Shooting Star - Zmontowany Z Sampli !!!

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Nie zapominajmy, że Thomas gdy jeździł do Stanów koncertował jako "Thomas Anders z zespołem Modern Talking". Więc wychodzi na to, że i on i Dieter mają takie same prawa do nazwy.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

O ile się nie mylę podobna sytuacja miała miejsce jakiś czas temu kiedy to Blue System chciało się reaktywować bez Dietera Bohlena. Naprawdę ludziom już brakuje pomysłów jak pieniądze zarobić.
jkris

Post autor: jkris »

no wlasnie tu jest problem- zaden z panow nie moze koncertowac jako MT- moga wykonywac te utwory (w przypadku Bohlena byloby to trudne) bo obaj maja do nich prawo- ale nie jako MT. zreszta kazdy wie ze MT to Dieter i Thomas razem- tylko razem byli w stanie tyle zdzialac.
a jesli chodzi o Shooting Star to przypuszczam, ze mozna podwazyc to czy Dieter mial prawo uzyc wokalu Andersa bez jego wiedzy i opublikowac ta piosenke jako piosenke MT- poza tym jak okreslic wysokosc honorarium dla Thomasa? przeciez nie jako 1/18 dochodu z calej plyty, bo oczywiste jest to, ze po ta plyte siegnie sporo osob tylko i wylacznie dla tej piosenki...
zobaczymy jaki ruch wykona Thomas...
lukas

Post autor: lukas »

Lepiej by było zeby ta "nowa piosenka" nie ukazywała się na płycie, to zwykłe oszustwo, moim zdaniem Bohlen przesadził. Narobił smaku fanom zerując na nazwie i stworzył nic nie wartą hybrydę.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

"my heart is burning" i "you know I will die for you" brzmią inaczej niż w opisanych na początku tematu fragmentach.
jkris

moze sa wziete z innych piosenek
http://members.home.nl/moderntalking/star.mp3
to zniemieckiego forum ;-)
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

Ten temat jest dobry na pracę magisterską, może wspólnymi siłami napiszemy na forum :lol:
a tak poważnie to jest błędne koło, bo teoretycznie Thomas już za użyczenie tego wokalu kasę dostał. Poza tym nikt nie będzie dochodził kto z jakiego powodu kupuje płytę. Czy ze względu na MT czy na Bohlena. W szołbiznesie obowiązują sztywne zasady. Każdy dostaje tyle ile zrobił (lub w tym wypadku nie wie, że zrobił :D ). Moim zdaniem to kolejna prowokacja (po perfumach 8) ) Bohlena, bo na pewno nie zrobił tego z myślą o fanach MT. Nie wierzmy już w te garbate aniołki. Facet jest geniuszem jeśli chodzi szołbiznes i wie doskonale kiedy, które sznurki pociągnąć, żeby poleciała kasa.
Ostatnio zmieniony czw lut 23, 2006 16:49 przez YaQb85, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

www.moderntalking.pl/shooting.mp3
Tutaj macie mojego autorstwa porównanie, zawiera parę fragmentów, których nie ma w tamtym.

Druga zwrotka ma rzekomo lecieć tak:
Tonight, baby can't you feel my love is true
Tonight, I'm so in love with you
I will stay or ever I will go to heaven girl
Anyway, anywhere, you know I will die for you...
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Co prawda słuchałem ostatnio After your love is gone w kontekście Shooting Star ale w porównaniu ArCracka słychać to aż nadto wyraźnie. Mam na myśli wokal Thomasa (Anyway, anywhere, you know I will die for you...)W Shooting Star i After.... Wg mnie na tym przykładzie ewidentnie widać, że do pełni sukcesu potrzeba zbudować odpowiedni klimat poprzez połączenie wokalu z dźwiękiem. Shooting Star moim zdaniem wyszła całkiem dobrze ale Dieterowi nie udało się tam stworzyć specyficznego klimatu, który ja dostrzegam np. w Mrs Robota czy właśnie After your love is gone.

Co do dyskusji o dwóch MT to analizując historię duetu sądzę, że raczej to Dieter miaby większe szanse kontynuawać ten projekt z innym wokalistą (co wg mnie nie byłoby rozsądne). A praw do nazwy szukałbym w BMG raczej.

Nie demonizowałbym też Dietera jako autora czegoś co nie wiadomo czym jest (Shooting Star). W końcu to jest soundtrack. Może ta piosenka będzie ilustracją do historii jak Thomas mia się pojawić w studio i się nie pojawił. Chociaż z drugiej strony - czy możliwe że jedną z postaci będzie Anders. Jak tutaj wyglądają prawa do hmmm...wizerunku/imienia i nazwiska...

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
jkris

Co do dyskusji o dwóch MT to analizując historię duetu sądzę, że raczej to Dieter miaby większe szanse kontynuawać ten projekt z innym wokalistą (co wg mnie nie byłoby rozsądne). A praw do nazwy szukałbym w BMG raczej.
no tutaj to sie z Toba nie zgodze- jezeli ktos mialby szanse kontynuowac MT to raczej Anders. Na sukces zespolu skladala sie muzyka- ktora bardzo latwo nasladowac a ostatnio wrecz nasladowcy sa znacznie lepsi od samego tworcy (koszmarek BMB) i wokal Andersa, ktorego nikt nie jest w stanie zastapic...
Gdyby np panowie z SIB nagrali plyte z Andersem to przypuszczalnie bylaby to duzo lepsza plyta od niejednej oryginalnej.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Ja się tutaj nie zgodzę z żadnym z Was.
Ewentualny sceniczny powrót MT z tylko jednym z członków, a drugim zupełnie nowym - zostałby okrutnie wyśmiany przez publiczność niezależnie który byłby tym prawdziwym.
Awatar użytkownika
Pioetrek
Kontakt:

Post autor: Pioetrek »

Dlatego napisałem, że wg mnie nie byłoby to rozsądne :D Miałem na myśli techniczną możliwość bez narażania się na proces sądowy.

Gdyby SIB-owie nagrali kawałek z Thomasem w stylu tych dotychczas nagrywanych (przez SIB-ów) to jestem przekonany, że skończyłoby się to procesem sądowym o plagiat. O ile nagranie Systemsów raczej nijak nie zagrażają jego pozycji to taka płyta z Thomasem byłaby zbyt dużym wydarzeniem medialnym żeby tak spokojnie obok tego przejść.

Pozdrawiam

Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
jkris

panowie- chodzilo mi o to kto z nich brzmialby bardziej realistycznie- nie zakladam ze to byloby mozliwe. SIB z pewnoscia byliby w stanie skomponowac cos co nie byloby plagiatem a brzmialoby jak MT- w sumie kazdy dobry muzyk bylby w stanie to zrobic.
tak na marginesie to przeciez piosenka Never been loved befor to ewidentny kawalek w stylu MT- i gdyby zapytac kto to spiewa kogos nie tak obeznanego jak my z pewnoscia powwiedzialby ze MT ;-)
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Tylko jakoś niestety Thomas śpiewając takie piosenki nie zwrócił na siebie żadnej uwagi widowni...
Awatar użytkownika
Maro_D

Post autor: Maro_D »

Może dlatego, że Never Been Loved Before był odrzutem, który znalazł się jedynie na singlu "Tonight Is The Night"? Gdyby była większa promocja to prędzej, chociaż...jak znam wiernych fanów Bohlena, to polecieliby kupić na Stadion taki krążek i guzik z sukcesów. A reszta to wiadomo jak jest nastawiona na Modern Talking :/
Czuję się wolnym człowiekiem, kierującym się własnym instynktem, własną hierarchią potrzeb, świadomością i podświadomością (z akcentem na to pierwsze), własnym upodobaniem i tak samo patrzę na inne osoby, dopóki nie narzucą mi swoich wartości i przekonań
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

No to sam widzisz, jakie zainteresowanie wzbudza Thomas z takim repertuarem. Gość ma talent, ale ma też pecha że jest kojarzony z MT i jako wokalista solo nie może sobie znaleźć odpowiedniej muzyki...
ODPOWIEDZ