A-ha

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
Pointrox

Re: A-ha

Post autor: Pointrox »

Proste :D

1. Morten znalazł to wyrażenie w notatkach Paula.
2. Lesson One
3. Cosy Prisons? Tego akurat nie do końca wiem :P
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

1. To pierwsze nie do końca, bo to fragment zabawnego dema.
2. Dragonfly. :)
Pointrox

1. Możliwe :)
2. Przecież "Dragonfly" to zupełnie inny utwór, który pojawił się w 2002 r. na albumie "Lifelines". Pierwsze demo "Take on Me" to właśnie "Lesson One", które nagrali jeszcze w Norwegii w 1982 :P
Awatar użytkownika
Peter

Pointrox, ja napisałem, że "Dragonflly' to piosenka, gdzie śpiewał Magne, ale możliwe, że pomyliłem numerki. :P Tak, mój błąd.
Ostatnio zmieniony sob cze 19, 2010 18:19 przez Peter, łącznie zmieniany 1 raz.
Pointrox

Peter pisze:??? Pointrox, ja napisałem, że "Dragonflly' to piosenka, gdzie śpiewał Magne, ale możliwe, że pomyliłem numerki. :P
Dałeś dwójkę do trzeciego pytania, stąd to zamieszanie :lol:
Tak czy inaczej dobrze się dowiedzieć czegoś nowego.
Awatar użytkownika
Peter

Czy słyszałeś kiedyś wokal Savoya? Nie wiem czy się udzielał, ale wątpię. Czemu takie nazwisko ma? Jak nazywa się Waakatar. Inne pytanie ile oktaw ma Morten?
Awatar użytkownika
Emil45677

Post autor: Emil45677 »

Witam :). Jeśli chodzi o zespół A-ha to interesuję się ich muzyką dopiero od jakiś dwóch miesięcy....szkoda że tak późno...ale lepiej późno niż po zakończeniu ich działalności tak jak to było w moim przypadku w stosunku do MT :). Planuje zakupić w najbliższym czasie ich najnowszy album z tamtego roku oraz ten który się ukaże na pożegnanie :). Ten styl, ta muzyka, ten klimat...to wszystko sprawia że w krótkim czasie zacząłem naprawdę często słuchać tego zespołu :). Moje ulubione utwory w ich wykonaniu to:
- "Take on me"
- "The Living Daylights"
- "Celice"
- "Analogue"
- "Forever Not Yours"
- "Lifelines"
-" Shadowside"
- "Foot Of The Mountain"
- "Butterfly" - nawet dziś styl A-ha pozostał niemal ten sam co kiedyś, strasznie mi się to podoba :)
Podsumowując...świetny zespół, wielka szkoda że zainteresowałem się nimi dopiero w ostatnim roku ich działalności...
Pointrox

Peter pisze:Czy słyszałeś kiedyś wokal Savoya? Nie wiem czy się udzielał, ale wątpię. Czemu takie nazwisko ma? Jak nazywa się Waakatar. Inne pytanie ile oktaw ma Morten?
WOKAL SAVOYA:
Owszem - śpiewa chociażby w niektórych utworach Savoya, np. "Isotope":
http://www.youtube.com/watch?v=XRfWBhX5luc

WAAKTAR-SAVOY:
Nazwisko Savoy przejął od swojej żony. Ale dlaczego, trudno powiedzieć. Może chciał żeby byli bardziej rozpoznawalni jako para :wink:

OKTAWY:
Rzekomo Morten ma 5 oktaw. Sam zainteresowany zaś powiedział kiedyś: "nigdy ich nie liczyłem" :)
Ale sądzę że to może być tyle oktaw z pewnością :D
Awatar użytkownika
Peter

Jak dobrym wokalistą jest Morten słychać w jednej piosence, gdzie ciągnie jedną frazę ponad 20 sekund co jest rekordem, o jakiej myślę piosence? :P
Pointrox

Peter pisze:Jak dobrym wokalistą jest Morten słychać w jednej piosence, gdzie ciągnie jedną frazę ponad 20 sekund co jest rekordem, o jakiej myślę piosence? :P
"Summer Moved On" bodajże, i jego 20,2 sekundowa nuta jest europejskim rekordem :wink:
Awatar użytkownika
Peter

Jak się nazywa pierwszy zespół Mortena i jacy są jego idole muzyczni i muzyczne inspiracje? :P A już poza zagadką co myślisz o "Wild seed"? podobno jedna z lepszych płyt jakie powstały w latach 90 tych - majstersztyk.
Pointrox

Przecież duża część tego jest na stronie o Mortenie na Wikipedii :P

A co do Wild Seed, to przyznam ci rację - płyta jest bardzo nastrojowa, bardzo lubię np. utwór "Half in Love, Half in Hate" - bardzo nastrojowy. Ciekawe są też "Brodsky Tune", "Tell Me What You See" czy też tytułowe "Wild Seed".
Ale ogólnie rzecz biorąc to raczej nie materiał dla fanów a-ha. Chyba, że lubią utwory "Hunting High and Low", "Velvet" i nawet wolniejsze utwory :)

Ja ze swojej strony bardziej polecam "Letters from Egypt" :D

(Nie sądzisz że to trochę dziwne że rozmowa w tym temacie odbywa się tylko między nami?)
Awatar użytkownika
Peter

Pięknie Pointrox, a wiesz jakie 3 rodzaje głosu można wyróżnić u Mortena? teraz Ty zadaj jakieś pytanie, bo dużo wiesz.
Pointrox

Ja już nie odpowiadam, ale zadać mogę ;)
A więc coś prostego na początek... jaki tytuł nosi demo, które ostatecznie przerodziło się w "The Sun Always Shines on TV"?
Dla podpowiedzi dodam, że tytuł jest norweski :D
Awatar użytkownika
Peter

Oj zagiąłeś mnie, ale "Sa blaser det pa jorden" brzmi podobnie...
Pointrox

Dokładnie :wink:
ODPOWIEDZ