Andrea Berg - Schwerelos
- *D.J.-Maciek!*
- Kontakt:
- edmund1974
- Członek TAFC Polska
Re: Andrea Berg - Schwerelos
Czyli nasz stary dobry Dieter: bierzemy trochę z tego utworu, refren z tego a to wszystko okraszamy aranżem z kolejnego utworu i już mamy gotowy "nowy" utwórArCrack pisze:Trochę jak z "Noch in 100.000 Jahren". Wszystko ładnie, piosenka wpada w ucho, tylko że melodię napisał już ktoś parę lat przed Bohlenem.
Porównajcie refreny:
You Can Win, If You Want.
- Peter
Eh Arek znowu mi podciąłeś skrzydła, bo tak się cieszyłem tą piosenką, a tu wypatrzyłeś plagiata, ale dobrze, dobrze, nasz śledczy plagiatów znowu na miejscu.
Pozdrawiam.
- Peter
Przy okazji takich produkcji wychodzi nam jedna kwestia: mianowicie kto stoi za aranżami w MT, ta piosenka (już przy tej jakości to słychać0 ma aranż łudząco podobny do tego jakie miały piosenki MT z 6 albumu, zatem wychodzi, że aranżacje robił sam Dieter. Inna sprawa, to jest to, ze kolejny szlagier Bohlena wychodzi w październiku, czyżby ukłon w stronę Oktoberfestu?
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Kai Nickold w wywiadzie dla nas miał inne zdanie co do sposobu aranżacji piosenek:
Co do Oktoberfestu to pudło - od ładnych paru lat ma więcej wspólnego z wrześniem i tegoroczna edycja skończyła się 5 dni temu.Modern Talking.pl: Jaka była twoja rola w czasach współpracy z Modern Talking? Czy po prostu wcielałeś w życie pomysły Dietera Bohlena, czy też miałeś wolną rękę w aranżowaniu piosenek?
Kay Nickold: Dostawałem od Dietera taśmy demo z pierwotną wersją piosenki i wskazówkami co do stylu w jakim ma być utrzymane nagranie. Od tego momentu miałem wolną rękę ze wszystkim.
Jak piszesz tak cię widzą.
- Peter
Ale Arku, ja nie mówię o czasie kiedy w MT pojawiły się te młode wilczki tylko o tym starym MT , powtórzę więc, że piosenka jest identycznie zaaranżowana jak niektóre stare piosenki MT i wątpię by za tym stał kai Nickold, to ręka Dietera Bohlena jak nic. 
- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Bardziej głowa niż ręka, bo od obsługi sprzętu w studio ma ludzi. Nie od dziś współproducentem Dietera Bohlena jest Jeo Mezei (który ma na koncie całą gamę różnego rodzaju aranżacji od ballad po rocka) i nie wiem skąd u Ciebie ta pewność, że Bohlen wyręcza go w pracy. Bez żadnych konkretniejszych dowodów pozostanie to Twoim przypuszczeniem, a nie pewnym faktem.
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Peter jak zwykle przedstawia "teorie" nie poparte żadnymi źródłami... 
MODERN TALKING FOREVER!!!
- Pkmodern
- Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska
Tu mamy odsłuch piosenek z albumu: http://www.jpc.de/jpcng/SESSIONID/a3242 ... /8369447_2
Oraz to samo w jednym pliku: http://www.4shared.com/audio/o1rEw14p/Schwerelos.html
Oraz to samo w jednym pliku: http://www.4shared.com/audio/o1rEw14p/Schwerelos.html
MODERN TALKING FOREVER!!!
- tanathos
nie od dziś dyskutujemy na temat osoby tworzącej aranżacje w Modern Talking. najpierw jednak musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, co to jest aranżacja. jak podaje wikipedia:ArCrack pisze:Bardziej głowa niż ręka, bo od obsługi sprzętu w studio ma ludzi. Nie od dziś współproducentem Dietera Bohlena jest Jeo Mezei (który ma na koncie całą gamę różnego rodzaju aranżacji od ballad po rocka) i nie wiem skąd u Ciebie ta pewność, że Bohlen wyręcza go w pracy. Bez żadnych konkretniejszych dowodów pozostanie to Twoim przypuszczeniem, a nie pewnym faktem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Aran%C5%BCacja
Aranżacja to rozpisanie utworu muzycznego na poszczególne instrumenty.
a zatem Dieter nie musiał grać na tych instrumentach. wystarczy, że skomponował piosenki i precyzyjnie określił, jakie instrumenty, w jaki sposób i w którym momencie utworu mają się pojawić.
zrobił wystarczająco dużo.
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
- Peter
Hola, rozpisanie muzyki na instrumenty to partytura:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partytura
Aranżacja to sposób ubrania melodii, może być na rockowo a może być tanecznie, ale to wciąż ta sama melodia, do tego dochodzą jej szczegóły jak ozdobniki. Tu w tej piosence jest dużo sampli typowych dla lat 80 tych i melodia jest ubrana w bardzo słodkie ubranie.
Ale się Dieter postarał, brawo.
Zapożyczeń nie ma za wiele jedynie coś z "Fly alone" tam jest pod koniec. To "Schwerelos' też gdzieś słyszałem już chyba.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partytura
Aranżacja to sposób ubrania melodii, może być na rockowo a może być tanecznie, ale to wciąż ta sama melodia, do tego dochodzą jej szczegóły jak ozdobniki. Tu w tej piosence jest dużo sampli typowych dla lat 80 tych i melodia jest ubrana w bardzo słodkie ubranie.
Ale się Dieter postarał, brawo.
- tanathos
ale zacytowałem wikipedię
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
- Dr Mabuse
Wracając do tematu: wydając płytę w tych klimatach Pan Bohlen chce chyba tym razem zaistnieć jako kompozytor wśród swoich niemieckojęzycznych rówieśników. Widocznie, w związku z tym, że fala popularności jaką zdobył na bazie DSDS wśród młodzieży chyli się ku upadkowi, oraz że brakuje mu "bajery", postanowił zagospodarować inny przedział wiekowy. Szkoda, że tak skutecznie zapomniał o grupie odbiorców, dzięki której kilka dekad temu zaistniał 

- ArCrack
- Administrator
- Kontakt:
Próbki wypadają całkiem przyzwoicie. Naturalnie wszystkie szybkie nagrania brzmią dość podobnie, co raczej nie cieszy, ale taki urok tego gatunku muzyki. Klimaty troszkę jak u Ala Martino
Cieszy natomiast, że nie ma seryjnego kopiowania innych melodii, wyłapałem jedynie I Can't Smile Without You i naturalnie Ich liebe dich.
Nawet to rozpisanie piosenki na instrumenty z tego co powiedział mi Kai Nickold leżało poza kompetencjami Dietera. Nie odbieram Dieterowi jako producentowi wpływu na ostateczny kształt nagrania, ale na kilku płytach wydanych w ostatnich latach wprost wymienia się ludzi, którzy za aranżacje odpowiadali i nie jest to Bohlen (np. "The Beginning" Ricardo Marinello).
Nawet to rozpisanie piosenki na instrumenty z tego co powiedział mi Kai Nickold leżało poza kompetencjami Dietera. Nie odbieram Dieterowi jako producentowi wpływu na ostateczny kształt nagrania, ale na kilku płytach wydanych w ostatnich latach wprost wymienia się ludzi, którzy za aranżacje odpowiadali i nie jest to Bohlen (np. "The Beginning" Ricardo Marinello).
- art_system
Słuchając tego zlepku nagrań nowego albumu chyba przy 3 utworze , jakis wolny kawałek od razu wpadła mi melodia znajoma melodia:) -SEND ME A LETTER FROM HEAVEN.. Kawałek refrenu z tego nagrania prawie,że idealnie pasuje.
...R O M A N T I C W A R R I O R S...TWO-ModernTalking II...
- Peter
Ja myślę, że album będzie lepszy niż płyta Ala Martino. Piosenki tam może nie były złe, ale ten wokal taki operowy wszystko psuł i nie brzmiało to za ciekawie. Piosenki brzmią bardzo ciekawie, mają fajne ozdobniki, ale muszę jeszcze poczekać na całość, tak mi się wydaje, że to będzie najlepsza płyta Dietera w tym roku, trochę się facet odbił.