Systems In Blue
- MODERN JEANNE
Re: Systems In Blue
Ale, wiesz wg mnie ten wokal kociątka na dopalaczu jak Ty to nazywasz brzmi bardzo współcześnie i nowocześnie i przebojowo. Podobnie jak linia melodyczna. Na tej piosence mieli by szanse się na pewno bardziej wybić niż na odświeżaniu brzmienia z epoki dinozaurów , jak ujął ją Dieter. Nawet Thomas który ma o niebo lepszy głos ma z tym problem. Taka piosenka ma szanse trafić do szerszego grona, szczególnie małolatów. Tego typu utwór ma szanse znaleźć się na listach i wtedy nie dość że przestali by zbierać na wydanie płyt, to w końcu zostali by docenieni. Tak to siedzą w cieniu Dietera robiąc to z czego on zasłynął. Trop, by zatrudniać młodą, przebojową wokalistkę jest dobry.
I LOVE DB AND TA!
-
Jacek Z.
Podobno o gustach się nie dyskutuje, ale mnie osobiście ten wokal wydał się słaby. Z młodą, nowoczesną, przebojową kojarzy mi się bardziej... no nie wiem, może Honorata Skarbek (Honey) albo Ewelina Lisowska.
Nie wiem czy trafianie do małolatów powinno być jakimś wyznacznikiem sukcesu (wtedy Justina Biebera należałoby mianować królem). Nastolatki to bardzo kapryśna publiczność, dziś słuchają czegoś z wypiekami na twarzy - za pół roku wcale się nie przyznają. Ale jeśli wokalista "grzecznego" zespołu Michael Scholz wpada na koncert w Polsce pociągając browar (według udokumentowanej zdjęciem informacji z tego Forum), to może z tym jest jakiś problem...
Nie wiem czy trafianie do małolatów powinno być jakimś wyznacznikiem sukcesu (wtedy Justina Biebera należałoby mianować królem). Nastolatki to bardzo kapryśna publiczność, dziś słuchają czegoś z wypiekami na twarzy - za pół roku wcale się nie przyznają. Ale jeśli wokalista "grzecznego" zespołu Michael Scholz wpada na koncert w Polsce pociągając browar (według udokumentowanej zdjęciem informacji z tego Forum), to może z tym jest jakiś problem...
-
gipsy2
Zgadzam się z Tobą Jacek. Ludzie teraz mają ogromną tendencję do lubienia coraz słabszych i gorszych rzeczy. Może to przez to że nic lepszego komercyjnie nie dostajemy... Ale zauważyłem że ten punkt osiągnął dna i coraz częściej odwoływań jest do lepszych, melodyjnych, ciekawszych brzmień minionych lat. "Wojna głośności" też powoli dobiega końca, znane firmy, wszelkie kursy internetowe i nieinternetowe zachęcają by dawać więcej oddechu nagraniom. YouTube takze zmienił algorytm kompresji ujednolicajacy głośność na korzyść oddechu i przestrzeni.
- MODERN JEANNE
Słyszeliście już mix Thomasowej piosenki Lunatic z Systemsami?
Wykonał to Johann Perrier i może to zapoczątkować falę takich i coś w rodzaju powrotu MT, przynajmniej wokalnego bo bez ręki Dietera do kompozycji na pewno nie będzie to już to samo.
https://soundcloud.com/johann-perrier/t ... dit-sample
Wykonał to Johann Perrier i może to zapoczątkować falę takich i coś w rodzaju powrotu MT, przynajmniej wokalnego bo bez ręki Dietera do kompozycji na pewno nie będzie to już to samo.
I LOVE DB AND TA!
- MiReK
- Członek TAFC Polska
Słyszeli,słyszeli...
Ta wersja do której zapodałaś inka to tzw,bonus remix w stylu lat'80
"Główny remix"przeznaczony do konkursu ogłoszonego przez Thomasa to ta wersja:
Mi osobiście bardziej podoba się wersja '80.W obydwu remixach Systems In Blue specjalnie dla Johanna Perrier'a nagrał chórki,czyli mamy Lunatic "prawie" jak Modern Talking.
Ta wersja do której zapodałaś inka to tzw,bonus remix w stylu lat'80
"Główny remix"przeznaczony do konkursu ogłoszonego przez Thomasa to ta wersja:
Mi osobiście bardziej podoba się wersja '80.W obydwu remixach Systems In Blue specjalnie dla Johanna Perrier'a nagrał chórki,czyli mamy Lunatic "prawie" jak Modern Talking.
- Adrian77
- Kontakt:
Itamar Moraz zrobił według mnie lepszą wersję z Systems In Blue
http://facebook.com/Heaven.Of.System
Adrian77
Adrian77
- Peter
Takie sobie, oryginał lepszy,niepotrzebnie zmieniali melodię.MODERN JEANNE pisze:Słyszeliście już mix Thomasowej piosenki Lunatic z Systemsami?
- MODERN JEANNE
Akurat dla mnie też nic specjalnego, ale czekam co dalej może się urodzić.
Jakiś niedosyt który wypełniła by kompozycja Dietera.
Jakiś niedosyt który wypełniła by kompozycja Dietera.
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Kiedyś mnie zastanawiało: dlaczego trzech facetów nie może zrobić czegoś tak dobrego jak jeden? To nie jest tak, w Blue System ludzi od muzyki było dużo więcej niż w Systems In Blue.
- MODERN JEANNE
No ciekawe, dlatego ze ja od zawsze, a przynajmniej od baaardzo baardzo dawna się zastanawiam czy Dieter naprawdę jest kompozytorem tych wszystkich swoich piosenek. To dlatego że czasem tak różnie brzmią, dajmy tu to co robił dla MT, BS a potem jakieś soulowe całkiem inne brzmienia dla Medlocka no i szlagiery. Brzmi to wszystko tak jakby to robili zupełnie inni ludzie tak naprawdę.
Ale ostatnio powstało coś co mi trochę te wszystkie wątpliwości rozwiało. Szlagierowy album dla V. Mai zawierał tyle ducha Bohlena nie tylko w aranżach że mi na długo wystarczy.
Wiesz po tylu latach słuchania go potrafię rozróżnić jego charakterystyczny styl tworzonych piosenek i nawet nie o aranże tu chodzi tylko melodie. Następujące po sobie dźwięki i ich długość co jest charakterystyczne u niego jak styl pisma u każdego człowieka.
Więc ostatni jego album trochę rozwiał moje wątpliwości choć tak daleki brzmieniu MT czy BS. Ale aranże i kto naprawdę za tym stoi to jeszcze dla mnie zagadka. Ostatnie dla Mai były typowo i do przesiąknięcia Bohlenowskie, na pewno robione na podobnym sprzęcie co MT i BS, tylko czy on właściwie je robił? Co do kompozycji i melodii przestałam mieć już pytajniki po ostatniej płycie Mai. Czasem siBeatrice zresztą też choć to tak niby różne od MT czy BS
Ale ostatnio powstało coś co mi trochę te wszystkie wątpliwości rozwiało. Szlagierowy album dla V. Mai zawierał tyle ducha Bohlena nie tylko w aranżach że mi na długo wystarczy.
Wiesz po tylu latach słuchania go potrafię rozróżnić jego charakterystyczny styl tworzonych piosenek i nawet nie o aranże tu chodzi tylko melodie. Następujące po sobie dźwięki i ich długość co jest charakterystyczne u niego jak styl pisma u każdego człowieka.
Więc ostatni jego album trochę rozwiał moje wątpliwości choć tak daleki brzmieniu MT czy BS. Ale aranże i kto naprawdę za tym stoi to jeszcze dla mnie zagadka. Ostatnie dla Mai były typowo i do przesiąknięcia Bohlenowskie, na pewno robione na podobnym sprzęcie co MT i BS, tylko czy on właściwie je robił? Co do kompozycji i melodii przestałam mieć już pytajniki po ostatniej płycie Mai. Czasem siBeatrice zresztą też choć to tak niby różne od MT czy BS
I LOVE DB AND TA!
- Peter
Według mnie: był. I to zdecydowanie, tak samo jak Systemsi sami napisali piosenki na swoje wydania, aczkolwiek pożyczyli sobie kilka aranży to nie jest jednak plagiat, bo melodie były ich, a niekreatywne po prostu.To co mnie trzyma przy Systemach to to, że kocham Blue System, dziennie słucham piosenek Bohlena z tego wczesnego okresu i oni jakby wskoczyli w tą lukę, dostarczając mi jakiś - marny bo marny - ale substytut tego co kochałem i wielu tu tak ma jak ja. Dla mnie takie piosenki jak "Go Systems Go" niby nie brzmią jakby napisał je Bohlen, bo tekst, ale z drugiej strony ta nutka jest fajowa. Jeszcze gdyby kto inny to zaśpiewał, ubolewam nad ich obecnym wokalem. Chórki są za to genialne, jak w Mt mimo, że nie ma dwóch chórzystów a w ich miejsce jest kto inny. To co mnie odrzuca od Systems In Blue 2016 to ten głos. Jeszcze w "Eppur Si Muove" brzmiał naprawdę bardzo ciekawie i dobrze, a w takich nagraniach jak np: "Children Of The Night" po prostu strasznie, bezpłciowo i tragicznie, swoją drogą słaba piosenka. Powinna nastąpić zmiana pokoleniowa i Olaf powinien wszystko śpiewać. Ktoś tą piosenkę próbował uratować jakim euro dansowym remixem, to się nie udało bo wokal jest jakiś cichy, słaby, nie do strawienia, piosenka nie do uratowania. Jakby takie coś wypuścić w latach 80 tych zostali by wyśmiani.
AnitkaDM mówiła mi kiedyś że głos Scholza jest i tak lepszy niż głos Bohlena, pozwolę się tym nie zgodzić, Bohlena się słuchało cudownie w zwrotkach, pamiętam koncert z Jekaterynburga, a tego dziadka zwyczajnie nie da się strawić.
AnitkaDM mówiła mi kiedyś że głos Scholza jest i tak lepszy niż głos Bohlena, pozwolę się tym nie zgodzić, Bohlena się słuchało cudownie w zwrotkach, pamiętam koncert z Jekaterynburga, a tego dziadka zwyczajnie nie da się strawić.
- Anita Anders
- Członek TAFC Polska
Drogi Peterze, miałam na myśli głosy w refrenie w piosenkach BS, a nie samego Scholza
Być może miałam na myśli Rolfa, bo wtedy jeszcze nie kojarzyłam ich dobrze z nazwisk. Co do głosu Dietera to może on się podobać lub nie. Mnie w BS akurat jego głos się nie podoba. Ale są piosenki gdzie słychać, że złego głosu nie ma, np. w tych sprzed MT i choćby w Gasoline. Pozdrawiam 
- Peter
Tu chodziło, że dałem Ci linka do "Goo Systems Go" mocno narzekając na wokal a Ty mi mówiłaś, że lepszy i tak od Bohlena w zwrotce, o ile wiem nie lubisz głosu Dietera i to co lubisz w BS to refreny? Tak było? Czy coś pokręciłem.
- Anita Anders
- Członek TAFC Polska
No, jeśli rozmawiałyśmy akurat o tej piosence, to faktycznie mogłam tak powiedzieć, bo ją lubię. Co nie znaczy, lubię głos Scholza
BS faktycznie najmniej podoba mi się wokal Dietera i wolę głosy Systemsów, ale same piosenki w większości i aranż są super.
- Pioetrek
- Kontakt:
Moim zdaniem ten gość mógłby spokojnie nagrywać wokale dla Systemsów - nie muszą go pokazywać na scenie. Jak dla mnie rewelacja.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
"Dieter is unbending - in his soul he is a rock-n-roller"
- MODERN JEANNE
Ten rusek jest świetny, nadawał by się nie tylko do Systemsów ale nawet Modern Talking. A to nagranie pierwszy raz widzę, znałam tylko to.

Mi się podoba najbardziej falset u Systemsów do refrenów w BS jakoś nie mogłam się nigdy przekonać. Kiedyś myślałam że to sam Dieter śpiewa i ten głos mi jakoś do niego nie pasował. Wolałam zwrotkiAnita Anders pisze:No, jeśli rozmawiałyśmy akurat o tej piosence, to faktycznie mogłam tak powiedzieć, bo ją lubię. Co nie znaczy, lubię głos ScholzaBS faktycznie najmniej podoba mi się wokal Dietera i wolę głosy Systemsów, ale same piosenki w większości i aranż są super.
I LOVE DB AND TA!