Kombii

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Awatar użytkownika
agnieszka12345
Kontakt:

Re: Kombii

Post autor: agnieszka12345 »

Co tu dodać, najlepszy polski zespół :!: Świetnie grają, byłam ostatnio na ich koncercie, dobrze się trzymają... :)
Awatar użytkownika
aleksandra227
Członek TAFC Polska

Post autor: aleksandra227 »

Też lubię Kombi i fajne piosenki mają. Miałam też okazję być na ich koncercie w 2007 roku w moim miasteczku ;)

Choć ich wielką fanką to nie jestem.
Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Karolek78 pisze:Akurat autorami utworu pilotującego są Skawiński i Tkaczyk (kolejno muzyka i słowa).
Dzięki za naprostowanie mnie :) Słowa o tym, że "wszystko jest jak pierwszy raz" wydają się być adekwatne do sytuacji zespołu :) Mimo to dokucza mi to popowo-smętne (a nie electropopowe) brzmienie, z którym raczej kojarzyłbym właśnie takich wykonawców jak Piasek czy De Mono.

W tym nowym "pierwszym razie" jakoś nie czuć radości, a steranie, nudę i smutek. Jakże to odmienne od kawałka "Gdzie jesteś dziś", który od pierwszego refrenu (pal licho, że z melodią od Simply Red) na parę minut wmurował mnie w molo na Helu (bo tam usłyszałem go po raz pierwszy), wysoko cenionych przeze mnie utworów "Ślad" (chciałoby się powiedzieć: to o mnie), "Sen się spełni", "Już ci nie wybaczę", czy charakterystycznego dla Skawińskiego brzmienia wokalno-gitarowego w "Awinion"...
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Mi się strasznie u nich podoba takie głębokie brzmienie.I niebanalne teksty.
Dziwię się że nie zrobili międzynarodowej kariery.Chyba nie mieli piosenek po angielsku?
Właśnie przerobiłam dziś 2 płyty.
Druga z remixami na dyskotekowy beat co mnie zdziwiło dość bo zawsze takie alternatywne brzmienie raczej mieli.
A tu jeden z dość fajnych mixów ze specialnej edycji
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Post autor: *D.J.-Maciek!* »

MODERN JEANNE pisze:Chyba nie mieli piosenek po angielsku?
Mieli takową i to dość ambitny, przemyślany numer... wydany przez notabene kultowa, niemiecką wytwórnię ZYX Records:

Po tylu latach (1986), a brzmi nadal czadowo :wink:

P.S.
...a i jeszcze taki "angielski" numer był:

Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

O dzięki, sporo tego.Przesłucham powoli.
Chyba żadna nie zdobyła popularności?
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Statystyka przebywania nagrania "You Are Wrong" na Liście Przebojów Programu Trzeciego tak się prezentuje:

Obrazek

Natomiast nagranie "Obssesion" to lansowane raczej nie było... :roll:
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Program trzeci nie jest w tym wypadku dla mnie żadną wyrocznią. Słuchałem listy, ale teraz, mając świadomość niechęci osób ją kreujących, do gatunku muzyki, który jest moim ulubionym, mam do niej zerowy szacunek ...
Obrazek
Awatar użytkownika
*D.J.-Maciek!*
Kontakt:

Podałem statystykę z LP3, bo tam to nagranie gościło. Listę kształtowali i kształtuję sami słuchacze i wszelkie dane bazujące na tym są ze wszech miarodajne.

Kompletnie nie chodzi o jakąś "wyrocznie"... tylko o suchą statystykę.

Natomiast co do samej "listy" to mój stosunek do niej, czy do osób ją prowadzących (w ponad 90% redaktor Marek Niedźwiecki) nigdy nie był kierowany tym, że np. z jej eteru usłyszę Modern Talking. Radiowa Trójka ma od wielu lat, od całych już pokoleń swój profil muzyczny, któremu jest wierna i w tym jej siła, która wybija ją znacząco ponad wszelkiego rodzaju plastikowe, miałkie i nakierowane na masowego (czyli "nijakiego") słuchacza stacje radiowe typu np. Radio Z czy RMF.

Jak chciałem (a chciałem i to bardzo często) posłuchać szeroko rozumianej muzyki dyskotekowej w latach 80's to przechodziłem na fale radiowej dwójki i audycje np. Bogdana Fabiańskiego czy Jerzego Rowińskiego.

:wink:
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Po tym jak w 2003 roku powstał zespół KOMBII, część fanów była oburzonych faktem, iż do współpracy nie zaproszono lidera oryginalnego Kombi Sławomira Łosowskiego. Od 2004 roku po wielu latach powrócił on na scenę jako "Łosowski", a obecnie znowu występuje pod szyldem Kombi. Na 2016 rok jest planowana premiera nowego albumu natomiast kilka dni temu w sieci pojawił się utwór pilotujący. Czy piosenka ma szanse nawiązać do tradycji takich hitów jak "Słodkiego miłego życia" czy "Za ciosem cios"? :wink:

Karolek78
Jacek Z.

Post autor: Jacek Z. »

Powiem (choć mogę się nie znać, jako nie muzyk, lecz słuchacz), że w tym nowym kawałku Kombi uderzają mnie najbardziej dwie rzeczy. Pierwsza: z każdym taktem mam nadzieję, że zaraz wejdzie swoim charakterystycznym wokalem Skawiński, a tu głos inny, nie mający tej głębi emocjonalnej i dźwiękowo bardziej "płaski", rozczarowanie... Druga sprawa: że każda epoka ma swoje własne brzmienia, związane z instrumentami klawiszowymi które wtedy były dostępne na rynku, czy możliwościami studia nagraniowego - a tu ewenement, Łosowski mający elektroniczne możliwości roku 2015 nie próbuje wyjść poza brzmienie z roku 1985, które na owe czasy było szczytem techniki i było fajne, ale teraz... można więcej.

Chyba jednak wolę Kombii, z Łosowskim i rozpoznawalnym brzmieniem gitary, a trochę bardziej jakby aktualne...
Awatar użytkownika
aleksandra227
Członek TAFC Polska

Post autor: aleksandra227 »

A ja bardzo lubię tę piosenkę :)

Nie wątp w swoje marzenia jeżeli nawet,to uwierz że Ci się uda. Thank you that you are Thomas Anders I love you for it.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Ten numer mi nie podszedł ale wolę to Kombi bo tam jest Skawa, Zbyszek Fil się stara jak może ale nie ma tego czegoś i śpiewa bez wyrazu....

Co do starego zespołu to dlaczego dwa pierwsze albumy były słabe a trzeci już dobry? Wynikało z tego że pan Marek był bardzo biednym człowiekiem, próby odbywały się na malutkiej werandzie... dopiero w połowie lat 80 tych Pan Marek miał cały sprzęt w miarę możliwości profesjonalny.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Kto Waszym zdaniem lepiej wypadł? To KOMBII miało więcej życia w sobie bo to oryginalne jakieś bezjajeczne na tym występie...
Awatar użytkownika
Karolek78

Post autor: Karolek78 »

Najlepsze Kombi to jest to do roku 1992. KOMBII to już zupełnie inny zespół natomiast mam ich wszystkie płyty i lubię te nagrania bo po prostu Tkaczyk i Skawiński (kolejność zamierzona) potrafią pisać popowe przeboje. Ostatnia płyta Kombi Łosowskiego to porażka niestety. Tragiczne kompozycje, przearanżowane utwory i mimo kilku uznanych nazwisk kiepskie teksty. Więc jeżeli chodzi o nowości to zdecydowanie KOMBII, jeżeli chodzi o granie starci to jednak Kombi - tego brzmienia klawiszy nie da się podrobić, chociaż wokal Skawiński był lepszy bo niby słabszy technicznie to jednak bardziej charakterystyczny.
Karolek78
cryptom

Post autor: cryptom »

Tkaczyk i Skawiński nie piszą utworów. Pan Jacek Cygan dał jak do tej pory wspaniałe teksty. A Skawiński nie pasuje do projektu prawdziwego Kombi, ponieważ woli brzmienia rockowe!
NIE DLA PiS-uaru
ODPOWIEDZ