: Wokal i rola Bohlena w piosenkach Modern Talking
- tanathos
kiedy to powiedział? chyba ominąłem ciekawy wątek w dyskusji
wydaje mi się że w "you're my heart".. słychac też głos Dietera w backvocalu wpierwszej części refrenu. na to wskazuje wersja playback, bo ten głos który wtedy słychać, nie pasuje do żadnego z SiB'ów
wydaje mi się że w "you're my heart".. słychac też głos Dietera w backvocalu wpierwszej części refrenu. na to wskazuje wersja playback, bo ten głos który wtedy słychać, nie pasuje do żadnego z SiB'ów
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
-
Tomaszek
Słuchałem niedawno wersji playback i mogę powiedzieć, że słychać tam wyraźnie Michaela i Rolfa, jednak nie Dietera
.
-
jkris
nie mozna uslyszec kogos kto tam nie spiewal. oczywistą sprawą jest kto tworzyl chorki do albumu America, a kto pozniej... na koncertach Bohlen robic cos musial i niestety czesto "wył" do włączonego mikrofonu co było raczej zalosne i niepotrzebne...Tomaszek pisze:Słuchałem niedawno wersji playback i mogę powiedzieć, że słychać tam wyraźnie Michaela i Rolfa, jednak nie Dietera.
ze spiewem Bohlena jest identycznie jak z jego gra na gitarze- jedno i drugie udawane
- Gasolina91
Coooo? Pierwsze słyszę! Przecież teksciory pisał Dieter...no chyba że jest jeszcze coś czego ja nie wiem?Tomaszek pisze: Geff Harrison autor tekstów (prawdopodobnie do pierwszych dwóch albumów MT)![]()
Point Of No Return
- Peter
To oczywiście bzdury: teksty nawet kiedyś sobie przypisywał Michael Scholz. Naprawdę pisali je Dieter i Mary Applegate. 
-
Tomaszek
Kilka lat temu jak się o tym dowiedziałem, to też się mocno zszokowałem.
viewtopic.php?f=6&t=116&hilit=geff+harrison
Moje osobiste odczucia są jednak inne. Geff jest z pochodzenia Brytyjczykiem i nie mogę uwierzyć, że pisał teksty nie mające większego sensu i to z takimi błędami. Mówię o piosenkach z drugiego albumu Modern Talking.
viewtopic.php?f=6&t=116&hilit=geff+harrison
Moje osobiste odczucia są jednak inne. Geff jest z pochodzenia Brytyjczykiem i nie mogę uwierzyć, że pisał teksty nie mające większego sensu i to z takimi błędami. Mówię o piosenkach z drugiego albumu Modern Talking.
- atlantyda ;o)
- Członek TAFC Polska
A moim zdaniem dopóki nie wyszła ta sprawa z SIB to Wszyscy na tej ziemi myśleli i wierzyli,że Modern Talking to tylko Dieter i Thomas,a Blue System to tylko Dieter Bohlen i tylko Dieter Bohlen śpiewał refreny u CCC i innych swoich artystów.
Teraz większość z Was strasznie przedstawia sprawę jakoby od początku istnienia MT wiedzieli,że Dieter Bohlen nigdy w zespole nie śpiewał,była potrzebna tylko jego twarz.Nie przypisujcie Systemsom sukcesu jaki osiągnął Dieter i Thomas.
Być może jakiś wkład w zespół mieli,śpiewali w chórkach ,ale nie uwierzę,że Dieter w ogóle w nich nie uczestniczył.
Teraz większość z Was strasznie przedstawia sprawę jakoby od początku istnienia MT wiedzieli,że Dieter Bohlen nigdy w zespole nie śpiewał,była potrzebna tylko jego twarz.Nie przypisujcie Systemsom sukcesu jaki osiągnął Dieter i Thomas.
Być może jakiś wkład w zespół mieli,śpiewali w chórkach ,ale nie uwierzę,że Dieter w ogóle w nich nie uczestniczył.
- Pioetrek
- Kontakt:
Tomaszek pisze:A propos wkładu Dietera w chórkach, to nawet sam Ralf Stemmann powiedział, iż głos Dietera nie był miksowany z głosami Rolfa, Michaela, Detlefa, Birgera.
Wydaje się, że Ralf jednak może nie mieć wiedzy na ten temat skoro to była działka Luisa. I wg mnie tylko Luis i Dieter znaja prawdę na ten temat.Tomaszek pisze: Ralf Stemmann
a) aranżer
b) instrumenty klawiszowe (syntezatory, keyboardy)
c) programowanie syntezatorów
Może ktoś z Was będzie w stanie odpowiedzieć dlaczego Rolf jednak nie przypisuje SIB pełnej odpowiedzialności za wysokie chórki w MT (i raczej nie ma na myśli Birgera - bo już odnośnie BS nie ma wątpliwości).
http://www.youtube.com/watch?v=XY2dzvDKXPo
Poza tym nie jestem w stanie pojąć jak ktoś może być pewien, że np. w Jet Airliner nie ma wmiksowanego dowolnego głosu skoro jest dostępna wersja playback tego chórku i brzmienie jest takie, że wg mnie ciężko byłoby wychwycić większe odstępstwa w barwie głosu.
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
-
Tomaszek
Zapomniałem jeszcze dodać wkładu Dietera w jednym utworze:
głos: Jet Airliner (na samym początku, szeptem: come on here...., potem the avenue is closed, is closed forever
głos: Jet Airliner (na samym początku, szeptem: come on here...., potem the avenue is closed, is closed forever
- Gasolina91
Tak...takie szepty sa bardzo fajne, ale juz dawno doszlam do wniosku że glosu Dietera w MT było mało, bardziej udzielała się jego ręka w tworzeniu muzyki.
Point Of No Return
- Emil45677
Znalazłem bardzo ciekawe video:
http://www.youtube.com/watch?v=gPNt-SkH ... re=related - ku mojemu zaskoczeniu wydaje mi się że Dieter śpiewał na żywo
, zresztą oceńcie to sami
.
http://www.youtube.com/watch?v=gPNt-SkH ... re=related - ku mojemu zaskoczeniu wydaje mi się że Dieter śpiewał na żywo
- MODERN JEANNE
To wideo wrzuciłam jakiś czas temu w temacie "Dieter w wersji koncertowej"Jest tam wiele innych nagrań w których można sobie posłuchać głosu Dietera.Nagonka na głos Dietera(że niby nie umie śpiewać) jest chora
I LOVE DB AND TA!
-
jkris
oczywiscie ze nie spiewa tu na zywo tylko z playbacku. zauwaz, ze macha mikrofonem na lewo i prawo, odjezdza nim na pol metra od twarzy, a glos slyszymy ciagle w tej samej glosnosci. pomijam, ze czesto nie ma juz w ogole mikrofonu przy twarzy a glos nadal slychac...Emil45677 pisze:ku mojemu zaskoczeniu wydaje mi się że Dieter śpiewał na żywo, zresztą oceńcie to sami
.
- Emil45677
MODERN JEANNE pisze:To wideo wrzuciłam jakiś czas temu w temacie "Dieter w wersji koncertowej"Jest tam wiele innych nagrań w których można sobie posłuchać głosu Dietera.Nagonka na głos Dietera(że niby nie umie śpiewać) jest chora
Aha, nie wiedziałem że ten filmik był już gdzieś wrzucany na forum....a co do głosu Dietera to powiem że mam podzieloną opinię na ten temat...raz znajduję dowody za tym że on umie śpiewać a za chwilę znajduję zupełne przeciwności....na przykład link do filmiku który podałem pokazuje że naprawdę Dieter umie śpiewać...a i jest też na YouTube np taki filmik z koncertu MT w Moskwie 98 gdzie Dieter wykonywał razem z Thomasem "I will follow you" gdzie wyraźne mu nie szło śpiewanie kiedy Thomas dał mu pole do popisu i Dieter sam śpiewał refren. Naprawdę nie wiem co myśleć o jego śpiewaniu...nie krytykuje ale też nie podziwiam za śpiew, podziwiam go za to za stworzoną przez niego muzykę.
-
jkris
przeczytaj co napisalem wyzej i wszystko sie rozjasniEmil45677 pisze:raz znajduję dowody za tym że on umie śpiewać a za chwilę znajduję zupełne przeciwności...
I will follow you bylo na zywo a filmik zamieszony wyzej nie... proste...