Lady GaGa

Rozmowy na temat wykonawców nie współpracujących z Thomasem i Dieterem.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Peter

Re: Lady GaGa

Post autor: Peter »

Asia czasami Twoje posty powodują, że mi ręce opadają, albo nie czytasz forum wcale, przecież już z Michałem tu dyskutowaliśmy o jazzowej Gadze...
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Post autor: MODERN JEANNE »

Wiem doskonale, na pewno czytałam.Słuchałam próbek tylko nazwy albumu nie skojarzyłam.Teraz w Wipedii mnie zaskoczyła a to chodziło o tą jazową
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Peter pisze:Kochanie, Ty czytasz linki jakie dajesz? Sama dałaś link, że Madonna nie napisała piosenki o Stefani, bo lubi słuchać "Cheek To Cheek",
Słonko a Ty mnie czytasz czasem?...
Tak dałam takiego linka na forum 80, a Ty teraz wyjechałeś ż Madonna lubi słuchać Gagi. :shock:
Chodzi o to że w zasadzie się nie cierpią więc tym bardziej zdziwko o tym co napisałes :D
Peter pisze:Asia czasami Twoje posty powodują, że mi ręce opadają.
Piotrek nie załamuj się :mrgreen: , cały problem polega na tym że nie przeczytałeś edita który wczoraj zrobiłam.
Nie skojarzyłam po nazwie albumu, ale ten prze nudny jazowy klimat na Cheek to Cheek na zawsze pozostanie w mojej pamięci.Nazwę jak najszybciej chciałabym wymazać :D
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Kochanie, tu chodziło o to, że dałaś linka do czegoś czego sama nie czytałaś, w linku było napisane, że Madonna lubi słuchać Gagi.

Z ciekawostek podam wzrost Gagi: 1,55. Zaskoczeni?
Awatar użytkownika
MODERN JEANNE

Może coś nie doczytałam bo tam wiele linków wklejałam.W którymś z nich na pewno pisało że Madonna zaczęła się boczyć na Gagę od kiedy ta splagiatowała jedną z jej piosenek.Potem wiele było o ich rywalizacji między sobą, i o tym że Gaga chce jej zabrać koronę którą Madonna nie pozwala obie strącić.
Potem wiele było o tym że jedna zrzyna od drugiej, Gaga muzykę, Madonna image i na odwrót.
Między tymi paniami jest zażarta walka o tron.
To jest swietna parodia doskonale to obrazująca
I LOVE DB AND TA!
Awatar użytkownika
Peter

Zastanawia mnie co stało się z Lady? Ona miała całkiem duży potencjał twórczy. Był okres kiedy praktycznie nie schodziła z radiostacji i nonstop było coś granego od niej a w pierwszym okresie 2008-2011 przebojów miała chyba z kilkanaście. Wielu nieprzychylnie jej nastawionych krytyków muzycznych ale i także osób interesujących się w różnym stopniu przemysłem muzycznym i jego produktami dość szybko i myślę że zbyt pochopnie przykleiło jej na samym początku karierę etykietę "gwiazdeczki jednego sezonu". Według mnie nieco na wyrost gdyż myślę że utrzymała się na rynku z kilka lat po czym dopiero znikła na dobre. Co więcej jednak to co po sobie zostawiła jak do tej pory to sporo jednak klasowych hitów. Po prostu miała swój czas i go bardzo dobrze wykorzystała, a to że jej sodówka od tego odpaliła w głowie to sprawa drugorzędna. Dla mnie bardziej liczy się muzyka.

Mam wrażenie że ostatnim dobrym albumem artystki było "Born This Way" i ta płyta została bardzo przychylnie odbierana przez recenzentów czołowych pism zajmujących się recenzowanie płyt, ale i również przez szerokie spectrum publiczności co przełożyło się na stosunkowo wysoką sprzedaż co jednocześnie zaskakuje w dobie dzisiejszych czasów. Dziś bowiem mało kto poza audiofilami i kolekcjonerami tradycyjnych nośników (głównie jeszcze winyle się sprzedają jakoś bo CD już prawie nikt nie kupuje) kupuje jeszcze tradycyjne płyty. I są to obecnie raczej głównie winyle. My akurat mamy kino domowe i jakoś nikt mnie do winyla nie przekona ale wiem doskonale że jestem w zanikającej mniejszości obecnie. Płyta bardzo spójna, pomimo że przecież piosenki tworzyło wielu różnych muzyków jak DJ White Shadow, RedONE czy Fernando Garibay. Artystka później nie poszła za ciosem i postanowiła nieco mocniej podkręcić brzmienie co przyczyniło się w mojej opini do jej porażki w tej niszy. Płyta otrzymała tytuł "Artpop" i jest równie słaba jak jej koszmarna okładka. A szkoda bo kilka utworów się tam broniło. Planowany był manewr w stylu "The Fame Monster" ale w obliczu klapy marketingowej "Artpop" (niektórzy przechrzcili go na Artflop), z manewru ostatecznie zrezygnowano..

Piosenkarka zaczęła nagrywać muzykę jazzową a wiadomo w tej muzyce ciężko o światowe przeboje. Raczej jest to muzyka ambitna i trudna w odbiorze. Nie dla każdego, później też coś tam nagrywała ale wogole żadna z piosenek się nie przebiła, nie była rozpoznawalna szerzej. Z pewnością żadna z piosenek po klęsce "Artpop" z 2013 nie jest hitem na miarę "Poker Face" czy 'Allejandro". To nie schodziło z list i to było całkiem dobre.
Awatar użytkownika
Peter

Powrót w wielkim stylu. Żadnej nachalnej sieczki sieczki typu "just Dance/LoveGame/Poker Face" z mnóstwem przesterów a za to z superowym utworem który wreszcie może się podobać. To nie było złe bo się sprzedawało znakomicie ale wolę takie klimaty jak to 100 razy. Jeżeli cała płyta będzie tak rewelacyjna jak te dwa utwory to natychmiast kupuję.
Bardzo mi się podobała płyta BTW ale by dostać wersję deluxe CD musiałem zamówić w Kijowie. Długo oczekiwania było ale przyszła. na szczęście nie russkaja pirjata. Może gorsza jakość wykonania ale wszystko co mieć powinna było. A było warto gdyż są tam trzy dodatkowe, bardzo dobre utwory, w empiku tego nie mają.
Awatar użytkownika
Gasolina91

Post autor: Gasolina91 »

Bardzo fajny aranż na styl 80's.

Point Of No Return
Awatar użytkownika
Peter

Aranż ciekawy, Ariana stylizowana na Sandrę. ;) Chyba wolę ją obecnie, jest bardziej naturalna i sexowna zarazem.
Płyta Lady się naprawdę udała. Długo powstawała bo tak de facto przez trzy lata. Pierwsze sesje powstawały jeszcze w czasie sesji do soundtracku "Narodziny Gwiazdy". Teksty piosenki dość dobre i głębokie, opowiadają głównie o sprawach związanych z wokalistką, jak np: leczeniem neuroleptycznym czy doświadczeniach miłosnych a nawet doznań ze sfery sacrum. Stylistyka to taka mieszanina gatunków muzyki tanecznej splecionych zgrabnie w jedną spójną i przyjemną całość. Generalnie mocno czuć inspiracje muzyką lat 90 tych, o czym przekonuje mnie użycie kilku beatów nasuwających od razu skojarzenia z eurodance. Mamy tu także różnorakie wpływy wcześniejszych stylów jak synthpop, Hi-NRG, euro-disco. To wszystko jest tak stworzone że nie da się jednoznacznie i precyzyjnie określić stylistyki nagrań. Mamy również kilka ciekawych gości. Nie tylko Arianka ale i Elton John a także BlackPink, które śpiewają kilka fraz w języku koreańskim. Myślę że nie wielu z jej europejskich słuchaczy byłoby w stanie zanucić te kilka fraz z członkami girlsbandu BlackPink. Od strony muzycznej za wszystko odpowiadają głównie Lady Gaga i BloodPop, który jest głównym producentem całego album. Jednak kompozytorów jest tu wielu i są znani kompozytorzy jak Ryan Tedder czy Max Martin czy Rami Yacoub.
Awatar użytkownika
Peter

Pamiętam naszą dyskusję sprzed ponad 10 lat kiedy zastanawialiśmy się ile ona utrzyma się na topie. Cóż. Nienajgorzej nawet. Dwie pierwsze płyty to absolutny top i mainstream, BTW również spełniło oczekiwania czego nie można już powiedzieć o ARTpop. To był już mocny zjazd w dół. Szkoda tylko że nagrała nie dawno znakomitą w mojej opinii płytę "Chromatica", a została ona niestety olana przez szersze spektrum odbiorców. Dziś jej miejsce na świeczniku zajęła Dua Lipa. Życie...
ODPOWIEDZ