Witam
W kwestii Bohlena w pierwszym MT oczywiście pomijałem tu takie oczywistości jak There is too much blue ... ; Jest Airliner ; Angels sing in New York city ... W refrenach MT Bohlen się nie udzielał zarówno pod grubym i cienkim głosem. Głupio i chamsko zdradzać szczegóły .... w każdym razie - jak wspominałem - miałem okazje słyszeć gołe aranżacje , gołe chórki , dowiedziałem się parę ciekawostek w kwestiach sprzętowych , pokazano mi parę tricków ... a to wszystko od osoby która "tam" wtedy siedziała.
Co do brzmienia chórków w MT .... bardzo słuszna uwaga

. Pierwsze albumy zawierały czyste polifoniczne chórki - naturalne głosy Sibów , później pojawiają się miejscami pitch shiftery i efekty typu doubler/chorus (w małych ilościach) - możemy to usłyszeć na np. Save me don't break me czy Romantic Warriors . Kolejna sprawa to, że co album dochodził nowszy sprzęt do studia , poza syntezatorami duże zmiany były w mikrofonach , był także spory problem z czwartym albumem ... był on zbyt bogaty aranżacyjnie i ciężki do realizacji na ówczesne techniki studyjne (mimo,że zmienili wtedy formułę master tape

) , na tym albumie ogrom piosenek miała dramatyczny EQ chórków i głosu Thomasa. Odwrotnie było np na drugim albumie ... większość piosenek ze względów aranżacyjnych miała dziury między 250-600hz , te dziury były wypełniane masywniejszym głosem Thomasa , zaś w refrenach zrobiło się miejsce na potęzniejsze dolne chórki . Najważniejszą sprawą jest sam majstersztyk chórków, głosów było dużo , idei jak mają brzmieć też było sporo , a te idee w wiekszości wymyślali Sibowie. MT jako wielozłożeniowy zespół był idealną maszyną , genialną , wychodzącą daleko w przyszłość użytym sprzętem,pomysłami, zaangażowaniem .... naprawdę fenomen. Z resztą ... mogę tak wymieniać i wymieniać bez końca .... W kwestii MT jest najprawdopodobniej większy spisek , było już to poruszane na forum .... co ciekawe parę znanych nam postaci zajmuje wyższe stanowiska w lożach masońskich .....
Jeśli ktoś potrzebuje głębsze szczegóły techniczne to zapraszam na priv.
Chórki Blue system i wszystkiego co było poza MT ( no może C.C catch mnie ciekawi) mnie nie interesują , dla mnie Bohlen kończy się na 1987r + parę songów 88 i 89r.
Tu ciekawostka :
https://www.youtube.com/watch?v=P_xHtpAAFRE
Posłuchajcie brzmienia (odbiegające od MT) , posłuchajnie i zobaczcie który to rok i jakie syntezatory/samplery się tam znajdują .... potem połącznie ludzi ze sobą .....
Jako kolejna ciekawostka , pokażę Wam moje demo :
http://www101.zippyshare.com/v/aTHKsMqv/file.html
Polecam zmienić jakość mp3 na HD bo utwór ma mniejszą degradację. Gdyby na chórkach byli Sib'owie - a nie ja we własnej osobie - brzmiało by to lepiej.
Zaniedługo będzie jego premiera , łącznie z ciekawą balladą w stylu 80s

, następnie zaś płyta z utworami w stylu MT , synthpopu lat 80 , muzyki z filmów lat 80. Nadmienię, że absolutnie wszystkie instrumenty,efekty,tricki techniczne pochodzą i bazowane są latach 80tych. Najgorzej z czasem .... ciężko samemu wymyślać piosenki, śpiewać , aranżować
Pozdrawiam , kiss kiss