Alphaville

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
Daniel

Re: Alphaville

Post autor: Daniel »

A ja wole Afternoons In Utopia bardziej, niż Forever Young.
Drugi album jest bardziej klimatyczny, piękny muzycznie, a jednoczesnie zawiera wspaniałe szybkie piosenki.
Forever Young jest za bardzo "oklepany" i niektóre piosenki są dla mnie już nie do słuchania.
Pointrox

Post autor: Pointrox »

Chciałbym się podzielić efektem swojej już blisko tygodniowej pracy (choć licznik projektu nabił zaledwie 4,5 godziny).
Jak wiadomo, 22 października wychodzi najnowszy singiel AV - "I Die for You Today", promujący album "Catching Rays on Giant".
Melodia bardzo mnie wkręciła i zacząłem tworzyć. Jak na razie powstały dwa demka.
1. Wersja extended instrumentalna z pierwszą zwrotką i refrenem
2. Pierwsza zwrotka i refren z delikatnymi dodatkami i wokalem odfiltrowanym z remiksu

Na "Moonbase" (największym międzynarodowym forum fanów Alphaville) remiks został przyjęty zaskakująco dobrze. Niektórzy nawet wolą tą wersję od oryginału, bo bardziej przypomina dawny styl zespołu.
Chętnie poznam także waszą opinię :wink:
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

To jest super, dodałeś duszy do tej i tak wyśmienitej piosenki. :D
Awatar użytkownika
Daniel

Wydaje mi się, że tym singlem Alphaville, a właściwie Marian daje do zrozumienia, że tęskno mu za przebojowymi piosenkami z początku działalności.
Myślę, że on jednak żałuje, iż zespół poszedł w innym kierunku, że zatracili swoje początkowe niepowtarzalne bardzo charakterystyczne brzmienie na rzecz bliżej nieokreślonych "łomotów" (znanych z płyt z lat 90tych).

Ja do dziś nie mogę pojąć i zrozumieć, jak to się stało, że gwiazd pierwszego formatu, triumfujących na listach przebojów, uwielbianych przez fanów stali się zespołem wręcz niszowym, grającym muzykę niezrozumiałą dla większości słuchaczy. Płyta Forever Young to jedna z najpiękniejszych wizytówek lat 80tych, genialna w każdej minucie. Kontynuacja, płyta Afternoons in Utopia również piękna, ze świetnymi melodiami, cudownymi aranżacjami. I nagłe nadchodzi rok 1989 i album Breathtaking Blue. Totalne zaprzeczenie tego, co zespół nagrywał wcześniej, zatracenie własnego brzmienia na rzecz 10 piosenek, każda z innej parafii (chociaż kilka z nich nadal bardzo dobrych!). A potem już coraz gorzej, płyty Prostitute i Salvation to muzyka niszowa, nie wiadomo właściwie dla kogo. To jakaś muzyka psychodeliczna, dziwne połączenie rocka i techno, piosenki bez melodii, bez magii - tak obecnej w dwu pierwszych albumach i troszeczkę w trzecim (For A Million i Patricia's Park to piękne kawałki!).

I nagle, nie wiadomo skąd, nie wiadomo jak... Marian tworzy piosenkę I Die For You Today, ktora jest jakby tęsknotą za pierwotnym brzmieniem zespołu.
Awatar użytkownika
Peter

Ja myślę tak samo jak Ty, z tym, że "Salvation" to w porządku płyta, pełno tam tanecznych piosenek, choć diametralnie różnych od typowego av. Trzeci album jest też dobry tylko wywaliłbym z niego to "Patricia's Park i te swingujące kawałki. Natomiast "Prostitute" to przegięcie, to nic innego jak olewanie fanów. Piosenki robione niby jako ambitne, a w rzeczywistości wybitnie słabe, pozbawione melodii. Każdy może powiedzieć, że jak mu coś się nie uda że robi ambitniejszą muzykę, tak samo może powiedzieć teraz Bohlen. :)
Awatar użytkownika
Daniel

alunia13

Post autor: alunia13 »

Ahhh piosenka bardzo wpadła mi w ucho. Zdecydowanie słychać w niej powrót do lat 80. I oby cała płyta zawierała takie utwory jak "I Die For You Today". Bardzo cenie głos wokalisty Alphaville; ma taki bardzo charakterystyczny :)
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Daniel

Niestety, z wypowiedzi ludzi, którzy ponoć znają już połowę piosenek z tej płyty wynika, że piosenki nie są tak przebojowe i byli zawiedzeni.
Więc radzę się nie nastawiać za bardzo na album w stylu Forever Young :)
Awatar użytkownika
Peter

Tracklista i odsłuch:
http://www.umusic.me/dispatch.do?def=.d ... Alphaville
Zapowiada się fantastycznie. :D Na takie brzmienie czekałem.
Awatar użytkownika
Daniel

No, dla mnie niezłe!
Ostatnio wszyscy nagrywają w starym stylu: A-Ha, OMD, Alpha.
Chyba skończyli czas eksperymentów, uznali że to jednak nie to i oryginalne brzmienie było najlepsze.
alunia13

Post autor: alunia13 »

No całkiem całkiem. Cieszy to iż starają się utrzymać klimat lat 80. Jak dla mnie singiel promujący jest zdecydowanie najlepszy chociaż na uwagę zasługują też inne piosenki tj. Call Me czy Phantoms.
"You can win, If You want..."
Awatar użytkownika
Daniel

Carry Your Flag ma fajny klimat :)
No ale w tak krótkich fragmentach nie można wczuć się w piosenkę.
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Świetny zespół, świetna muzyka i wokal Mariana Golda, którego niejeden popularny piocenkarz mu pozazdrości.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
Peter

Kto oglądał dzisiaj Mariana z grupą w Jaka To Melodia? Zagrali "Forever Young" i było super, szkoda tylko, że znawca janowski określił ten popowy majstersztyk mianem ballady rockowej. ;)
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Janowski ma pojęcie ale sprzedawać uśmieszki.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
Peter

Można już odsłuchać jednej piosenki poza singlową ale w nie najlepszej jakości, Gold to grywał na koncertach już w zeszłym roku:

Fajnie, szybko i dyskotekowo. :)
ODPOWIEDZ