Dokładnie takKudlaty pisze:szaleje sobie z Enigma, schillerem itp.
Enigma
- Mateusz
Re: Enigma
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Kudlaty
Hmm nie znam, ale skoro polecasz, to wyszukam cos na necie 
I need a woman. A woman to run to.
Someone who cares in the night.
Someone who cares in the night.
- sebasoul
- Kontakt:
Enigma to jeden z tych projektów, które mają wpływ na to co "dziubdziam" w muzyce 
pozdrawiam
www.SebASoul.com
www.SebASoul.com
- angel
Muzyka tego zespołu jest po prostu piękna i ma w sobie to "coś".
Nie zwykłe łagodne,nastrojowe oraz relaksujące brzmienie tego zespołu sprawia,że słuchając ich utworów człowiek staje się spokojniejszy,odprężony i wrażliwszy.
Większość utworów Enigmy jest dla mnie po prostu wspaniała.
Nie zwykłe łagodne,nastrojowe oraz relaksujące brzmienie tego zespołu sprawia,że słuchając ich utworów człowiek staje się spokojniejszy,odprężony i wrażliwszy.
Większość utworów Enigmy jest dla mnie po prostu wspaniała.
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
es ist vorbei...
- Peter
Nigdy nie przepadałem za tego typu muzyką może piękna ale ja wolę muzykę rozrywkową. 
-
sova
To i ja wtrącę swoje "3 grosze". Dla mnie Enigma to najlepszy projekt muzyczny w historii. Nie waham się użyć tego określenia. Cretu to dla mnie geniusz, który w tym projekcie wykazał się swoim niepowtarzalnym talentem kompozytorskim, aranżerskim i producenckim. Mam ich wszystkie płyty i choć nie wszystkie traktuję jednakowo, każdą z nich traktuję jak pewnego rodzaju relikwię
Muzyka Michaela to baśń, to podróż, to strach, fascynacja. Żaden projekt muzyczny nie wywołuje we mnie takich emocji jak Enigma. To jest muzyka, do której nie potrzeba żadnych teledysków. Ta muzyka sama maluje niesamowite obrazy w głowie kiedy się jej słucha. Pierwsza płyta z użyciem chórów gregoriańskich (motywy te były jeszcze powtórzone w nieco innej formie na innych płytach Enigmy) była czymś rewolucyjnym, choć z perspektywy czasu uważam ją jedną z najsłabszych płyt. Jest w porównaniu do kolejnych albumów prosta i dość monotematyczna, choć na swój sposób także fenomenalna. Druga była już zapowiedzią wielkiego poszukiwania i wprowadzenia nowej jakości. Trzecia (moim zdaniem najlepsza) była kwintesencją MC. Ta płyta od początku do końca jest niesamowita. Zakładasz słuchawki na uszy, gasisz światło i jedziesz, płyniesz, lecisz. Każda następna płyta jest z jednej strony kontynuacją poprzedniej, a z drugiej wprowadzeniem nowego stylu i klimatu do dorobku Enigmy. Czytałem różne opinie użytkowników niniejszego forum i widzę, że wiele osób nie lubi Enigmy. Nie lubi bo jej nie zna i ma zapewne złe nastawienie do odbioru tej muzyki. Jeśli ktoś do odbioru Enigmy nastawia się jak do odbioru Modern Talking to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać
To jest zupełnie inna półka w każdym elemencie. Nie ma jednego wspólnego mianownika, dzięki któremu można to porównać.
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 1:28 przez sova, łącznie zmieniany 1 raz.
- angel
A ja muszę wam powiedzieć,że ostatnio zaczłam słuchać zespołu Era i bez wątpienia ten zespół,(który posiada podobny styl muzyczny jak Enigma),ma dużo piękniejszych,wzbudzających emocji utworów niż Enigma.
Jede Hoffnung, jede Träumerei
es ist vorbei...
es ist vorbei...
-
moonwalker
No przyznać muszę że Enigma jest ok , sam szukam w niej inspiracji do swojej muzyki - dla tych którzy kojarzą Enigmę tylko z pierwszym albumem polecam ten kawałek : http://www.youtube.com/watch?v=DyklspK99jM
P.S.
Ten nowy kawałek/demówka Bohlena - jakoś tak mi się właśnie z Anggun kojarzy.
P.S.
Ten nowy kawałek/demówka Bohlena - jakoś tak mi się właśnie z Anggun kojarzy.
- Peter
Nie wiem co wam się może podobac w muzyce takich zespołów jak Era czy Enigma, przecież przez te chóry georgiańskie brzmi to jak muzyka sakralna. Ja tam wolę muzykę rozrywkową, a piosenka "Ameno" mnie zawsze drażniła.
- phantomas
- Kontakt:
Peter, trzykrotnie już napisałeś co wolisz, więc może wystarczy?
Ja lubię posłuchać Enigmy w... samochodzie
Dobrze mi się prowadzi auto przy takiej muzyce 
Trudno porównywać muzykę Cretu do innych stylów, to raczej inni zaczęli go naśladować.
Może wcześniejszy celtycki Clannad tworzył coś podobnego?
Ja lubię posłuchać Enigmy w... samochodzie
Trudno porównywać muzykę Cretu do innych stylów, to raczej inni zaczęli go naśladować.
Może wcześniejszy celtycki Clannad tworzył coś podobnego?
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
-
kubas988
- Użytkownik nieaktywny
Ale napewno znasz zaużyciela grupy. Michael Cretu założył ten zespółPeter pisze:Nie znam w ogóle tej grupy
- Peter
Tak, ale ja napisałem to we wrześniu 2008 roku. 
-
sova
A tak na marginesie Enigma to nie jest żaden "zespół" czy "grupa". To solowy projekt Michaela Cretu, przy którym współpracuje oczywiście z różnymi muzykami, wokalistami czy współproducentami.
A po drugie wszyscy wiedzą, że to nie ci dwaj śpiewają a mimo wszystko się cieszą i klaszczą. Żeby nie było że atakuję MT - po prostu chciałem pokazać, że do każdego można się przyczepić i każdego skrytykować. Wszystko jest kwestią gustu, ale przede wszystkim kwestią odpowiedniego nastawienia do odbioru muzyki. Jak mam nastrój żeby sobie potupać to slucham MT, jak mam ochotę trochę poszaleć czy też depnąć trochę w pedał gazu w aucie to włączam sobie Scorpionsów, Guns'n'Roses Albo Aerosmith, a jak mam ochotę sobie trochę pomarzyć czy też przemyśleć kilka spraw to zapodaję na bęben Enigmę. Wszystko zależy od nastroju i aktualnego zapotrzebowania organizmu na odpowiednie doznania. Jak ktoś je codziennie pizzę to jest chory albo głupi. Tak samo jest ze wszystkimi innymi rzeczami, a przede wszystkim z muzyką. Trzeba sobie urozmaicać repertuar, po pierwsze żeby się nie zanudzić, a po drugie, żeby ciągle poszukiwać i otwierać się na nowe rzeczy, dzięki czemu poszerza się swoje horyzonty i poprawia percepcję. O czym można porozmawiać z kimś kto przez całe życie czyta ciągle tę samą książkę, ogląda ciągle ten sam film i słucha ciągle tej samej muzyki? Ja tam oczywiście nikogo nie zmuszam do słuchania Enigmy czy do słuchania czegokolwiek. Każdy ma wolny wybór, ale postawa typu "słucham tylko jednego wykonawcy, a reszta to chłam" jest strasznie wąska i płytka. Można być fanem kogoś lub czegoś, ale póki co nie oznacza to przymusu wyrzeczenia się wszystkiego innego. Na szczęście żaden wykonawca nie może zażądać od nas " nie będziesz miał wykonawców innych przede mną" 
Chóry gregoriańskie kojarzą z Enigmą tylko te osoby, które w ogóle nie znają jej dorobku i dyskografii. Odbijając piłeczkę można zapytać co jest fajnego w tych bohlenowskich chórkach w każdej piosence? Przecież to brzmi jak chór eunuchówPeter pisze:Nie wiem co wam się może podobac w muzyce takich zespołów jak Era czy Enigma, przecież przez te chóry georgiańskie brzmi to jak muzyka sakralna. Ja tam wolę muzykę rozrywkową, a piosenka "Ameno" mnie zawsze drażniła.
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 13:07 przez sova, łącznie zmieniany 2 razy.
- Peter
No tak, ale Michael solowy projekt tworzył w latach 80 tyc pod swoim nazwiskiem. Enigma to jednak była współpraca choćby z Jensem czy z Sandrą
- Peter
Kiedyś mnie to nudziło i nie przekonywało, obecnie nałogowo słucham ich płyt. Polecam dwie ostatnie i piosenki "Touchness", "La puerta del sol" i "The same parents" i "Dreaming of andromeda". Genialny zespół, najlepszy chyba projekt jaki powstał w latach 90 tych.Mateusz vel. Kokos pisze:Już pisałem conieco o Enigmie w poprzednim temacie, ale mam do was pytanie: jaki jest wasz stosunek do tego zespołu??
- MODERN JEANNE
A u mnie na odwrót.Podobała mi się Enigma dopóki nie przesłuchałam sobie jej całego albumu.
Gdy słuchałam pojedynczych piosenek wydawały mi się one niezwykle ciekawe ale cały album uderzył potworną monotonnością i nudą bo wszystko było na jedno kopyto.
Tak więc od czasu do czasu Enigmy mogę słuchać ale nie wszystkich jej piosenek pod rząd w formie albumu

Gdy słuchałam pojedynczych piosenek wydawały mi się one niezwykle ciekawe ale cały album uderzył potworną monotonnością i nudą bo wszystko było na jedno kopyto.
Tak więc od czasu do czasu Enigmy mogę słuchać ale nie wszystkich jej piosenek pod rząd w formie albumu
I LOVE DB AND TA!