Dieter na prawde taki jest?

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Re: Dieter na prawde taki jest?

Post autor: edmund1974 »

sq9tm pisze:Dieter nie powinien tak mówić publicznie ale to co powiedział to absolutna prawda.
Z prawdą jest jak z d..ą - każdy ma swoją. Byłeś przy tym, byś mógł autorytarnie twierdzić, że to jest prawdą a co inne nie...

sq9tm pisze:...prawda jest taka że Dieter zrobił z niego gwiazdę. Gdyby nie on nawet byśmy o nim dzisiaj nie słyszeli....
Prawdą jest jedynie to, że obaj wzajemnie uczynili z siebie gwiazdy. Gdyby Thomas i Dieter się nigdy nie spotkali nie jest wykluczone, że Dieter do dziś produkowałby dla innych swoje szlagiery a Thomas do dziś śpiewałby po niemiecku i występowałby na różnego rodzaju "Schlagerfestival".

Dieter i Thomas wzajemnie się uzupełniali. Dieter tworzył wspaniałe kompozycje a Thomas je wspaniale śpiewał a dodatkowo przyciągał klientów (przede wszystkim młode fanki) swoim wyglądem. Dieter z Thomasem mieli to szczęście, że zaistnieli ze swoją muzyką we właściwym czasie i miejscu. Rok wcześniej bądź rok później i ich kariera mogłaby się skończyć na jednym singlu...

Bez wątpienia Dieter miał większy wkład w tworzenie muzyki Modern Talking, ale nie jesteśmy w stanie powiedzieć, że miał większy (bądź mniejszy) wkład w sam sukces duetu Modern Talking. Gdyby sukces ten zależał wyłącznie od Dietera, lub miałby on zdecydowanie większy wpływ na sukces Modern Talking niż Thomas Anders to projekt Blue System odniósłby porównywalny sukces, jak Modern Talking a jak wszyscy wiemy BS daleko było do sukcesów MT.

sq9tm pisze:...My kochamy obecne nagrania Thmasa i jego karierę bo nic innego nie mamy...
Jak to nie mamy nic innego?? Nie masz radia ani programów muzycznych w TV??? Tam jest CAŁE MNÓSTWO różnej muzyki. Można wybierać co się chce. W ostateczności mamy też obecne produkcje Bohlena dla "pseudogwiazdek" spod znaku DSDS.

sq9tm pisze:Prawda jest taka że muza Dietera była najcudowniejsza.
Z tym ostatnim Twoim zdaniem jestem w stanie się zgodzić. Muza tworzona przez Bohlena w latach '80 i '90 a także niektóra tworzona na przełomie obecnego i ubiegłego wieku była rzeczywiście cudowna - oczywiście dla nas fanów muzyki Bohlena, bo wielbiciele innej muzyki mogą mieć w tej kwestii zupełnie odmienne zdanie...
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
Malediwy

Post autor: Malediwy »

edmund1974 pisze:Prawdą jest jedynie to, że obaj wzajemnie uczynili z siebie gwiazdy. Gdyby Thomas i Dieter się nigdy nie spotkali nie jest wykluczone, że Dieter do dziś produkowałby dla innych swoje szlagiery a Thomas do dziś śpiewałby po niemiecku i występowałby na różnego rodzaju "Schlagerfestival".
Edmund! Być może bez Thomasa Dieter nie osiągnąłby sukcesów na miarę tych jakie osiągnęli jako MT ale o ile się orientuję to do wypromowania takich gwiazd jak np. C.C.Catch czy hitów na miarę Midnight Lady to raczej Thomas się nie przyczynił?...
Ostatnio odświeżyłem znajomość z dawną koleżanką która sprzed prawie 20 lat. Jeśli chodzi o gusta muzyczne to reprezentujemy dwa różne bieguny. Ale kiedy całkiem niedawno oglądałem przy niej występ DB z Rosji śpiewającego Midnight Lady to przeżyła szok. Bo jak stwierdziła, pamięta dobrze tą piosenkę, zawsze jej się podobała, natomiast nigdy by nie wpadła by na to, że jest to piosenka Dietera Bohlena... :-)
A zatem Edmundzie, być może bez Thomasa Dieter nie osiągnąłby szczytów ale nie można zapomnieć, że poza Modern Talking wyprodukował on masę muzyki która znalazła uznanie na światowym rynku. Ja sam osobiście zacząłem przygodę z DB od Blue System (nie cierpiałem wręcz wcześniej MT a konkretnie właśnie zniewieściałego głosu Thomasa) i zawsze stawiałem go nad MT... :-)
Spokojem można kamień ugotować...
Awatar użytkownika
aleksandra227
Członek TAFC Polska

Post autor: aleksandra227 »

Kiedyś lubiłam Dietera,ale też mnie rozczarował jego nonszalancki styl bycia,a Thomas wydaje mi się wartościowym człowiekiem i ma przede wszystkim dobre maniery i klase :) :)
Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
Awatar użytkownika
Monia82
Członek TAFC Polska

Post autor: Monia82 »

Bawi mnie niezmiennie ślepe zapatrzenie w Dietera i wychwalanie go, jako jedynego autora sukcesów MT. Nie neguję, że on napisał, skomponował, wyprodukował przeboje MT, prawda jest taka, że bez Thomasa, prawdopodobnie nie osiągnąłby takiego sukcesu, co pokazują jego inne projekty, z innymi artystami. Wzajemnie się uzupełniali. A że się nie lubili z różnych powodów, to już inna sprawa, nie umniejszająca wspólnych sukcesów obu panów!

Thomas "jedzie" na starych przebojach? Swoich własnych nie ma dobrych? A musi mieć? Nie musi być dobry we wszystkim, widać "nie ma ręki" do tego, najlepiej wychodzi mu śpiewanie przebojów napisanych i skomponowanych przez innych. Ty jesteś najlepszy we wszystkich dziedzinach?

Thomas śpiewając solo, znakomicie sobie radzi bez Dietera, to dla niego ludzie przychodzą na koncerty, bo to jego głos z przebojów MT znają, koncerty Dietera z tymi samymi przebojami śpiewanymi przez niego (Dietera) też się cieszą taką frekwencją? Ja na jego koncert w życiu bym się nie wybrała, bo nie lubię słuchać jak śpiewa, ale to nie znaczy, że nie szanuję jako jednego z dwóch twórców sukcesów MT.
I lost my HEART AND SOUL in your eyes and smile...
Obrazek
Awatar użytkownika
edmund1974
Członek TAFC Polska

Post autor: edmund1974 »

Malediwy pisze:
edmund1974 pisze:Prawdą jest jedynie to, że obaj wzajemnie uczynili z siebie gwiazdy. Gdyby Thomas i Dieter się nigdy nie spotkali nie jest wykluczone, że Dieter do dziś produkowałby dla innych swoje szlagiery a Thomas do dziś śpiewałby po niemiecku i występowałby na różnego rodzaju "Schlagerfestival".
Edmund! Być może bez Thomasa Dieter nie osiągnąłby sukcesów na miarę tych jakie osiągnęli jako MT ale o ile się orientuję to do wypromowania takich gwiazd jak np. C.C.Catch czy hitów na miarę Midnight Lady to raczej Thomas się nie przyczynił?...
Piotrek! To oczywiście niezaprzeczalny fakt, że Dieter Bohlen odnosił sukcesy również z innymi wykonawcami. Tutaj w pełni się zgadzamy. Zwróć jednak uwagę na pewien istotny szczegół. Sukcesy z C.C.Catch, Chrisem Normanem i innymi wykonawcami zaczął Dieter odnosić PO TYM, jak odniósł pierwsze sukcesy z zespołem Modern Talking. Nie można wykluczyć, że te sukcesy z innym wykonawcami wynikły niejako z pewnej popularności, jaka Dieter zdobył z zespołem Modern Talking. Jeśli się nie mylę sukcesy z innymi wykonawcami miały miejsce na tym samym rynku, na którym Bohlen odnosił sukcesy z Modern Talking. Tym samym można domniemywać, że sława zdobyta z Modern Talking przyczyniła się do sukcesów C.C.Catch itd. sygnowanych nazwiskiem Bohlena jako producenta. Gdyby sukces C.C.Catch czy Chrisa Normana były całkowicie "niezależne" od popularności muzyki Modern Talking, to C.C.Catch czy Chris Norman odniósłby sukces również na rynkach, na których Modern Talking sukcesów nie miał np. w Stanach Zjednoczonych. Być może się mylę, ale w USA C.C.Catch była podobnie, jak Modern Talking raczej mało popularna...

Przed powstaniem Modern Talking sukcesy Dietera były dość umiarkowane. Owszem pisał schlagiery dla takich tuzów niemieckiej Schlagermusik, jak Roland Kaiser, Mary Roos, czy Bernd Clüver. Odnosił nawet pewne sukcesy z tymi wykonawcami, ale to wszystko nie było tym, o czym Dieter skrycie marzył - a same sukcesy były raczej mierne w porównaniu z tymi, jakie miał wkrótce odnieść z duetem Modern Talking. Śmiem twierdzić - oczywiście tego nie jestem w stanie udowodnić, bo to kwestia z typu "co by było, gdyby..." - że gdyby nie sukcesy Modern Talking nie byłoby również późniejszych sukcesów C.C.Catch, Chrisa Normana i innych wykonawców ze "stajni Bohlena".

Pozdrawiam serdecznie.
You Can Win, If You Want.
Awatar użytkownika
Malediwy

Monia82 pisze:Thomas śpiewając solo, znakomicie sobie radzi bez Dietera, to dla niego ludzie przychodzą na koncerty, bo to jego głos z przebojów MT znają,
Czy aby na pewno? Wystarczy, że z plakatów zniknie napis Modern Talking a Thomas zrezygnuje z repertuaru który stworzył D. Bohlen. Ciekawe ile ludzi będzie przychodziło na takie koncerty...
Monia82 pisze:koncerty Dietera z tymi samymi przebojami śpiewanymi przez niego (Dietera) też się cieszą taką frekwencją?
Ostatnie koncert w Rosji pokazały, że nawet większą. Nawet przy kilkukrotnie wyższych cenach biletów. No i Dieter nie śpiewa piosenek skomponowanych przez Thomasa...
Monia82 pisze:Bawi mnie niezmiennie ślepe zapatrzenie w Dietera i wychwalanie go, jako jedynego autora sukcesów MT.
No i ze stoickim spokojem mogę powiedzieć, że to akurat stwierdzenie nie dotyczy mnie. Bo ja nawet we wcześniejszym poście zgodziłem się z tym, że MT nigdy nie odniosłoby takich sukcesów bez Thomasa. Byłem na niejednym koncercie Thomasa i zawsze byłem zachwycony jego głosem i profesjonalizmem. Ale tym razem we wcześniejszym poście nie zgodziłem się jedynie ze stwierdzeniem Edmunda, że bez Thomasa Dieter dalej dla "innych komponowałby swoje szlagiery".
edmund1974 pisze:Jeśli się nie mylę sukcesy z innymi wykonawcami miały miejsce na tym samym rynku, na którym Bohlen odnosił sukcesy z Modern Talking. Tym samym można domniemywać, że sława zdobyta z Modern Talking przyczyniła się do sukcesów C.C.Catch itd. sygnowanych nazwiskiem Bohlena jako producenta.
A jaki procent fanów C.C.Catch w Polsce w tamtym czasie miał świadomość, że producent hitów MT i C.C.Catch to ta sama osoba? Tyle co też przytoczyłem przykład mojej koleżanki którą całkiem niedawno uświadomiłem kto skomponował Midnight Lady:-) Jak napisałeś, "sukcesy z innymi wykonawcami miały miejsce na tym samym rynku". Taki był rynek i na takie przeboje było wtedy zapotrzebowanie. Jak dla mnie to jest najlepszy argument, żeby twierdzić, że i bez sukcesów MT, C.C.Catch sprzedałaby tyle samo swoich płyt a może i więcej. Bo kogo było stać było np. tylko na jeden krążek to być może mając taki wybór zdecydował się wydać pieniądze na album MT a nie na C.C.Catch :-) A gdyby nie było MT? Może C.C.Catch odniosłaby jeszcze większy sukces ze swoimi przebojami? :-)
Awatar użytkownika
Monia82
Członek TAFC Polska

Malediwy pisze: Czy aby na pewno? Wystarczy, że z plakatów zniknie napis Modern Talking a Thomas zrezygnuje z repertuaru który stworzył D. Bohlen. Ciekawe ile ludzi będzie przychodziło na takie koncerty...
Ale MT nie tworzył sam Thomas, a na spółkę z Dieterem i nie widzę sensu rezygnowania z repertuaru MT. Pisząc solo, miałam na myśli, że do swojego obecnego sukcesu nie potrzebuje obecności Dietera na scenie, śpiewając przeboje MT, a nie tylko solowe.
Malediwy pisze:Ostatnie koncert w Rosji pokazały, że nawet większą. Nawet przy kilkukrotnie wyższych cenach biletów. No i Dieter nie śpiewa piosenek skomponowanych przez Thomasa...
Ok, tylko zapytałam, bo się nie orientuję. Pytanie tylko, czy przychodzą dla przebojów MT, czy dla Dietera (nie mówię tutaj o fanach samego Dietera, a o zwykłych zjadaczach chleba). A jakie ma znaczenie czy śpiewa przeboje Thomasa, czy nie? Wątpię, żeby śpiewał je nawet gdyby były na pierwszych miejscach na najważniejszych listach na całym świecie, ze względu na przeszłość i swój charakter.
Malediwy pisze: No i ze stoickim spokojem mogę powiedzieć, że to akurat stwierdzenie nie dotyczy mnie. Bo ja nawet we wcześniejszym poście zgodziłem się z tym, że MT nigdy nie odniosłoby takich sukcesów bez Thomasa. Byłem na niejednym koncercie Thomasa i zawsze byłem zachwycony jego głosem i profesjonalizmem. Ale tym razem we wcześniejszym poście nie zgodziłem się jedynie ze stwierdzeniem Edmunda, że bez Thomasa Dieter dalej dla "innych komponowałby swoje szlagiery".
Ja nie mówię, że Ciebie to tyczy przecież :wink: Czasem czytam posty, pełne uwielbienia dla Dietera, wychwalające go jako niemalże jedynego autora sukcesów MT i umniejszanie niemal do zera wkładu Thomasa w sukces MT, bo "tylko" dawał swój głos i wygląd, którym szczególnie dziewczyny i kobiety przyciągał.
Obrazek
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Post autor: atlantyda ;o) »

Widzę,że tu w kółko jedno i to samo :roll: .Kręćka można już dostać .
Malediwy , tak jak My "ślepo" jesteśmy zapatrzeni w Thomasa tak Ty ślepo jesteś zapatrzony w Dietera . Wszyscy dobrze wiemy jaką rolę odegrał Dieter jako producent piosenek min.CCCatch czy Chrisa Normana (jedni z wielu jego artystów,nie będę wymieniała wszystkich bo jest ich chyba ze stu...) i jaka role odegrał Dieter w Modern Talking.Jeżeli chodzi o duet to przypominam,że w książce Thomas napisał,że Dieter nigdy już nie chciał śpiewać.Napisał "You're My Heart..." i miał to być solowy utwór anglojęzyczny dla Thomasa,losy potoczyły się jednak inaczej.
Zapraszam do obejrzenia,albo raczej przeczytania tłumaczenia wywiadu,przeprowadzonego przez TAFCPL,w którym Thomas potwierdza to co napisał w książce.

A gdyby nie panowie z dzisiejszego Systems In Blue,to nie było by tych całych "chórków" w piosenkach MT,BS czy CCC :wink: . Dużą rolę więc i Oni odegrali w nagraniach Bohlena.
Awatar użytkownika
Monia82
Członek TAFC Polska

Tylko że różnica między nami, a Bohlenowcami jest taka, że my raczej nie wywalamy Dietera z sukcesów MT i nie uważamy Thomasa za jedynego twórcę sukcesów MT. Malediwy może tego nie robi, ale zdarzali się tacy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Malediwy

Różnica między mną a Wami jest taka, że ja nie umniejszam sukcesów i wkładu w MT Thomasa ale racjonalnie oceniam wkład i sukcesy Bohlena :-) Inna różnica między mną a Wami jest taka, że ja mogę przejechać andrzejkową trasę z Thomasem i pojechać na inne jego koncerty i piać po nich z zachwytu czego Wy nie zrobicie w stosunku do Bohlena:-) Nie wspomnę też również o tym, że mogłem jechać do Petersburga na koncert Bohlena ale wybrałem 4 andrzejkowe koncerty Thomasa:-) Jednocześnie ponieważ jestem i zawsze będę fanem DB nie przeszkadza mi to obiektywnie oceniać wkładu obu Panów we wspólne sukcesy...
Monia82 pisze:Ok, tylko zapytałam, bo się nie orientuję. Pytanie tylko, czy przychodzą dla przebojów MT, czy dla Dietera (nie mówię tutaj o fanach samego Dietera, a o zwykłych zjadaczach chleba).
Nie orientujesz się ale nie przeszkadza Ci to w sformułowaniu jednoznacznej opinii jak widzę. Ostatnie występy Dietera w Rosji na których zaśpiewał piosenki MT były precedensowe w jego karierze i niewątpliwie były totalną niespodzianką dla tych którzy przyszli na te koncerty. Bo przyszli oni dla Dietera a nie dla piosenek MT.
Monia82 pisze:A jakie ma znaczenie czy śpiewa przeboje Thomasa, czy nie?
Nie zrozumiałaś kontekstu w jakim to napisałem. Chodziło mi o to, że Dieter wychodząc na scenę nie musi zaśpiewać nic co bezpośrednio kojarzyłoby się z Thomasem żeby przyciągnąć tłumy... Jeśli natomiast chodzi o Thomasa to z ostatniego okresu mogę wymienić tylko jeden taki występ - świąteczny występ Thomasa w ramach fun day. Był to fantastyczny koncert ale jednak dla najwierniejszych fanhów. Chociaż i ja byłem i zresztą wciąż jestem pod jego wielkim wrażeniem i przez całe Święta katowałem nim swoich domowników i odwiedzających nas gości, żeby pokazać im jak znakomicie śpiewa dziś Thomas...:-)
Awatar użytkownika
ewelajna

Post autor: ewelajna »

atlantyda ;o) pisze:Widzę,że tu w kółko jedno i to samo :roll: .Kręćka można już dostać .
Malediwy , tak jak My "ślepo" jesteśmy zapatrzeni w Thomasa tak Ty ślepo jesteś zapatrzony w Dietera . Wszyscy dobrze wiemy jaką rolę odegrał Dieter jako producent piosenek min.CCCatch czy Chrisa Normana (jedni z wielu jego artystów,nie będę wymieniała wszystkich bo jest ich chyba ze stu...) i jaka role odegrał Dieter w Modern Talking.Jeżeli chodzi o duet to przypominam,że w książce Thomas napisał,że Dieter nigdy już nie chciał śpiewać.Napisał "You're My Heart..." i miał to być solowy utwór anglojęzyczny dla Thomasa,losy potoczyły się jednak inaczej.
Zapraszam do obejrzenia,albo raczej przeczytania tłumaczenia wywiadu,przeprowadzonego przez TAFCPL,w którym Thomas potwierdza to co napisał w książce.

A gdyby nie panowie z dzisiejszego Systems In Blue,to nie było by tych całych "chórków" w piosenkach MT,BS czy CCC :wink: . Dużą rolę więc i Oni odegrali w nagraniach Bohlena.
bardzo fajny wywiad :D duzo sie mozna dowiedziec z takich filmikow,rozmów.. rozumie,że to ludzie z forum tam byli:)
,,Traktuj innych tak, jak sam chcesz być przez nich traktowany..''
Awatar użytkownika
michal.czeslaw

Post autor: michal.czeslaw »

ewelajna pisze:bardzo fajny wywiad :D duzo sie mozna dowiedziec z takich filmikow,rozmów.. rozumie,że to ludzie z forum tam byli:)
Ściślej to członkowie fan-clubu.Wywiad jest wspaniały.Michał profesjonalnie go poprowadził.Ale najmilej wspominam spotkanie z Thomasem naszej grupy i pamiątkową z nim fotkę.To było fantastyczne przeżycie :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Nie potrzebnie może znów rozkopuję temat,ale tu Thomas opowiada jaki układ mieli z Dieterem tworząc duet MT:
http://thomas-anders.com.pl/akt/?p=35677 i to już powinno zakończyć dyskusję :a ten to robił,a ten tamto,ten znów nic nie robił....itd.
Awatar użytkownika
Malediwy

atlantyda ;o) pisze:Nie potrzebnie może znów rozkopuję temat,ale tu Thomas opowiada jaki układ mieli z Dieterem tworząc duet MT:
http://thomas-anders.com.pl/akt/?p=35677 i to już powinno zakończyć dyskusję :a ten to robił,a ten tamto,ten znów nic nie robił....itd.
Nie wiem czy taki wywiad na pewno zamyka czy aby właśnie nie otwiera dyskusji. To co z niego wynika na pewno, to fakt, że jedyne co miał robić Thomas to śpiewać... Ot i taki, choć nie mówię, że nieznaczący wkład Thomasa w sukcesy MT:-)
Awatar użytkownika
Naddel
Członek TAFC Polska

Post autor: Naddel »

Malediwy pisze:
atlantyda ;o) pisze:Nie potrzebnie może znów rozkopuję temat,ale tu Thomas opowiada jaki układ mieli z Dieterem tworząc duet MT:
Nie wiem czy taki wywiad na pewno zamyka czy aby właśnie nie otwiera dyskusji. To co z niego wynika na pewno, to fakt, że jedyne co miał robić Thomas to śpiewać... Ot i taki, choć nie mówię, że nieznaczący wkład Thomasa w sukcesy MT:-)
Taaaaa, no na pewno otwiera dyskusję.
Przecież jeszcze nigdy nie było tu 20stronnicowej przepychanki między fanami DB a fanami TA, no nie? :roll:
Nicht der ist ein Verlierer, der hinfällt, sondern der, der liegenbleibt.
Awatar użytkownika
atlantyda ;o)
Członek TAFC Polska

Dlatego z mojej strony dyskusję ową uważam za zamkniętą.
ODPOWIEDZ