Księga skarg i wniosków

Znajduje się tu regulamin. Tu też piszcie o forum. Plusy, minusy, uwagi oraz propozycje zmian. Komunikaty techniczne.
Awatar użytkownika
Prophet5

Re: Księga skarg i wniosków

Post autor: Prophet5 »

ArCrack pisze:Tak, u nas wygasają po 60 dniach.
Szkoda, że nie ma krótkiego uzasadnienia (po kliknięciu na liczbę ostrzeżenia, opcji dostępnej tylko dla zarejestrowanych użytkowników). Powinny być zdania, typu "za osobiste wycieczki", "za trollowanie", czy "za wielokrotne spamowanie" itd. itp. Takie coś widziałem też na innych forach i jest to jakieś takie uczciwe.
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Zawsze przy przyznawaniu ostrzeżenia piszę pod odpowiednim postem taką informację. Ale istotnie, przyda się coś takiego dostępne z każdego miejsca forum i rozejrzę się za możliwością dodania tego.
Ostatnio zmieniony śr lut 11, 2009 22:19 przez ArCrack, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pojawił się osobny temat poświęcony ostrzeżeniom w Dziale tecznicznym.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
MiReK
Członek TAFC Polska

Księga zażaleń na moderatora

Post autor: MiReK »

Atlantis pisze:Temat wątku jest chyba dostatecznie jasno sformułowany, proszę więc pisać do rzeczy, a nie kto się do czego dołożył, kto nie, co robi Fanklub a czego nie robi. To doprawdy kiepska dla Was reklama pisać o takich rzeczach w ogólnodostępnej części forum, sprawy takie załatwia się przed planowaną imprezą.
A ja (i jeszcze pare/naście osób)uważam że wszystkie posty tutaj pisane są jak najbardziej na miejscu,wszystkie dotyczą tematu Andrzejki z Thomasem - Zielona Góra
Awatar użytkownika
Atlantis

Re: Księga zażaleń na moderatora

Post autor: Atlantis »

Zatem może odpowiem Tobie i tym kilku tysiącom innych osób co jest nie na miejscu i czego tolerował nie będę.

Forum dyskusyjne jest miejscem gdzie wymienia się poglądy na dany temat. W jego definicji nie ma mowy o tym, że wszyscy muszą być nastawieni fanatycznie do przedmiotu tejże dyskusji, a każdy mający odmienne zdanie ma czytać sugestie że "powinno mu się ograniczyć dostęp do forum". Cenzura na szczęście już minęła i jeśli ktoś wypowiada się zachowując zasady kultury osobistej, wypowiadać się ma prawo, choćby dla przeciwwagi achów i ochów.
Nie przypominam sobie, aby kiedy polemizowałem z tym, że Bohlen jest jednym z najlepszych tekściarzy na świecie, jego piosenki opierają się na żywych instrumentach, ktoś sugerował mi, abym stąd poszedł. Jest to sytuacja niedopuszczalna i będzie hamowana.

Druga sprawa, posty mają mieć odpowiednią czytelność, zatem pisanie na czerwono aby "zwrócić uwagę" jest rozwiązaniem takim, które wyląduje w koszu. Na forum wszyscy są równi, nie może być tak, że jedna osoba nagle uzna, że chce by jej post był zauważony, dlatego zacznie pisać jak pani nauczycielka w szkole podstawowej. Post ma nieść wartość merytoryczną, wtedy na pewno zostanie zauważony.

Sprawa ucinania dyskusji w temacie Andrzejki z Thomasem: jeżeli takie posty:
Uważam, że to są dwa najważniejsze, postawowe argumenty na korzyść Thomasa!
mają zostać na miejscu to mamy zupełnie inne podejście do funkcjonowania forum.

Druga rzecz, to nie wydaje mi się, aby forum to było własnością tylko i wyłącznie Fan Klubu Thomasa Andersa i aby oni mieli jedyny monopol na słuszną prawdę objawioną. Wypowiadają się tu też osoby nie będące w Waszej Grupie i nie uważam, ażeby kogoś postronnego interesowało kto nie zapłacił za holenderską różę pierwszej klasy długości 60 cm a potem wyciągał po nią ręce. Trzeba pamiętać, że jest to forum ogólnopolskie, zatem może tu zajrzeć ktoś z zewnątrz, a jeśli zagląda do tematu o Andrzejkach z jedną z gwiazd muzyki lat 80. to chce poczytać o tym jaki był koncert, dlaczego był udany, co owa gwiazda zaprezentowała, co może skłonić by udać się na taki koncert w przyszłości. Posty, których treścią były m.in. takie złote myśli jak "nie było mnie na koncercie, ale uważam, że był super", albo że Thomas to prawdziwy bohater bo autem dojechał ryzykując życie i zdrowie dla fanów nie zostały przecież usunięte, choćby nie wiem jak komiczne były. Każdy z Was przecież na koncert się teleportował, nikt do pracy nie poszedł jeden Thomas musiał ryzykować samochodem. Podobnie ma się sprawa dotycząca Waszej złej organizacji, załóżcie temat Fan Klub akcje, dojazdy, noclegi, i tam piszcie kto, będzie spał z mężem, a kto z kim innym, że będą składki potrzebne, ile będą wynosić, że ktoś się nie dołożył itp. itd., nikt w takie posty w takim miejscu ingerował nie będzie.

Jestem użytkownikiem kilku innych forów i doprawdy tylko tutaj spotykam się z takimi problemami, gdzie indziej jest to zjawisko marginalne. Ludzie szanują swoje poglądy, pomagają sobie, odpowiadają, ale fanbojstwo jest wszędzie hamowane, bardzo słusznie z resztą i restrykcyjnie. A ostrzeżenia przedzielane są za o wiele mniejsze przewinienia niż tu, np. post umieszczony w złym dziale.

I ostatnia sprawa, zanim jakiś post zostanie umieszczony wypada wszystko w nim sprawdzić, bo żenujące jest czytać o Zbyszku Chołdysie.

Jesteśmy wszyscy dorośli dlatego proszę o dorosłe i dojrzałe podejście do sprawy, jeśli ktoś nie potrafi zrozumieć, że inni mogą reprezentować inny punkt widzenia to szkoda myślę nerwów i zdrowia tej osoby. Ewentualnie można w profilu wyłączyć wyświetlanie postów tego użytkownika, który nie wiadomo czemu pisze.

To tyle, mam nadzieje, że wszystko zostało wyjaśnione.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
mabuse89

Re: Księga zażaleń na moderatora

Post autor: mabuse89 »

Drogi moderatorze, ja już raz spróbowałem się wypowiedzieć nieco ,,krytycznie'' na temat Thomasa, mianowicie, że nie bardzo do gustu przypadł mi Strong; natychmiast padła sugestia, że jeśli mi się nie podoba, to lepiej żebym się nie wypowiadał (widocznie jest to złota zasada forum dla niektórych). Od tej pory raczej nie staram się wkraczać w głębszą polemikę na temat twórczości Thomasa, bo niestety po wypowiedziach na forum (nie wszystkich, ale jednak sporej większości), można odnieść wrażenie, że jeśli Thomasa się nie kocha, to nie ma się racji bytu. Są także dziesiątki postów, kto, gdzie, jak dojechał/nie dojechał, że Thomas był w szalu, a pan konferansjer był ,,be''. Czy to źle, nie mnie sądzić; ale sprawia to, że forum, skądinąd dyskusyjne, jest bezdyskusyjne, wręcz nudne.
Naprawdę szczerze gratuluję FanClubowi TA, bo z tego co widać to zgrana, bardzo sympatyczna grupa; ale jak w każdej tego typu grupie są fani i fanatycy. Ci, którzy uwielbiają Thomasa i Ci, którzy daliby się za niego zabić. Dlatego uważam, Atlantisie, że Twoja, skądinąd słuszna reakcja na to co dzieje się na forum jest walką z wiatrakami dopóty, dopóki osoby stanowiące trzon FanClubu same nie będą temperować wypowiedzi w stylu: jak Ci się nie podoba, to spadaj. Inaczej Ci sympatyczni ludzie dorobią się łatki FanatykClub TA.
Co do kosmetyki postów, to że są pisane na czerwono, różowo i fiołkowo-cicikowo-kanarkowo, to aż mnie tak nie drażni; ja takich po prostu nie czytam, z doświadczenia ,,forumowego'' wiem (a przeglądam nie tylko te forum), że 90% tych postów to słabe merytorycznie, a nieraz zupełnie nie na temat, wypowiedzi.
Can't you feel the groove ?
Baby, I feel it in my shoes
Can't you feel the beat ?
Babe, try and touch the beat
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Dla mnie zasada jest jedna. Szanować poglądy innych, nawet jeśli nie zgadzają się z moimi poglądami.
Doskonale sobie zdaję sprawę, że jestem wrogiem publicznym dla większej części użytkowników tego forum.
Ale myślę, że to nie ja mam problem, tylko, że ta większość nie potrafi podejść na luzie do idei forum. Bo forum, ludziska, jest po to, żeby się bawić, wymieniać poglądami nawet jeśli nie są zgodne. A nie tylko och i ach, a temu idiocie co się nie zna trzeba "ograniczyć dostęp". I wydzwaniać do administratora, który musi przeprowadzać "kilkunastominutowe rozmowy". I za co? Za to, że napisałem, że Anders jechał samochodem, żeby nie stracić pieniędzy?
To jest chyba jakiś ponury żart.
Byłem moderatorem i administratorem na dużym forum, dochodziło naprawdę do gorących dyskusji, ale nigdy nikt nie wpadł na pomysł, żeby za parę krytycznych słów czy złośliwości dawać ostrzeżenia czy bany. Ale za to tępione były posty o treściach typu "całkowicie się zgadzam z przedmówcą", " ja też" itp.
Lub:
haha!!! :D :lol: :D :lol: :lol: :lol: To było dobre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:
Ale czadowy filmik! :) Dzięki, super pamiątka! :)
Ponieważ one absolutnie nic nie wnoszą do dyskusji i świadczą tylko o tym, że dany użytkownik niewiele ma do powiedzenia/napisania.
Wyluzujcie ludzie i używajcie czasami głowy, nie tylko do noszenia czapki w te mroźne dni ;)
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
Awatar użytkownika
Pkmodern
Zarząd Thomas Anders Fanklub Polska

Post autor: Pkmodern »

Atlantis pisze:Druga rzecz, to nie wydaje mi się, aby forum to było własnością tylko i wyłącznie Fan Klubu Thomasa Andersa
A mnie "się wydaje" że jesteś nazbyt nadgorliwy.

Jako moderator powinieneś ewentualnie przenosić posty do odpowiedniego działu, zwróciwszy uwagę autorowi postu do właściwego umieszczenia a nie wrzucania do kosza.

Jeśli ktoś w ten sposób eksponuje własne uczucia i przemyślenia, to raczej wyślij priva z uwagą a nie usuwaj tego, co ktoś w danej chwili (często pewnie w wyniku emocji) napisał.

Forum jest do wyrażania opinii i skoro Arek jako jego właściciel zaprosił Fanklub Thomasa Andersa do wyrażania swoich opinii to osoby należące do niego to robią (jakoś nie widzę żeby ktoś pisał o Thomasie w dziale poświęconemu Dieterowi!).

I nie Twoją sprawą jest oceniać co Fanklub robi i jak działa bo do niego nie należysz. A jak już chcesz krytykować, to wpierw sam pokaż co samemu zorganizowałeś, o co się postarałeś itd., bo krytykować to każdy potrafi...

My w Fanklubie ciężko pracujemy i to przez wiele miesięcy aby przygotować taki koncert Thomasa, i nie będę tolerował idiotycznych zaczepek od kogoś kto nie znając faktów niszczy to co inni z takim trudem osiągnęli.
MODERN TALKING FOREVER!!!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Moderator jest bardzo skrupulatny, może trochę za bardzo, bo tyle postów ile on wyrzucił, Arek by musiał zbierać przez pół roku. ;) Chciałbym jednak stanąć w jego obronie, bo widzę co się dzieje na tym forum, które niestety ewoluuje w złą stronę, w stronę czata, shoutboxa czy gadu-gadu, temat o Andersie został wyczerpany praktycznie i pojawiają się posty typu: "Ale fajnie. :D :D '
"To super." "tego nie wiedziałem/am". "Ja też tak myślę" itp.
Awatar użytkownika
skorpionek1975
Członek TAFC Polska

Post autor: skorpionek1975 »

Gdyby nie temat o Andersie na forum wiało by pustkami...
Ty Peter też zakładasz multitematy i nikt się do tego nie czepia!
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

Nie mam niczego przeciw tematom o Andersie, ale zrozum, chodzi o jakieś dłuższe wypowiedzi zawierające np: zdjęcia, filmiki, własne relacje z koncertów, wrażenia... jest tego sporo, ale obok tego są pojedyncze wypowiedzi typu "tak podoba mi się ten filmik". Pamiętajmy, że forum to nie shoutbox... Może faktycznie by się nam przydał taki wynalazek?
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Forum jest do wyrażania opinii
Póki co to niektórzy z Was mają problem ze zrozumieniem tego. Odnieś to co napisałeś do sugestii o ograniczenie komuś dostępu do forum, która przecież padła z Waszego grona. Prosiłem o pohamowanie tego raz, nie pomogło, poprosiłem drugi, nie pomogło, to skoro prośby nie działają to przy trzecim razie były radykalniejsze środki.

Co robi Fanklub kompletnie mnie nie obchodzi, że wszystko jest cudowne nie obchodzi mnie tym bardziej, to Wasze opinie i macie do nich prawo. Zwróciłem uwagę na śmietnik jaki zapanował w temacie o koncercie, jeśli zależy Wam na publicznym praniu brudów nie widzę przeszkód, załóżcie tylko do tego temat, bo o tym, że ktoś za coś nie zapłacił i jest to "wstydem i hańbą" nie należy pisać, tam gdzie to zostało napisane.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Husku
Członek TAFC Polska

Post autor: Husku »

Atlantis pisze: Druga sprawa, posty mają mieć odpowiednią czytelność, zatem pisanie na czerwono aby "zwrócić uwagę" jest rozwiązaniem takim, które wyląduje w koszu. Na forum wszyscy są równi, nie może być tak, że jedna osoba nagle uzna, że chce by jej post był zauważony, dlatego zacznie pisać jak pani nauczycielka w szkole podstawowej. Post ma nieść wartość merytoryczną, wtedy na pewno zostanie zauważony.
Czerwony nie, ale jak co poniektórzy piszą na zielono, różowo, niebiesko, to już wszystko gra?
Takich postów nie usunąłeś.
A wydaje mi się, że reguły obowiązują wszystkich, czy ich lubisz, czy nie...
Awatar użytkownika
ArCrack
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArCrack »

Czerwony kolor jest ogólnie przyjętym w internecie dla moderacji.
Posty w innych kolorach są równie mało czytelne, ale nie naruszają przynajmniej zasad panujących w sieci. Zamiast naskakiwać na moderatora proponuję zastosować się do tego co pisze, bo nie są to żadne głupoty, tylko minimum poprawności dla wypowiedzi na forum dyskusyjnym.
Jak piszesz tak cię widzą.
Awatar użytkownika
Didi&Thomas

Post autor: Didi&Thomas »

Witam,
Po przeczytaniu kilku ostatnich postów tego wątku a także po lekturze innych postów z ostatnich kilku miesięcy nasunął mi sie nast.wniosek.
Nasi idole z dawnych lat zamiast nas łączyć zaczynają nas dzielić. Powiem szczerze - nigdy bym nie przypuszczał że do tego dojdzie. Ja pamiętam stare czasy, powiedzmy tak na początku lat 90-tych kiedy obciachem było przyznać się, że się słucha Modern Talking. Wtedy nie było rzecz jasna u nas powszechnego dostępu do internetu a ja jedyne o czym marzyłem, to żeby spotkać takiego podobnego do mnie "bzika" na punkcie MT, żeby sobie móc z nim porozmawiać, wymienić się poglądami itd.itp. Byłem takim trochę fanem w konspiracji, który - co tu dużo mówić - nie chciał się w towarzystwie narazić na śmiech, więc nie przyznawał się do MT. Kiedy przypadkiem serfując po sieci odnalazłem tę stronkę, nie mogłem się nią nacieszyć. Że jest tutaj aż tylu Fanów i że nawet jeśli w takiej czy innej sprawie na forum możemy mieć inne zdanie, to jednak pochodzimy z tych samych korzeni, korzeni Modern Talking.
A dzisiaj dochodzi do podobnej sytuacji jak w polityce - sorry za przykład ale kojarzy mi się to z tym co stało się z dawnym ruchem "Solidarność". Roztrwoniono wszystkie idee jaki ruch ten ze sobą niósł. Ludzie z niego się wywodzący zawędrowali w różne polityczne strony i szkalując się nawzajem rozmienili na drobne cząstki wszystkie ważne wartości, co gorsza, ku uciesze tych, którzy ich wtedy szkalowali. Bardzo bym nie chciał aby i u nas stało się podobnie, żeby ludzie podzielili się na stronnictwa - np. FanClub Thomas Anders Polska i reszta. Osobiście nie należę do tego Fan Clubu ale bardzo cenię sobie to co oni robią, byłem na kocnercie w Kielcach, w sektorze Fan Clubu bo bilet kupiłem za ich pośrednictwem i miałem okazje "na żywo" zobaczyć jak wyglądają ich oprawy koncertu. I powiem że wyszło to bardzo fajnie, ale żeby wrócić do tematu nie będę wdawał się w szczegóły. Generalnie chodzi mi o to, że mi np. nie przeszkadza to, że niektóre osoby dzielą się swoimi wrażeniami szczegółowo, dodajac może nie koniecznie merytoryczne posty do wątku. Sądzę że dobrze jest że w ogóle mamy o czym pisać. Dobrze jest że, Thomas tak lubi u nas koncertować, że ktoś dba o to by czuł się u nas doceniony. To wyraźnie zmieniło się w ostatnich 2-óch, 3-ech latach. Ile w tym zasługi FanClubu tego nie wiem, ale wiem, że mają wiele pomysłów, że aktywnie u nas działają. I cieszę się że goszczą na stronie ModernTalking.pl.
Ja myślę że jeśli ktoś nie chce, to wcale nie musi czytać kolejnych postów dotyczących tego co działo się po koncertach, czym Thomas na niego dojechał i kto zapłacił a kto nie za róże. Nie trzeba nawet nikogo ignorować czy odnaczać jako "wróg" w profilu. Przecież my nie jesteśmy wobec siebie wrogami ! Możemy się różnić w zdaniach, ale wywodzimy się z tych samych korzeni. Po prostu przejdźmy nad tymi postami obok czy ponad, nie skreślając od razu osób którzy swoje "gorące jeszcze" wrażenia opisują w sposób prosty i uczuciowy, tak jak czują i myślą.
Ale najważniejsze byśmy się nie obrażali wzajemnie na siebie, żebyśmy właściwie oceniali intencje zawierane w postach i w sposób kulturalny i rzeczowy odnosili się do tego co piszą inni. Marzy mi się aby na moderntalking.pl byli inni ludzie niż w polityce, ludzie którzy darzą się wzajemnie szacunkiem i nie unoszą się negatywnymi emocjami.
Pozdrawiam Wszystkich Użytkowników Forum :)
"Don`t let me down, take my hand
Now and forever, be my friend...
"
Awatar użytkownika
Dami

Post autor: Dami »

Atlantis pisze:Druga rzecz, to nie wydaje mi się, aby forum to było własnością tylko i wyłącznie Fan Klubu Thomasa Andersa i aby oni mieli jedyny monopol na słuszną prawdę objawioną.
Zgadzam się i jeszcze raz ZGADZAM SIĘ w stu procentach z Atlantisem.Także odniosłem takie wrażenie jakby tym forum rządził FKTA a wątki i wypowiedzi kogoś spoza tego klubu są traktowane podrzędnie.Zraziłem sie do tego a już zapowiadało się tak sympatycznie i myślałem że w końcu znalazłem coś dla siebie, to co lubie i pragnę się tym podzielić z innymi ale często spotykałem się z przemądrzałymi wypowiedziami (raczej wklejkami z wikipedii), bo wiekszość chce udowodnić jacy to są obyci w temacie a wystarczyło by napisać coś od siebie z głębi serca.I jeszcze jedno, za mało pisze się tu o Bohlenie na okrągło na topie jest tylko Anders a przecież każdy dobrze wie że to Dieter był całym motorem napędowym tego całego projektu i gdyby nie on prawdopodobnie nie byłoby MT i tego forum.
Muzyka nie tylko daje nam ukojenie i dostarcza rozrywki. Jest czymś więcej. Można poznać człowieka po muzyce, jakiej słucha.
Awatar użytkownika
phantomas
Kontakt:

Post autor: phantomas »

Zastanawiam czemu ma służyć dopisek "Członek TAFC Polska" nad awatarem. Dowartościowanie czy tworzenie sztucznych podziałów na tych z fanclubu i na resztę?
Stawiam świat na głowie do góry nogami, na odwrót i wspak bawię się słowami
ODPOWIEDZ