Witam ! Witam ! - ciekawa dyskusja się tu kręci
Dami pisze:Jak pisałem nazwy za żadne skarby sobie nie przypomnę, a w skrócie napisałem jak to działa. Program piosenkę widzi jako jedną śceżkę, zaznaczasz początek i koniec utworu i rozbija go na poszczególne traki, gdzie każdy odpowiedzialny jest za daną partię i instrument muzyczny i tak samo wokal.Każdą taką ścieżkę możesz ściszyć lub podgłośnić, zmienić tonację a nawet podmienić instrumenty.Nie jestem do końca pewnien czy nie ma możliwości zmiany zapisu nut, ale widzę że jesteś strasznie podchwytliwy a więc jeszcze raz NIE JESTEM TEGO PEWIEN, lecz manipulacja ścieżkami jak najbardziej.
Tak tak - to co piszesz faktycznie istnieje , ale dotyczy to mid-ów - zapewne gdzieś miałeś kontakt z takim programem - a posiadają tą funkcję wszystkie programy do produkcji muzyki - sprawdź tylko czy aby na pewno był tam wokal.
Nigdy nie słyszałem o takim programie jak piszesz - jestem raczej na bieżąco. Miałem kontakt kiedyś z takim programem który z pliku .wav robił plik .mid - ale najlepiej się spisywał gdy w pliku .wav grał jeden instrument pojedynczymi nutkami - w innym przypadku program przerabiał plik wav. na teorię chaosu.
W przypadku remiksów , uzyskuje się te materiały najczęściej ze studia , lub tez sami artyści udostępniają licząc że ktoś zrobi lepszą wersję niż oryginał.
W dobie internetu można znaleźć setki acapelli - kiedyś nie do pomyślenia - dziś na wyciągnięcie ręki - owszem być może część która jest w obiegu powstała przez odjęcie od wersji z wokalem - wersji instrumentalnej.
A co myślicie o tym :
http://www.4shared.com/audio/EPxI9x87/A ... ella_.html
(pan się rozkręca od 25 sekundy) - czyściutko prawda ? bez metalicznego pogłosu - po prostu oryginał - można chwycić gitarkę i zrobić wersję bez prądu z Mortenem w roli głównej.