Dlaczego muzyka lat 80-tych "upadła"?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.

Czy chciał(a)byś, aby muzyka lat 80-tych wróciła na rynek?

Tak
73
91%
Nie
7
9%

Liczba głosów: 80

Awatar użytkownika
Triko80

Post autor: Triko80 »

Atlantis pisze:Nie wolno zapominać, że ta wychwalana tu dekada oprócz świetnych melodii charakteryzowała się bardzo prostymi aranżacjami, często bezsensownymi tekstami
Absolutnie się z tym nie zgadzam. To właśnie aranżacje tamtych piosenek były tak cudowne i mnie właśnie tym przyciągnęły! Cudowne "Nothing's Gonna Change My Love For You", "I Just Died In Your Arms", "Flames Of Love", "Maria Magdalena", "Chery Chery Lady", "Killing Me Softly", "Last Christmas", "I Like Chopin", "Words", "Karma Chameleon" - przepraszam, ale to moje ulubione piosenki które mam w pamięci chyba od początku istnienia mojej pamięci i nijak nie mogę się zgodzić, że aranżacje tu są kiczowate. Są na najwyższym poziomie - z resztą wyjątki żeby któraś była kiczowata z tamtych lat. A propo tekstów, to co było kiczowatego, bo nie wiem??? Teksty jakie były takie są.

Nawiązując do My Imagination podanego przez Jkrisa - przypomniało mi się, że siostra coś mi kiedyś wspominała o tej piosenkarce. A ta piosenka jest fajna i rzeczywiście przypomina Modern Talking.
Ja nie lubię muzyki lat 80-tych. Ja ją kocham!!!
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Wczytaj się w niektóre teksty MT, np. You're The Lady of My Heart :twisted: .
Wymienione przez Ciebie utwory należą do moich ulubionych i również towarzyszą mi odkąd sięgam pamięcią. Nie zmienia to faktu, że wiele utworów, np I will fallow You Boys Next Door czy przywoływane na forum Little Russia to bardzo proste brzemienie, aranzacyjnie w ogóle nie interesujące, piosenki ratuje rewelacyjna melodia.Pozatym nie napisałem nigdzie, że WSZYSTKIE utwory charakteryzowały się prostą aranżacją, były perełki, z których potem zżynano na prawo i lewo, w rezultacie ten sam bit można usłyszeć w kompozycjach różnych artystów, (często też ściągali z samych siebie, i takie np. When Clouns Cry Fancy'ego to niemal kopia Flames of Love).
Do wymienionych przez Ciebie kawałków dołaczyłbym jeszcze kilka, np. Wonderfull Life Black, nie zmienia to jednak faktu, że bez trudnu można znaleźć perełki w każdej dekadzie.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Triko80

Znajdź conajmniej 5 perełek we współczesnej dekadzie, które każdy zna. Nie uda Ci się.
Awatar użytkownika
Atlantis

Lata 90.

1 Enjoy The Silence-Depeche Mode
2 My Heart Will Go On-Celine Dion
3 Fields Of Gold- Sting
4 Return to Innocence- Enigma
5 Spending My Time-Roxette

Obecna dekada:

1 It's My Life – Bon Jovi
2 Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - U2- jeden z najlepszych tej grupy
3 Feel - Robbie Williams
4 Can't Stop Loving You - Phil Collins
5 Lifelines A-ha

Bez trudu można jeszcze więcej, te osobiście dla mnie mają duże znaczenie.
Awatar użytkownika
YaQb85
Kontakt:

Post autor: YaQb85 »

dodałbym jeszcze Peter, Bjorn & John "Young Folks" ostatnio ta piosenka za mną chodzi.
Prophet5 pisze:I cudny, niebieski E-mu Emulator. Właściwie to od tej maszyny zaczął się cyfrowy sampling (wcześniej np. twórcy tzw. muzyki konkretnej używali do tego magnetofonów szpulowych).
Myślę, że nie będzie nadużyciem stwierdzenie, że to właśnie Depeche Mode zpopularyzowali w muzyce rozrywkowej technikę samplingu. Oczywiście pojawiła się dużo wcześniej ale korzystały z niej głównie grupy awangardowe jak np. Einsturzende Neubauten. Ponoć było to bardzo pracochłonne, choć samo poszukiwanie brzmień musiało być świetną zabawą.
Awatar użytkownika
Triko80

Atlantis pisze:Obecna dekada:

1 It's My Life – Bon Jovi
2 Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - U2- jeden z najlepszych tej grupy
3 Feel - Robbie Williams
4 Can't Stop Loving You - Phil Collins
5 Lifelines A-ha
Feel to znam, ale czy to taka perełka? Pozostałych piosenek nie znam i założe się, że większość nie zna, więc nie ma tu co mówić o współczesnych perełkach...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Ale nie jesteś żadną wyrocznią, tylko jednym z wielu słuchaczy, jak każdy z nas. Ja przykładowo nie kojarzę wymienionych przez Ciebie "I Just Died In Your Arms" czy "Karma Chameleon" oraz "Stuck In A Moment You Can't Get Out Of" o którym pisał Atlantis. Dorzucił bym za to "Moi Lolita" albo "Can't Get You Out Of My Head", a nawet "Dragostea din tei". Inni pewnie nie skojarzą któregoś innego nagrania, a taką listę ułożyli by zupełnie inaczej.
Każda epoka ma swoje przeboje, które stają nimi często mimo wyjątkowo licznej grupy przeciwników. Ilu słuchaczy, tyle gustów.
Awatar użytkownika
Triko80

I JA PIEPRZE TO WSZYSTKO :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Przykro mi, ale ja nie będę już tu zaglądał na to forum. Nie mam pretensji do nikogo z tąd, bo ludzie są tu bardzo fajni. Może ja mam poprostu coś nie tak ze sobą. Jakby ktoś chciał mnie kiedykolwiek w przyszłości znaleźć to mój nick na gronie jest taki sam jak na tym forum, a adres e-mail macie w moim profilu.

Na koniec chciałem jeszcze dodać jedno:

MODERN TALKING FOREVER.
Awatar użytkownika
disco-man

Post autor: disco-man »

Kazdy ma inny gust, ale zauwazmy ze tak naprawde gdy podoba nam sie pewien utwor , wiedzac ze jest doskonale napisany, ma piekną ale nie kiczowatą melodie, swietny,bogaty aranz, a wokalista nie fałszuje, a ktos krytykuje ten utwor to przepraszam bardzo , to z nim jest cos nie tak, ma kiepski słuch, zjechany gust lub w ogolego nie ma.. Mój gust muzyczny ciągle sie rozwija, juz od ponad 25 lat , ale jest juz dobrze uksztaltowany, i wiem co jest dobre a co smierdzi łatwizną , kiczem czy czystą komercją, a stwierdzic czy dany utwor jest dobry czy słaby jest niekiedy bardzo trudno. Niekiedy trzeba taki utwor sluchac wiele razy, zanim go dobrze ocenimy. Czesto było mi przykro, ze ludzie nie rozumieją dobrej muzyki,myslalem ze cos ze mną jest nie tak. Ten dar z gory który pozwalal mi rozdzielic kicz od geniuszu stał sie moim przeklenstwem.Czulem sie odrzucony. Lecz dzis ten '" dar"" jest moim najwiekszym skarbem, i siłą , i wiem ze ludzie bez tego czegos w srodku, nie umieją dobrze ocenic muzyki. A takich ludzi dzisiejsze media i cala ta komercyjna machina kiczu szybko wchłaniają .Ludzie łatwo ulegają reklamom i hasłom medialnym ,np takie hasełko RMFFm-najlepsza muzyka.To czysta bzdura , ale ślepi głusii sluchacze w to wierzą!! Utwory ktore wymieniłAtlantis wybacz stary ale to ścierwa , moze oprocz a-ha i u2 ,bo tego kawalka nie znam.Little russian i i will follow you wcale nie mają prostych brzmien, sa w miare dobrze napisane.When clowns cry przypomina bardzej Come back and break my heart, . Z flames of love niewiele ją łączy .
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

disco-man pisze:Kazdy ma inny gust, ale zauwazmy ze tak naprawde gdy podoba nam sie pewien utwor , wiedzac ze jest doskonale napisany, ma piekną ale nie kiczowatą melodie, swietny,bogaty aranz, a wokalista nie fałszuje, a ktos krytykuje ten utwor to przepraszam bardzo , to z nim jest cos nie tak, ma kiepski słuch, zjechany gust lub w ogolego nie ma
Bardzo podoba mi się It's My Life. Uważam że jest świetnie napisany, ma kapitalną melodię, Bon Jovi też nie uważam żeby tam fałszował. Czy to oznacza disco-man, że coś z Tobą nie tak, masz zjechany gust albo w ogóle go nie masz? ;) Nie zdecydowałbym się na postawienie takiej teorii, bo nie wiem wg jakiego kryterium można by to oceniać :)
Jak możemy poznać tę "doskonałość napisania" czy kiczowatość melodii? Każdy przecież może powołać się na wewnętrzny dar :wink:. Z fałszującym wokalistą już łatwiej. Ale nie zgodzę się, ze wyróżnikiem dobrej piosenki jest bogaty aranż - jest mnóstwo świetnych piosenek, w których obok wokali jest tylko pianino albo pojedyncza gitara :>
Awatar użytkownika
disco-man

Its my life jest bardzo słabą kopią Living in a prayer.Livin...jest świetną piosenką , robiąc its my life robili wszystko aby powtorzyc sukces.Udalo im sie, ale i tak uwazam ze ta piosenka cuchnie na kilometr i zawsze mnie odpychala. Jest przebojowa to fakt ale czy ma to cos ? Melodia jest wymyslona strasznie na siłę i to psuje calą piosenke choc muzycznie nie jest zła. Nie wszystko co przebojowe jest dobre... Dobry aranz jest tylko jednym z wielu kryteriow w ocenie piosenek, i oczywiscie bez niego tez istnieja Swietne i bogate w wartosci piosenki np MT-Like a hero.
talking1

Post autor: talking1 »

Muzyka lat osiemdziesiątych cały czas jest na rynku.
talking1
Awatar użytkownika
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Ja do perełek współczesnych zaliczyłbym jeszcze "In the shadows " grupy The Rasmus oraz "In the end" Linkin Park
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
Awatar użytkownika
disco-man

Moje perełki współczesne to np Schiller& Heppner-I feel you czy Nightwish-Wish i had an angel...
Awatar użytkownika
only love
Kontakt:

Post autor: only love »

ja na szczęście mam koleżankę co tak jak ja lubi muzę z lat 80` i wcześniejszą choć ona woli takie klimaty jak europe, bon jovi, foreigner scorpions. Modern talking też posłucha bo jej się podoba jednak nabija się że oni są królami kiczu ... hmm nawet jeśli są to ile osób tego lubi słuchać

a co do perełek współczesnych to by była lekka piosenka schiller - tired of being alone (mit tarja turunen)

i na razie nic więcej mi do głowy nie przychodzi ... no jeszcze może być ATB - extasy
http://chomikinajlepsze.toplista.pl/?ocena=10 Oddaj głos na mojego chomika.Z góry dziękuję.

Only love can break my heart
It's tearing me apart
Now I never feel brand new
Only love can break my heart
Playing it's so hard
Nobody love's me like you do
Awatar użytkownika
Atlantis

Wszystkim, którym nie odpowiada to, co jest grane obecnie w stacjach radiowych polecam http://www.radiotraffic.fm/. Znajdziemy tam wszystko to, co lubimy. Oby więcej takich stacji :D .
ODPOWIEDZ