Zapożyczenia własne

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
Awatar użytkownika
venturak

Re: Zapożyczenia własne

Post autor: venturak »

Who Will Love You Like I Do = I'm Not Guilty (pocztątek, tylko, że szybszy)
Бяла нощ, бяла луна, две тела, сенки от рая
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

moonwalker pisze:w takim razie sięgnę po starocie :
Modern Talking : http://pl.youtube.com/watch?v=nuV52nY-JC0
CC Catch : http://pl.youtube.com/watch?v=JbmTCdQBuz4

oczywiście mam tu na myśli aranżację.
Do powyższego warto dodać Modern Talking - Don't Let Me Go (wstępy bardzo podobne). Zresztą tak na marginesie, kiedyś o tym mówiliśmy, te same wstępy mają też utwory innych kompozytorów: :!: Alcazar - Crying At The Discoteque oraz Sheila b. Devotion - Spacer z 1979 roku!
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Nie wiem co na to powiecie, ale pomimo to podam swój typ:
:arrow: C.C Catch - Jump In My Car
:arrow: Modern Talking - Fly To The Moon (szczególne podobieństo w refrenie :wink: )
Co Wy na to :?:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

PS Dla mnie więc, refren Fly To The Moon, to taka przyspieszona melodia z Jump In My Car, tyle, że z innym tekstem, no i wykonawcą :wink:
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

MichałT pisze:Co Wy na to :?:
No ja jakoś tego podobieństwa nie widzę, ale oba utwory uwielbiam.
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Peter pisze:No ja jakoś tego podobieństwa nie widzę, ale oba utwory uwielbiam.
Wiedziałem, że nie wszyscy je zauważą :wink:

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT

PS A może ktoś, kiedyś jednak :>...
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Skyliner89MT

Nino De Angelo a Blue System

Post autor: Skyliner89MT »

Witam :D

Niedawno wysłuchałem piosenke Nino De Angelo - Laureen, która jest bardzo podobna do piosenki Blue System - I Belive You Are An Angel. Przesłuchajcie i porównajcie sobie te dwie piosenki i sami ocencie :D
Oto linki do piosenek:
Nino De Angelo - Laureen: http://nightlove.wrzuta.pl/audio/9FBgDt ... ureen_1989
Blue System - I Belive You Are An Angel: http://www.wrzuta.pl/audio/yFaIJJNnRY/b ...e_an_angel

Pozdrawiam :D
ES GIBT NIE EIN ENDE VON MODERN TALKING
Awatar użytkownika
shizonek

Post autor: shizonek »

Jak tak przesłuchiwałam hurtowo ostatnie płyty MT, to pewnie, zauważyłam sporo "zapożyczeń własnych" i niekoniecznie własnych :lol: tudzież powtarzajacych się fraz.. Ale przyjęłam to z całym dobrodziejstwem inwentarza. 8) No bo fakt, sporo jest w piosenkach MT zjadania własnego ogona, nie wiem jednak, po co to wypominać w osobnym wątku? :> :wink:
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Najbardziej mi się podoba to ile można razy robić tą samą piosenkę: tak jest z YCGI via Summer Love via Baby Blue via Reach For the Stars, albo to przez ilu wykonawców musi przejść aranżacja bądź melodia jak np: "Gemeinsam", "Can I hold you" czy "As long as you love me". :D Nawet planowany na 3 singla z płyty "New Love" utwór "You and I" także jest w części zapożyczony od Marka Medlocka. :)
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Prophet5 pisze:Do powyższego warto dodać Modern Talking - Don't Let Me Go (wstępy bardzo podobne). Zresztą tak na marginesie, kiedyś o tym mówiliśmy, te same wstępy mają też utwory innych kompozytorów: :!: Alcazar - Crying At The Discoteque oraz Sheila b. Devotion - Spacer z 1979 roku!
A ostatnio doszło także Ace Of Base - "All for You (Dance Version)" :o
Awatar użytkownika
MisterMT
Kontakt:

Post autor: MisterMT »

A ja moi drodzy nie patrze na podobieństwa słuchając każda z płyt mam całkiem inne doznania i odkrywam coś nowego . Słuchając nieraz jednego utworu po kilkanaście razy z rzędu ma się inne odczucia widzi się inne wartości. Każda z nich po prostu jest nie powtarzalna i chociaż wszyscy krytycy muzyczni nazywają Bohlena "gaszfeciarzem każdej żywej muzyki " to i tak stworzył on swoista klasykę disco- pop "Brzmienie Bohlena" i chyba każdy się ze mną zgodzi. Nie ma czegoś podobnego. Tak samo jak nie chciał dać na album Let's Talk About love - piosenki Cheri Cheri Lady to tylko dzięki Thomasowi i jego uporowi weszła ona na album. Bo Didiemu ona nie pasowała.
Modern Talking to co kocham najbardziej !!!!!!
Awatar użytkownika
Romantic Warrior

Post autor: Romantic Warrior »

ja widzę podobieństwa w melodii zwrotek C.C.Catch "Hollywood Nights" i MT "Arabian Gold"
także zwrotki "Red Roses For My Lady" Engelberta mają coś wspólnego z "Doctor For My Heart" MT
w "Don't Lose My Number" MT i G.T.O. BS występują podobne instrumenty i elementy aranżacyjne
ODPOWIEDZ