Dieter Bohlen dziś

Tutaj prowadzimy generalną dyskusję na temat Dietera i jego muzyki.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Dieter Bohlen dziś

Post autor: Peter »

ArCrack pisze:Thomas każdą płytę nagrywa w innym stylu i w związku z tym "rozwija się muzycznie".
Polemizowałbym z tym: Whispers, Down on suunset, When will I see you again i nawet This time są na jedno kopyto :wink:
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Peter pisze:O DTH i udanych piosenkach Medlocka już wspomniałem, a teraz warto wspomnieć jeszcze o Fly alone i innych produkcjach dla DSDS
O DTH ja też wspomniałem bo to ostatni udany album Bohlena. Co do DSDS to kwestia gustu, mnie się nie podoba nic spod tego szyldu.
Peter pisze:. A SIB no cóż. Mi się podoba tylko Dr. No, który jako jedyny utwór jest ciekawy, udanie nawiązuje do muzyki BS, nie jest kalką, a reszta to muzyka bliska disco polo wystarczy wspomnieć taki Point of no return. Niby utwór może się podobać ale to jednak jest kicz i nic poza tym.
Widze jakąś wyraźną frustrację odnośnie Sib bo ja nie wspomniałem ani słowem w moim poscie o tej kapeli, nawet o niej nie pomyslałem pisząc go :wink:
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

Mateusz pisze:Widze jakąś wyraźną frustrację odnośnie Sib bo ja nie wspomniałem ani słowem w moim poscie o tej kapeli, nawet o niej nie pomyslałem pisząc go :wink:
A tam, frustracja to za wiele powiedziane, prawdę napisałem i tyle, mają 2, 3 piosenki, które są OK i tyle. O SIB nic nie napisałeś, ale miałeś ich na myśli cytując wypowiedź jednego z Forumowiczów. A pozatym miałem na celu wykazać, że się mylisz: to muzyka Bohlena jest lepsza niż SIB.
Awatar użytkownika
Kudlaty

Post autor: Kudlaty »

muzyka Bohlena lepsza niz SIB, to jasne, ale muzyka z lat 1985-2003 no i mozna jeszcze dodać DB- the Hits, ale to co bohlen robi teraz to szmira i od tej szmiry wole już nieco nieudane kawałki SIB...
I need a woman. A woman to run to.

Someone who cares in the night.
Awatar użytkownika
Mateusz

Peter pisze:A pozatym miałem na celu wykazać, że się mylisz: to muzyka Bohlena jest lepsza niż SIB.
Wykazywać niczego nie trzeba bo nigdze nie napisałem ze muzyka Sib jest lepsza od muzyki Bohlena :) Czasami aż za bardzo czytasz między wierszami. To ze Bohlen od wydania DTH pisze nudy, nudy i jeszcze raz nudy nie czyni z Sib twórców lepszej muzyki. DB to DB - żywa legenda. Jednak tak jak naisał Kudlaty wole nieudane kawałki Sib niż nudę płynącą z nowych płyt Dietera. Nie musze ślepo podążać za muzykiem który nie robi juz tego co ja lubie i nie musze słuchac płyt tylko dlatego że jest na nich napisane Dieter Bohlen.
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 0:44 przez Mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

No cóż każdy ma inny gust :wink: Cenię wasze zdania, choć ja mam kompletnie odmienne zdanie w tej kwestii. Też nie do końca jestem zadowolony z niektórych produkcji Bohlena, ale uważam jednak, że Bohlen to lepsza marka niż wszystkie formacje próbujące kopiować jego brzmienie żadna z nich nie potrafi zbliżyć się do Summer love czy do niektórych cudnych ballad jak np: Fly alone czy Unbelivable. Bohlen to jednak wciąż klasa. :D Szkoda jednak, że Bohlen sam już rzadko śpiewa i zdaję sobie także sprawy z faktu, że nowe ballady Bohlena, choć cudne nie są tak cudne jak Lady Lai czy Slow motion. Jednak jestem zdania, że to wszystko co tworzy jest lepsze niż produkcje grup, wykonawców które chcą robić podobną muzykę. Niekoniecznie mam tu na myśli SIB (choć zespół wpisuje się oczywiście w ta kategorię -mają oni bowiem 3-4 udane kawałki). Ta muzyka mimo, że jest robiona wbrew powszechnej opinii na profesjonalnym sprzęcie (szczególnie SIB) jest płytka, robiona na jedno kopyto i tak naprawdę to jest to zwykła łupanka, bądź nieudana próba nawiązania do lat osiemdziesiątych nie odbiegająca specjalnie od disco polo czy też niemieckiego odpowiednika. Ta muzyka świadczy o jednym, że różnica między MT a disco polo jest wyraźna.
Awatar użytkownika
Peter

Mateusz pisze:Wykazywać nic nie trzeba bo nigdze nie napisałem ze muzyka Sib jest lepsza od muzyki Bohlena :)
Dla naszych rozważań rozróżnijmy muzykę Bohlena powstałą w latach 1985-2006 i tą po 2006 roku, choć to dziwny podział. Sam napisałeś, że jeżeli chodzi o tą drugą, to wolisz muzykę SIB. To jest jednoznaczne ze stwierdzeniem, ze muzyka SIB jest w Twoim przekonaniu lepsza od muzyki Bohlena powstałej po 2006 roku. No cóż cenię Twoje zdanie, ale ja jestem innego zdania.
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Peter pisze:Ta muzyka mimo, że jest robiona wbrew powszechnej opinii na profesjonalnym sprzęcie (szczególnie SIB) jest płytka, robiona na jedno kopyto i tak naprawdę to jest to zwykła łupanka, bądź nieudana próba nawiązania do lat osiemdziesiątych nie odbiegająca specjalnie od disco polo czy też niemieckiego odpowiednika. Ta muzyka świadczy o jednym, że różnica między MT a disco polo jest wyraźna.
To samo o Modern Talking pisało całe mnóstwo gazet - łupanka robiona na jedno kopyto... a nawet, że nagrali 1 piosenkę na 6 albumach (lata 80-te). To były czasy dla mnie najwspanialsze, bo ten klimat muzyczny tamtych lat był jedyny i niepowtarzalny. To co "produkuje" Bohlen po ponownym rozpadzie MT niestety dla ludzi mojego pokolenia (kiedy to na żywo słuchało się YMHYMS w radiu w 1984/85 roku) to jest niestety totalna porażka i zatracenie tego co tworzyło te tradycyjne brzmienie Bohlena. Tak więc znaczna większość leciwych wielbicieli muzy Bohlena z większą przyjemnością posłucha piosenek Systemsów czy Ashleya niż Medlocka. Piosenki te przynajmniej pozwalają na chwile zapomnienia w codziennej życiowej gonitwie. A Twoje Peter wręcz na siłę udowadnianie wszystkim że SIB to nic warte utworki robi się żenujące. Wszyscy czytelnicy tego Forum już wiedzą iż nie lubisz SIB, i naprawdę nie potrzeba tego przypominać co w 2-gim poście. Wyluzuj...! :wink:
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Peter

Pkmodern pisze:Wszyscy czytelnicy tego Forum już wiedzą iż nie lubisz SIB, i naprawdę nie potrzeba tego przypominać co w 2-gim poście. Wyluzuj...! :wink:
Ale za to bardzo lubię Medlocka, Andersa i Patty Ryan :wink: A poza tym wcale nie mam zamiaru pokazać, że nie lubię SIB. Staram się być w miarę obiektywnym, cenię np: Dr. No szczególnie w wersji extended a po drugie mam zamiar dowieść wyższości Bohlena nad nimi. Jest to jednak moje zdanie. Możliwe, że muzyka, którą produkuje obecnie Bohlen nie przemawia do waszego pokolenia, dla mnie jak i może dla mojego pokolenia przemawia zarówno muzyka lat 80tych jak i produkcje typu DSDS (choć niekoniecznie leży mi muzyka zwycięzcy V edycji, ale muzyka Bohlena jak najbardziej) czy Medlock, choć nie bardzo mi leżą 1 i 3 płyta tego wykonawcy. A prywatnie nie lubię jak jakiś wykonawca próbuje coś robić podobnego., bo do stylu MT jest w stanie tylko nawiązać Thomas Anders.
Pkmodern pisze:Tak więc znaczna większość leciwych wielbicieli muzy Bohlena z większą przyjemnością posłucha piosenek Systemsów czy Ashleya niż Medlocka.
Z tym jest chyba tak jak piszesz: ta muzyka jest adresowana raczej do Twojego pokolenia, a przynajmniej dla tych, którzy nie potrafią się odnaleźć w dzisiejszej rzeczywistości muzycznej. Ja potrafię więc na pewno nie jestem entuzjastą tego rodzaju twórczości. Choć tez lubię posłuchać coś w tym stylu: Kylie, Patty Ryan. Możliwe więc, że kwestia typu co lepsze czy współczesna muzyka Bohlena czy wykonawcy robiący muzykę stylizowaną na MT jest trudna do rozstrzygnięcia. Dla mnie jest jasne co lepsze, a dla Was co innego, ale cenię Wasze zdanie.Zostawmy więc już tą kwestię :wink: A poza tym dzięki Pkmodern za mało dostępne utwory Thomasa :wink: Są super. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Peter

Wracając do tematu to dzisiejszy wizerunek Bohlena jest całkiem fajny, szkoda, ze obecnie w Polsce jest niezbyt popularny i chyba ciągle kojarzony z MT, a raczej nie kojarzony ze współczesnymi produkcjami. Ja osobiście chciałbym, żeby Dieter wydał nową płytę oraz płytę dla Lindy Teodosiu, ale to drugie jest mało realne.
Awatar użytkownika
Mateusz

Pkmodern pisze: Wszyscy czytelnicy tego Forum już wiedzą iż nie lubisz SIB, i naprawdę nie potrzeba tego przypominać co w 2-gim poście. Wyluzuj...!
I stąd tyle postów Petera :mrgreen: 666 wiadomości w 10 miesięcy - szatańsko dużo :twisted: Ja mam niewiele więcej po 3 latach :wink:
T. Prachett
Awatar użytkownika
Peter

No teraz nadszedł czas na odpowiedź Dietera na rewelacyjną muzykę Andersa. Czekamy na jego muzyczną ofensywę. Zobaczymy co ten geniusz wymyśli.
Awatar użytkownika
Varcetti
Kontakt:

Post autor: Varcetti »

Peter pisze:No teraz nadszedł czas na odpowiedź Dietera na rewelacyjną muzykę Andersa. Czekamy na jego muzyczną ofensywę. Zobaczymy co ten geniusz wymyśli.
Kołysankę ;)

A tak na serio to uważam, że Dieter obecnie nie dorówna Thomasowi bo jego pomysły już się wypaliły. To już nie ten Dieter co kiedyś ;]
Awatar użytkownika
Dr Mabuse

Post autor: Dr Mabuse »

Nie chcę specjalnie bronić tego, co czyni obecnie Dieter, ale nie popadałbym też w zbytnią euforię jeżeli chodzi o nowe dokonania Thomasa. A listy przebojów pokażą w miarę obiektywnie, czyja muza ma lepsze wzięcie

Poza tym, po okresie ciszy ze strony Thomasa, to raczej jego nowe produkcje są odpowiedzią na dotychczasowe "działania" Dietera.
Obrazek
jkris

Post autor: jkris »

Dr Mabuse pisze:Nie chcę specjalnie bronić tego, co czyni obecnie Dieter, ale nie popadałbym też w zbytnią euforię jeżeli chodzi o nowe dokonania Thomasa. A listy przebojów pokażą w miarę obiektywnie, czyja muza ma lepsze wzięcie.
listy przebojow niczego obiektywnie nie pokaza... thomas andres nie jest uczestnikiem DSDS promowanym w TV po kilka godziny tygodniowo wiec nie mozna jakosci ich piosenek oceniac po pozycjach na listach. mam nadzieje, ze Ibizie ktos da szanse i zacznie ja nalezycie promowac...
Awatar użytkownika
Peter

ArCrack pisze:Thomas każdą płytę nagrywa w innym stylu i w związku z tym "rozwija się muzycznie". Gdy tylko Dieter nagrywa coś innego niż szybkie, dance'owe kawałki pojawiają się głosy, że olewa swoich fanów. Skąd taka podwójna miara? :>
Moim zdaniem wynika to stąd, ze Thomas nagrywając w innym stylu wykonuje wszystkie utwory zawarte na płycie i to jakby rekompensuje inny styl ponieważ Thomas ma piękny głos, a Dieter nie dość, że tworzy muzykę, która może się mniej podobać, to jeszcze nie jest jej wykonawcą, angażując innych wokalistów, którzy nie rzadko śpiewają gorzej od niego. Przykładem jest Medlock, ja lubię go, ale uważam, ze Dieter śpiewa lepiej (np: jego wokal brzmi cudnie w The night is yours, the night is mine, Gasoline i w praktycznie wszystkich zwrotkach utworów BS) a wokal Medlocka w większości utworów jest za mocny, a tylko w YCGI my dream survive i Summer love jest dobrze wyprodukowany.
ODPOWIEDZ