02.12.2012 - Występ Dietera Bohlena w Jekaterynburgu

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
Malediwy

Re: 02.12.2012 - Występ Dietera Bohlena w Jekaterynburgu

Post autor: Malediwy »

atlantyda ;o) pisze:Będę upierdliwie wręcz walczyła o dobre imię występów Thomasa, dlatego,że są prawdziwe.
A jeśli powiem, że dla mnie ten występ DB był super wydarzeniem i bardzo mi się podoba to dla Ciebie to będzie oznaczać, zamach na dobre imię Thomasa??? Nie rozumiem takiego podejścia do sprawy. I tylko przypomnę, że po za zaliczeniem kilku wcześniejszych koncertów Thomasa, przejechałem też całą trasę andrzejkową Thomasa, skakałem najwyżej i najwięcej i śpiewałem najgłośniej!!!:-) A teraz jeśli powiem, że występ Dietera mi się podoba (fakt, że wobec niego zawsze będę mniej krytyczny bo po prostu jest moim największym idolem) to będzie oznaczać, że podniosłem rękę na dobre imię Thomasa???:-)
atlantyda ;o) pisze:Nie pojmuję jednak rzeczy,że Dietera się wychwala bo po tak długiej przerwie staną na scenie i "zaśpiewał" i nie ważne,że z playbacku.Ważne,że był.Bilety po 500 zł,ale nie ważne,ważne,że był.
I ja też tego nie rozumiem. Ale na tym najwyraźniej polega jego fenomen:-) I chyba takie osoby, ślepo wpatrzone w Thomasa i nie przyjmujące żadnej krytyki, mają to mu mocno za złe, bo wiedzą, że gdyby Thomas tak zrobił to niestety zostałby z garstką prawdziwych fanów... I jakiekolwiek dobre słowo o Dieterze czy jego występach od razu traktują jak atak na Thomasa... Ale na szczęście Thomas śpiewa znakomicie i zaskakuje wszystkich, nawet tych sceptycznie do niego nastawionych ale z ciekawości przychodzących na jego koncerty... :-)
Ostatnio zmieniony śr gru 05, 2012 14:58 przez Malediwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Dla mnie Dieter jest showmanem i właśnie na tym występie dał show! Ludziom się podobało? Podobało!
Ja najbardziej cenię go za rolę producenta i kompozytora i to u Niego zawsze oceniam a to, że wyjdzie na scenę i sie pokaże, jest miłe dla oka i cieszę się, że dał taki pokaz. Nie daje o sobie zapomnieć, czai się jak pantera :D

Też mnie martwi troche fakt (tak jak napisał Malediwy), że fani Thomasa źle odbierają to co dobrego się napisze o Dieterze.
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Malediwy

Gasolina91 pisze:Też mnie martwi trochę fakt (tak jak napisał Malediwy), że fani Thomasa źle odbierają to co dobrego się napisze o Dieterze.
A do tego to taka hipokryzja... Bo wszyscy obecni wzdychają na koncercie kiedy Thomas śpiewa nostalgicznie Your'e My Heart... Rzucają dla niego róże, wzruszają się jego głosem... Ale potem jest solidne uderzenie i takie (no może prawie takie) Your'e My Heart jakie poznał cały świat. I wszyscy skaczą jak opętani. W jakimś sensie to przecież też jest hołd dla samego Dietera którego prawie każdy chciałby zobaczyć na tej scenie obok Thomasa. I z otwartymi rękami przyjęliby go śpiewającego z playbacku i udającego, że gra na gitarze...
Ciekaw też jestem co by było, gdyby Thomas nie zaśpiewał żadnego kawałka skomponowanego przez DB? Gdyby dał koncert tylko i wyłącznie z piosenek z jego solowej kariery. Ciekawe jakie opinie byłyby po tym koncercie?... Jak dla mnie rewelacyjnie wypadło na tej trasie Stay With Me. Thomas znakomicie zabawiał publiczność opowieścią o tym jak chciał i właściwie został Jamesem Bondem. Teledysk jak na mój gust po prostu rewelacja. Wszystkim się podobał! Tylko kurcze sam Thomas mówiąc o nim w taki sposób musiał sobie zdawać sprawę, że dla znacznej większości (ja zaryzykowałbym sumą ok 90%), to było jak premiera tego teledysku. A przecież premiera była w 2010 roku!!! Nie wspomnę, że jednak zdarzali się fani, nawet będący członkami TAFC którzy nie znali piosenek zaprezentowanych jako meadley.
Zgódźmy się wszyscy, że niestety Thomas nie jest w stanie odciąć się zupełnie od DB. Jakby tego bardzo nie chciał to czym bardziej się będzie od niego odcinał tym mniejszą popularnością będzie się cieszył... Natomiast w jakimś sensie Dieterowi jakoś udało się zrobić coś, co wydawało się niemożliwe. Wyszedł na scenę, dał występ i generalnie niezależnie od tego, że to playback, w jakimś sensie odciął się właściwie od Thomasa. I myślę, że może to jest problem dla tych najbardziej zagorzałych fanów Thomasa. Bo jak czytają, że komuś się to podoba, a jeszcze gorzej, że zawsze chciał usłyszeć to w takiej wersji to jak tu powstrzymać się od krytyki? To musi boleć...
Awatar użytkownika
Naddel
Członek TAFC Polska

Post autor: Naddel »

Gasolina91 pisze:
Też mnie martwi troche fakt (tak jak napisał Malediwy), że fani Thomasa źle odbierają to co dobrego się napisze o Dieterze.

Ależ nie! Myślę, że nikt z tu obecnych wiernych fanów TA nie odbiera źle pochwał pod adresem Dietera - pod warunkiem, że są zasłużone. Czyli za coś, co w 100% zrobił sam i zrobił dobrze. Typu skomponowanie hitów MT, CC Catch etc.
Natomiast źle odbierane jest to, co generalnie jest źle odbierane w społeczeństwie, czyli oszukiwanie - takie jak np. udawanie, że się śpiewa i kasowanie za to grubej kasy. Za playback gwiazdy powszechnie krytykowane i wszyscy o tym wiemy! Więc obrywa i wielki Dieter.
Nicht der ist ein Verlierer, der hinfällt, sondern der, der liegenbleibt.
Awatar użytkownika
shoker191
Członek TAFC Polska

Post autor: shoker191 »

Malediwy pisze: Zgódźmy się wszyscy, że niestety Thomas nie jest w stanie odciąć się zupełnie od DB. Jakby tego bardzo nie chciał to czym bardziej się będzie od niego odcinał tym mniejszą popularnością będzie się cieszył...
Śmiem twierdzić że to raczej w drugą strone działa :) Zauważcie że to Thomas jest nazywany " wokalistą" modern talking " a nie Dieter. Jestem przekonany że większość osób które znają piosenki moderów nie są wtajemniczone w to kto je napisał , kiedy itd..takie szczegóły są znane głownie nam.Czyli osobą które sie tym fascynują, a reszta ludzi kojarzy te utwory tylko z Thomasem i jego głosem a nie z Dieterem więc to Dieter ma większy problem żeby się od niego odciąć . Wyobraźcie sobie np sylwestrowy koncert Dietera w jakiejś stolicy europejskiej, jakby np "Chery Chery Lady" było zaśpiewane przed Dietera to większość osób nie wiedziała by co się dzieje bo to przecież nie " brunet" z całym szacunkiem dla Tomka. Ogólnie rzecz biorąc dla mnie muzyka obu Panów jest pewnego rodzaju religią którą nazywam "modernizmem " :D
Good Guys Only Win In Movies

Everyone has their Bohlen
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Malediwy pisze: A jeśli powiem, że dla mnie ten występ DB był super wydarzeniem i bardzo mi się podoba to dla Ciebie to będzie oznaczać, zamach na dobre imię Thomasa???
Oczywiście,że nie.
Chodzi o to,że jeśli nawet Thomas zaśpiewał te 2 czy 3 piosenki z playbacku,to jest za to krytykowany przez osoby,które zachwycają się występem Dietera,który dał koncert w 100% z playbacku.
Tego nie potrafię w Was zrozumieć.
Awatar użytkownika
33ccd
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Kontakt:

Post autor: 33ccd »

Sussudio pisze:
atlantyda ;o) pisze: Po pierwsze Thomas ma nowe aranżacje dlatego,że śpiewa na żywo !
jak na żywo, jak pół koncertu w Warszawie poszło z playbacku?
i proszę nie zwalać tego na to że to był czwarty koncert z kolei, bo dwa tygodnie temu byłem w Atlas Arenie na Stingu i pomimo że jeździł po całym świecie przez cały listopad (i nadal jeździ), to wszystko było grane na żywo
Połowa koncertu czyli 8 piosenek? Proszę o ich listę
pozdrawiam
33ccd

COPY KILL MUSIC!!!
WE WILL STAY WITH YOU FOREVER !!!
THOMAS ANDERS FAN CLUB POLSKA
http://www.thomas-anders.pl
Awatar użytkownika
Malediwy

shoker191 pisze:(...)a reszta ludzi kojarzy te utwory tylko z Thomasem i jego głosem a nie z Dieterem więc to Dieter ma większy problem żeby się od niego odciąć .
Jak dla mnie to nielogiczne co napisałeś... Jeśli reszta ludzi kojarzy te utwory tylko z Thomasem to tylko potwierdza , że Thomas nie jest w stanie odciąć się od Dietera!:-) Bo czy ze świadomie czy nie, ludzie przychodzą posłuchać piosenek Dietera:-) I tak jak napisałem wcześniej, ciekawe co by było gdyby Thomas zaprezentował piosenki wyłącznie ze swojego solowego repertuaru... Poza tym wydaje mi się, że wbrew pozorom, to kto był autorem piosenek MT jest dość powszechnie wiadomo. A Ci co byli nieświadomi zostali uświadomieni np. przez Marka Sierockiego i jeśli do tej pory wydawało im się, że ich autorem był Thomas to pewnie mogli się lekko rozczarować...
A co do Dietera... Akurat jego fanów jak i większość ludzi przychodzących na jego występy nie trzeba uświadamiać jaka była jego rola w duecie MT. Ale jeśli przychodzą na taki występ nieświadomi tego to już po nim mogą być tylko pozytywnie zaskoczeni. Nie ma jednak wątpliwości, że Dieter może dać występ i zrobić niezłe show nie śpiewając piosenek Thomasa Andersa.
Awatar użytkownika
siara1971
Członek TAFC Polska

Post autor: siara1971 »

Malediwy pisze:
shoker191 pisze:(...)a reszta ludzi kojarzy te utwory tylko z Thomasem i jego głosem a nie z Dieterem więc to Dieter ma większy problem żeby się od niego odciąć .
Jak dla mnie to nielogiczne co napisałeś... Jeśli reszta ludzi kojarzy te utwory tylko z Thomasem to tylko potwierdza , że Thomas nie jest w stanie odciąć się od Dietera!:-) Bo czy ze świadomie czy nie, ludzie przychodzą posłuchać piosenek Dietera:-) I tak jak napisałem wcześniej, ciekawe co by było gdyby Thomas zaprezentował piosenki wyłącznie ze swojego solowego repertuaru... Poza tym wydaje mi się, że wbrew pozorom, to kto był autorem piosenek MT jest dość powszechnie wiadomo. A Ci co byli nieświadomi zostali uświadomieni np. przez Marka Sierockiego i jeśli do tej pory wydawało im się, że ich autorem był Thomas to pewnie mogli się lekko rozczarować...
A co do Dietera... Akurat jego fanów jak i większość ludzi przychodzących na jego występy nie trzeba uświadamiać jaka była jego rola w duecie MT. Ale jeśli przychodzą na taki występ nieświadomi tego to już po nim mogą być tylko pozytywnie zaskoczeni. Nie ma jednak wątpliwości, że Dieter może dać występ i zrobić niezłe show nie śpiewając piosenek Thomasa Andersa.
Wpełni się zgadzam z wypowiedzią Malediwy TA był głosem MT ale teksty były DB i tego nie da się ukryć super tylko że po rozpadku MT możemy ich nadal słuchać i to jest ok :D
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Na koncerty Thomasa przychodzą ludzie,którzy kojarzą go wyłącznie z MT i być może nawet nie wiedzą,że nagrał coś solowego.Thomas Anders to Głos MT-frontman,jakby nie było.Dieter robił niestety za tło.Tak samo Thomas jak i Dieter obaj nie mogą odciąć się od MT. To ich "pierworodne dziecko",jakieby nie było zawsze będzie przez Nich i przez Nas kochane.Zawsze byśmy woleli widzieć ich razem na scenie niż osobno,ale dziecko dorosło,odeszło i zostały tylko wspomnienia po nim,jak to z nim było fajnie.W tenże sposób zarówno Dieter jak i Tjhomas pokazują na koncertach,że mimo wszystko pamiętają od czego zaczęła się ich kariera.
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Post autor: MiReK »

atlantyda ;o) pisze:Na koncerty Thomasa przychodzą ludzie,którzy kojarzą go wyłącznie z MT i być może nawet nie wiedzą,że nagrał coś solowego.Thomas Anders to Głos MT-frontman,jakby nie było.Dieter robił niestety za tło.Tak samo Thomas jak i Dieter obaj nie mogą odciąć się od MT. To ich "pierworodne dziecko",jakieby nie było zawsze będzie przez Nich i przez Nas kochane.Zawsze byśmy woleli widzieć ich razem na scenie niż osobno,ale dziecko dorosło,odeszło i zostały tylko wspomnienia po nim,jak to z nim było fajnie.W tenże sposób zarówno Dieter jak i Tjhomas pokazują na koncertach,że mimo wszystko pamiętają od czego zaczęła się ich kariera.

I tym stwierdzeniem zakończyłbym już tą całą polemikę bo staje się już nudna.
Awatar użytkownika
Malediwy

Atlandyna! Prawie w pełni się zgadzam z tym co napisałaś w swoim ostatnim poście! Prawie bo trudno się zgodzić z Tobą, ze "Dieter robił za tło"... Choć z drugiej strony, przy odpowiedniej interpretacji możesz mieć rację. Ale to na koncu...
Póki co wracam jednak do tego, że ja wcześniej napisałem, że Dieter swoim występem w Rosji w pewnym sensie odciął się całkowicie od Thomasa. Pisząc w pewnym sensie oczywiście nie śmiałbym nawet sugerować, że ludzie przychodzący na ten występ zapomną o tym, jaki wkład do duetu MT miał TA i nie mam wątpliwości, że słuchając piosenek MT zawsze będą je kojarzyli również z nim. Pisząc w "pewnym sensie" miałem na myśli własnie głównie to, że Dieter śpiewając (choćby z playbacku) piosenki MT, na tym jednym czy dwóch koncertach występując nie czerpie bezpośrednio nic z talentu Thomasa. Niewątpliwie dla większego ogółu będą one brzmieć znacznie gorzej niż z Thomasem. Nie zmienia to jednak faktu, że na tych występach Dieter całkowicie rezygnuje z Thomasa... Natomiast Thomas nie jest w stanie dać porywającego koncertu bez korzystania z tego co stworzył DB... I tyle chciałem przez to powiedzieć...
I wracając do Twojego stwierdzenia, że Dieter robił za tło... Może w takim razie rzeczywiście źle od początku podjąłem temat bo może zamiast napisać, że w pewnym sensie Dieter odciął się od Thomasa to może lepiej trafił bym w Twój tok rozumowania pisząc, że Thomas wciąż nie może się pozbyć tła w postaci Bohlena. Bo śpiewając piosenki MT Thomas przecież eksponuje swój znakomity wokal do tła którego nie może się pozbyć, czyli utworów stworzonych przez DB...

Ja jestem pod wielkim wrażeniem umiejętności wokalnych Thomasa. Pomimo, ze jestem jeszcze większym fanem Bohlena nie przeszkadza mi to w wychwalaniu wszem i wobec tego co obecnie robi Thomas. Nie mniej jednak są pewne fakty których nie da się w żaden sposób podważyć. I nie chodzi o to, żeby jednego głaskać a drugiego ganić. Dla mnie obaj są wielcy i każdego z nich sobie bardzo cenię....
Ostatnio zmieniony czw gru 06, 2012 13:32 przez Malediwy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Ale za to wiadomo kto był filarem Modern Talking :!: :!: :!:
Ciekawe co by ten "filar" śpiewał i gdzie był gdyby nie Bohlen.
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
shoker191
Członek TAFC Polska

Post autor: shoker191 »

Malediwy pisze:Jak dla mnie to nielogiczne co napisałeś... Jeśli reszta ludzi kojarzy te utwory tylko z Thomasem to tylko potwierdza , że Thomas nie jest w stanie odciąć się od Dietera!:-) Bo czy ze świadomie czy nie, ludzie przychodzą posłuchać piosenek Dietera:-) I tak jak napisałem wcześniej, ciekawe co by było gdyby Thomas zaprezentował piosenki wyłącznie ze swojego solowego repertuaru... Poza tym wydaje mi się, że wbrew pozorom, to kto był autorem piosenek MT jest dość powszechnie wiadomo. A Ci co byli nieświadomi zostali uświadomieni np. przez Marka Sierockiego i jeśli do tej pory wydawało im się, że ich autorem był Thomas to pewnie mogli się lekko rozczarować...
Drogi Malediwo:) Masz faktycznie racje że troche to nie logiczne bo może niedokładnie ująłem to co chciałem przekazać ale postaram się to jaśniej wyjaśnić:) Według mnie obaj Panowie są już ze sobą połączeni do końca artystycznego życia , dla czego? a dla tego że ktokolwiek z nich by nie śpiewał ich hitów to jedne zawsze bedzie kojarzony z tym drugim . To przez legendę jaką sobie wybudowali.
Jeśli chodzi o czasy po 2003 roku kiedy obaj Panowie sie pokłócili , to moim skromnym zdaniem Thomasowi dużo łatwiej jest się oderwać ( w jakiejś części )od Dietera niż Dieterowi od niego. Uzasadnię to takim przykładem; Kiedy Thomas daje koncerty to od razu wiadomo że to on, tzn że to ten " gość" z modern talking i jest kojarzony i nikt nie pyta o "blondyna" bo przecież to nie on śpiewa. Natomiast jeśli Dieter daje koncerty i śpiewa partie Thomasa to od razu wiadomo że coś tu nie gra, bo to nie ten głos tylko jakiś niski ochrypnięty.Owszem nie wszyscy tak muszę do tego podchodzić ale śmiem twierdzić że przynajmniej połowa jakaś część osób ktory zna lub kojarzy ten zespół. Ale idąc dalej odważę się powiedzieć że Dieter po jakimś czasie chciał żeby był kojarzony z Thomasem ponieważ na jednym z występów (chyba 2006) powiedział mniej wiecej coś takiego "może następnym razem bede tu z Thomasem , nie wiadomo co życie przyniesie" oczywiście można te słowa rozumieć w różny sposób. Ale czy gdyby chciał się odciąć to mówił by coś takiego? Dla mnie jednak obaj Panowie są nierozerwalni coś jak Di Caprio od Titanica.:) Podsumowując rola Dietera jest tutaj tak samo ważna jak Thomasa co wszyscy z resztą wiedzą.:)
Good Guys Only Win In Movies

Everyone has their Bohlen
Awatar użytkownika
Malediwy

Rzecz w tym, że ja nie piszę o skojarzeniach... Ja piszę o tym, że Didi robi swoje a Thomas musi śpiewać piosenki Dietera. To tak najprościej ujmując... I generalnie szkoda, że nie dodałeś, że na koncert Dietera ludzie poszli przez pomyłkę bo myśleli, że będzie śpiewał Thomas... :-) To jest Rosja kolego! A tam zdecydowanie bardziej popularny jest Dieter dzięki wielokrotnym również trasom które odbył z Blue System.
I jeszcze jedno. Jeśli chodzi o okres "międzywojenny" to Didi koncertował z projektem Blue System i jeśli śpiewał cokolwiek MT to jedynie na bis kilka refrenów największych przebojów. Dwa ostatnie występy natomiast to pierwsze dwa w historii kiedy Bohlen śpiewa partie wokalne Thomasa, co nie zmienia faktu, że są to nadal jego własne piosenki. Czy słyszałeś, żeby Thomas kiedykolwiek pojechał w trasę jedynie ze swoimi własnymi przebojami???
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Malediwy,tak w skrócie mówiąc,Thomas śpiewa to co ludzie chcą usłyszeć.Thomas jest tak samo częścią Modern Talking jak i Dieter.Gdybyśmy pogrzebali głębiej to za sukcesem Modern Talking stoi wiele więcej osób niż tylko Dieter Bohlen i poooooooootem dopiero Thomas Anders.Nie ma sensu wałkować tego w kółko,oboje wiemy o co chodzi ;) .
Oczywiście miło słucha się w wykonaniu Bohlena hitów MT,jest to coś nowego czego byliśmy ciekawi od zawsze ,jak by brzmiały piosenki MT w wykonaniu Blue System :). Tak samo ciekawi mnie i pewnie,niektórych z was jak brzmiało by "My Bed Is Too Big" z głosem Thomasa ;) .
Dyskusja jednak zaczęła się od tego,że Bohlen dał świetny koncert (?),czego nie można powiedzieć o Andersie,bo już te piosenki nie brzmią jak oryginalne wykonanie(czyli niektórzy woleli by koncerty z playbacku,tak to rozumiem).Nawet pojawiły się zarzuty,że połowa koncertu Thomasa leciała z playbacku.Ręce opadają.
Co więc jest superowego w występie Dietera ,który daje cały koncert z playbacku,wykorzystując wersje instrumentalne i dogrywając tylko swój wokal od koncertu Thomasa,który rzekomo zaśpiewał też z playbacku? A Ci którzy znają "głos" Thomasa,rozpoznają wersję z playbacku od śpiewania na żywo ... no chyba ,że celowo wprowadza się tu taką nie zdrową atmosferę.Amen.
ODPOWIEDZ