Modern Talking-stare czy nowe piosenki.
-
kubas988
- Użytkownik nieaktywny
Re: Modern Talking-stare czy nowe piosenki.
z lat 80 maja ten klimat które te nowe nie mają
- you're my heart
Dodam jeszcze że mnie stare piosenki tak urzekły(usłyszałem je pierwsze dopiero potem nowe) że dopiero po miesiącu wiedziałem że MT się zreaktywowało tak mnie zachwyciły stare piosenki choć nowe też są fajne.

- Gasolina91
Ale prawdziwy klimat MT to lata 80. Wtedy mieli swoją młodość. Choć po powrocie pokazali ze z dawnych lat też można sie reaktywowac i śpiewać dalej tak ze ich piosenki były na listach przebojów bardzo wysoko 
Point Of No Return
- Romantic Warrior
ja tam zdecydowanie preferuję MT z lat 80.... w tej muzie był ten thrill, excitement, jak to pisali poprzednicy magia i geniusz
utwory powstałe po powrocie są także fajne, wiele jest nawet bardzo fajnych, jednak nie występuje już tu tamten klimat
może tak to oceniam, bo w podstawówce nasiąknąłem MT z lat 80., może gdybym stał się fanem w 1998 roku, albo po drugim rozpadzie, inaczej bym to oceniał... jednak mój gust ukształtował się właśnie na "Let's Talk About Love", "Ready For Romance" i pozostałych 'starych' albumach duietu...
ponadto wydaje mi się, że w latach 80. Dieter w 80% był kreatorem trendów na rynku muzycznym, trendsetterem, a w 20% inspirował się innymi - natomiast w latach 90. te proporcje się odwróciły...
utwory powstałe po powrocie są także fajne, wiele jest nawet bardzo fajnych, jednak nie występuje już tu tamten klimat
może tak to oceniam, bo w podstawówce nasiąknąłem MT z lat 80., może gdybym stał się fanem w 1998 roku, albo po drugim rozpadzie, inaczej bym to oceniał... jednak mój gust ukształtował się właśnie na "Let's Talk About Love", "Ready For Romance" i pozostałych 'starych' albumach duietu...
ponadto wydaje mi się, że w latach 80. Dieter w 80% był kreatorem trendów na rynku muzycznym, trendsetterem, a w 20% inspirował się innymi - natomiast w latach 90. te proporcje się odwróciły...
- Didi&Thomas
A ja to powiem szczerze, że wciąż nie mogę uwierzyć, że MT słuchają ludzie którzy teraz mają po 15-ście, czy 16 lat. To jest absolutny fenomen - w latach 80-tych nie było ich na świecie, więc nie mogli wiedzieć jakim zjawiskiem społecznym było wtedy MT. Bo przecież to było zjawisko. Oprócz muzyki MT kojrzyli się z wolnością, dobrobytem i nadzieją na przyszłość. A ich muzyka kolorowała wszystkim czarno-białe dni. Kiedy pojawili się ponownie na rynku muzycznym to były już całkiem inne czasy - rok 98-smy, ludzie rozpieszczeni i przyzwyczajeni do dobrego, a muzyka już nie nagrywana na kasetowe "Kasprzaki" czy "Grundingi" tylko nabywana w sklepach muzycznych na CD (choć może często jeszcze jako "piraty"). Ta różnica w latach to nie tylko upływ czasu, to przepaść kulturowa, inna mentalność społeczna i zupełnie nowe, nieskażone "głodem dostępności wszystkiego", pokolenie słuchaczy, z pośród których wielu było takich, którzy po raz pierwszy usłyszało o MT. Im trudno będzie porównać obiektywnie to co stało się w latach 85-87 z tym co zaistniało w 1998 roku i przez kolejnych 5 lat. Ale tym bardziej podziwiam ich za to, że w swoich wypowiedziach na forum wypowiadają się bardzo pozytywnie i z entuzjazmem o "pierwszym wcieleniu MT". Bo dla mnie, dziś 37-latka tamtych sześć albumów, które powstały w latach 80-tych zawsze będzie sentymentalnym powrotem w czasy trudne do życia, ale w czasy bajkowe dla muzyki i to nie tylko jeśli chodzi o muzykę Bohlena, ale o styl, klimat jaki za sobą niosły. Oczywiście powrót MT był dla mnie wielkim wydarzeniem, ale nie było już wraz z nim powrotu do czasów Sandry, Fancy'ego czy Savage'a. Trudno to jest opisać słowami, ale mam nadzieję że w miarę obrazowo to ująłem.
I na koniec żeby oddać sprawiedliwość - wszyscy mieliśmy wielkie szczęście, że do tego Comebacku doszło. Bo powstało dzięki temu wiele cudownych utworów, przy których dziś możemy się bawić razem na koncertach - np. "Maria" czy "No Face.." Po Kielcach odkryłem te utwory na nowo, bo wcześniej, choć oczywiście bardzo je ceniłem, nie robiły na mnie takiego wrażenia
I na koniec żeby oddać sprawiedliwość - wszyscy mieliśmy wielkie szczęście, że do tego Comebacku doszło. Bo powstało dzięki temu wiele cudownych utworów, przy których dziś możemy się bawić razem na koncertach - np. "Maria" czy "No Face.." Po Kielcach odkryłem te utwory na nowo, bo wcześniej, choć oczywiście bardzo je ceniłem, nie robiły na mnie takiego wrażenia
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend..."
Now and forever, be my friend..."
- karuus
Masz rację, nie potrafię odebrać starszych utworów MT w taki sposób jak Ty, ale dla mnie one w pewien sposób też są wyjątkowe.. Mają w sobie pewną magię i tajemniczośc... Może jedną z cech, które mi w jakiś sposób imponują w MT to fakt, że jak to powiedziałeś są synonimem wolności i wyrażania się na swój własny, indywidualny sposób... Zresztą uważam, że nawet "aktualny" Thomas też się wyróżnia, zawsze ma ten swój styl i choć Jego utwory sa już, że się tak wyrażę, zmodernizowane, uaktualnione to jednak ciągle w nich tkwi ten zalążek z MT 
ogolnie mnie kręcą klimaty lat 80-tych...
ogolnie mnie kręcą klimaty lat 80-tych...
You can win if you want.!
- MODERN JEANNE
Bardzo dobrze to wszystko ujął Didi&Thomas.
Lata 80 przynajmniej w Polsce to był czas wystawaniem za mięsem z przydziału z karteczką i lataniem po peweksach za czekoladą.
Byłam wtedy bardzo młoda miałam jakieś 8 lat ale pamiętam te czasy.
Aż tu nagle zjawili się ONI -Bajka, ludzie z innego świata ,śliczni,mili i INNI ,porostu MODERN TALKING zjawisko którego nikt wcześniej nigdy nie widział
Bardzo wyróżniali się wśród innych gwiazd i to tak bardzo że ZARAZ STALI SIĘ LUDŹMI KULTOWYMI.Ludźmi do których zaczęła lgnąć cała Polska i inne narody.
Po prostu wpadli na scenę(do telewizji,radia) i nikt nie chciał już ich opuścić, nie miał ich dość.To było niesamowite zjawisko.
I masz rację Didi&Thomas że dziwisz się co ciągnie współczesną młodzież do MT.
Ja też się trochę dziwię bo w latach 80 oni byli po prostu fenomenem ale teraz jest tyle innej muzyki.
Mam nadzieję że ci nowi młodzi ludzie również czują tą magię utworów MT(magia to za mało powiedziane)
Choć w głębi serca wiem że oni jednak wpadli w tą magię bo wiem że trudno się jej oprzeć
Lata 80 przynajmniej w Polsce to był czas wystawaniem za mięsem z przydziału z karteczką i lataniem po peweksach za czekoladą.
Byłam wtedy bardzo młoda miałam jakieś 8 lat ale pamiętam te czasy.
Aż tu nagle zjawili się ONI -Bajka, ludzie z innego świata ,śliczni,mili i INNI ,porostu MODERN TALKING zjawisko którego nikt wcześniej nigdy nie widział
Bardzo wyróżniali się wśród innych gwiazd i to tak bardzo że ZARAZ STALI SIĘ LUDŹMI KULTOWYMI.Ludźmi do których zaczęła lgnąć cała Polska i inne narody.
Po prostu wpadli na scenę(do telewizji,radia) i nikt nie chciał już ich opuścić, nie miał ich dość.To było niesamowite zjawisko.
I masz rację Didi&Thomas że dziwisz się co ciągnie współczesną młodzież do MT.
Ja też się trochę dziwię bo w latach 80 oni byli po prostu fenomenem ale teraz jest tyle innej muzyki.
Mam nadzieję że ci nowi młodzi ludzie również czują tą magię utworów MT(magia to za mało powiedziane)
Choć w głębi serca wiem że oni jednak wpadli w tą magię bo wiem że trudno się jej oprzeć
I LOVE DB AND TA!
- Adi
Mam identyczne spostrzeżenia muzyczne do twoich w tej materii.Romantic Warrior pisze:ponadto wydaje mi się, że w latach 80. Dieter w 80% był kreatorem trendów na rynku muzycznym, trendsetterem, a w 20% inspirował się innymi - natomiast w latach 90. te proporcje się odwróciły...
MODERN JEANNE
Swoim nickiem również mógłbym się podpisać pod twoim postem powyżej czy tam dodać się po lewej stronie koło twojego.
Również i dla mnie słuchajcie jest zaskakujące, że młodzież dzisiaj w ogóle sięga do takich piosenkarzy jak Thomas czy Dieter (Blue System). Wynika to może i z tego, że być może pewien rodzaj muzyki stał się ponadczasowy skoro podobnie jest odbierany przez starszych jak i dzisiejszą młodzież? Napewno nie bez znaczenia jest i fakt podobnej wrażliwości muzycznej osób, które scala ów nurt muzyczny.
Poza tym masz rację, kiedyś Modern Talking to był więcej niż zespół (jak np po 1985 r, mimo że teczasy pamiętam jak przez mgłę, kiedy byłem dzieciakiem
- Bartas79
Witam oficjalnie przez ostatnie miesiące nie miałem okazji słuchać piosenek osobistych Mt ale jak pamiętam to najbardziej podobały mi się starsze przeboje zespołu Mt:) jak Sexy Sexy Lover, You're my heart,you're my soul Cheri Cheri Lady
:):):)
- Beti3771
Bartas79 "Sexy Sexy Love"to akurat jedna z tych nowszych przebojów MT.
Ja osobiście lubię wszystkie ich przeboje i te starsze i te nowsze.
Ja osobiście lubię wszystkie ich przeboje i te starsze i te nowsze.
- Dami
Nowe utwory są bardziej zaawansowane technologicznie ale nadal czuję sentyment do starszych wersji.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- angel
I stare i nowe piosenki Modern Talking są wspaniałe.
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
es ist vorbei...
- Beti3771
Wesz Dami, Diter starał się pisać piosenki które były by na miarę lat 90 tych.Dami pisze:Nowe utwory są bardziej zaawansowane technologicznie ale nadal czuję sentyment do starszych wersji.
- Dami
Wiem o tym i to bardzo dobrze, odpowiedziałem tylko na pytanie fajniejsze są wersje starsze a jak mam ochotę na troszkę ostrzejsze dźwięki to słucham w nowszych aranżacjach.Wszystko zależy od dnia i humoru.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
- Beti3771
Ja przy najnowszych piosenkach lubię się bawić.
Starszych słucham jak chce sobie pomarzyć o wspaniałych chwilach z lat młodości.
Starszych słucham jak chce sobie pomarzyć o wspaniałych chwilach z lat młodości.
- karuus
NIe potrafię jednak określić, kótre piosenki bardziej do mnie docierają. Zarówno starsze, jak i te nowsze
Każde z nich mają w sobie "magię" na swój sposób 
You can win if you want.!