Acapella

Rozmowy na wszystkie tematy związane z Thomasem i Dieterem - także pozamuzyczne.
Pointrox

Re: Acapella

Post autor: Pointrox »

Peter pisze:Skoro nie ma dostępu do ścieżek wokalnych utworów, to skąd wziął je Jerry Ropero? :P
Jerry Ropero zaprosił Thomasa do studia i nagrali wokal na nowo.
Co innego DJ Capiccio, który na potrzeby "Brother Louie '99" dostał oficjalną acapellę, którą później wydał na MCD.

Mnie zresztą zastanawia, czy są, a jeśli nie, to co się stało z masterami MT?
Bo pamiętam, jak rozpracowywałem dźwięk 5.1 na płycie DVD Modern Talking i ścieżki z wokalem były zrobione podobnie, co moje. Na oficjalnym wydawnictwie!
Dla przykładu - na "HIStory on Film" Michaela Jacksona można podprowadzić wokal z piosenek poprzez wyciągnięcie kanałów z audio 5.1 i wycięcia ich z pliku .wav :|
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

ArCrack pisze:gdzie wszystkie instrumenty oraz wokal są na tej samej ścieżce
Drogi ArTracku i tu właśnie tkwi sedno całej sprawy a mianowicie program ten tą jedną ścieżkę rozbija na poszczególne tracki dzięki czemu masz dostęp do każdej lini melodycznej i wtedy masz pełną kontrolę nad utworem i możesz z nim zrobić praktycznie co chcesz, miałem okazę widzieć to na własne oczy.Nierealne lecz możliwe.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Przykro mi, ale przekonujesz nas, że widziałeś coś, czego nie jesteś w stanie nazwać ani wyjaśnić zasady działania. Póki co zostaję więc przy "nierealne". Chętnie przyjmę do wiadomości, że jest to "możliwe" jeśli pojawią się konkrety.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Dami

Jak pisałem nazwy za żadne skarby sobie nie przypomnę, a w skrócie napisałem jak to działa. Program piosenkę widzi jako jedną śceżkę, zaznaczasz początek i koniec utworu i rozbija go na poszczególne traki, gdzie każdy odpowiedzialny jest za daną partię i instrument muzyczny i tak samo wokal.Każdą taką ścieżkę możesz ściszyć lub podgłośnić, zmienić tonację a nawet podmienić instrumenty.Nie jestem do końca pewnien czy nie ma możliwości zmiany zapisu nut, ale widzę że jesteś strasznie podchwytliwy a więc jeszcze raz NIE JESTEM TEGO PEWIEN, lecz manipulacja ścieżkami jak najbardziej.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Dami, czekam z niecierpliwością na Twoje produkcje :)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Dami

Ja nie psiałem że ten program posiadam i wątpię że satysfakcjonowałoby mnie przerabianie czyiś wypocin czyli gotowego utworu, to raczej zabawa dla DJ-ów ale z chęcią zaaranżuję jakiś utwór od podstaw i wrzucę go na forum, obym tylko znalazł wolną chwilę bo na dzień dzisiejszy zajmuję się czymś zupełnie innym i raczej niezwiazanym z muzyką.Cierpliwości.
moonwalker

Post autor: moonwalker »

Witam ! Witam ! - ciekawa dyskusja się tu kręci :D
Dami pisze:Jak pisałem nazwy za żadne skarby sobie nie przypomnę, a w skrócie napisałem jak to działa. Program piosenkę widzi jako jedną śceżkę, zaznaczasz początek i koniec utworu i rozbija go na poszczególne traki, gdzie każdy odpowiedzialny jest za daną partię i instrument muzyczny i tak samo wokal.Każdą taką ścieżkę możesz ściszyć lub podgłośnić, zmienić tonację a nawet podmienić instrumenty.Nie jestem do końca pewnien czy nie ma możliwości zmiany zapisu nut, ale widzę że jesteś strasznie podchwytliwy a więc jeszcze raz NIE JESTEM TEGO PEWIEN, lecz manipulacja ścieżkami jak najbardziej.
Tak tak - to co piszesz faktycznie istnieje , ale dotyczy to mid-ów - zapewne gdzieś miałeś kontakt z takim programem - a posiadają tą funkcję wszystkie programy do produkcji muzyki - sprawdź tylko czy aby na pewno był tam wokal.

Nigdy nie słyszałem o takim programie jak piszesz - jestem raczej na bieżąco. Miałem kontakt kiedyś z takim programem który z pliku .wav robił plik .mid - ale najlepiej się spisywał gdy w pliku .wav grał jeden instrument pojedynczymi nutkami - w innym przypadku program przerabiał plik wav. na teorię chaosu.

W przypadku remiksów , uzyskuje się te materiały najczęściej ze studia , lub tez sami artyści udostępniają licząc że ktoś zrobi lepszą wersję niż oryginał.
W dobie internetu można znaleźć setki acapelli - kiedyś nie do pomyślenia - dziś na wyciągnięcie ręki - owszem być może część która jest w obiegu powstała przez odjęcie od wersji z wokalem - wersji instrumentalnej.
A co myślicie o tym : http://www.4shared.com/audio/EPxI9x87/A ... ella_.html
(pan się rozkręca od 25 sekundy) - czyściutko prawda ? bez metalicznego pogłosu - po prostu oryginał - można chwycić gitarkę i zrobić wersję bez prądu z Mortenem w roli głównej.
Pointrox

moonwalker pisze:A co myślicie o tym : http://www.4shared.com/audio/EPxI9x87/A ... ella_.html
(pan się rozkręca od 25 sekundy) - czyściutko prawda ? bez metalicznego pogłosu - po prostu oryginał - można chwycić gitarkę i zrobić wersję bez prądu z Mortenem w roli głównej.
To jest oficjalna acapella, więc nic dziwnego, że nie ma pogłosu ;)
Awatar użytkownika
Dami

Pointrox pisze:ale dotyczy to mid-ów - zapewne gdzieś miałeś kontakt z takim programem
Z midami miałem do czynienia na okrągło i taki program mam gdzieś do dzisiaj i wiem o czym piszę, to nie jest typowy kombajn muzyczny, które mam w paluszku typu Cubase itp.Na midach owszem może być ściezka wokalna lecz jest odtwarzana przez dany instrument, ale cierpliwości postaram się jak najszybciej napisać nazwę tego programu.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Pointrox pisze:
Peter pisze:Skoro nie ma dostępu do ścieżek wokalnych utworów, to skąd wziął je Jerry Ropero? :P
Jerry Ropero zaprosił Thomasa do studia i nagrali wokal na nowo.
Proszę o dowody, to jest zwykła amatorska produkcja, zrobiona na eJayu, z wyciętym wokalem Thomasa. Nie ma się co oszukiwać wokal został nagrany gdzieś w 1986 roku.
Pointrox

Peter pisze:Proszę o dowody, to jest zwykła amatorska produkcja, zrobiona na eJayu, z wyciętym wokalem Thomasa. Nie ma się co oszukiwać wokal został nagrany gdzieś w 1986 roku.
Na co chcesz dowód? Przecież to dobrze słychać, że wokal Thomasa w tej wersji jest bardziej głęboki, w dodatku z charakterystyczną dla jego obecnego głosu manierą.
Dla porównania masz tutaj acapellę DJa Capiccio, która zawiera wokal właśnie z 1986 roku + Erica Singletona.
http://www.esnips.com/doc/e17bb33b-0945 ... PELLA-MIX)
Jedyne, czego nie nagrano na nowo (z oczywistych względów) to chórki.
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Także jestem przekonana, że wokal jest nagrany stosunkowo niedawno, a z pewnością nie jest to wokal z 98.
Ale tu pojawia się pytanie.
Czy Thomas zgodziłby się na nagranie nowej wersji w studiu?

PS może warto o to zapytać w Zielonej Górze?
Awatar użytkownika
Prophet5

Post autor: Prophet5 »

Panowie, jest program do rozbijania całego miksu na poszczególne ścieżki. :!: To Celemony Direct Note Access:

"DNA Direct Note Access is a technology that makes the impossible possible: for the first time in audio recording history you can identify and edit individual notes within polyphonic audio material. The unique access that Melodyne affords to pitch, timing, note lengths and other parameters of melodic notes will now also be afforded to individual notes within chords."

Link.
ODPOWIEDZ