Czego obecnie słuchamy?

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Adi

Re: Czego obecnie słuchamy?

Post autor: Adi »

Atlantis pisze:Podany przez Ciebie jako pozytywny przykład ZZ Top to też tylko kilka utworów, a większość to jest dopiero bezmyślne szarpanie drutów.
Powiem krótko. Nie zgodzę się i to bardzo nie zgodzę z tą wydaje mi się zbyt pochopną opinią. Ja tam wielkim fanem rocka nie jestem ale zespół ten zrobił na mnie wrażenie. No ale cóż, każdy ma inny gust tylko mały apel w tym momencie. Nie atakujmy się wzajemnie. Po prostu każdy słucha to co lubi. I na tym poprzestańmy. OK? :wink: A co do tego jeszcze szarpania drutów. No sorry ale podchodząc w ten sposób do tego to generalnie w tej muzyce jest taki styl, że "szarpie się czasem druty". Z tego punktu widzenia można to zarzucić z 90% tego typu utworów. No więc taki argument mnie nie przekonuje. <bezradny> Aha HIM też mi się podoba. :)
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
Atlantis

Post autor: Atlantis »

Widzisz, ja też lubię rocka i to bardzo, ale MELODYJNEGO. I Viva Las Vegas jest utworem melodyjnym, uwielbiam wspaniałe Woke Up with Wood, ten, który zaproponował Michał również należy do moich ulubionych, ale jeśli chodzi o ZZ TOP jest też cała masa utworów melodii pozbawionych, za przykład może posłuzyć ten, który napisałem wyżej, czy chociażby Pin Cushion. I to mi niestety bardzo przeszkadza, bo jest to zbyt ciężkie brzmienie, dla mnie męczące. Stąd też być może w mojej powyższej wypowiedzi jest błąd, słowo większość niezbyt pasuje, ale określenie "spora część" nie jest nie na miejscu.

Moja wypowiedź nie jest też w żadnym wypadku atakiem na nikogo, forum służy dyskusji, a różnica poglądów to jeszcze nie jest brak szacunku dla czyjegoś gustu lub niego samego jako osoby.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
Awatar użytkownika
Adi

Post autor: Adi »

Atlantis pisze:Moja wypowiedź nie jest też w żadnym wypadku atakiem na nikogo, forum służy dyskusji, a różnica poglądów to jeszcze nie jest brak szacunku dla czyjegoś gustu lub niego samego jako osoby.
Mam taką nadzieję, że ani ty ani nikt inny nie zapomni o takiej deklaracji. Bo niestety dobrze wiem, że tutaj na forum deklaracje nie zawsze pokrywają się z zachowaniem w przyszłości. <bezradny> Pozdro.
You can win if you want, if you really want to win....O come on take the chance!
Obrazek
Awatar użytkownika
MichałT

Post autor: MichałT »

Przykro mi Atlantisie, ale Twoje argumenty w niczym nie przekonały mnie do zmiany stanowiska, wręcz przeciwnie, tylko utwierdziły mnie w tym, co napisałem administratorowi. Jeśli masz inną wrażliwość muzyczną, niż moja, trudno. Dziwię się, że komuś, kto lubi Pink Floyd, podobają się takie kawałki, jakie przedstawiłeś...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

Bo do Ciebie żaden argument nie przemówi, dowiodłeś tego nie raz, jeśli się uprzesz to nic tego nie zmieni. Tym razem jest podobnie, brak jakiekolwiek argumentacji z Twojej strony, jest tylko nie bo nie. Napisz co jest nie w porządku z utworem Animal Instinct. Dla mnie ma tekst o jakim Dieter może tylko pomarzyć, jest niezwykle melodyjny i nienachalnie zaaranżowany. Teraz Ty — napisz co jest z nim nie w porządku, bo takie dziwei się że ci sie podoba to wiesz — piaskownica.

W sumie to tylko Twoja strata, bo każdy kto nie przekreśla wszystkiego z góry czerpie z życia więcej radości. Każde drzewo jeśli się nagnie w wichurę to ustoi, a jeśli będzie twarde, to się złamie. Kiedyś będziesz miał więcej niż 15 lat, wtedy zobaczysz, że świat nie jest czarny i biały, to że na boisku wygrywa słabsza drużyna nie jest żadną głęboką myślą, i będziesz umiał przyznać, że Twój idol popełnia plagiat za plagiatem.
Awatar użytkownika
MichałT

Atlantis pisze:Teraz Ty — napisz co jest z nim nie w porządku, bo takie dziwei się że ci sie podoba to wiesz — piaskownica.
Napewno infantylny głosik wokalistki jakich dziś wiele, wiejąca nudą aranżacja i denerwująca linia melodyczna.

Ja chciałbym słuchać dzisiejszej muzyki. Chciałbym z utęsknieniem czekać, na nowe albumy moich ulubionych artystów. Chciałbym, ale nie mogę, bo mi się po prostu nic z dzisiejszej muzyki nie podoba. Nie szukam bo straciłem nadzieję, że cokolwiek ciekawego się jeszcze na rynku muzycznym pokaże. Mam czegoś słuchać tylko dlatego, że wnosi jakiś "powiew świeżości" :?: Nowe nie zawsze znaczy lepsze. Takich wirtuozów gry na gitarze, co znają kilka chwytów są dzisiaj miliony. Im się tylko wydaje, że potrafią grać, no bo przecież skoro mają fanów, którzy ich słuchają, to muszą być wielcy. Jedyne co jest pocieszające, to to, że coraz więcej zespolików zaczyna grać na instrumentach, ale to jeszcze za mało.
Mam więc nadzieję, że wkrótce kompozycje i jakość gry staną się coraz lepsze i w końcu da się zacząć tego słuchać. Przewidziałem to już wcześniej, że nadejdzie moda na używanie prawdziwych instrumentów do tworzenia muzyki, a nie tylko i wyłącznie komputera, "pierdzących" sampli i melorecytacji wokalnych. Mam nadzieję, że w przyszłości znowu zacznie się tworzyć muzykę z prawdziwego zdarzenia.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

MichałT pisze:Ja chciałbym słuchać dzisiejszej muzyki. Chciałbym z utęsknieniem czekać, na nowe albumy moich ulubionych artystów. Chciałbym, ale nie mogę, bo mi się po prostu nic z dzisiejszej muzyki nie podoba. Nie szukam bo straciłem nadzieję, że cokolwiek ciekawego się jeszcze na rynku muzycznym pokaże. Mam czegoś słuchać tylko dlatego, że wnosi jakiś "powiew świeżości" Nowe nie zawsze znaczy lepsze.
Ja też mam podobne zdanie, to znaczy uważam, że dzisiejsza muzyka nie ma zbyt wiele do zaoferowania, za dużo pseudo rockowych zespołów typu Jonas Brothers, Evanesence, Coldplay, The Rasmuss( totalna tandeta, ja nie wiem jak można czegoś takiego wogóle słuchać <pokręcony> ) i Marquez (to już chyba największe badziewie, bo wszystkie ich piosenki wieją nudą i brzmią tak samo czyli na jedno kopyto).
Ale są jeszcze prawdziwi artyści grający dobrą muzykę jak choćby U2, ja uważam jednak że najlepsza ich płyta to Pop (z utworem Stairing at the sun) To jest muzyka, która można posłuchac, nowa płyta mi jednak wyraźnie nie leży.
Z wykonawców dzisiejszej muzyki lubię tych, którzy byli aktywni w latach 80 tych i ciągle są na rynku (Kim, Kylie, TA) jak i nowe postacie jak Nelly Furtado. Z tym, że z nelly jest problem, bo niektóre utwory za jakie się zabrał Timbaland brzmią kiepsko (Maneater) a nie które ają rewelacyjną aranżację (Say it right, Do it, Broken strings).
MichaleT zanim zabierzesz się za destrukcyjną krytykę wszystkiego co dzisiejsze mógłbyś chociaż miec szeroki i dogłębny przegląd rynku muzycznego. Wtedy byś mógł powiedzieć czy faktycznie wszystko co dzisiejsze jest kiepskie. Owszem nowe nie znaczy lepsze. (Wiele pseudogiwazdek jak Lily Allen czy Milley Cyrus) ale są też artyści przez duże A należący do młodego pokolenia i którzy robią jednak dobrąa muzykę jak choćby James Morrison czy Nelly Furtado.
Awatar użytkownika
Atlantis

Wokal to sprawa odczuć każdego z nas, jeśli Ci się nie podoba to rozumiem to. Natomiast co do aranżacji, no to jest tu gdzieś zgrzyt, bo cały czas piszesz o samplach, komputerach a tu przecież mamy aranż oparty na tradycyjnych gitarach, perkusji i syntezatorze, czyli jest całkiem sporo tych żywych instrumentów, o których ciągle piszesz. Też źle? To jak miałby być zaaranżowany ten utwór wg Ciebie?
O tym, że komuś tam się wydaje, że jest wielką gwiazdą — nie przesadzaj Cranberries nagrało raptem pare albumów, na których tylko część piosenek to dobre kompozycje (choć to niestety przypadłaś większości twórców).

No i czekam na dzień, kiedy zobaczysz, że i Dieter, jeżeli chodzi o grę np. na gitarze to też raptem pare akordów i nic więcej, koci głos przepuszczony przez milion filtrów i niejeden komputer, a muzyka to właściwie zero żywych instrumentów. Miej odwagę przyznać to, no jeśli nie publicznie na tym forum, to chociaż przed sobą.

Co do płyty Pop, o której napisał Peter — to właśnie jest początek końca U2, pamiętam zażenowanie, kiedy pierwszy raz ją usłyszałem. Jeden genialny kawałek o którym napisałeś to niestety tylko jeden utwór, a cała reszta zwyczajnie jest kiepska.
Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter »

A mnie oczarowała ta piosenka, słucham jej non stop:
http://daro727.wrzuta.pl/film/AaExv7fxR ... do_-_forca
Piszcie co o niej myślicie, bo mi się bardzo podoba żywa melodia i niezły, bardzo słodki głos Nelly.
Awatar użytkownika
MichałT

Atlantis pisze:Natomiast co do aranżacji, no to jest tu gdzieś zgrzyt, bo cały czas piszesz o samplach, komputerach a tu przecież mamy aranż oparty na tradycyjnych gitarach, perkusji i syntezatorze, czyli jest całkiem sporo tych żywych instrumentów, o których ciągle piszesz. Też źle?
Nigdzie nie napisałem, że w tym utworze nie grają prawdziwe instrumenty. Powtarzam jednak po raz n-ty, że są one niewłaściwie użyte, przez co powstaje papka muzyczna.
Po za tym w podtekście dyskutujemy o zespołach mających coś wspólnego z rockiem, więc czemu do swoich wypowiedzi ciągle wtrącasz coś o Dieterze :?: To trochę tak, jakby zaczęło Ci brakować sensownych argumentów...

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

Nie Michale, tu chodzi o coś innego. Chodzi o wypominanie innym robienia czegoś, czego nie zauważasz u swych idoli, a co ten konkretny idol robi stale i tu jest cały problem. Jestem właściwie pewien, że gdyby ta piosenka była podpisana jako Dieter Bohlen inaczej byś się na to zapatrywał. Byłoby w porządku, gdybyś od czasu do czasu napisał, że np. lubie ZZ Top, ale i oni mieli mnóstwo niemelodyjnych niewypałów, czyli po prostu łomot, lubie Pink Floyd, ale ich muzyka jest czasem diabelnie męcząca (po 12 godzinach w pracy na pewno nie słucha się raczej Dark side), nie lubie muzyki tworzonej na komputerze, ale mam idola, który robi w zasadzie tylko takową. Na razie dorabiasz tylko ideologię do swoich poglądów, a to co Ci się nie podoba to wszystko jest syfem i dnem. Otóż nie wszystko.
Nie zgadzam się, żeby te instrumenty były niewłaściwie użyte, bo nie wiem jak np. można użyć gitary akustycznej inaczej niż do grania akordów. Tu ta dyskusja się skończy, bo jeden drugiego nie przekona żeby mu się coś podobało.
Awatar użytkownika
MichałT

Nie mogę się z tym zgodzić. Przecież nie twierdzę, że podobają mi się dzisiejsze aranżacje Bohlena. Nadal podobają mi się tylko jego melodie.
Dalej uważam iż w piosence Animal Instinct instrumenty są niewłaściwie użyte, gdyż zlewają się w jedną papkę. Teraz już jednak wiem dlaczego tak się dzieje. Oni po poprostu nie potrafią grać. Jak wiemy "w tłumie" niedoskonałości giną. Porównaj sobie wydźwięk instrumentów w Animal Instinct, a wydźwięk w Beatlesowskim Let It Be (zwłaszcza z orginalnego albumu o tej samie nazwie). Jest różnica :?:
Jeśli nie wiesz jak można użyć gitary akustycznej inaczej niż tylko do grania akordów, to zajrzyj sobie tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=0o8vszqV ... re=related
Również uważam, że powinniśmy zakończyć dyskusje, gdyż na pewno nikt nikogo nie przekona.

Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
Awatar użytkownika
Atlantis

To też są akordy, tak zwana palcówka. Ponadto nie jest to raczej gitara akustyczna, a klasyczna (głowy za to nie dam, ale tak na 80%), a gitara klasyczna służy zupełnie innemu graniu. Gitara akustyczna przeznaczona jest głównie do grania akordów i nie zmienisz tego.
The Beatles to jeden z moich ulubionych zespołów i jeden z najważniejszych w historii muzyki, nie można wszystkich z nimi porównywać, bo wypadli by raczej blado, no i gdyby wszyscy grali jak oni ta czwórka nie byłaby żadną ikoną.

No i wreszcie napisałeś, że coś Ci się w Bohlenie nie podoba, to już coś.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

A ja mam tak że zawsze w soboty przy sprzątaniu słucham tego albumu, i to już taka moja tradycja :?

Obrazek
Point Of No Return
Awatar użytkownika
Atlantis

A Fliegera słyszałaś? Również bardzo dobry album, a niemieckie wersje piosenek Dietera brzmią moim zdaniem o wiele lepiej niż angielskie.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Atlantis pisze:A Fliegera słyszałaś?
Słucham go zawsze jak jestem u mojego wujka :wink: Ale Samuraj jakoś tak mnie oczarował :wink:
Point Of No Return
ODPOWIEDZ