Amibtne piosenki Bohlena
- punky linsky
a moim zdaniem taką ambitną piosenką jest "If I..."
jak dla mnie jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy, kawałek po powrocie.
fajny tekst ma tez "with a little love", chyba nikt nie powie że ta piosenka nie ma sensu...
zgadzam się też z wypowiedziami innych, czyli jak najbardziej "Sacrifice" i "Crossing the river".
napewno mozna też zaliczyć do tego grona "Rain in my heart"; tekst, melodia, aranżacja - wszystko jest idealne w tym kawałku.
aha, no i jeszcze "Marvin's song" - chyba jedyna piosenka Bohlena wyemitowana w radiowej Trójce...
wtrące jeszcze jedną myśl - muzyka Bohlena nie ma być ambitna, ale przede wszystkim melodyjna i wpadajaca w ucho. nie obchodzi mnie czy tekst ma sens - to czego zawsze szukałem w tej muzyce to charakterystyczne brzmienie, przede wszystkim perkusji i basów; no i melodie.
szkoda że minęły te czasy, kiedy chodziło o muzykę a nie o "otoczkę wokół wykonawcy"... to smutne.
jak dla mnie jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy, kawałek po powrocie.
fajny tekst ma tez "with a little love", chyba nikt nie powie że ta piosenka nie ma sensu...
zgadzam się też z wypowiedziami innych, czyli jak najbardziej "Sacrifice" i "Crossing the river".
napewno mozna też zaliczyć do tego grona "Rain in my heart"; tekst, melodia, aranżacja - wszystko jest idealne w tym kawałku.
aha, no i jeszcze "Marvin's song" - chyba jedyna piosenka Bohlena wyemitowana w radiowej Trójce...
wtrące jeszcze jedną myśl - muzyka Bohlena nie ma być ambitna, ale przede wszystkim melodyjna i wpadajaca w ucho. nie obchodzi mnie czy tekst ma sens - to czego zawsze szukałem w tej muzyce to charakterystyczne brzmienie, przede wszystkim perkusji i basów; no i melodie.
szkoda że minęły te czasy, kiedy chodziło o muzykę a nie o "otoczkę wokół wykonawcy"... to smutne.
think for yourself - question authority
-
jkris
- Louie, Louie, Louie
YMHYMS... przebój... super muzyka... beznadziejny tekst. Tiaa tu się zgadzam z Dieterem, to akurat nie jest specjalnie inteligentne "Głęboko w moim sercu jest ogień, który pali", a zaraz potem "Jesteś moim sercem, jesteś moją duszą. Chcę zachować cię na zawsze, zostać razem z tobą" - o kim to jest? O czym to jest? Jak zwrotki się mają do refrenu? W 1985 Bohlen sam przyznał, że jego angielski ograniczał się tylko do "Dzień dobry, jestem Dieter", więc napisał tą piosenkę tylko tak, żeby się rymowała, a ambitną nie da jej się nazwać, no chyba, że przez przypadek, zupełnie niechcący Dieterowi udało się połączyć słowa tak, żeby coś jeszcze dało się zrozumieć, ale mało tam było takich słów...
Germany's most successful pop duo ever.
-
jkris
hahahha- tlumaczac w ten sposob piosenki zadna nie bedzie miala sensu...
poza tym jak mozna nie rozumiec o kim i oczym jest ta piosenka???
ale jesli nie kazdy rozumie to wyjasniam: zwrotki sa poetyckim opisem uczuc zakochanego czlowieka, ktory to w refrenie zwraca sie bezposrednio do obiektu westchnien z milosnym wyzwaniem...
czego oni teraz ucza w tych szkolach

poza tym jak mozna nie rozumiec o kim i oczym jest ta piosenka???
ale jesli nie kazdy rozumie to wyjasniam: zwrotki sa poetyckim opisem uczuc zakochanego czlowieka, ktory to w refrenie zwraca sie bezposrednio do obiektu westchnien z milosnym wyzwaniem...
czego oni teraz ucza w tych szkolach
- venturak
- Tomolo
Ambitne piosenki Bohlena
Witam
W większości zgadzam się z waszymi typami i dodałbym jeszcze np: For The Children - Blue System, nagraną z dziecięcym chórem na 50-lecie organizacji UNICEF !
Utworek niedoceniony na listach przebojów ale pamętam w kilku stacjach radiowych w Polsce można go było usłyszeć, a nawet zobaczyć wideo w polskiej TV, no i pamiętam jeszcze recenzję (pozytywną) w polskiej prasie.
W większości zgadzam się z waszymi typami i dodałbym jeszcze np: For The Children - Blue System, nagraną z dziecięcym chórem na 50-lecie organizacji UNICEF !
Utworek niedoceniony na listach przebojów ale pamętam w kilku stacjach radiowych w Polsce można go było usłyszeć, a nawet zobaczyć wideo w polskiej TV, no i pamiętam jeszcze recenzję (pozytywną) w polskiej prasie.
- tanathos
witam! zdecydowanie mozna wyróżnic pewne piosenki dietera które zasługują na uwagę. moje typy sa nastepujace: -win the race (patetyczna melodia, świetny moim zdaniem tekst, motywujący do działania, pełen ciekawych metafor i środków stylistycznych-bardziej wyszukanych niż w innych utworach DB), In100 years (znakomity teledysk i tekst, cos w tym jest), with a little love (tekst też całkiem całkiem), only with you (wsłuchując sie w tekst i patrząc na teledysk mam wrażenie że autor był naprawdę zakochany i przybity), oraz do you wanna be my girlfriend (ciekawy tekst i niezwykły nastrój). odpiszcie proszę, co sądzicie o moich typach
A jak powiedział Wieczny Prezydent:
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
"w niezmiennej wojnie pomnażajcie treść"
-
jkris
moje zadnie jest takie- gdyby Boheln napisal 2 abo 3 plyty to nikt nie narzekalby na jakosc tekstow. ale ze jest tego duzo, duzo wiecej to latwo zauwazyc, ze sa tam pewne schematy, powtorzenia itd...
tak jak bez problemu mozna znalezc piosenki z sensownym fajnym tekstem, tak i latwo mozna odszukac te, w ktorych tekst to tylko "wypleniacz" muzyki...
dla mnie teksty Bohlena maja dodatkowa wartosc, bo jako nastolatek tlumaczylem je sobe i zapamietywalem nowe slowka
tak jak bez problemu mozna znalezc piosenki z sensownym fajnym tekstem, tak i latwo mozna odszukac te, w ktorych tekst to tylko "wypleniacz" muzyki...
dla mnie teksty Bohlena maja dodatkowa wartosc, bo jako nastolatek tlumaczylem je sobe i zapamietywalem nowe slowka
- Peter
Re: Amibtne piosenki Bohlena
Ambitnymi piosenkami Bohlena są Stranded in the middle of nowhere, Give me peace on earth, Freedom, For the childreen, Silent Water, Dirty money, TV makes the superstar wszystkie z nich mają albo ambine teksty albo dotyczą interesujących spraw.
- Peter
Nie wiem co tu takiego ambitnego.Gosia91 pisze:Wg mnie to Sorry Little Sarah i Silent Water, które bardzo lubię
Utwory Bohlena można podzielić na dwie kategorie:
1 ambitny tekst
2 ambitna muzyka
W pierwszej kategorii mamy min: Who will save the world, Give me peace on earth, In 100 years, TITANIC 650604, Sacrifice, Dirty money, For the children, TV makes the superstar i parę innych.
W drugiej: Crossing the river, Unbelivable, Hello America, Over you, If I can't have your love, I love the way you are i inne tego typu.
-
sova
Re: Teksty ambitne - zależy do czego?
Banalność tekstów Bohlena nie jest jeszcze taka rażąca. Najgorsze jest to, że jak wymyśli jakąś fajną frazę to używa jej potem w kilkunastu utworach. Np." good guys only win in movies".
Czasem zgrabny tekst może być banalny, a mimo wszystko jest dobry tak jak np. "Stranded in the middle of nowhere".
Czasem zgrabny tekst może być banalny, a mimo wszystko jest dobry tak jak np. "Stranded in the middle of nowhere".
- MichałT
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie, ale według mnie wszystkie piosenki Dietera - są ambitne
Spytacie czemu
Prawie wszystkie opowiadają o miłości, tęsknocie, radości itp. Są to tematy (wg mnie) jak najbardziej ambitne. To mi się właśnie podoba w tekstach Bohlena, że nie są one przesadnie poetyckie, tylko "podane" w prostym i zrozumiałym języku, nie wspominając już o tym, że idealnie podkreślają linię melodyczną
Podsumowując, według mnie Dieter Bohlen jest nie tylko najlepszym kompozytorem na świecie, ale także należy do ścisłej czołówki tekściarzy
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Spytacie czemu
Prawie wszystkie opowiadają o miłości, tęsknocie, radości itp. Są to tematy (wg mnie) jak najbardziej ambitne. To mi się właśnie podoba w tekstach Bohlena, że nie są one przesadnie poetyckie, tylko "podane" w prostym i zrozumiałym języku, nie wspominając już o tym, że idealnie podkreślają linię melodyczną
Podsumowując, według mnie Dieter Bohlen jest nie tylko najlepszym kompozytorem na świecie, ale także należy do ścisłej czołówki tekściarzy
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Mateusz
Oj Michale z tą czołówką tekściarzy to bym nie przesadzałMichałT pisze:Podsumowując, według mnie Dieter Bohlen jest nie tylko najlepszym kompozytorem na świecie, ale także należy do ścisłej czołówki tekściarzy
albo tenChris De Burgh - Here Is Your Paradise pisze: I never knew love could be a silence in the heart,
A moment when the time is still,
And all I've been looking for is right here in my arms,
Just waiting for the chance to begin;
I never knew love could be the sunlight in your eyes,
On a day that you may not have seen,
And all I've been searching for, well words could never say,
When a touch is more than anything;
Maybe you will never know how much I love you,
But of this, be sure;
Here is your paradise, here is your book of life,
Where you and I will be forevermore,
Where you and I will be forevermore;
And in the dark night, you'll follow the bright light,
And go where the love must go,
And you will wake in the morning to a brand new day,
Take all your worries away;
Maybe you will never know how much I love you,
But of this, be sure,
Where you and I will be forevermore,
Where you and I will be forevermore.
PS. Przepraszam za offtopic:DChris De Burgh - The Head And The Heart pisze: Let us talk no more, let us go to sleep,
Let the rain fall on the window pane,
And fill the castle keep,
I am weary now, weary to my bones,
Weary from the travelling,
And the endless country roads,
That brought us here tonight, for this weekend,
And a chance to work it out,
For we cannot live together, and we cannot live apart,
It's the classical dilemma between the head and the heart;
She is sleeping now, softly in the night,
And in my heart of darkness she has been the only light,
I am lost in love, looking at her face,
And still I hear the voice of reason,
Telling me to chase these dreams away,
Oh here we go again, we're divided from the start,
For we cannot live together, and we cannot live apart,
It's the classical dilemma between the head and the heart,
The head and the heart;
Now the dawn begins, and still I cannot sleep,
My head is spinning round but now the way is clear to me,
There is nothing left, nothing left to show,
The jury and the judge will see, it's time to let her go,
Now hear the heart,
Oh, I believe that time will show,
She will always be a part of my world,
I don't want to see her go,
So I plead my case to hear the heart,
And stay...
It's time to let her go - I don't wanna let her go...
It's time to let her go...
And in this classical dilemma,
I find for - the heart.
Ostatnio zmieniony śr sie 27, 2008 12:16 przez Mateusz, łącznie zmieniany 2 razy.
"Osoba która używa więcej niż trzech pytajników lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoba z zaburzeniami osobowości."
T. Prachett
T. Prachett
- Atlantis
Nie no bez żartów, jak to ma być światowa czołówka tekstów, to reprezentuje ona żenujący poziom. Chcesz mi powiedzieć, że arabskie złoto dla twojej gangsterskiej miłości, jesteś mym nauczycielem ,chodze do szkoły kocham cie skarbie, czasami wygrywamy czasami przegrywamy kocham cie skarbie, są ambitne?MichałT pisze: Podsumowując, według mnie Dieter Bohlen jest nie tylko najlepszym kompozytorem na świecie, ale także należy do ścisłej czołówki tekściarzy![]()
Jasne, że w tej całej masie znajdą się w miare spójne, dobre teksty, jak choćby Mrs. Robota, jest też sporo po prostu poprawnych, ale mówienie że to czołówka to gruba przesada. Lub żart
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight
- MichałT
Mateusz pisze:Oj Michale z tą czołówką tekściarzy to bym nie przesadzał![]()
Nie no fakt, trochę przesadziłem, ale i tak według mnie Dieter pisze ambitne teksty, na wysokim poziomie i tu zdania nie zmienięAtlantis pisze:Jasne, że w tej całej masie znajdą się w miare spójne, dobre teksty, jak choćby Mrs. Robota, jest też sporo po prostu poprawnych, ale mówienie że to czołówka to gruba przesada. Lub żart![]()
Aż tak to też bym nie przesadzałMateusz pisze:Bohlena dzielą lata świetlne od takich tekstów jak chociażby ten![]()
Depeche Mode może i mają jakieś poetyckie teksty, ale jak chcę sobie posłuchać czegoś ambitnego, to sięgam po lirykę śpiewaną, a na pewno nie po Depeche ModeAtlantis pisze:Chcesz światowej czołówki tekstów to poczytaj liryki Depeche Mode.
A jeśli chcę posłuchać prawdziwej muzyki - sięgam po Bohlena
I to by było na tyle
Pozdrawiam
Wielki Fan MichałT
PS Chris de Burgh też ma dobre teksty
Muzyczne noble dla Dietera:
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
1978 - 2003
Złote Maliny:
2003 wzwyż
- Atlantis
Nigdzie nie napisałem, że Depeche to ambitna muzyka, faktem jest jednak, że ich teksty stoją na bardzo wysokim poziomie.Depeche Mode może i mają jakieś poetyckie teksty, ale jak chcę sobie posłuchać czegoś ambitnego, to sięgam po lirykę śpiewaną
A co do prawdziwej muzyki....no cóż, muzyka Bohlena to mnóstwo emocji i magia. Niemniej jednak mówienie, że jest to jedyna słuszna droga to przesada. Gdzieś w tym wszystkim powinno być miejsce na coś innego, czasem choćby na Mozarta czy Czajkowskiego.
Bo nie można powiedzieć, że Dicky Down, Gemeinsam, I'm comming, Robotronik 10 to prawdziwa muzyka.
See the stars, they're shining bright Everything's alright tonight